Erelijst

In 1975 is er voor het eerst gespeeld om de titels van Open Nederlands Jeugdkampioen. Eerst in Doetinchem, later in Arnhem en sinds 1992 in Twente. Tot en met 1987 werd in andere leeftijdsgroepen gespeeld: A tot 20, B tot 16 en C tot 13 jaar. Vanaf 1988 is de indeling: A tot 20, B tot 16 en C tot 14 en D tot 12 jaar. In 2004 is de D-groep gesplitst in een D (tot 12 jaar) en een E-groep (tot 10 jaar). In 2010 is binnen de E-groep een splitsing van winnaars gemaakt in E (tot 10 jaar) en F (tot 8 jaar), omdat we een ECU Jeugd Grand Prix toernooi waren.

 

Lire la suite

Historie ONJK

In 1975 werd in Doetinchem voor het eerst een Open NK voor de jeugd gespeeld. De eerste winnaar was Frits Fritschy. Frits speelt nog steeds, tegenwoordig bij SV Voorschoten. Hij heeft een rating van 2088 (februari 2011). Het toernooi werd na enkele jaren verplaatst naar Arnhem, waar het jarenlang gesponsord werd door de hoofdsponsor van de KNSB, verzekeraar OHRA.

Het ONJK werd een broedplaats voor talent. In de Arnhemse jaren kreeg het toernooi ook een meer internationale dimensie. Onder de winnaars vind je bijvoorbeeld supergrootmeester Peter Heine Nielsen, die de laatste jaren constant in de top 100 van de wereld staat. Zijn rating is nu 2670, nummer 71 van de wereld (januari 2011). Uit de lijst met winnaars kun je niet alles aflezen. Bijvoorbeeld: Waarom won Loek van Wely nooit een groep in het ONJK?

In de Arnhemse periode speelden altijd een handjevol SBO jeugdspelers mee. En niet zonder succes. Frank Kroeze en Jeroen Bosch wonnen in die tijd. Ook Michiel van Wissen, Sjonnie Strothotte, Hajo Dopmeijer en leden van de Enschedese Snuverink-clan waren vaste deelnemers en haalden goede resultaten.

In 1991 kwam het toernooi zonder sponsor te zitten. Op de terugweg van het Daniël Noteboom toernooi in Leiden kwamen Frank Kroeze en Albert Vasse, die in dat toernooi nog remise tegen elkaar gespeeld hebben, op het lumineuze idee dat er nog veel meer spelers uit Overijssel mee zouden kunnen doen als het toernooi in Twente gespeeld zou worden. Ze besloten dat het wel een heel goed idee was. Samen met Franks vader "Mister ONJK" Harry Kroeze en Oscar Ignacia richtte Vasse de Stichting Caïssa op. Ze vonden in de toen splinternieuwe ING groep een sponsor. En de KNSB was maar wat blij dat het ONJK in 1992 een vervolg in Hengelo kreeg. Men heeft er nooit spijt van gehad.

Na twee jaar nam Hans van Bekkum het voorzitterschap van de Stichting Caïssa over. Van 1994 tot en met 2004 is Stork, een bedrijf met roots in Hengelo, hoofdsponsor. Albert Vasse keerde in 2003 terug als stichtingsvoorzitter en toernooidirecteur. Sinds 2007 is de Universiteit van Twente hoofdsponsor van het ONJK. En van 2008 wordt ook op het terrein van de Universiteit gespeeld. Albert Vasse heeft de voorzittershamer in 2009 overgedragen aan Wim Arns. In 2010 stopte de Universiteit Twente als hoofdsponsor van het toernooi en moest een nieuwe lokatie worden gezocht. Vanaf 2011 speelt het ONJK in Borne, vooralsnog zonder grote hoofdsponsor en derhalve ook zonder Young Masters.

De stichting Caïssa organiseert niet alleen het ONJK. Caïssa ondersteunt heel breed de ontwikkeling van de (jeugd) schaakcultuur in Twente.