Groep D, ronde 8

De achtste ronde op de achtste dag van de achtste maand. Op deze dag in 1786 is een mijlpaal in Europa bereikt, want de top van de Mont Blanc is op deze dag 227 jaar geleden voor het eerst bereikt. Zou er vandaag in onze groep ook zo'n mijlpaal bereikt worden?

Voordat we met de ronde beginnen, wordt er eerst een verjaardag gevierd: Dominique Kroon is 12 geworden! Van harte gefeliciteerd Dominique en de taart smaakte heerlijk :)

Hiep hiep hoera Dominique 12 jaar!

Yumyum taart! 

Als uw reporter om 10 over 9 de zaal binnen komt en haarzelf naast arbiter Jan installeert, komt Ivo Weidema blij richting onze tafel rennen. Verbaasd kijken Jan en ik elkaar aan, het zal toch niet zo zijn dat de eerste partij in de D eerder klaar is dan die in de EF/GH?! Maar het is toch echt zo, want Ivo heeft in zeven zetten gewonnen! Mocht u niet geloven dat het echt zeven zetten zijn, hieronder de partij:

Niet snel na de winst van Ivo komen er nog een aantal resultaten binnen. Meri en Remy hebben het punt gedeeld, en op het bord naast hen heeft Anna Martinez van Max Plevier gewonnen. Anna en Max spelen allebei in de OSBO, en ze hebben elkaar daar wel eens bij wedstrijden gezien. Anna komt uit Wageningen en Max uit Twello, en ze zijn allebei 11 jaar. Max wil later graag profwielrenner, profschaker, profvoetballer, programmeur of zakenman worden, terwijl Anna zichzelf wel als opvolger van Mark Rutte als minister-president ziet. Daarnaast wil ze nog graag een baantje als politieagente, maar dan wel een agente te paard. Op de vraag wie ze nog wel eens willen verslaan, moet Max even zijn vader bellen want hij is de naam van die profschaker uit Surhuisterveen (red: Sipke Ernst?) vergeten. Jammer genoeg nam de vader van Max niet op, dus we zullen niet weten wie Max nou bedoelde. In de partij tussen Anna en Max wist Anna slim een stuk te winnen, maar Max had een aantal mogelijkheden om terug te komen in de partij. Jammer genoeg zag hij deze mogelijkheden niet, en Anna, die de trucjes uit de stappenboekjes onthouden had, wist met een aftrekschaak de dame van Max te winnen. Vanmiddag gaan ze allebei meedoen aan het voetbaltoernooi, dus Max zal daar revanche proberen te nemen. 

Anna Martinez

Max Plevier

De meeste schakers noteren met een blauwe of zwarte pen of met een potlood. Er is echter één iemand in de D die steevast met een roze pen schrijft, en dat is Gerbrich Kroon. Het is dan ook heel makkelijk om haar notatieblaadje eruit te halen :) Gerbrich woont in het Groningse Ten Boer maar logeert tijdens het ONJK bij de familie Waardenburg. Ze is deze vakantie naar Tsjechië geweest en heeft verder niet zo veel gedaan. Ze is er trots op dat ze in mei naar het NK D mocht, en wil graag nog een keer haar vader verslaan. Gerbrich is geen familie van Dominique en Joppe, ze hebben toevallig dezelfde achternaam. Deze ronde mocht Gerbrich tegen Robin de Rooij, die, net als Gerbrich, de vorige ronde gewonnen heeft. In deze ronde was Robin duidelijk een maatje te groot voor Gerbrich, maar ja, bijna 500 ratingpunten verschil is dan ook wel errug veel. 

In de schaduw van Jasper Beukema is er een grote groep spelers die vecht voor een podiumplaats. Olivier Verheyen bezet op dit moment de tweede plek met 6 uit 7, hij heeft alleen in de vierde ronde van Jasper verloren. Op bord vier spelen deze ronde Mark Honkoop en Ruben Bourgonjen. Ze wonnen allebei de vorige ronde en mogen nu op een livebord laten zien wat ze waard zijn. De partij wordt in het begin nogal gekenmerkt door veel stukken afruilen, waarna Ruben een actiever paard overhoudt dan Mark. Ruben snoept met zijn paard wat pionnen op, en na een aantal zetten (en het afruilen van de paarden) heeft zwart een vrijpion op de a-lijn. Ruben weet hier handig mee om te gaan en Mark geeft op op het moment dat Ruben dreigt te promoveren. 

Mark Honkoop vs. Ruben Bourgonjen, met op de achtergrond Jasper Beukema

Op bord 1 vandaag 'the clash of the titans', de nummer 1 van de meisjes versus de overall nummer 1: Iris Schelleman tegen Jasper Beukema. De partij ging hele lange tijd gelijk op, maar toen het lastig werd kwam Iris in tijdnood en ging even later door haar vlag. Tsja, dat hoort ook bij het schaken... Door het verlies van Iris wist Ting Ting Lu weer een beetje in te lopen op haar; ze won haar partij, ten koste van Annelies. Iris heeft nu dus nog steeds 5 punten, en Ting Ting heeft er 4.5 Dit zal nog een spannende eindstrijd worden! 

De dag is nu alweer voorbij, want er wordt maar één ronde gespeeld vandaag. Morgen mogen de spelers hun strijdbijl weer opgraven en vol goede moed beginnen aan een nieuwe ronde. Alles is immers nog mogelijk, en zeker bij schaken! De Belgische jongens Jasper en Olivier domineren nog steeds de top van de lijst en Iris staat nog eerste bij de meisjes. Voor nu: veel plezier bij het voetbaltoernooi of wat jullie anders gaan doen vanmiddag en tot morgenochtend 9:00 uur!