Groep A ronde 1

Zweten!
 
Onder tropische temperaturen is het ONJK van 2015 van start gegaan. Zo’n 270 deelnemers zullen in acht categorieën strijden voor de titels en het bijbehorende prijzengeld. In het compacte veld van de A-categorie is gemiddeld 25 euro per deelnemer te verdelen. De grootste kanshebbers op de hoofdprijs van 250 euro lijken op voorhand de gebroeders Haver, Kevin Nguyen en Joris Kokje te zijn. De niveauverschillen zijn echter gering in de A-groep en dus hadden ze het aan de liveborden niet allemaal even makkelijk. Na veel zweetdruppels was Nguyen de enige die een halfje moest afstaan.
 
De kortste partij op de liveborden was eigenlijk al afgelopen voordat-ie goed en wel begonnen was: Steyn de Lange verspeelde wat tempi en opende vervolgens de stelling, waarna Daan Haver ineens materiaal over de c-lijn won.
 
Meer moeite had zijn broer met Jannes Carpentier, die de stelling wijselijk gesloten hield. Met een torenoffer wist Haver zich een weg naar de witte koning te banen:
 
 
Voor Kevin Nguyen verliep de opening niet helemaal naar wens: hij splitste zichzelf een geïsoleerde d-pion in de maag zonder dat hij daar veel actief stukkenspel tegenover kon stellen. Erwin Kalle haalde rustig de d-pion van het bord. Nguyen won de pion later weer terug, waarna Kalle uiteindelijk tot in een pionneneindspel standhield.
 
Dat Joris Kokje van Josse Chaerle zou winnen, daar twijfelde niemand meer over nadat de zwartspeler zich aan wits b-pion had vergrepen en een stuk in kon leveren. Ondanks de numerieke minderheid bleef hij dapper doorvechten. Een tijdlang maakte de witspeler weinig klaar met zijn passieve stukken, maar na dameruil trok hij de vis toch op het droge.