Groep A - ronde 2

In de 2e ronde viel er vrij weinig te beleven; veel partijen waren snel klaar en nauwelijks mooie combinaties. Gelukkig was er nog genoeg om over te schrijven.

Tijdens de partijen was er veel kabaal van een soort ventilatiesysteem wat zorgde voor wat onrust.

Na 2 ronden zijn er nog 3 spelers met 100%, Zyon Kollen, Ricardo Klepke en Casper Schoppen.

Adriaan de Jongh moest zijn eerste halfje afstaan. Daniel Borkent speelde een sterke partij en Adriaan wist niks te forceren in het gelijke eindspel.

Zyon speelde een goede partij tegen de nog jonge Kevin Nguyen.

 

De stukken van Zyon staan hier beter dan die van Kevin en hij maakt hier gebruik van; 22. Dxe7 Txe7 23. Td8! Lh6+ 24. Kb1 Kg7? 25. Lc5! 1-0

Zyon Kollen

Ricardo Klepke won ook zijn 2e partij, in een op het oog lastig dame-eindspel, wist hij Pieter Verhoef snel een pion af te snoepen en dames te ruilen, om het resterende eindspel te winnen.

Jouke Bakker wist al snel Wolf Mestrom, die gisteren verraste, over de knie te leggen. In een gelijkwaardige stelling overzag Wolf dat veld e2 gedekt stond, wat hem een toren kostte.

Joris Geene won na 15 zetten van Rick Kompaan, de dame van Rick kwam in de problemen in het midden van het bord, wat hem de partij kostte.

Op bord 9 speelden de nummer 4 en 5 geplaatst tegen elkaar, een beetje apart voor een 2e ronde, maar ze lieten beiden punten liggen in de eerste ronde.

Michael van der Voorden wist lang stand te houden tegen Casper Schoppen.

In deze stelling lijkt wit alles onder controle te hebben. Casper weet hier creatief toch voordeel te krijgen met 42. … Txb4! Met dit kwaliteitsoffer komen de zwarte vrijpionnen tot hun recht. 43. cxb4 Tb8 44. Td4 Rxb4 45. b3? lijkt sterk, maar Casper rekent het goed uit. 45. … Txb3 46. Txb3 cxb3 47. Tb4 e3 48. Kg3 d4! de pointe 49. Txd4 b2 50. Tb4 Pe4+ en de koning kan niet naar f3 vanwege 51. … b1=D 52. Txb1 Pd2+. Zwart promoveert en houdt een winnende stelling over.

 

Op zet 15 heeft Yme al flink wat activiteit gecreëerd. Na 14. … Lf5? maakt Yme het fraai af. 15. Pe3! en het gepende paard wordt een probleem. Na bijvoorbeeld 15. … Le6 16. Td3 en de zwarte stukken kunnen niks terwijl wit rustig de druk opvoert op d7.

Opvallend was de remise op bord 12, ondanks het ratingverschil van meer dan 400 punten tekende Yannic Husers en Bent Schleipfenbauer op zet 25 de vrede.

Een ronde met weinig verrassingen en één verliezer; Adriaan de Jongh. Hij moest in de 2e ronde al een halfje toegeven op zijn grote concurrent. Vanmiddag de mogelijkheid om zich te herstellen.