C-Groep Dag 4

Ronde 6

 Een gortdroog verslag

(Fons van Hamond)

We gaan het vandaag eens droog en zakelijk aanpakken. Na de lyrische beschouwing van gisteren en de doorwrochte toespeling op het langzaam maar zeker voortkabbelende medaillestroompje uit London (over een tijdje mogen we weer gewoon Londen) zeggen, was het vandaag Voetbaldag. Veel spelers zijn dan ’s ochtends al met hun gedachten bij de vele meters die ze ’s middags op het kurkdroge kunstgrasveld van BVV Borne mogen gaan afleggen.

foto1

Maarten (we hoeven zijn achternaam al bijna niet meer te noemen) wist het netje weer droog en overtuigend te vinden.

diagram1
Van Harten – Roesink, stelling na 45...Da8

Het feit dat dat witte paard al sinds zet 21 op d5 staat zegt wel genoeg over deze partij. Kennelijk heeft het dier het daar in het midden prima naar zijn zin, en genoeg te drinken. Myron deed nog 5 hopeloze zetjes alvorens alle stukken terugkeerden naar de stal.

Van Harten (toch maar even de achternaam dan, die eerste vijf letters komen mij immers bekend voor) heeft nu 6 uit 6; morgenmiddag - vrijdag 10 augustus 2012 - om een uur of vijf zal hij kampioen zijn.

 

foto2

 

De jongens op bord twee (Twan en Quinten, zie foto) hielden hun kruit op het schaakbord droog en trokken al meteen na de opening hun voetbalschoenen aan.

 

diagram2
Nee, dan De Groot – Schaap. We komen erin na 25...La6.

Jacob raakte hier, per ongeluk neem ik aan, het verkeerde paard aan: 26.Pcd2?? Pe3 (schaak, ook nog) 27.Kg1 Pxc2 28.Pc4? Pxa1. Oeps, alles kwijt opeens. Ook de toeschouwers hielden het niet droog. Morgen beter.

diagram3
Wouters, Casper - Olsen, Filip Boe

Onze jonge Deense held had hier droogjes 33...Da6-c6 gedaan en tja, je kunt je pion op c3 niet meer dekken: 34.Ta3 Txb4. Casper speelde echter gortdroog verder: 35.cxb4 Dxc2 36.Dxc2 Txc2 37.b5 Tc4 38.Kf1 Kf8 39.a5 Tb4 40.b6 en FilIp kwam tranen te kort na 40...axb6?? 41. a6 (oeps) Tc4 42.a7 Tc8 43.a8D 1-0.

foto3

Bij Svetlana Sucikova tegen Casper Schoppen (zie foto) gebeurde iets wat ik en Fritz beide niet begrepen.

diagram4

Casper (de andere dus) speelde hier droogjes 21...c6, en Svetlana, wiens moeder vandaag met een telelens volop foto’s aan het maken was, deed na enig aarzelen 22.Pa3?! Wat was het bezwaar om die trotse toren op d4 er af te pakken? Hoe dan ook, even later ging de zwarte pion op e4 verloren, de dames werden geruild en onze vertegenwoordigster uit Slowakije, een ver land met weinig water, schoof het eindspel geruisloos naar winst.

Joris Geene won van Lydia Dubbeldam. Maar dat geschiedde verre van droog (integendeel, na 9.Df4 komt er een waterval over zwart heen), dus die partij kan ik hier niet becommentariëren. U kunt hem wel even stiekum in de viewer naspelen:

Evenzeer is het duel Ziggy Zijdemans tegen Lena de Kraker voor mij in dit kader verboden gebied. Een partij van iemand met zo’n achternaam, daar durf ik niet eens naar te kijken...

In de stand in het Meisjeskampioenschap liep Svetlana Sucikova een halfje uit, ze leidt nu met 4 uit 6. Quirine Naber (dat is geen droge voornaam) is nu tweede met 3 punten.

foto4Wie het vandaag trouwens ook verre van droog hield was een ongelukkige deelnemer aan de B-groep (zijn naam zullen we nog even voor ons houden). Het gebruik van de toiletten in 't Wooldrik blijkt namelijk niet geheel zonder risico. Vanmorgen even na negenen werden minutenlang klopsignalen gehoord, die eerst werden genegeerd, want er waren immers werklieden bezig met de riolering. Toen echter iemand toch maar even poolshoogte*) ging nemen bleek dat de bewuste B-groeper al geruime tijd opgesloten zat in een toilet naast de ABC-zaal [zie foto].

En dat terwijl zijn klok gewoon liep. Meneer Aart stelde een onderzoek in, waaruit bleek dat het slachtoffer zich niet had bezig gehouden met het checken van een openingsboek of het analyseren van zijn stelling. Uiteindelijk werd besloten de arme drommel de verloren tijd terug te geven, waarna de gebeurtenissen in het Wooldrik hun normale loop hernamen.

*): Meneer Aart wees mij er nog even droogjes op dat dit het juiste woord is, waar ik eerst polshoogte had geschreven.

Maar ja, onze hoofdwedstrijdleider is nu eenmaal - hoewel meestal aimabel - soms een droogkloot.

Zo dus dit was een droog verslag. Maar morgen zal er weer veel water naar de zee stromen.