Bord 13

Bord 13 - dag 6

Vandaag de laatste ronde in de C-groep. Op bord 13 spelen de jarige Dominique Kroon en Lorena Kalkman hun laatste partij van het toernooi. De partij bouwt langzaam op, maar is plots voorbij..

Hoe ging jullie partij?

Dominique: “Het stond de hele tijd gelijk, maar opeens stond mijn paard aangevallen. Toen ik die iets te snel weghaalde stond ik mat.”

Lorena: “Ik ben wel tevreden over de partij.”

Hebben jullie al vaker tegen elkaar gespeeld?

Dominique: “Ja, op NK’s.”

Lorena: “En ook op het NK snelschaak volgens mij.”

Bij welke club schaken jullie?

Dominique: “Ik ben gestopt met clubschaak en schaak thuis nog met mijn vader. Wel speel ik nog toernooien.”

Lorena: “Ik schaak bij SV Spijkenisse.”

En hoe lang schaken jullie al?

Dominique: “Sinds mijn zesde of zevende volgens mij.”

Lorena: “En ik sinds mijn vierde of vijfde.”

Hebben jullie al vaker meegedaan aan het ONJK?

Lorena: “Voor mij is het de derde keer.”

Dominique: “Ik weet het niet precies. Ik ben wel elke keer jarig hier. Tot nu toe heb ik altijd op mijn verjaardag verloren. Vroeger, in de E en de D, werd je tafel versierd en dan keek iedereen naar je. Dat wist ik niet wat ik moest doen. Vorig jaar kreeg ik een shirt, maar toen had ik net de dag ervoor ook een shirt gekocht.”

Waar logeren jullie?

Lorena: “We zijn met SV Spijkenisse op kamp in Hengelo met elf andere spelers.”

Dominique: “Ik zit met mijn moeder, mijn broertje Joppe, Charlie Tang en Sarah van Rooden in bungalowpark Tolpas in Hoge Hexel.”

Hebben jullie naast schaken nog andere sporten of hobby’s?

Dominique: “Ik zit op hockey en vind koken en bakken erg leuk.”

Lorena: “Eigenlijk vooral schaken, maar ook wel afspreken met vriendinnen en computeren.”

Wat was jullie leukste schaakervaring?

Dominique: “Een schaaktoernooi in Saint-Lô in Frankrijk. Dat is een groot en leuk toernooi waar we heengingen met een grote groep Nederlanders. Er is altijd een leuke, bijzondere sfeer in de groep.”

Lorena: “Het EK schaken in Budva (Montenegro). Ik heb daar veel geleerd en het was een ervaring die ik niet snel zal vergeten.”

Het toernooi is nu afgelopen. Hoe is het voor jullie gegaan?

Lorena: “Ik ben op al mijn partijen wel trots.”

Dominique: “Het was vooral een leuk toernooi!”

[tekst: Igor Damen]

 

Bord 13 - dag 5

Deze rubriek laat twee spelers van een willekeurig Bord 13 van het ONJK-toernooi zien. Vandaag (vrijdag 7 augustus 2015) koos het lot de D-groep, waar aan Bord 13 twee Nederlandse  spelers zaten.

De spelers

De twee schakers zijn Marek Kudlicka, die met de zwarte stukken speelt, en Koen Langerak met wit. Marek komt uit Rotterdam en is lid van Schoolschaakvereniging Klim-Op. Koen is lid van schaakclub HMC Den Bosch.

Hoe ging jullie partij?

Koen:  “Dit was een van de leukste partijen die ik ooit speelde. Het duurde vrij lang (twee uur), ging ongeveer gelijk op en we hebben allebei goed gespeeld. Remise is terecht.”

Marek:  “Ik vond het ook een leuke partij. Koen bood op een gegeven moment remise aan, maar toen stond ik iets beter en dacht ik dat ik misschien nog kon winnen. Aan het eind van de partij stond ik een beetje beter, maar op een gegeven moment zat er niet veel meer in. Toen bood ik remise aan.”

Wanneer leerden jullie schaken?

Koen:  “Ongeveer drie jaar geleden. Ik ben nu 11 jaar. Ik leerde het van mijn vader. Op een gegeven moment werd er schaakles op school gegeven, en via de trainer ben ik toen bij HMC gaan schaken.” 

Marek:  “Ik ben ook 11. Ik leerde bijna vier jaar geleden op school schaken. Ik en mijn broer waren de besten van de groep. Dolf Meijer is op school onze trainer.”

Is dit jullie eerste ONJK?

Koen:  “Voor mij is het de derde keer”.  Marek:  “Dit is ook mijn derde ONJK.”

Waar logeren jullie?

Koen:  “Ons gezin staat –zonder moeder- met andere schakers van HMC op Natuurcamping Krikkenhaar. We komen meestal met de fiets naar de speelzaal.”

Marek:  “We zaten in een huisje van Landal, met mijn twee broers,  zus en moeder. De laatste nacht zitten we in een soort hotel.”

Welke hobby’s hebben jullie nog meer?

Koen:  “Ik zit op de scouting. En ik vind het leuk om te voetballen en te gamen.”

Marek:  “Ik voetbal bij SV Ommoord. Ik voetbal ook veel buiten met vrienden. En ik hou van gamen.”

(interview Jos Damen, foto Anja Campmans, CC-BY-SA-4.0)

Bord 13 - dag 4

Deze rubriek zet elke dag twee spelers in het zonnetje die normaal niet in de schijnwerpers staan. Op Bord 13 zitten altijd aardige en interessante spelers. Dit keer is dat ook weer zo, met een schaker uit de buurt van Utrecht en een speler die lid is van twee schaakclubs, en nog wel uit verschillende landen (Nederland en België).

De spelers

Donderdag 6 augustus 2015 begint de tweede helft van het toernooi. De jongste groepen zijn nu gecombineerd. In de combinatie-FGH-groep spelen op bord 13 Wietse Duursma van Jeugdschaakclub Magnus uit Leidsche Rijn (bij Utrecht) en Sven de Putter, die lid is van schaakclub De Drie Torens uit Gent (België) en ook van Schaakclub Terneuzen. 

Hoe ging jullie partij?

Wietse: “Goed. Ik opende met e4, wat ik meestal speel.”

Sven:  “Ik had zwart en antwoordde met e5. Ik won.”

Wietse: “Ik had de kans om Sven mat te zetten, maar helaas was hij me net voor.”

Wanneer leerden jullie schaken?

Wietse: “Op mijn zevende, van mijn vader. Dat was twee jaar geleden. Daarna werd ik ook lid van jeugdschaakclub Magnus in Leidsche Rijn.”

Sven:  “Ik leerde schaken op mijn zesde. Eerst leerde ik het van mijn oma, en toen verder van mijn vader. Ook op school leerden we schaken. Onze school De Oude Vaart werd ook schoolschaakkampioen van Zeeland. Ik werd eerst lid van Schaakclub Terneuzen en toen van De Drie Torens in Gent.”

Is dit je eerste ONJK?

Wietse: “Voor mij wel.”  Sven: “Voor mij is het de tweede keer.”

Waar logeren jullie?

Wietse:  “Wij zitten met onze vouwwagen op de Camping Mooi Delden. Dat is een leuke camping met allemaal dieren en met een zwembad ernaast. Er zijn meer ONJK-schakers, bijvoorbeeld Luuk.”

Sven: “Wij zitten met heel schakend Zeeland en België in Rijssen. We zijn met meer dan 25 mensen, en het is erg leuk.”

Welke hobby’s hebben jullie nog meer?

Wietse:  “Ik heb als grootste hobby spelletjes spelen. Ik heb ITP, maar ik doe verder aan judo en ik zit op scouting.”

Sven:  “Ik schaak en ik voetbal bij de Terneuzense Boys.”

                     (interview door Jos Damen, foto´s door Anja Campmans (CC/BY-SA)

Bord 13 - dag 3

Deze rubriek zet elke dag de spelers van een partij op Bord 13 in de schijnwerpers. Op woensdag 5 augustus 2015 was Bord 13 van de GH-groep aan de beurt. Aan dat bord zaten twee meisjes:  Sophia Jonkman (H-groep) van schaakvereniging De Wijker Toren speelde met wit en Jet de Zoeten (G-groep)  van SV Voorschoten met de zwarte stukken.

Hoe ging jullie partij?

Sophia: “In deze partij maakte ik een groot foutje. Dat kostte me mijn dame.” 

Jet: “Ik maakte eerder in de partij ook een groot foutje. Daardoor raakte ik míjn dame kwijt. Maar aan het einde werd het toch ongeveer gelijk, en hebben we er remise van gemaakt.”

Wanneer hebben jullie schaken geleerd?

Sophia: “Toen ik zes jaar oud was. Ik heb het thuis van mijn vader geleerd, en ook van mijn oom.”

Jet: “Ik heb het ook op mijn zesde van mijn vader geleerd, want ik schaak nu twee jaar. Op school kregen we geen schaakles. Wel wil iedereen in mijn klas een potje tegen mij schaken, want ze willen graag van mij winnen. Dat is ze nog niet gelukt.”

Is dit jullie eerste ONJK?

Sophia: “Ja, dit is mijn eerste keer.” 

Jet: “Voor mij is het de tweede keer.  Vorig jaar werd ik meisjeskampioene in de H-groep.”

Waar logeren jullie?

Sophia: “Ik slaap met familie (vader, moeder, zus, nicht, tante en oom) in een huisje in de buurt.  Dat is leuk, maar ook een beetje eng. Het kan er spoken.”

Jet: “Wij staan met 24 mensen uit Voorschoten op camping Mooi Delden. Vier zijn er zondag komen fietsen uit Voorschoten (196 km), ook de schakers Carsten en Jip. Het is echt gezellig op de camping en we doen leuke spelletjes, zoals Weerwolven en Bluf.

Wat hebben jullie nog meer voor hobby’s?

Sophia: “Ik zit op tennis, en ik ga misschien op ballet of turnen, als ik mag kiezen.”

Jet: “Ik zit ook op hockey. Heel misschien ga ik wel op tennis.”

(Interview: Jos Damen. Foto: Anja Campmans, (c) CC-BY-SA)  

Bord 13 - dag 2

Bord 13 van de F-groep in ronde 2 had in elk geval één eerste prijs. Dat was de prijs voor de meest bijzonder aangeklede spelers. Marthijn Kooistra had een prachtige strooien hoed, en Eva Molanus een bijzondere witte pet met rode stippen. Voor deze categorie en voor deze spelers duurde de partij heel lang: meer dan drie kwartier. De kansen waren mooi verdeeld, en de winstkansen wisselden per vijf minuten. De partij was zo spannend dat het laatste deel van de partij staande werd uitgespeeld.

De twee spelers op bord 13 in de tweede ronde van de F-groep waren Marthijn Kooistra van Philidor Leeuwarden en Eva Molanus van MSV, de Meppelse SchaakVereniging.

Hoe was jullie partij?

Eva: "Het ging goed. Eerst stond ik achter, toen voor, en ik had een goede aanval".

Marthijn: "Ik had een loper en een pion meer, tegen een toren. Ik speelde lekker, maar Eva had een mooie penning aan het eind".

Hoe lang spelen jullie al schaak?

Eva: "Eerst ging mijn grote broer Alwin schaken, toen Florian en daarna Lennart. Toen heb ik het geleerd en ben ik op de schaakclub gegaan. Op school geeft mijn moeder ook schaakles."

Marthijn: "Ik ben eigenlijk gaan schaken door het Drakenbos in Ruinen, waar ze zo'n groot schaakspel hebben staan. Ik ben het net weer bezocht. Toen ben ik ook bij de wolven in de kooi geweest."

Is dit jullie eerste ONJK?

Eva: "Nee, het is mijn tweede keer".

Marthijn: "Ik weet het niet precies. Ik geloof de tweede of de derde keer."

Waar logeren jullie?

Eva: "Op Camping De Köller, in Hertme. Dat is vlakbij het Openluchttheater."

Marthijn: "Wij zitten in een Bed & Breakfast."

Wat hebben jullie nog meer aan hobby's?

Eva: "Eerst zat ik ook op voetbal, nu op atletiek".

Marthijn: "Ik zat op karate en op blokfluit. Nu zit ik nog op hockey en schaken".

(Interview: Jos Damen; foto: Anja Campmans, (c) CC-BY-SA

Bord 13 - dag 1

Deze rubriek zet elke dag de spelers van de partij op Bord 13 in het zonnetje. Daarmee worden de spelers op dat bord ook eens in de schijnwerper gezet. Maandag 3 augustus 2015 was Bord 13 van de E-groep aan de beurt. Toevallig was dat een internationaal bord: met Timo Reck van de Schaakvereniging Die Schachfüchse uit Kempen (Duitsland) en Mats de Jong van De Cirkel uit Ede. Voor allebei is het de eerste keer op het ONJK.

Hoe ging jullie partij?

Mats: Timo opende met e4. Het was best een leuke partij, en ik won.

Timo: Ik verloor, maar het ging best wel aardig.

Hoe lang schaken jullie al?

Mats: Ik schaak vanaf mijn zesde jaar, in groep 2.Ik heb schaken geleerd van mijn vader en van mijn oom Peter. Daarna ben ik doorgegaaan bij De Cirkel.

Timo: Sinds mijn achtste jaar, nu twee jaar geleden. Ik heb het op school geleerd, verder van mijn kameraden uit de klas, en later bij de schaakvereniging Die Schachfüchse in Kempen.

Hoe zijn jullie hier?

Mats: ik ben hier met mijn moeder en broertje Quint. We zitten in een Bed & Breakfast in de buurt. Quint heeft ook meegedaan met de Nationale Pupillendag (NK-H).

Timo: We zitten met een hele groep van Die Schachfüchse in het Natuurvriendenhuis Krikkenhaar, hier in de omgeving.

Hebben jullie nog meer hobby's?

Mats: Ik voetbal ook (en ik ben fan van Ajax), maar schaken is wel echt mijn grootste hobby. Ik heb al aardig wat bekers gewonnen.

Timo: Zeilen is een andere hobby van me, dat vind ik ook erg leuk.

(Interview: Jos Damen; foto: Anja Campmans, CC-BY-SA)