Groep C - ronde 4: Meisjes en Belgen roeren zich

Het is al weer woensdag: voor alle groepen op het ONJK betekent dat dat na deze dag de helft van de partijen er al weer op zitten. Aan de ene kant tekenen de kopposities zich af, aan de andere kant is er nog van alles mogelijk.

Lena de Kraker is begonnen met drie overwinningen en mag het nu opnemen tegen de als eerste geplaatste Max Warmerdam. Voor Lena is het de tweede keer dat ze deelneemt aan het ONJK. Ze is lid van Moira Domtoren in Utrecht. Lena volgt een KNSB stertraining, maar heeft nog geen privé-training, misschien wil ze dat nog wel doen. Want schaken vindt ze leuk en ze wil er zeker mee doorgaan en beter worden.  Ze wil proberen ergens bovenin te eindigen en met zo’n droomstart behoort dat zeker tot de mogelijkheden.

Tegen Max is het blijkbaar toch anders spelen. Op zet 18 geeft ze terecht op, omdat dameverlies niet meer te vermijden is. Na afloop bespreken ze de partij in de analyse ruimte. Achteraf verklaart ze dat 11. ..,Ped7 niet zo handig was en vanaf toen al verloren stond. Of dat zo is ...?

Lena en Max op bord 1 Na afloop in de analyse ruimte

Ook de meisjes die wat lager in de groep spelen laten zich gelden. Nicolien Boekhoudt speelt met wit tegen de Belgische Marlies Maes. Nicolien had zich vooraf wel een zeer bescheiden doel gesteld: twee punten!? Welnu, die heeft ze al te pakken. En met zo’n mooi mat als ze tegen Marlies laat zien, gaan dat er zeker meer worden.

 

 

Nicolien in het midden die net heeft verteld over haar mooie matvoering? Of gaat dit over iets héééél anders ...?

Aan de topborden te zien lijkt het dat de Belgen op stoom komen, op bord 3 en 4 spelen resp. Natan Pirard en Xander Pauwels. Natan moet nog 11 worden en maakt het Sourav (“ik heb heel hard moeten werken”) bijzonder lastig. Als Natan dan eindelijk een pion achterstaat gaat hij met zijn koning op avontuur, wat net even teveel van het goede blijkt: Sourav krijgt midden op het bord een mooi paardmatje in de schoot geworpen. Xander, die na zet 24 met een begraven loper op h1 speelt, weet op de een of andere manier toch remise uit het vuur te slepen tegen Bas de Feijter.

Vooraf aan de ronde bespreken de Belgen hoe je op een live bord de computer in de war kunt brengen. Links, in oranje shirt, Xander en in het midden de 10-jarige Natan.

Het meest opmerkelijke resultaat van deze ochtend komt, onbedoeld, voort uit een menselijke fout. In de C-groep zijn in de vorige ronde twee uitslagen foutief ingevoerd. Die zijn weliswaar in de stand  hersteld, maar de indeling van ronde 4 is niet teruggedraaid. Eén van de betrokken spelers, Wattez Djo, mag – of liever gezegd móet? - het met zijn rating van 485 daardoor op bord 6 (live!!) opnemen tegen een 1700 speler. En zie wat er gebeurt …