Groep C - ronde 9: De laatste dag, de ontknoping

De partijen zijn begonnen. De titel zal gaan naar één van de drie huidige koplopers. Op volgorde waarin ze in de laatste stand genoemd staan: Eelke, Sourav of Rolf. Omdat Max, die op een half punt staat, zowel van Sourav als Rolf verloren heeft en juist díe twee nu tegen elkaar spelen, is er voor hem geen theoretische kans meer op de eindoverwinning, daar bij gelijk eindigen het onderlinge resultaat als eerste criterium geldt. Bij Eelke is het net andersom. Hij heeft geluk, door de zwaarbevochten zege van Rolf op Max gistermiddag heeft hij plotseling de beste papieren. Want waar híj verloor van Max, heeft hij juist gewonnen van Sourav én Rolf. Wat dus impliceert dat bij een overwinning vandaag, op meisjeskampioen Lena, de titel voor hem is. Sourav en Rolf moeten hopen op een uitglijder van Eelke, alleen dan komen zij in beeld voor de eindzege.

Bord 1: Rolf (met wit) tegen Sourav Bord 2: Eelke (met wit) tegen Lena

Opschudding alom in het 't Wooldrik. Vooral in de organisatieruimte en bij de techneuten al daar. Net nu de eerste aanstaande kampioenen hun laatste zetten spelen valt het internet uit! Gelukkig is het systeem na een half uur weer in de lucht. Mooie gelegenheid om een compliment uit de delen aan webmaster (en schaker naar ik begrijp) Daan Stam!

Ook grote verwarring bij uw verslaggever. Met veel aplomb had hij beweerd dat Max niet meer kampioen zou kunnen worden (zie hierboven). Maar is dat nu eigenlijk wel zo? Met het scenario wat zich aan borden 1 en 2 (én wel degelijk ook bord 3) ontvouwt had hij in elk geval - om heel eerlijk te zijn - geen rekening gehouden!

Eelke staat een gezonde (vrij)pion voor. De verwachting is dat hij de partij wint. In dat geval kunnen Rolf en Sourav zo hoog springen als ze willen, voor de titel heeft dat geen enkele invloed. In een stelling die inderdaad gelijk oogt, maar met nog wel wederzijds een dame en drie lichte stukken op het bord, besluiten Rolf en Sourav tot remise. Voor Eelke ligt nu de weg open naar een ongedeelde eerste plaats! Maar Lena weert zich als een ware meisjeskampioene. Ze verovert de a-pion. Er komt echter een nieuwe voor in de plaats op de d-lijn. Ook deze weet ze te stoppen. Het wordt remise! Alle drie koplopers slechts een half punt erbij. Niet voor mogelijk gehouden kennelijk.

Want hoe zit het nu met Max? Max speelt nog en als hij wint voegt hij zich bij de koplopers! Dan zijn het er vier. Max, met wit spelend, trekt zich niets aan van al de zwarte stukken die wijzen in de richting van zijn koning op a1, die daar weliswaar geen kant meer op kan maar nog wel net veilig staat. Aan de andere kant van het bord laat hij ondertussen op fraaie wijze zijn eigen b-pion promoveren: 1-0.

En nu? Natuurlijk, ook dan geldt het onderlinge resultaat. Athans, als ze alle vier tegen elkaar hebben gespeeld, is dat niet het geval dan treden er nog weer andere regels in werking. Even kijken, iedereen heeft tegen elkaar gespeeld. Even snel rekenen. Dan is dit het onderlinge klassement:

Eelke  2   (wint van Rolf en Sourav)
Rolf   1,5 (wint van Max en remise tegen Sourav)
Sourav 1,5 (wint van Max en remise tegen Rolf)
Max    1   (wint van Eelke)

Met z’n vieren delen ze de geldprijs, maar de titel is dus voor Eelke. De ongedeelde vijfde prijs is voor Bas die van Joris wint (en daarmee trouwens de enige in groep C die ongeslagen is!). Allemaal van harte gefeliciteerd!

Fantastisch toernooi hebben jullie er met z’n allen van gemaakt! Niet alleen de prijswinnaars maar alle deelnemers. Hopelijk zien we jullie weer het volgende jaar!