Groep C - ronde 3: Nog meer schaakfamilies.

Kwam in het vorige verslag de familie Janse ter sprake, zij vormen niet de enige familie op dit ONJK. Bepaald niet, om het even cru te zeggen: het stikt in Borne momenteel van de schaakfamilies. Zit het schaken in de genen, of is het misschien ook cultureel bepaald in de zin van: als er iemand gaat schaken van het gezin werkt dit dan zo aanstekelijk dat broertjes en zusjes zich er ook in gaan bekwamen? Het verschijnsel is zo frappant dat het een wetenschappelijk onderzoek waard zou zijn.

Wat b.v. te denken van de schakers Zijdemans. Met z’n drieën geven Ziggy, Zowie en Eva hier acte de présence in de C-groep (vooral met de eerste twee namen moet er een link zijn met David Bowie, voor de jongere lezers: nee dat was geen schaker). Ziggy is weliswaar een C-speler, maar Zowie had nog in de D mogen spelen en Eva zelfs nog in de E/F groep. Maar omdat deze groepen verschillende aanvangstijdstippen hebben, vonden ze het wel zo handig allemaal in dezelfde groep te spelen, zodat ze met een beetje geluk tegelijk klaar zijn om naar hun woonplaats Wierden te vertrekken. Voor Eva is het ook een manier om te wennen aan een langer speeltempo, want zij gaat eind september als nationaal E-meisjeskampioene meedoen aan het EK in Montenegro!

Zoals al eerder aangestipt in één van de andere verslagen, de computer houdt bij de indeling geen rekening met dergelijke ‘familieomstandigheden’. En dus moesten in ronde 3 Ziggy en Eva het op bord 23 tegen elkaar opnemen. Ziggy won, vooral omdat Eva zo vriendelijk was haar dame weg te geven. Echte verdrietig werd ze daar niet om, ze bleef er even vrolijk onder dus van een venijnige familiestrijd was geen sprake. Zowie overigens, even verderop gezeten, won zijn partij van Reinier Luiten, zo te zien knap want die had een 400 punten hogere rating.

V.l.n.r. Zowie, Eva en Ziggy Zijdemans in één beeld gevangen.

Ziggy en Eva voeren hun partij in. Ondanks het verlies kan Eva er nog reuze om lachen.

Nog zo’n opmerkelijke schaakfamilie: de meisjes Waardenburg. Lisanne speelt in de B, Feline in de C en Marlinde in de D. Woonachtig in Coevorden rijden ze elke dag even lekker op en neer, handig voor hun schaakvriendin Gerbrich Kroon uit de provincie Groningen die in de D speelt en bij hen logeert. Feline beleeft een mooie schaakdag. ’s Ochtends wint ze van Pieter Verhagen en ’s middags voegt ze daar een remise tegen Casper Wouters aan toe. Samen hebben die twee zo’n 800 elo punten meer dan haar, dus tel uit je winst!

Feline Waardenburg in haar partij tegen Casper Wouters.

In de C-groep (letter 3 van het alfabet) zijn er na ronde 3 nog 3 met 3 punten: Max Warmerdam, een verrassende Lena de Kraker en Eelke de Boer. Van de laatste onderstaande partij tegen Rolf Corstjens. Tot morgen!