Bord 13, ronde 9

Tijdens dit toernooi zullen we in de EF/GH-groep een paar keer een dubbel interview houden met de spelers die op bord 13 hebben gespeeld (of daarbij in de buurt). Vandaag is het de beurt aan Tijn de Jong en Rutger Smulders.

 

Tijn de Jong Rutger Smulders

 

Wie zijn jullie en hoe oud zijn jullie?

Tijn: "ik ben Tijn de Jong en ik word over 19 nachtjes slapen 10 jaar. Ik ben de 28e jarig."
Rutger: "Ik ben Rutger Smulders en ik ben 9 jaar. Ik word ook bijna 10, op 31 augustus. Een vriendje van mij die heet Daan en die is op 30 augustus jarig."

 Waar komen jullie vandaan?

Tijn: "Ik kom uit Leiden en ik zit daar ook op de schaakclub. Net als Mark."
Rutger: "Ik kom uit ’s Hertogenbosch en ik zit op de club eh HMC Den Bosch."

 In welke stap zitten jullie?

Rutger: "Ik zit in stap 3. Ik denk dat ik naar 3 extra ga, en daarna naar 4."
Tijn: "Ik zit ook in stap 3, maar ik ben in de zomervakantie al in stap 4 aan het werk. Ik heb ook op school schaakles, daar doe ik stap 3 extra."

Rutger: “Ligt Leiden vlak bij Den Bosch
Tijn: “Nee, tussen Rotterdam en Den Haag.”
Rutger: “Want één lid van onze club, Brent Burg, die schaakt ook bij HMC Den Bosch.”

 Hoe ging jullie partij?

Tijn: "Doe jij maar."
Rutger: "Het ging een beetje gelijk als mijn partij tegen Mark Warnaar. Toen liep ik in de val en heb ik verloren. Nu heb ik de dame in het spel gebracht en ging ik mijn andere paard ontwikkelen dan de vorige keer. Nu ging het wel goed. Ik had een mooie aftrekaanval met loperwinst."
Tijn: “Het was meer een aftrekval, want hij had z’n pion zo naar voren gezet dat hij met z’n loper zijn paard dekte. Toen kwam ik een dame achter maar drie zetten later won ik de dame terug. Dat kostte wel een toren.
Rutger: “Ik had toen een toren gewonnen.”
Tijn: “Rutger had toen twee torens tegen één toren in een eindspel en toen kon ik zijn vrijpion niet meer tegen houden. Die ging promoveren en toen verloor ik.”

 Wat vinden jullie leuk aan dit toernooi?

Tijn: "Ten eerste het schaken eigenlijk. Ik vind het ook heel leuk dat er dan ook nog allemaal dingen met de club doen. Gisteravond gingen we pannenkoeken eten en vanavond gaan we wokken. Eerst zou ik hier niet gekomen zijn, of misschien wel. Ik had een wiskundekamp kunnen hebben net als Quinten. Dat was in Lunteren. Uiteindelijk ging mijn klasgenootje niet en toen had ik ook meer zin om naar het ONJK te gaan. Heel veel kinderen van onze klas gingen naar Borne en die vonden het ook leuk als ik meeging. Alleen mijn juf vond het leuk als ik naar het rekenkamp ging. Bij het rekenkamp zou ik ook nog eens een van de jongsten zijn en dat vond ik minder leuk. Toen heb ik besloten om toch maar hier heen te gaan."
Rutger: "Ehm. Ik vind het schaken leuk. De verjaardagen worden ook wel leuk gevierd. En met het kamp is het ook gewoon leuk. Soms krijg ik wel heimwee en dat is best irritant."
Verslaggever: “Want je ouders zijn thuis?”
Rutger: “Ja, mijn vader die komt vandaag wel want die werkt vandaag in Arnhem. Mijn moeder is thuis.”

 Wat doen jullie eigenlijk als je klaar bent met spelen?

Rutger: "Ik ga de partij analyseren, en de partij invoeren in de computer."
Tijn: "Ik ga ook analyseren met Leonore. Dat is onze begeleidster. Na deze wedstrijd is het wat anders want vandaag is mijn broertje mee en daar ga ik tegen schaken. Mijn broertje heet Wiebe en hij is 4 jaar. Hij kan nog niet zo goed schaken."
Rutger: “Mijn broertje heet Floris-Jan en die is 8. Die wil na de zomervakantie misschien weer op schaken maar toen moest hij op tijd naar bed en dan werd de clubavond te laat voor hem. Als hij het goed probeert kan hij wel aardig schaken maar soms geeft hij ook wel voor de lol zijn dame weg.”

 Waar overnachten jullie?

Tijn: "Nou , eigenlijk overnacht onze hele club in Bad Boekelo behalve ik. Wij hebben een zomerhuisje in Gorssel met ons gezin. Oma is er toevallig ook."
Rutger: "Ik ben de plaats vergeten maar het is in elk geval niet op fietsafstand. Het was zo’n 110 kilometer vanaf Rosmalen. Dat zei de TomTom."

 Laatste vraag: stel je gaat alleen naar een onbewoond eiland. Wat zou je dan meenemen?

Rutger: "Mag je heel veel meenemen?"
Verslaggever: “je mag alles meenemen.”
Tijn: "Schaakbord, stukken"
Rutger: “Ik zou een huis meenemen.”
Tijn: “Hoe ga je die meenemen, dan?”
Rutger: “Nou gewoon, met een bommenwerper. Dan laat ik het aan een parachute vallen.”
Tijn: “Mij lijkt het makkelijker om gewoon stenen mee te nemen en een bouwvakker. Ik zou ook nog van die zuiverstenen meenemen zodat je het water kan zuiveren. Dan hoef je niet zoveel water mee te nemen.”
Rutger: “Ik zou met een pikhouweel een tunnel onder de oceaan graven.”
Tijn: “Dan heb je toch geen idee waar je bent?”
Rutger: “Daarvoor zou ik een navigatiesysteem meenemen.”

 En terwijl de heren heel gezellig met elkaar hun fantasie op hol laten slaan, bedank ik beiden voor dit leuke interview.

 Dank jullie wel en veel plezier met dit toernooi!