A-groep, ronde 5: over de helft en een eenzame kopman

We zijn bijna over de helft, met drie koplopers moet het in de top nog losbranden. Max speelde met wit tegen Jasper Zwirs, Renzo Finkenflugel met wit tegen Thomas Mollema en Zyon moest met zwart tegen Daniel Weber proberen aan te haken bij de koplopers.

Het was de 2e middagronde van dit toernooi, wat dus ook inhield dat wederom enkele partijen snel klaar waren. Vier snelle partijen, Yannic Husers won na acht(!) zetten een stuk en de partij tegen Steyn de Lange. Zo heeft Yannic vandaag nog geen uur geschaakt, vanochtend verloor hij snel. Rik Suurmond sloot na 11 zetten met zwart een stuk in tegen Annelies Cuvelier, die direct opgaf.

Op bord 7 won Kevin Nguyen ook een stuk, tegen onze oosterbuur Steffen Pohl.

Behalve de partijen die snel klaar waren gebeurde er deze ronde, in tegenstelling tot de vorige, weinig spannends. Vandaar dit relatief korte verslag.

Zyon wist wederom niet te winnen, met zwart beet hij zich stuk op Daniel Weber, waarbij Daniel liever stukken ruilde dan initiatief nam.

Max wist te winnen van medekoploper Jasper en staat nu een vol punt voor op Zyon. In een scherpe siciliaan verbruikte Jasper meer tijd dan Max en uiteindelijk blunderde hij. Max had zelf het idee dat 23. f6 onnauwkeurig was en dat hij daarmee de controle verloor. In de analyse bleek dat het nog niet zo eenvoudig was en dat Jasper goede kansen had.

30. … Pf3? 31. Dc3 met vijf minuten op de klok verliest Jasper hier materiaal 30. … Df3! bood Jasper nog goede kansen 31. Dd4 Ta6 32. Tc1 Pg8 deze variant kwam tijdens de analyse naar voren, zwart moet erg nauwkeurig spelen, maar staan dan zeker niet minder.

Renzo Finkelflugel stond de hele partij beter tegen Thomas Mollema, na het remise aanbond van Renzo, in nog altijd betere stelling, kon Thomas niks anders dan het aannemen.

Thomas Mollema kwam niet verder dan remise, maar is wel de enige die aan kan poten bij Max

Erwin Kalle en Wessel Braggaar speelden een marathon partij van bijna 4,5 uur. In het dame-eindspel werd uiteindelijk remise overeen gekomen.

Joris Kokje won in een strakke partij van Nico Meyer, in het resterende eindspel was Nico kansloos.

Xadya pakte haar eerste punten, ze won met zwart van Arjen Bel, die helaas nog op nul punten staat. Steven de Wilde won in de koningsaanval van Maarten Smit.

We zijn nu over de helft en hebben een eenzame koploper; Max Warmerdam. Tot nu toe stond hij één halfje af aan directe concurrent Thomas Mollema en wist van de rest te winnen. Achtervolger is Thomas Mollema met 4 punten en een grote groep op 3,5. Morgen maar één partij, en daarna lekker voetballen.