Groep D, ronde 1

Maandag 4 augustus 2014, 13:00 uur. De kinderen die hier in sportcentrum 't Wooldrik in Borne zijn weten wat dit betekent: het ONJK gaat weer van start! De 265 kinderen en bijbehorende begeleiders die hier aanwezig zijn hebben allemaal hun weg weten te vinden naar het sportcentrum, al heb ik, toen ik hier naartoe liep, wel twee spelers betrapt op per ongeluk in iemands achtertuin in plaats van bij het sportcentrum naar binnen lopen... oeps!

Chaos!

De kleurloting vertelt ons dat de hoogst gerankte speler wit heeft op het eerste bord. In de D-groep betekent dit dus dat Jonas Hilwerda met een rating van 1738 op bord 1 met de witte stukken mag spelen. Maar door de aanwezigheid van Mick van Randtwijk, die slechts zes ratingpuntjes minder heeft, belooft het een zeer spannende strijd te worden om de eerste plaats! Gaat het dan alleen tussen Jonas en Mick? Zeker niet! Nathaniel Faybish (1612) zou prima kunnen stunten -of gewoon goed spelen- en het de twee jongens nog eens lastig gaan maken. Maar we zijn op het moment van schrijven pas 5 minuten aan het schaken, dus we gaan later nog maar eens de balans opmaken.

Omdat we maar liefst 62! deelnemers hebben dit jaar, is het wat drukker in de zaal dan voorheen. Zo staan er naast de wedstrijdleiderstafel nog twee borden van de D opgesteld, dus die worden dan natuurlijk extra goed in de gaten gehouden door ons :-) 18 van de 62 deelnemers zijn meisjes – bijna 1/3e dus! Dit is een geweldige opkomst en ik, als vrouwelijke verslaggever, hoop dan natuurlijk dat ik veel verslag mag doen van de goeie resultaten die de dames in de D boeken. In het damespeloton heeft Annelies Vitharana de hoogste rating met 1257, maar er zijn een aantal dames met 1100+-rating die zeker de strijd met Annelies aan willen gaan om het meisjeskampioenschap.

De prijs voor het stoerste kapsel is dit jaar al vergeven: Jesse Allaart heeft een hele stoere hanenkam waarmee hij menig tegenstand(st)er probeert af te schrikken. Als deze tactiek werkt neem ik misschien ook wel een hanenkam :-)

Jesse Allaart met zijn hanenkam

Als ik zo rond kwart voor 2 de zaal weer eens binnen kom lopen, zijn Sam van Dongen en Jos Piekar net klaar met hun wedstrijd. Een snelle analyse in de wandelgang onthult dat Sam, doordat Jos een beetje fanatiek met zijn pionnen ging lopen, met zijn loper alle pionnetjes op kon halen, waarna Jos nog mompelt: “ja maar ik moest wel stukken geven anders ging ik mat!”. Sam is 11, komt uit Pijnacker en heeft leren schaken van zijn vader. Zijn vader is nog wel beter, maar op een dag hoopt Sam hem toch te kunnen verslaan. Jos is een jaartje jonger, woont in Hellevoetsluis en kampeert hier met S.V. Spijkernisse (dit jaar te herkennen aan de gele shirts). Maar Jos heeft geen geel shirt aan! Jos heeft geen geel shirt aan? Jos probeert het dan snel weg te wuiven met dat het shirt in de was zit, maar we houden het er maar op dat het shirt niet bij zijn broek past vandaag :-) Jos wil later graag een keer training krijgen van Magnus Carlsen, maar Sam wil toch liever les van Anish Giri – want die verstaat hij tenminste! Sam vindt rekenen leuk en wil later inkoper worden. 

Zo tegen het einde van de eerste ronde ga ik nog eens terug naar de speelzaal. De zaal is leeg, op twee borden na - bord 1 en 4. En een Job Segers die aan de wedstrijdtafel ijverig zijn partij over aan het pennen is op een notitieblaadje. Op bord 1 en bord 4 lijkt het erop dat de favorieten - Jonas Hilwerda en Quinten Salomons - gaan winnen, maar wat er op bord 3 gebeurd is, is wel even noemenswaardig: de tegenstander van Job Segers, Nathaniel Faybish, is door de tijd gegaan! Tsja, die tijd is ook altijd nog een belangrijke factor en misschien is Nathaniel dat wel even vergeten. Desalniettemin heeft Job van de sterkere Nathaniel weten te winnen - is dit een voorbode voor nog meer stuntwerk? 

Over 20 minuten gaat de volgende ronde van start - nieuwe ronde nieuwe kansen! Omdat deze reporter maar op één plek tegelijkertijd kan zijn, wil ik graag vragen of jullie, als jullie iets leuks, grappigs of spannends te melden hebben (een mooie partij of een goeie roddel), dat dan te komen melden, dan kan ik het in het verslag verwerken en wordt het verslag alleen maar leuker!