Groep A - ronde 7

Het was een ronde met veel spektakel, de meeste mensen waren fris en fruitig na de vrije middag van gisteren. In de A groep zijn er geen gewonden gevallen bij het voetbaltoernooi, wel verliet Igor het toernooi; dit betekende een bye voor Dion Smink.

Winnaar van het voetbaltoernooi waren de Schaaknerds, in de finale wisten zij Spijkenisse te verslaan. Bij deze schakers, die blijkbaar nog een beetje konden voetballen, zaten Casper Schoppen, Joris Geene, Maarten Smit en Mathijs Jansen.

De schaaknerds

De partij waar het vandaag allemaal om ging was Adriaan de Jongh tegen Zyon Kollen, de nummer 1 en 2 geplaatst. Zyon stond voor de ronde een punt voor op Adriaan.

Adriaan speelde de opening sterk, kreeg voordeel na de opening en wist dit uit te bouwen.

29. Dc7! Adriaan brengt Zyon verder in de problemen 29. … Pf8 op Txc7 volgt 30. dxc7 Tc8 31. Txd7 en de dreiging Td8+ is niet meer te dekken. 30. Tdc1 d7! was meteen uit, begrijpelijk dat een mens dit kan missen 30. … Txc7 31. dxc7 Td2 32. Tf1 Zyon probeerde het nog even maar moest een paar zetten later opgeven.

 

Adriaan de Jongh

Met deze uitslag staan Adriaan en Zyon gelijk, 2 andere achtervolgers op Zyon waren Jouke Bakker en Ricardo Klepke, zij mochten uitvechten wie zich bij de koplopers kon melden.

Ricardo greep Jouke in een Franse opening direct bij de keel, de koning van Jouke lag onder vuur; Ricardo wist op zet 31 de klus te klaren.

Op het 3e bord speelde Tobias Dreisler en Casper Schoppen, 2 jonge jongens, een interessante siciliaan. Opvallend was dat Tobias op zet 18 bijna een uur minder had en slechts 10 minuten.

Tobias is iets te ambitieus en speelt 18. g6? Pd5! was een beetje voortzetten voor de Deen. Na bijvoorbeeld 18. … Pxd5 19. exd5 Ld7 is het wel het goede moment om g6 te spelen. 18. … d5! Casper kiest voor de thematische tegenstoot door het centrum. 19. h6 fxg6 20. hxg7 d4 de witte aanval is weg en zwart wint een stuk. Tobias probeerde het nog tot zet 36 alvorens hij opgaf.

Casper speelt een goed toernooi, met een 4e klassering en een overscore van 1,37 maakt hij het de top lastig.

Patrick Wenninger moet zich verrekend hebben tegen Kevin Nguyen, hij gaf een stuk om een toren in de penning te zetten. Deze penning werkte niet en Kevin kon het punt bijschrijven.

Wouter Lardinois speelt tot nu toe een matig toernooi met een TPR van 1650, vandaag had hij dit goed kunnen maken op het 4e bord.

19. Pxe7! is hier winnend 19. … Dxe7 20. Lxb7 Dxb7 21. Dxf6 wit wint materiaal en de zwarte koning blijft zwak. Na 19. Lxb7 Dxb7 20. Pxe7 Dxe7 21. Dxf6 staat wit een pion voor, maar het werd later helaas remise. Bent komt hier goed weg.

Daniël Zevenhuizen speelt geen goed toernooi, met een kleine minscore wist hij vandaag wel Filip Boe Olsen te verslaan. Met een fraaie combinatie over de zwarte velden staat Daniël weer in de top 10.

Yme Brantjes speelt niet het toernooi van zijn leven, als nummer 4 geplaatst had hij vast verwacht meer punten te halen dan 3 uit 7, dit betekend een minscore van 2,35 voor hem. Vandaag kwam hij niet verder dan remise tegen Steven de Wilde.

Na 7 ronden zijn er 3 koplopers en is de spanning weer terug! Adriaan, Zyon en Ricardo, ook de nummer 1, 2 en 3 geplaatst, strijden om de titel Open Nederlands Jeugd Kampioen tot 20 jaar. Vanmiddag heeft Ricardo wit tegen Adriaan en Zyon wit tegen Jouke; ik ben benieuwd!