Group C

C-groep Winnaars

De C-kampioenen

Fons

Maarten van Harten

Maarten van Harten werd op de laatste dag van het ONJK 2012 precies 14 jaar. Hij is dus in 1998 geboren en dit is dus het laatste jaar dat hij in de C-categorie mag meedoen. “Nou, laat ik het toernooi dan ook maar overtuigend winnen”, zal hij gedacht hebben. En dat deed hij, dat hebben we allemaal kunnen zien. Vooral zijn overwinning in de vijfde ronde tegen Sourav Bhattacharjee vond ik zeer indrukwekkend, zeker voor een 13-jarige.

MavHMaarten is afkomstig uit Leiden. Hij speelt bij Philidor maar ook bij Op Eigen Wieken, waarmee hij in de Promotie–klasse van de LeiSB uitkomt. 

Aan het Onjk heeft hij al een paar keer eerder meegedaan. In 2011 werd hij, ook in de C-groep, met 7 uit 9 gedeeld 1e, achter Stijn Gieben, Thomas Mollema en Colin Stolwijk. Hij begon dus logischerwijs als favoriet aan dit kampioenschap

Hij logeerde met zijn ouders, broertje Lucas (12 jaar, 41e in de D-groep) en zusje Eva (8 jaar, 23e in EF/GH) in Bad Boekeloo, een huisjespark zo’n 12 kilometer ten zuiden van Borne.

Hoewel hij ook een paar ander hobby’s heeft, waaronder judo, neemt Maarten het schaakspel heel serieus. Hij besteedt er veel tijd aan, ieder dag wel een of meer uren. Frank Erwich is zijn privé-trainer. Kwa stijl geeft hij zelf aan dat hij een positionele speler is, goed in het midden- en eindspel, maar dat zijn openings–repertoire nog wel vatbaar is voor verbetering. Hier werkt hij dan ook samen met zijn trainer aan.

De schaakprestatie waar hij met het meeste plezier aan terugdenkt is NK E in Waalwijk een paar jaar terug, waar Maarten Nederlands kampioen t/m 10 jaar werd.

Hij heeft nog geen concrete plannen voor toernooien de komende tijd. Wel gaat Maarten in augustus mee met zus Eva die van 16-26 augustus in Praag aan het EK jeugd t/m 10 jaar mag meedoen.

 

 

Svetlana Suciková 

Svetlana Sucikova, geboren op 27 april 1999, is 13 jaar jong en komt, zoals haar naam al doet vermoeden, niet uit Nederland, maar woont samen met haar hondje [foto 1], ouders [foto 2], broer van 17 en zus van 15 helemaal in Slowakije. De familie heeft daar een mooi huis in een heel klein dorpje in de buurt van Celove. Tijdens het interview moest Google Maps eraan te pas komen om enigszins een indruk te krijgen waar en hoe dat plaatsje gesitueerd is: welnu, werkelijk in the middle of nowhere.

Dat gegeven vormt ook meteen een beetje het bestaansrecht van Svetlana’s schaakcarrière, zo bleek na enig doorvragen in deze door de forse taalbarrière en Svetlana’s opvallende gereserveerdheid wat stroef verlopende ontmoeting: ze schaakt hoofdzakelijk om af en toe weg te kunnen zijn uit die rimboe (excusez le mot). Naast naar school gaan en haar andere grote hobby, snowboarden, is daar namelijk niet veel te beleven.

svsu

Ook Svetlana doet niet voor het eerst mee het ONJK. Al op haar 9e speelde ze voor het eerst in dit toernooi, toen nog in de UT. Daarom verblijft het gezin ook altijd op een camping in de buurt van Enschede. Ze hebben het daar zeer naar hun zin.

De Sucikova’s zij van plan om nog wat langer in West-Europa te blijven: na Borne staat een wat langduriger verblijf in een ander Europees land op het programma (waarvan Svetlana om voor mij onopgehelderde redenen de naam niet in deze weergave vermeld wilde zien.)

suci

Wij wensen haar daar veel sukses, en zien het sympathieke gezin volgend jaar graag weer in Twente terug.

 

C-Groep dag 6

De laatste lootjes zijn soms verderlicht

(Fons van Hamond)

“De strijd om de Open Nederlandse Kampioenschappen jeugdschaken bleef tot in de allerlaatste ronde spannend. In de Bornse sporthal ’t Wooldrik schaakten zaterdag de 227 jeugdschakers, verdeeld over zes nationaliteiten, nog één keer tegen elkaar”, zo staat te lezen in ons persbericht na de laatste ronde.

Welnu, dat het toernooi in Borne plaatsvond – en volgend jaar weer(!), zet 5 t/m 10 augustus maar vast in je agenda – valt niet te ontkennen. En dat van die zes nationaliteiten klopt ook een heel eind: in de C-groep (tot 14 jaar) tellen wij er al vijf: 35 Nederlanders, 4 Belgen, 1 Slowaakse, 1 Deen (dat rijmt) en 1 Azerbeidzjaniër (ik hoor nog wel van Meneer Aart hoe je zo iemand wel noemt).

De huiskamervraag is natuurlijk: in welke groep zit die zesde nationaliteit en welke is dat? Inzendingen graag naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (daar zijn trouwens ook alle andere opmerkingen over mijn verslagen, of over het hele toernooi, meer dan welkom).

Maar dat van die ‘spanning tot het allerlaatst’, dat was in de C-categorie nou net niet het geval. Bij ons waren na ronde 8 de kampioenen al bekend. Maarten van Harten en Svetlana Sucikova konden niet meer ingehaald worden. Vandaag mochten ze nog wel even tegen elkaar. Maar in die wetenschap, en wellicht hielp ook het feit dat hij vandaag jarig was een beetje mee, speelde Maarten bepaald niet zijn beste partij van het toernooi: hij gaf na de opening (21.Db3??) een stuk weg tegen. Svetlana werd daarmee tweede en tevens Open Nederlands Meisjes­kampioen 2012 categorie C.

Broederlijk gedeeld derde werden Myron en Veron Roesink, terwijl in dit toernooi ook in positieve zin opgevallen Quinten Ramacker op WP de vijfde prijs mee terug naar België mocht nemen.

Veron won het voor de derde plaats beslissende duel tegen Quinten met een sterk pion- en kwaliteitsoffer (15.e5! en 21.Txf6!), waarna de zwarte koning werd uitgerookt en op c7 ten onder ging – temidden van al zijn machteloos toekijkende zware stukken. U kunt deze partij nog naspelen in de live-viewer. (Red: De liver-viewer is uitgeschakeld, maar onder Partijen kunt u weldra het gros van de partijen terugspelen of downloaden)

VeMy
De Broers, Veron en Myron (of andersom, dat kon de webredactie helaas niet meer reconstrueren)

Ook de winstpartij van Myron is het naspelen waard: 18.Pf5!? (al zal hij zijn trainer nog wel even moeten uitleggen wat er precies tegen 18…exf5 was).

Zoals gezegd op weerstandspunten werden Hawkie Chang, de enige die het de kampioen in deze groep echt moeilijk heeft gemaakt, en Twan van der Togt 6e en 7e.

foto2

Bas pleegde hier een optisch fraai dubbel pionoffer: eerst maakte hij met f4-f5 de diagonaal naar h6 vrij voor de loper, en even later met e5-e6 voor diezelfde loper de diagonaal naar b8. Al dat moois leverde echter niet genoeg materiaal op - of je kunt ook zeggen dat Ricky zich sterk terugvocht naar remise.

Lisanne had hier last van een loper die als een mug langdurig in haar stelling bleef rondzoemen. Toen het beest zich eindelijk gewonnen gaf, was wit afdoende lekgeprikt.

Een originele koningsaanval tenslotte, waarmee Quirine haar 2e plaats in het Meisjesklassement veilig stelde.

C-Groep Dag 5

Ronde 8

(Fons van Hamond)

De twee C-kampioenen zijn bekend

 

BORNE, 10 augustus 2012

De eerste kampioen bij het ONJK 2012 is een ronde voor het einde bekend. Door een zwaarbevochten remise in de achtste ronde tegen Hawkie Chang is de Leidenaar Maarten van Harten Open Nederlands Jeugdkampioen geworden in de categorie C (12-14 jaar). Hij staat nu 1½ punt voor op zijn naaste concurrent Quinten Ramacker uit België en Svetlana Sucikova uit Slowakije.

Ook de winnaar van het Open Nederlands Meisjeskampioenschap 2012 werd in ronde acht bekend . Laatstgenoemde schaakster werd door een overwinning op Bas de Feijter onbereikbaar voor de andere dames in deze groep. Lena de Kraker, Quirine Naber en Lydia Dubbeldam staan met 4 uit 8 op een gedeeld tweede plaats.

Zoals gezegd werd het op bord 1 nog wel spannend, want Maarten kwam voor het eerst dit toernooi in serieuze problemen. Hij gaf in de opening een pion weg, deed daar even later een kwaliteit bij en Hawkie kreeg ook nog een winnende koningsaanval. Deze kon echter niet kiezen uit de vele mogelijke winsten (in de diagramstelling bijvoorbeeld is 24.exf5 echt wel uit, zwart heeft één schaakje) en toen Maarten net op tijd wat tegendreigingen gecreëerd had werd tot remise besloten.

ABC-D5-R8

Quinten combineerde zich naar een gewonnen eindspel tegen Myron. Myron hield dat door op tijd actief te worden met zijn toren knap remise.

Joris Geene maakte er samen met Alex van Kaam een wildwest-potje van. Speel maar na:

En Ziggy Zijdemans tegen Matthijn Zwart ging het hard:

C-Groep Dag 5

Ronde 7

De mooiste ronde tot nu toe

(Fons van Hamond)

Toen ik halverwege de ochtend weer even een rondje langs de velden maakte, zag ik bij de onbetwiste koploper in de C-groep een interessante stelling. Maarten van Harten had een mooi frontje van drie verbonden vrijpionnen, hetgeen mij het geofferde paard zeker waard leek. Iets beter tellen van het de houtjes leerde echter dat zwart ook een paard kwijt was. Van Harten had de drie pionnen dus kennelijk kostenloos buitgemaakt. De dame was even op rooftocht uitgeweest:

Conclusie: Maarten op 7 uit 7.

Van de achtervolgers wist Quinten Ramacker als enige de race vol te houden. Na een laten we zeggen wat onregelmatige opening joeg hij Ricky Schaaps koning van e1 naar h5. Dat was geen verbetering kwa verblijfplaats, want de arme monarch ging daar mat.

Bas de Feijter en David Jongste schakelden zichzelf uit voor de titel door een korte onderlinge remise.

Svetlana Sucikova is al vaak genoemd in deze serie verslagen, maar ze valt dan ook steeds weer op door positioneel verzorgd en ondernemend spel. Ze won weer. Ze belegerde een achtergebleven pion van Sourav Bhattacharjee net zolang tot die viel en het eindspel titkte ze bekwaan uit. Svetlana gaat met 5 uit 7 stevig aan kop in het Meisjeskampioenschap, Quirine Naber blijft tweede, nu met 3½ punt.

De overige partijen van de C-groep deze ronde zijn allemaal ingevoerd, u kunt ze vandaag nog naspelen. Zeker doen, want er zit veels moois bij! Hulde hiervoor aan het Hoofd Inklopperij, Prof. Dr. Fetze Alsvanouds (van de Universiteit van Harderwijk, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Fetze_Alsvanouds ) en zijn team.

Dus, ook daarom houd ik het nu kort.

De ontknoping van Jeroen Langie tegen Ayaz Garayev is zeer de moeite van het bekijken waard.

Eurochess_2012_2_12
Ayaz Garayev, uit Azerbeidzjan

Verder wijs ik alleen nog even op het einde van de partij Schoppen-Mouhdad, met een optisch heel curieuze slotstelling. Zowel wit als zwart kan het niet meer winnen.

C-Groep Dag 4

Ronde 6

 Een gortdroog verslag

(Fons van Hamond)

We gaan het vandaag eens droog en zakelijk aanpakken. Na de lyrische beschouwing van gisteren en de doorwrochte toespeling op het langzaam maar zeker voortkabbelende medaillestroompje uit London (over een tijdje mogen we weer gewoon Londen) zeggen, was het vandaag Voetbaldag. Veel spelers zijn dan ’s ochtends al met hun gedachten bij de vele meters die ze ’s middags op het kurkdroge kunstgrasveld van BVV Borne mogen gaan afleggen.

foto1

Maarten (we hoeven zijn achternaam al bijna niet meer te noemen) wist het netje weer droog en overtuigend te vinden.

diagram1
Van Harten – Roesink, stelling na 45...Da8

Het feit dat dat witte paard al sinds zet 21 op d5 staat zegt wel genoeg over deze partij. Kennelijk heeft het dier het daar in het midden prima naar zijn zin, en genoeg te drinken. Myron deed nog 5 hopeloze zetjes alvorens alle stukken terugkeerden naar de stal.

Van Harten (toch maar even de achternaam dan, die eerste vijf letters komen mij immers bekend voor) heeft nu 6 uit 6; morgenmiddag - vrijdag 10 augustus 2012 - om een uur of vijf zal hij kampioen zijn.

 

foto2

 

De jongens op bord twee (Twan en Quinten, zie foto) hielden hun kruit op het schaakbord droog en trokken al meteen na de opening hun voetbalschoenen aan.

 

diagram2
Nee, dan De Groot – Schaap. We komen erin na 25...La6.

Jacob raakte hier, per ongeluk neem ik aan, het verkeerde paard aan: 26.Pcd2?? Pe3 (schaak, ook nog) 27.Kg1 Pxc2 28.Pc4? Pxa1. Oeps, alles kwijt opeens. Ook de toeschouwers hielden het niet droog. Morgen beter.

diagram3
Wouters, Casper - Olsen, Filip Boe

Onze jonge Deense held had hier droogjes 33...Da6-c6 gedaan en tja, je kunt je pion op c3 niet meer dekken: 34.Ta3 Txb4. Casper speelde echter gortdroog verder: 35.cxb4 Dxc2 36.Dxc2 Txc2 37.b5 Tc4 38.Kf1 Kf8 39.a5 Tb4 40.b6 en FilIp kwam tranen te kort na 40...axb6?? 41. a6 (oeps) Tc4 42.a7 Tc8 43.a8D 1-0.

foto3

Bij Svetlana Sucikova tegen Casper Schoppen (zie foto) gebeurde iets wat ik en Fritz beide niet begrepen.

diagram4

Casper (de andere dus) speelde hier droogjes 21...c6, en Svetlana, wiens moeder vandaag met een telelens volop foto’s aan het maken was, deed na enig aarzelen 22.Pa3?! Wat was het bezwaar om die trotse toren op d4 er af te pakken? Hoe dan ook, even later ging de zwarte pion op e4 verloren, de dames werden geruild en onze vertegenwoordigster uit Slowakije, een ver land met weinig water, schoof het eindspel geruisloos naar winst.

Joris Geene won van Lydia Dubbeldam. Maar dat geschiedde verre van droog (integendeel, na 9.Df4 komt er een waterval over zwart heen), dus die partij kan ik hier niet becommentariëren. U kunt hem wel even stiekum in de viewer naspelen:

Evenzeer is het duel Ziggy Zijdemans tegen Lena de Kraker voor mij in dit kader verboden gebied. Een partij van iemand met zo’n achternaam, daar durf ik niet eens naar te kijken...

In de stand in het Meisjeskampioenschap liep Svetlana Sucikova een halfje uit, ze leidt nu met 4 uit 6. Quirine Naber (dat is geen droge voornaam) is nu tweede met 3 punten.

foto4Wie het vandaag trouwens ook verre van droog hield was een ongelukkige deelnemer aan de B-groep (zijn naam zullen we nog even voor ons houden). Het gebruik van de toiletten in 't Wooldrik blijkt namelijk niet geheel zonder risico. Vanmorgen even na negenen werden minutenlang klopsignalen gehoord, die eerst werden genegeerd, want er waren immers werklieden bezig met de riolering. Toen echter iemand toch maar even poolshoogte*) ging nemen bleek dat de bewuste B-groeper al geruime tijd opgesloten zat in een toilet naast de ABC-zaal [zie foto].

En dat terwijl zijn klok gewoon liep. Meneer Aart stelde een onderzoek in, waaruit bleek dat het slachtoffer zich niet had bezig gehouden met het checken van een openingsboek of het analyseren van zijn stelling. Uiteindelijk werd besloten de arme drommel de verloren tijd terug te geven, waarna de gebeurtenissen in het Wooldrik hun normale loop hernamen.

*): Meneer Aart wees mij er nog even droogjes op dat dit het juiste woord is, waar ik eerst polshoogte had geschreven.

Maar ja, onze hoofdwedstrijdleider is nu eenmaal - hoewel meestal aimabel - soms een droogkloot.

Zo dus dit was een droog verslag. Maar morgen zal er weer veel water naar de zee stromen.

 

C-Groep Dag 3

Ronde 5

Van Harten stoomt door

(Fons van Hamond)

Na de vijfde ronde is Maarten van Harten een vol punt uitgelopen op het peloton. Hij won in werkelijk fraaie stijl van Sourav Bhattacharjee. Een modelpartij, waarin Maarten sterk strategisch spel combineerde met tactische dreigingen. Omdat dit zo’n goed trainingmateriaal is besteden wij aan dit gevecht even wat meer aandacht.

De partij begint ongeveer hier:

Zwart heeft sinds de bekende loperruil op e6 een dubbelpion, maar daar staat tegenover dat hij prettige druk heeft over de half open f-lijn en dat hij de invalsvelden voor het witte paard (d5 en f5) stevig onder controle heeft. Hoe gaat zwart zijn voordeel uitbouwen? Velen van ons zouden kiezen voor de standaardmethode: de druk op de koningsvleugel verhogen middels g7-g5 en h7-h5, het paard via g6 naar f4 brengen en met g5-g4 de witte stelling opblazen. Dat is ongetwijfeld een veelbelovend plan, maar Maarten kiest voor een tactischer methode: hij opent eerst even de d-lijn en positioneert een toren onaantastbaar op d4.
26...d5! 27.Tb3?
Sourav mist hier eigenlijk al zijn laatste kans op lijfsbehoud: 27. exd5 exd5 28.Tbe1. Door de druk tegen e5 is er voor wit dan nog enige hoop (28...Pg6 29.cxd5 Txa4).
27...dxe4 28.dxe4 Td8 29.Ted3 Td4! 30. De3
Die toren eraf slaan is ook geen optie, dan krijgt zwart een gedekte vrijpion op d4, een voorpost waar wit de rest van de partij last van houdt.
30...Pg6 31.g3 Tf7 32.Kf2 Tfd7 33.Ke2 (dan maar uit alle macht veld d3 blijven dekken) 33.Dd8 34.Tbc3
(een fout in praktisch verloren stelling)

diagram2

en zwart voltooit (huiskamervraag: is dit woord met die rare T op het eind wel goed gespeld?) zijn masterplan met de klap op de vuurpijl 34...Pf4+!! 35.gxf4 exf4 36.Dxf4 Txd3 37.Txd3 Txd3 38.e5 Dd4 (klein schoonheidsfoutje van zwart: 38...g5 wint ook nog een stuk) 39.Dxd4 Txd4 40.Ke3 g6 41.f4 Kg7 42.h4 h6 en wit wierp de handdoek in de ring, want door de zetdwang verliest hij pion c4 of f4.

Het meest opmerkelijke van de partij Roesink tegen Schaap was eigenlijk de slotstelling:

Zwart had zojuist 38...Ke4 gespeeld en... bood tot veler verbazing remise aan! Dat werd geaccepteerd, maar beide spelers verdienen hier mijns inziens een uitbrander, want er is in dit eindspel nog van alles mogelijk - zelfs Fritz 13 heeft enige moeite om het te doorgronden. Het stellingsoordeel is na lang rekenen inderdaad... 0.0, maar dat is voor een mens (en zeker voor een 13-jarige) op dit moment niet te zien. Je zou kwa pionneneindspel het nodige leren leren als je dit eindspel gewoon door zou spelen, en daarna samen analyseren.

Het duel der buitenlanders de Belg Ramacker tegen de Slowaakse Sucikova, is zeker het naspelen waard:

Zo, het verslag is weer lang genoeg en ik heb het door het webmaster voorgeschreven maximum van drie dia–grammen alweer overschreden. Nou vooruit, eentje dan nog: Casper Schoppen ging rechtstreeks op jacht naar de koning van Ziggy.

Ziggy speelde hier het voor de hand liggende 11...Pe6? en werd fraai uitgeteld met 12.Pxg7! Pxg7 13.Lxh6 1-0.

Er was echter nog een redding, maar die was moeilijk te vinden: 11...Pf6! en de witte aanval is afgeslagen (12.Pxf6+ Dxf6 13.hxg5 Dxf5).

Het wordt na ronde 5 ook tijd om de stand op te maken in het Meisjeskampioenschap. Dit klassement wortdt aangevoerd door Svetlana Sucikova met 3 punten, gevolgd door Lydia Dubbeldam met 2½.

Vandaag vond ook een nieuw nevenevenement (wie kan een woord bedenken met meer e's?) plaats: een workshop Mentale Vaardigheden, verzorgd door Annemarie Benschop [zie foto]. Wat de aanwezige ouders hiervan geleerd hebben, en of ze dit ook op de kids hebben overgebracht, dat zullen wij morgen op de borden zien.

foto1

C groep Dag 3

Schaken is geen sport

(Verslag ronde 4 groep C – Fons van Hamond)

 De afgelopen dagen heb ik veel aandacht besteed aan de hogere borden in deze groep. Maar dat blijf ik natuurlijk niet het hele toernooi doen. Ten eerste omdat jullie de partijen daarvan als het goed is allang hebben gevolgd of nagespeeld via de liveborden op de toernooisite, en ten tweede omdat de 'hogere' spelers in een groep toch al de neiging hebben vaker in het nieuws te komen.

 Wat dat volgen van de partijen betreft, gistermiddag bood de speellocatie wel een hele opmerkelijke aanblik. Voor het projectiescherm in de analysezaal zat welgeteld één iemand te kijken, terwijl in de kantine een hele massa mensen gebiologeerd op een ander beeldscherm was gericht: de turnfinale van OS London 2012, waar een Nederlander niet alleen aan meedeed, maar er ook nog hoge ogen in gooide.

Dat verschil in belangstelling geeft maar weer eens aan dat schaken geen sport is.

C-D3-R4-1C-D3-R4-2

Ziggy Zijdemans (wat prachtige naam, hij zou een mooi ijsdanspaar vormen met Epke Zonderland...) had een mooi mat tegen Esper van Baar:

 Alex van Kaam had geen tijd gevonden om te rokeren. Daar maakt Carsten van der Hoeven hardhandig gebruik van:

Maar zolang een koploper 100% heeft moet hij natuurlijk wel even worden genoemd. Vanochtend had de wedstrijdleiding een Belg ingezet om Maarten van Harten te stoppen, maar ook hem lukte dat niet. Quinten Ramacker, woonachtig aan de Brusselsesteenweg in het buurtschap Melle (LINK:http://nl.wikipedia.org/wiki/Melle_(Belgi%C3%AB)), kwam goed uit de opening maar gaf op zet 31 opeens een stuk weg.

Myron Roesink en Sourav Bhattacharjee delen nu de 2e plaats met 3½ uit 4.

Myron won met een mooi stukoffer van Jacob de Groot:

 40...e5!! 41.Txe3? Dh3 (oeps) en de matten op f1 of h2 kunnen niet allebei voorkomen worden.

C-D3-R4-3
 Sourav won van Twan van der Togt, hij kende het Marshallgambiet net iets beter. De slotstelling van deze partij lijkt wel wat op die van Myron: ook een ondekbaar mat op de onderste rij.

C-Groep dag 2

Ronde 3

Twee koplopers na ronde drie

Bij het begin van de derde ronde stonden nog 6 man en 1 vrouw op 100%. Hoeveel zouden er bij het begin van de vierde ronde nog over zijn?

Op bord één zien wij het Deense jeugdtalentje Filip Boe Olsen. Hij komt van ver, maar is toch al weer enkele jaren een vaste bezoeker van het ONJK. Hij is bevriend met zijn generatiegenoot Jonas Hilwerda, die ook een Deense vader heeft (en ook een jeugdtalentje is). Er zullen vast nog wel meer overeenkomsten zijn, maar die zijn mij nog niet bekend.

dag2c3foto1
Filip Boe Olsen

Tegen Maarten van Harten had Filip echter niet genoeg in de melk te brokkelen. Hij nodigde al vroeg (10.d5?) een zwart paard uit om op bezoek komen, maar eenmaal binnen gedroeg dat paard zich niet echt netjes: het maakte samen met zijn collega de Loper een witte pion buit. Filip vocht nog wel dapper terug, maar Maarten liet hem niet meer los en trok het punt binnen 40 zetten naar zich toe.

Twee van de andere vijf 2-punters, Jacob de Groot en Twan van der Togt hielden het zo rustig dat ze beiden hun 100% kwijtraakten. Jacob deed nog wel een schijnuitval met zijn dame, maar het had niet genoeg om het lijf: remise in 20.

Quinten Ramacker bleek na afloop de enige te zijn die Maarten kon bijbenen. Hij offerde tegen David Jongste in een Najdorf klassiek een loper op e6 en kreeg daar behalve de gebruikelijke 3 pionnen een langdurige koningsaanval voor. Net toen David het ergste achter de rug leek te hebben raakte hij onnodig zijn plustuk weer kwijt, en verloor het eindspel geruisloos.

Onderaan de ranglijst wachten nog vier deelnemers op hun eerste punt. Voor twee van die vier kan dat in de woensdagse ochtendronde komen.

Wist je dat... er sinds vandaag een grote doos (met een gleuf, zo merkte Jarno op z’n ‘Hiddoos’ fijntjes op) in de ABC-zaal staat, waar iedereen zijn of haar Wist-je-datjes in kan deponeren?

... dat morgen (woensdag) twee andere activiteiten dan schaken op het programma staan, namelijk het Raindropchesstoernooitje en (voor ouders) de workshop ‘mentale vaardigheden’?

... en dat donderdag alweer het Voetbaltoernooi losbarst?

C-Groep dag 2

Ronde 2

“Goud voor Dorian van Rijsselberge”

(Verslag ronde 2 groep C – Fons van Hamond)

Er zijn niet veel schaaktoernooien die 's ochtends om 9 uur al met een ronde beginnen, maar het ONJK is er één van. Midden in de schoolvakantie betekent dat voor veel kinderen, zeker voor degenen die niet in of in de buurt van Borne logeren, dat ze toch weer de wekker moeten zetten. Toch leidt dat bijna nooit tot echt te laat komen.

Ook vandaag in de C-groep zat iedereen weer min of meer op tijd achter het bord. In de tweede ronde mogen de winnaars van de eerste ronde onder elkaar uitmaken wie tot de voorlopige kopgroep gaan behoren: de 100%-ers. Aan het eind van de ronde bleken dat er nog maar 7 te zijn.

Maarten van Harten moest het (met nog maar 400 ratingpunten meer, gisteren waren dat er nog 550) opnemen tegen Sebastian Halfhide. Het werd een rustige wakker-word-partij, waarin Sebastian heel lang goed partij gaf. Pas ergens halverwege raakte hij een pionnetje kwijt, en dat werd nog een paar keer heen en weer geschoven, tot er Tpp tegen T overbleef: 1-0.

Svetlana Sucikova (een prachtige naam voor een Oosteuropese turnster) is een Slowaakse schaakster, een van de deelnemers die de O van het Onjk inhoud geeft. Ze deed een heel fraaie zet tegen Veron Roesink.

Veron dacht hier eerst even het paard op d5 te kunnen slaan (14...Lxd5), maar werd onaangenaam verrast door 15.exf5! Met 15...Lxg2 had hij de schade nog kunnen beperken, maar hij greep naar 15...Pf6 en bleef twee pionnen achter in een verminkte koningstelling. Net als Epke Zonderland later vandaag had onze 'Oosteuropese turnster' daar geen moeite meer mee.

foto1

Hawkie Chang wist een eindspel met een stuk minder tegen Verons broer knap remise te houden.

foto2

 

C-groep Dag 1

Ronde 1

Over springruiters, dressuurpaarden, een schaap en een luis

(Verslag ronde 1 groep C – Fons van Hamond)

De categorie C (geboren na 1997) van het ONJK telt dit jaar 42 deelnemers. Ook hier een opmerkelijke teruggang ten opzichte van vorig jaar, toen er nog 54 kinderen aan de start verschenen. Vakantiespreiding, Hoogeschool Zeeland-toernooi, Olympische spelen? Wie het weet mag het zeggen.

Hoe dan ook, zij die er wel zijn begonnen even na half drie aan het 38e Euro Chess Tournament. De Bornse wethouder van sport Frank Kotteman had nog flink zijn best gedaan om dat tijdstip onmogelijk te maken door bij de ludieke kleurloting zogenaamd per ongeluk eerst 12 keer de basketbal naast het netje te gooien...

foto1

... voordat ie hem er eindelijk in legde, maar om 14uur32 kon Meneer Aart, de hoofdwedstrijdleider van dit toernooi, met een daverende klap op de gong het startsein geven (hier doet hij dat even later in de EF/GH-groep – Meneer Aart helemaal achteraan).

foto2

De ratings binnen categorie C variëren fors: de nummer 1 heeft bijna 4 keer zoveel als de nummer laatst, 2003 tegen 527. Huiskamervraag: zou dat betekenen dat de nr 1 ook vier keer zoveel punten gaat scoren?

 Het Zwitsers systeem schrijft voor dat de hoogst geplaatste wordt ingedeeld tegen ‘de helft plus één’. Dat levert in deze groep op ieder bord een ratingverschil van rond de 500 punten op; je zou dus 0-1, 1-0, 0-1, 1-0 enzovoort verwachten.

Bord 3 liep echter al uit de pas: Jannes Carpentier (1418) trok zich niks van de statistiek aan en won van Yassine Mouhdad (1787). Maar hij had daar dan ook maar liefst 95 zetten voor nodig, en hij moest tegen zevenen bijna het licht uitdoen in ’t Wooldrik. Ook niet zo gek als je met 1.b3 en 3.e3 begint. Pas op zet 17 werd het eerste ding geruild:

17...Lxe5. Even later won Jannes door een gevaarlijke penning een pion, 10 zetten later nog een, maar een onvermoeibaar paard (Salinero?) van Yassine bleef zo hinderlijk in het rond springen (tussen zet 41 en zet 52 maakte het dier maar liefst 11 sprongen!) dat de dolgedraaide Jannes een pion teruggaf. KP5p tegen KP4p met alle pionnen op één vleugel werd geduldig 20 zetten uitgemolken, en net toen het leek dat Jannes geen vorderingen meer maakte offerde hij heel fraai zijn paard (Bonfire?) tegen de laatste 2 zwarte pionnen:

75. Bonfire x g4! en de witte pionnenwals die overbleef bleek niet tegen te houden.

foto3

Ook op de andere borden gebeurden een heleboel mooie dingen, maar zoals gezegd won bijna overal de op papier sterkere ruiter. Maarten van Harten (2003, dit is niet zijn geboortejaar) had weinig moeite met Ricky Schaap. Het arme schaap kreeg middels h7-h5-h4-h3 een luis in zijn vacht, die kennelijk zo irriteerde dat Ricky hem besloot op te eten, maar dat kostte zoveel energie dat ie het even later moest bekopen met stukverlies.

foto4

Lisanne Waardenburg, die op het gesloten NK C dit jaar een goede indruk maakte, was nog niet helemaal bij de les, althans ze verslikte zich in haar eigen opening (Russisch) al op zet 4.

Myron Roesink maakte het tegen Danilo Bolleman met een mooie slotzet af:

17.Lb6+ 1-0.

Tenslotte de uitsmijter van de dag. De huiskamervraag is hier: “Hoe krijg ik in 8 zetten een witte pion op e7?”

Het antwoord is: