Groep G/H - ronde 3

Onze hoofdwedstrijdleider is dit jaar is Paul Peters, die bijna stipt 9.00 de aftrap geeft voor de derde ronde. Waar het gisteren nogal chaotisch was met kinderen, ouders en organisatoren, heeft nu iedereen z'n weg alweer beter gevonden.

In het kader van nieuwswaardige weetjes: géén van de H-spelers komt met zijn of haar voeten bij de grond! Vandaar zien we allemaal verschillende poses, variërend van staan, gehurkt (hoe houden ze het vol) of gewoon de voeten bungelend in de lucht.

Na 10 minuten hebben we een eerste score: Tim Warnaar wint van Eline Roebers in de G-groep. Beide spelers houden aan het eind van de partij bijna 10 minuten méér tijd over dan waar ze mee begonnen, dus wellicht is daar nog winst te halen? Ondertussen zijn Jamie Thai en Joppe Allaart ook klaar met hun partij maar beide spelers zijn ietwat verlegen om het uitslagenbriefje in te vullen. Geen nood, wedstrijdleider Thomas helpt een handje.

Thomas vertelde trouwens dat hij 12 jaar geleden als 10-jarige voor het eerst als speler mee deed aan het ONJK. Toen was hij een van de jongste deelnemers en moest hij meedoen in de D-groep. De E-groep en lager bestonden simpelweg nog niet. Wat een verandering als we zien dat er nu bijna 70 kinderen onder de 10 meedoen in het EFGH-toernooi! Inmiddels zijn oud-spelers als Thomas Hummel en Wouter Lardinois nog steeds betrokken bij het ONJK, maar nu als wedstrijdleiders.

Inmiddels zijn de laatste partijen bezig in de H-groep. Dan wint Lars Rutjens heel knap van Thomas Kutchoukov. Thomas en zijn broer zijn getalenteerde schakers die menig schaaktoernooi spelen in binnen en buitenland. Thomas heeft vorige week nog gewonnen in een vierkamp in Dieren - en daarbij ook overtuigend gewonnen van mijn zoon, Hugo (snif, snif). Gebroederlijk wordt het uitslagenbriefje ingevuld en daar stuiven de heren alweer weg.

Om 9.40 komt Ibrahim Ali Khidiyev met een bedremmelde vader de zaal binnen lopen. Ze waren vanochtend op de fiets naar de spelzaal gekomen maar waren daarbij volledig de weg kwijt geraakt. Wat een domme pech! Gelukkig kan wedstrijdleider Ewout ze gerust stellen: Ibrahim wordt de volgende ronde gewoon weer ingedeeld.

Ondertussen doet Han Yichen op het eerste bord in de G-groep goede zaken tegen Kimmily Tran. Hij staat een toren voor en zijn a-pion gaat weldra promoveren. Dat mag hij niet meer uit handen geven, en even later wint hij de partij. We zijn dan bijna een uur onderweg en er wordt nog op twee borden geschaakt. En hoe! De stelling op het bord bij Dalya Mang - Felix Muntean is ingewikkeld. Dalya staat een paard en wat pionnen voor, maar haar toren staat buitenspel. Felix heeft juist een hele actieve dame die nog voor veel overlast kan gaan zorgen.

Nog een ingewikkelde en onduidelijke stelling bij Nathan Kudlicka - Mei Jing Garceran Wang. Er dreigt van alles en met nog veel stukken op het bord is de materiaalverhouding ongeveer gelijk. Even later worden de stukken massaal afgeruild en blijft Nathan met een stuk méér over. Maar nog steeds is het niet gemakkelijk om de partij te winnen. Aan de tijd zal het niet liggen; Nathan heeft inmiddels 51 minuten op de klok en misschien spaart hij door totdat hij een uur heeft ;-) Voor het zover is heeft Nathan de partij (gelukkig) gewonnen en daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze derde ronde.