Groep A ronde 4

Goed bezig!
 
Het heeft eventjes geduurd, maar na vier ronden is er niemand meer zonder puntverlies. Jasper Beukema had de eer om Bas Haver zijn eerste halfje af te snoepen. Doordat Daan Haver wel van de andere Jasper won, staan de broers nu gedeeld aan kop.
 
Het zal u misschien zijn ontgaan, maar gisteravond werd er in het café een heus snelschaaktoernooi gespeeld. Uiteindelijk schreven maar liefst dertien vijftallen zich in en daardoor kon het toernooi als een succes bestempeld worden. Het team goedbezig.nl wist de inaugurele editie van het toernooi te winnen. De organisatie was ook van de partij en legde beslag op de derde plaats. Uw verslaggever droeg zijn steentje bij door in de troostfinale vanuit een belabberde stelling van Jasper Beukema te winnen. De Brabantse topschaker mocht het in het reguliere toernooi opnemen tegen de koploper. Interessant genoeg kwam dezelfde opening op het bord die uw verslaggever de avond daarvoor tegen Stefan Beukema op het bord had. Zwarts achtste zet was ongebruikelijk en waarschijnlijk ook niet echt goed. Wit won een aantal tempi en kreeg een gevaarlijk initiatief. Dat initiatief gebruikte hij om een pion te winnen, maar daarna kwam zwart er goed uit met zijn loperpaar en moest wit op zijn tellen gaan passen. 
 
 
Haver leverde hier zijn loperpaar in met 13. Lxc6? De andere loperzet was beter: 13. Lf6 en zwart staat nogal aangelijnd. 13... bxc6? De andere loper slaan was sterker: 13... hxg5 en zwart staat beter. 14. Lxe7 Dxe7 15. Te1 Lf5 16. Pg3 Le6 17. Txc6 en wit had een pion gewonnen. Zwart heeft tegenkansen met zijn loperpaar en nadat wit zich vergreep aan de pion op c7 liep de partij gauw naar remise.
 
Het betekende dat de linkshandige Haver op gelijke hoogte kon komen als hij van Jasper Zwirs zou winnen. Na een wat tamme opening besloot hij een kwaliteit te winnen:
 
 
25. Lc5 Txc5 26. bxc5 Pxc5 27. Pc6 Te8 28. Lc2 leverde een kwaliteit tegen een pion op. Zwart heeft echter meer dan genoeg compensatie en kon zelfs een voordeeltje claimen als hij de stelling dicht had gehouden. Dat deed hij niet, waardoor er een eindspel van toren tegen loper met aan beide kanten randpionnen op het bord kwam. Zwirs had geen zin om nog een uur op de pijnbank te liggen en bedacht een ingenieuze patval… die niet werkte.
 
Wat u waarschijnlijk niet zal zijn ontgaan was het ontluisterende optreden van Ajax, dat in de eigen ArenA niet zo goed bezig was tegen Rapid Wien. Vooral voor Rembrandt Bruil moet de uitschakeling in de Champions League hard zijn aangekomen. Tegen Arno van den Bosch kwam hij eveneens met 2-0 achter, waarna hij zich naar de 2-2 knokte. Het verschil was dat hij die stand wel tot het laatste fluitsignaal vast wist te houden.
 
Opmerkelijke remises waren er nog op de andere liveborden te bewonderen. Zo vergat Steyn de Lange zich te belonen tegen Yordi de Block doordat hij weigerde zijn toren achter zijn vrijpion te zetten, waarna de crimineel werd ingerekend en de vrede kon worden getekend. Nog opmerkelijker was de remise die Josse Chaerle en Jonas Hilwerda tegen elkaar gespeeld schijnen te hebben. Het livebord gaf 1-0 aan en dat leek in overeenstemming met de slotstelling die gewonnen lijkt voor wit. Desondanks werd de partij als remise verwerkt. Wordt misschien nog vervolgd.