Groep B - ronde 1

Door de nieuwe opzet van het toernooi in de EFGH-categorieën begon het ONJK 2014 anderhalf uur eerder dan voorgaande jaren. Ondanks de hittegolf die ons land al tijden aangenaam in zijn greep houdt hebben toch weer ruim 250 deelnemers uit heel Nederland en omstreken de weg naar het lommerrijke Borne weten te vinden.
Iedereen was op tijd. En de organisatie ook, zodat om 12u30 de Bornse wethouder van Sport dhr Velten, geassisteerd door topzwemster Laura Hagreis, sportvrouw van het jaar van de gemeente Borne de kleurloting kon verrichten. Deze bestond uit het gooien van een groot uitgevallen damschijf naar en setje idem schaakstukken, waarbij het erom ging welk schaakstuk het eerst zou sneuvelen. Dat werd een witte pion, zodat Max Warmerdam, met 2244 de hoogst gerate speler van het toernooi wit kreeg. Nog geen tien minuten later had de nieuwe hoofdarbiter Paul Peters, de vervanger van Meneer Aart die momenteel op de Olympiade in Noorwegen aan het fluiten is, alle indelingen klaar.

Kwa rating zijn de kanshebbers in deze groep Bas de Feijter (1951) en Rolf Corstjens. Als gevaarlijke outsider tip ik Eelke de Boer, winnaar van de C-groep van vorig jaar en Yorick Postema, de winnaar van de B-groep van het Univétoernooi 2013. Van Maarten van Harten, C-kampioen van 2012 en B-kampioen van 2013 zullen ze geen last meer hebben, die gaat het nu in de A-groep proberen.

Eelke had een wat koude start. Weliswaar ontfutselde hij Carsten van der Hoeven vlot een kwaliteit (speel even na vanaf zet 14) maar hij werd zeer onaangenaam verrast door de eeuwig-schaakcombinatie 26.Txh6!. 26...Tf7 was niet de oplossing, want na 27.Dg6 moest Eelke ook nog zijn dame inleveren. Wat overbleef was een gewonnen eindspel voor Carsten, maar die gaf dat opgelucht remise.

Onze Belgische vriend Quinten Ramacker, ook vaste klant bij het ONJK, liet zien hoe je zo'n eerste ronde wel zonder kleerscheuren doorkomt: mat in 15 tegen Bob de Wit (met zwart).

Om het Meisjeskampioenschap in de B-categorie spelen 7 meisjes, waarvan Lisanne Waardenburg en de Duitse Lea Alsheimer de aanvoerders zijn. Lisanne kreeg alsvolgt een plusstuk-inktvis op e3.