Groep D, ronde 9

Alweer een jarige! Het feest houdt niet op in de D-categorie, want Harm Jan Kootstra is vandaag 11 jaar geworden. Iedereen zong weer uit volle borst het verjaardagslied, maar snel daarna werd het weer stil in de zaal want iedereen begon aan de negende ronde.

Harm Jan Kootstra, vandaag 11 jaar geworden!

Het is lang rustig (terwijl bij de EFGH de uitslagen binnen stromen zo'n beetje), maar ongeveer een halfuur na het beginnen van de ronde komen de eerste uitslagen binnen. Eén van die uitslagen is die van Klaas Jan Koedijk tegen de NK-D kampioene Lorena Kalkman. Klaas Jan komt uit Hoorn en is deze vakantie met de familie van zijn moeder naar Moviepark Germany geweest. Hij wil later graag hoogleraar of professor aan de universiteit worden, hij weet nog niet precies welk vakgebied maar wiskunde spreekt hem wel aan. Hij hoopt op een dag nog revanche te kunnen nemen voor de verloren wedstrijd tegen Derk Kouwenhoven. De partij tegen Lorena was, zo vertellen beide spelers, een beetje saai: ze ruilden wat af en kwamen uiteindelijk niet verder dus toen hadden ze maar remise afgesproken.

Niet lang na mijn interview met Klaas Jan kom ik de jarige Harm Jan tegen. Harm Jan woont in het Friese Beetsterzwaag en vindt het naast schaken leuk om te turnen, te voetballen of aan atletiek te doen. Harm Jan is een aantal jaar geleden derde geworden op het NK, maar welk NK precies weet hij niet meer. Deze ronde mocht Harm Jan tegen de iets hoger geplaatste Piet-Hein Droogh, en Piet-Hein bleek toch de sterkere van de twee te zijn. Gelukkig voor Harm Jan zijn er vandaag nog twee rondes, dus dan kan hij alsnog wat verjaardagspuntjes pakken.

This round, both Izzat and Rashad from Azerbaijan won their game! Izzat and Rashad are cousins and they are making a trip through Europe: they have visited Spain, Germany and Turkey and are now in the Netherlands. They both like to play football and play on the Xbox or computer. They hope to become very good chess players and maybe one day to beat the world champion. For now they are very happy with the fact that they both scored this morning, and they have all reasons to be so :)

Rashad Gasimov (l) and Izzat Nasirov from Azerbaijan

Ting Ting Lu won deze ronde van de veel sterkere Justus van Klaveren. Hier is ze natuurlijk heel trots op (en ook op de ratingpunten die ze hiermee verdient), maar als ze erachter komt dat Iris Schelleman ook haar wedstrijd gewonnen heeft, zakt haar enthousiasme toch weer een beetje in. Als Iris haar wedstrijd had verloren stond Ting Ting nu namelijk eerste in het meisjesklassement, maar nu blijft het verschil tussen beide dames een half punt. Dit gaat nog een leuke eindstrijd worden!

Een andere speler die in de D-categorie te bewonderen valt, is Ming Dao Caljé. Ming Dao begon heel sterk aan het toernooi met 2.5 uit 4, maar heeft nu even een dipje. De moeder van Ming Dao (Cissy, een van de fotografen hier) komt uit Indonesië, maar de vader van Ming Dao komt 'gewoon' uit Zeeland. Waar de Franse achternaam van Ming Dao dan vandaan komt, weet hij ook niet. Hij vindt het leuk om te schaken, te zwemmen en tv te kijken. Zijn favoriete programma's zijn Gold Rush en Mythbusters, maar Mythbusters komt vaak laat op de avond dus dan kan hij het jammer genoeg niet kijken. Later wil Ming Dao graag piloot worden, en dan met voorkeur bij commerciële vluchten. Volgens zijn notatieblaadje hebben hij en zijn tegenstander Fardin een spannende partij gespeeld. De partij is zeker spannend, want beide spelers moeten goed opletten geen stukken kwijt te raken! Het lukt Fardin uiteindelijk om een stuk voor te komen, en Ming Dao krijgt nog een kans om dat stuk een paar zetten later weer terug te winnen want 23.c3 was geen goede zet van wit (zie diagram), maar helaas ziet hij dit niet. Nadat de toren van Ming Dao gepend wordt, houdt hij het voor gezien. 

 

Op bord 1 mocht vandaag Ruben Bourgonjen tegen de haast onverslaanbare Jasper Beukema. Door een foutje in de opening kwam Ruben vrij snel een stuk achter. Hij probeerde het nog wel, maar Ruben kwam er eigenlijk niet meer aan te pas. Nadat hij ook een tweede stuk verloor hield hij het dan ook voor gezien. Gaat Jasper echt met 100% dit toernooi winnen, of zal er nog iemand zijn die een (half) puntje weet af te snoepen?

Op bord 2 is de andere Belg geklopt: Sjoerd van Roon wint van Olivier Verheyen! Door deze winst delen Sjoerd en Olivier de tweede plek met 7 uit 9. Het gat tussen Jasper en zijn concurrentie is nu dus vergroot naar 2 punten. Achter Sjoerd en Olivier heeft zich een groep van drie spelers gevormd met 6.5 punt: Joppe Kroon, Sebastiaan Janse en Robin Reichardt. De volgende ronde kan nog wel eens heel bepalend gaan worden voor het eindklassement!