Groep C - ronde 5: Max Warmerdam alleen aan kop

Woensdag is de dag waarop Max (Warmerdam, misschien kunnen we de achternamen van de eerdergenoemde koplopers zo stilletjes aan weglaten) afrekent met zijn laatste twee overgebleven medekoplopers. Moest Lena er in de ochtendpartij aan geloven, 's middags legt hij - met zwart spelend - Eelke zijn wil op. Vanuit de opening doet Max twee pionnen in de aanbieding die Eelke beide aanneemt waardoor deze in ontwikkeling achter blijft. Ten koste van nog een derde pion wint Max vervolgens een paard terug en voert daarna de partij met vaste hand naar winst.

De partij op bord 1 trekt veel bekijks ...

Maar daarmee is uiteraard voor Max de vis nog niet op het droge. Nog genoeg kapers op de kust. Morgen mag hij zich bewijzen tegen Sourav (wiens achternaam ik vanwege die onmogelijke spelling graag weglaat). Sourav, uit het juiste hout gesneden, gaat lange confrontaties niet uit de weg en zal het halve puntje dat hij in de derde ronde liet liggen zonder twijfel als springplank willen gebruiken om over Max heen te gaan. Lena herstelt zich overigens in een overtuigende partij tegen Jasper Rijken en Joris Kokje meldt zich in de kopgroep.

 

Natan Pirard in zijn partij tegen Daan van der Noordaa

In mijn vorige verslag noemde ik al Natan Pirard uit België. In de middagpartij neemt hij het op tegen Daan van der Noordaa. Ondanks dat Daan gewaarschuwd is – zoals hij achteraf verklaart - omdat Natan eerder van de hem bekende Simon Elgersma gewonnen heeft, moet ook hij het afleggen tegen het Belgische talent.

Natan, van jaargang 2002, speelt bij de schaakclub Leuven Centraal. Op de deelnemerslijst van het ONJK staat hij vermeld met een rating van 1465, maar Natan blijkt ook in het bezit van een heuse FIDE rating van maar liefst 1709. Vorig jaar speelde hij hier mee in de D-groep, dit jaar om de lat nog hoger te leggen in de C-groep. Ook vertelt hij dat hij deelnemer is in een Belgisch schaaktalent project ‘Go for Grandmaster’, zie http://www.goforgrandmaster.be/nl/. Ik bedoel maar: de Nederlanders zijn gewaarschuwd. Morgenochtend op livebord 4 te bewonderen.

 

Fong Li Caljé in haar ochtendpartij tegen Bas van Doren

Nog één schaakfamilie dan, we kunnen er niet om heen: de Caljé’s. Moeder Cissy is schaakfotografe, Ming Dao speelt in de D-groep en Fong Li bij de C-’s. Vandaag heeft ze een goede dag: winst op Bas van Doren en een goede remise tegen de eerder genoemde Simon Elgersma, waamee ze nu op een mooie 50% terecht komt. Vader Adrey, tot slot, is schrijver van het recent uitgekomen prachtig verzorgde boek ‘Schaakvarianten’, waarin 50 alternatieve schaakvormen worden uitgelegd en beschreven. Over  amazone-, atoom-, biljart-, cilinder-, discriminatie-, dobbel-, janus-, kamikaze-, krimp-, lawine-, magneet-, moeras-, patrouille-, schiet-, schots-, stratego- en uitroeischaak. En dit is nog slechts een greep. Verkrijgbaar bij de stands hier op het ONJK. Kijken, kopen, lezen en spelen maar!