Groep D, ronde 10

Als uw reporter goed en wel doorheeft dat de volgende ronde begonnen is en eens even naar de livenborden gaat kijken, blijkt dat Joppe en Jasper er op bord 1 een snelschaakpartij van gemaakt hebben: Jasper staat inmiddels op 47 minuten en Joppe op 38 (de ronde is nu net een halfuur onderweg). Joppe staat een toren achter, die heeft Jasper met een vorkje weten op te halen nadat hij al een stuk voor stond. Vijf minuten later staat Joppe mat: er was ook al niet heel veel meer te redden aan de partij. Jasper heeft op het einde 54(!!) minuten en Joppe zit ook boven de 40 minuten. Tsja, die extra tijd erbij levert soms grappige scenario's op. Nu hebben beide jongens in ieder geval ruimschoots de tijd om even een duik te nemen in het naastgelegen zwembad :)

Op het derde bord spelen deze ronde Olivier Verheyen en Robin Rechardt. En terwijl de heren flink zitten te ploeteren en te zweten om het felbegeerde punt binnen te slepen, worden ondertussen hele analyses van hun partij op utrechtschaak.nl (doorklikken naar forum en euro chess tournament) gevoerd. Het eindspel is dan ook zeer interessant, zo was 42...g5! Ipv 42...g6 winnend, zwart houdt meer tempi over, en is 49...Kd6 verliezend, maar Robin kan met 49..h5 nog remise afdwingen. 

 
 
Ruben Bourgonjen is een schaker die uit het hoge noorden komt. Samen met zijn broertje Thijmen speelt hij hier mee met het ONJK. Ruben leest graag jeugdthrillers en vindt het ook leuk om muziek te luisteren. Ook speelt hij tennis. In de toekomst hoopt hij nog een keer Anand te kunnen verslaan. Ruben mocht deze ronde tegen Lars de Haas. Ruben heeft gedurende de hele partij een klein plusje, maar 'vergeet' om dit om te zetten in een grote plus. In de pgn-viewer hieronder de partij, alsmede een aantal variantjes hoe Ruben zijn stelling had kunnen verbeteren. Op het einde hapt Lars gretig toe als hij de kans krijgt om de witte stelling onder vuur te nemen, en sleept zo de winst uit het vuur. 

 

 

Ruben Bourgonjen 

Lars de Haas 

Jesper Post baalde aan het einde van zijn partij dat hij niet gisteren even naar het verslag gekeken had: hij werd namelijk op bijna dezelfde manier getruukt als Izzat Nasirov gisteren tegen Ivo Weidema, en die partij stond toen in het verslag! Maar Jesper gaat niet bij de pakken neerzitten en zal zo vol goede moed aan de volgende partij beginnen. Jesper is 12 jaar en vindt het leuk om te schaken, trompet te spelen, Engelse boeken te lezen, of met de Lego en LaQ (een soort K'nex maar dan op z'n Japans) te spelen. Later wil hij graag leraar voor een kleuterklas worden, want hij kan goed overweg met kinderen en vindt het leuk om met ze te werken. Mocht dit het toch niet worden, dan lijkt hem een baan in de dierenverzorging wel wat. Hij heeft zelf geen huisdieren, maar mocht hij een huisdier kiezen dan wil hij graag een schildpad of hagedis. 

Jesper Post

De 'damespartijen' deze ronde, Pascalle – Giselle en Ilse – Annelies eindigden allemaal in remise. Een eindje boven hen, op bord 6, verloor Ting Ting Lu van Alex Maria Oproae en weer twee borden hoger won Iris Schelleman van Mark Honkoop. Dit betekent dus dat Iris weer een gat van 1.5 punt heeft weten te slaan tussen haar en Ting Ting, en dat de eindstrijd voor het meisjeskampioenschap tussen Iris en Ting Ting zal gaan. Of zal één van de andere dames nog een flinke eindspurt gaan maken?

Pascalle Monteny