Ronde 8: Xander doet goede zaken

Zoals verteld in het vorige verslag, stond Xander voor deze ronde een vol punt voor op 5 concurrenten. Van die 5 concurrenten had hij er 2 nog niet gehad, namelijk Oseb Merkon en Simon Elgersma. In deze ronde mocht Xander met wit tegen Oseb aantreden. Vanuit de opening leek Oseb best prima te staan, met druk op de centrumpion van Xander. Na combinatie waarbij veel werd afgeruild kon Xander binnenkomen met een toren op de 7e rij van Oseb. De geïsoleerde trippelpion die deze actie Xander opleverde werd geen groot probleem, aangezien hij Oseb geen kans gaf deze aan te vallen. Het werd teveel voor Oseb toen die trippelpion(of op z'n ''echt Engels'' Triple Pawn) op de c-lijn een rol ging spelen bij het kraken van zijn stelling. Er sneuvelden veel pionnen van Oseb, en Xander tikte dit goed uit. Xander komt hiermee dus op 7.5 uit 8(!!), een erg comfortabele score. Maar wat deed de concurrentie van Xander?

Op bord 2 speelden Simon Elgersma en Bart Dubeldam tegen elkaar. Tot mijn verbazing(en vast ook wel die van Simon) gooide Bart vrolijk 18 zetten theorie er uit, want toen ik na 18 zetten bij het bord kwam was er al veel gebeurd, en had Bart 1 uur en 35 minuten op de klok, 5 minuten meer dan de starttijd. Een goede voorbereiding of gewoon een uitzonderlijke theoretische kennis van die variant, in principe nekte deze theorie Simon niet. Na die 18 zetten was het een speelstelling die alle kanten op kon, maar zeker niet minder was voor zwart. Uiteindelijk wist Bart Simon een lichte kwaliteit afhandig te maken, waarna de 2 lichte stukken de toren begonnen te domineren. Simon werd steeds verder weggedrukt, en toen Simon de toren dreigde te verliezen, gaf hij op. De partij is bijgevoegd vanaf zet 19 na de theorie, om het samenspel van de stukken te illustreren:

 

Op bord 3 streden Iris Schelleman en Derk Kouwenhoven als laatste van de directe achtervolgers om de aansluiting te behouden. En een strijd was het. De partij ging al vrij snel uit de gebaande wegen van de theorie (in tegenstelling tot bord 2) omdat Derk een unieke opzet koos tegen de opening van Iris. Iris besloot deze opzet aan de kaak te stellen door op de koningsvleugel massaal met de pionnen naar voren te stormen. Hoewel er zeker niet optimaal gespeeld werd, vonden beide spelers creatieve voortzettingen. Derk merkte goed op dat de damevleugel van Iris een beetje onderontwikkeld was en nadat hij de aanval op de koningsvleugel had afgeslagen begon hij te stormen op de damevleugel. Dit leidde tot een versnippering van Iris’ structuur en ook een pionwinst voor Derk. Na de pionwinst, die tevens een gedekte vrijpion opleverde voor Derk, ging de partij de fase van het eindspel in met enkel nog 2 torens en wat pionnen. In dit moeilijke eindspel wist Derk uiteindelijk alles af te ruilen en zelf 1 pion over te houden, die de partij besliste.

 

Ook Sjoerd deed goede zaken door vanmiddag te winnen van Thijs de Bock. Na de opening zag het er allemaal niet zo goed uit voor Sjoerd, omdat er wat gaten op de witte velden in zijn stelling zaten. Toch wist hij zich hier uit te redden en een sterke aanval op te zetten. Toen Thijs een aftrekaanval miste (die Sjoerd mooi opzette de zetten daarvoor), was de partij gespeeld.

 

Net naast de topborden werden er ook een aantal spannende partijen gespeeld. William Boudry wist een pion te winnen tegen Tim Schuttevear, die evenlater nog de fout inging bij het opspelen van een pion. Er kwam een penning op het bord die evenlater Tim een stuk kostte.

Joppe Kroon stond waarschijnlijk de hele partij wel wat beter tegen Julia de Roo, maar laatstgenoemde verdedigde erg taai. Toen de dame van Julia Joppes stelling binnenkwam, leek het alsof er Julia weer helemaal terug in de wedstrijd was. Aan beide kanten werden er wat pionnetjes gesnoept, maar Joppe zette een geniepig valletje. Julia was zich van geen kwaad bewust en pakte 1 pionnetje te veel. Ze kon hierna snel opgeven, omdat Joppe een dubbele aanval in de stelling had gebracht tussen de toren van Julia en een matveld wat niet meer was op te lossen.

Julia aan zet tegen Joppe

Olivier Verheyen en Thomas Kanger lieten lang in het midden wie er ging winnen, maar toen Oliviers koning eenmaal voorbij de pionnestelling van Thomas was binnengedrongen was de partij snel voorbij. Ook Giselle Fransen en Santi Kanne speelden een lange partij. Waarschijnlijk had Giselle het idee dat het winnen met wat pionnetjes meer makkelijker zou moeten gaan dan het in de partij ging. Beide dames hadden nog een dame op het bord, en Giselle een paar extra vrijpionnen. Stuk voor stuk wist Santi pionnetjes af te pakken en schaakjes te geven. Toch hield Giselle het hoofd koel en wikkelde af naar een eindspel met 2 pionnen tegen 1 en beide nog een koning. Toch nog een punt voor Giselle na een lange partij.

Klaas Jan Koedijk won erg netjes van Nicolien Boekhoudt door een mooi torenoffer op de koningsstelling, waarna hij een paar zetten later een dame kon incasseren. Daarna was de partij snel gespeeld.

Klaas Jan, denkend over het vervolg

Stijn Klapwijk en Kamiel Ferson speelden een lange partij waarbij Stijn in het middenspel een paar pionnetjes meer naast het bord kon zetten dan Kamiel. Na lang zweten en goed aanhouden wist Stijn de partij te winnen. Een goede dag voor de remisekoning.

Na deze ronde is de stand in de top alsvolgt:

7.5 uit 8:              Xander Pauwels

6.5 uit 8:              Bart Dubbeldam & Derk Kouwenhoven

6 uit 8:                  Sjoerd van Roon

5.5 uit 8:              Oseb Merkon, Iris Schelleman, William Boudry, Simon Elgersma & Lars de Haas

 

In theorie hebben al deze spelers nog kans op een top 3 klassering omdat . Xander Pauwels is al zeker van een prijs, terwijl de rest nog kan vechten om een prijs.

Bij de meisjes staat Iris op 5.5 uit 8 en is Ting Ting Lu omhooggekropen(of meer omhooggeschoten) naar 5 uit 8. Beide hebben dus nog kans op de meisjesprijs.