Groep C - ronde 2: Vroeg op!

Na een voorzichtige start van maandag, toen zowel de organisatie als deelnemers er nog even in moesten komen, begint dinsdagmorgen het serieuze werk. Allereerst betekent dat: vroeg opstaan, 't is gedaan met die vakantie, aan het werk!

Niet iedereen lukt het om klokslag 9 uur aan het bord te zitten. Kennelijk heeft arbiter Aart Strik na de indelingsproblemen van maandag de zaakjes geheel en precies op orde, want 2 minuten over 9 verklaart hij dat het hoog tijd is om te beginnen. Het ONJK is dan wel een internationaal toernooi, gelukkig geldt hier niet de officiële FIDE regel dat te laat komen meteen een reglementaire nul inhoudt. Anton Wunder uit Duitsland en Samuel Vandeputte aan bord 6 arriveren als een van de laatsten en vertrekken bijna ook als laatste.

Te laat beginnen ... is laat eindigen ...

Aan bord 5 speelt Alexander Janse tegen Tyro Bekedam. Alexander  is nog een D speler, maar speelt op dit toernooi mee met de C’s.  Van tevoren heeft hij gezien wie er in welke groep mee deden en heeft toen besloten om met de C’s mee te doen, omdat daarin de tegenstand groter is. Er zijn er veel meer op dit ONJK die zo gedacht hebben, veel kinderen spelen één of meer groepen hoger dan voor hun leeftijd noodzakelijk is. Een teken dat het met de ambitie van de spelers wel goed zit!

En Alexander hééft ambitie. Hij gaat straks naar groep 8 en hij zegt het komend jaar veel tijd te willen besteden aan schaken. Ik trek daaruit de conclusie dat die school hem vast heel makkelijk afgaat. Zijn rating is het afgelopen jaar lekker omhoog gegaan, hij heeft een goed NK-D gespeeld in Rijswijk. Hij krijgt wekelijks persoonlijke training van Dolf Meijer en Harald van Dijk. Dat zal zijn vruchten zeker gaan afwerpen.

Alexanders broer en zus spelen hier ook op het ONJK. Sebastiaan in de D groep en Circe – in juni nationaal meisjes kampioen geworden – in de E/F groep. Een echte schaakfamilie dus. Wat heet: dit jaar zijn ze met z’n drieën in één team (aangevuld met een vierde) het tweede schoolschaakteam van Nederland geworden!

Tyro is natuurlijk een zware tegenstander. Beide jongens besluiten in het middenspel tot remise. Alexander heeft weliswaar net een pion verloren, maar zoals trainer Dolf zegt, hij stond  niet slecht. Misschien dat Tyro dit ook beseft heeft, want ik begrijp dat hij degene is die het remiseaanbod gedaan heeft. Voor Alexander is het een goed resultaat. Of toch te vroeg remise gegeven? Oordeel zelf.