Groep A ronde 6

Bananenschillen
 
Door de stappenmethode krijgen schakers al op jonge leeftijd een heel arsenaal trucs aangeleerd om partijen op grove wijze in hun voordeel te beslissen. Jeugdspelers zijn daarom vaak ook levensgevaarlijk. Dat betekent niet dat ze de mogelijkheden van de tegenstander altijd (op tijd) onderkennen, zoals in de zesde ronde duidelijk bleek. Zelfs de kleinste bananenschillen maakten slachtoffers.
 
Het ‘grootste’ slachtoffer van een bananenschil was Jonas Hilwerda tegen Bas Haver. De partij had wel iets weg van een voetbalwedstrijd, want de stukken werden rondgespeeld zonder dat er nou veel gebeurde. Wel kreeg Hilwerda langzaam een veldoverwicht en een numerieke meerderheid. Helaas gleed hij daarna uit over de enige bananenschil die op het veld lag, waarna Haver de weg naar het vijandelijke doel meteen had gevonden.
 
Heel wat minder gelukkig was de andere Haver, die het eerste bord had veroverd op zijn broer. Hij kwam tegen medekoploper Jasper Beukema met zwart iets beter te staan, maar speelde toen wat te roekeloos, waardoor Beukema vernietigend op f7 in kon slaan. Haver kon het paard van Troje niet aannemen en moest met twee pionnen minder door het leven. Hij gooide de handdoek niet in de ring en na wat al te roekeloos spel van Beukema had hij zowaar eeuwig schaak. Kennelijk probeerde hij er nog een winst uit te peuren, want in plaats van schaak te blijven geven haalde hij een toren bij de aanval. Dat gaf wit de tijd om de dame bij de verdediging te roepen, waarna de partij beslist was.
 
Regelmatiger waren de andere twee partijen aan de liveborden, waar Quinten Ramacker en Yordi de Block al na zes zetten aan de rustdag begonnen. Jasper Zwirs en Josse Chaerle speelden een iets langere partij, maar nadat de zetten werden herhaald, hielden ze het ook voor gezien.
 
De leukste partijen werden op de lagere borden gespeeld. Onder de radar werd er gevochten om leven en dood. Zo kreeg Joël van der Werf al gauw een aanval over zich heen tegen Jannes Carpentier, terwijl Joris Kokje tegen Mathijs Dubbeldam een geofferd paard met rente terugkreeg, waarna hij de witspeler ook nog een bananenschil voor de voeten wierp. Nadat wit een vergiftigde pion sloeg, gaf een vrolijk hinnikend paard hem de genadeklap. Iets zwaardere kost was de partij tussen Rembrandt Bruil en Jip Damen. De zwartspeler behaalde zijn eerste zege van het toernooi, maar had daarvoor wel stalen zenuwen nodig:
 
 
1... Dd4+ 2. Kh1 Df2 Dreigt mat en wits schaakjes zijn verrassend snel uitgeput: 3. Txf7+ Kh6 4. Txh7+ Kg5 en zwarts koning is in veiligheid, in tegenstelling tot de witte monarch.
 
Steyn de Lange was voor de verandering een keer als laatste klaar. Tegen Kevin Nguyen refereerde hij met enige zelfspot aan zijn weinig gelukkige partij van de vorige ronde. Ditmaal was hij wat zuiniger op zijn pionnetjes en kwam de stelling al gauw potdicht te zitten. Nguyen vond de tijd rijp voor een Bokito-hour en ging er in de verlenging eens goed voor zitten. Hij duwde wat op de koningsvleugel, daarna op de damevleugel en bereikte een erg lastig paardeindspel met een pion meer. De Lange werd steeds verder teruggedrongen en gaf de moed op:
 
 
1. Pxf4? exf4 was onzin. Moeilijker had wit het zijn tegenstander kunnen maken met 1. Pg1. Het idee is om g5 lastig te vallen. Een mogelijk vervolg: 1… Kc5 2. Ph3 g2 3. Pg1 Kd4 4. Pe2+ Kd3 5. d6 Kc4 6. Kxg2 Kc5 7. Kf3 Kxd6 8. Pc1 Pd7 9. Pb3 Pc5 10. Pd2 Pa4 11. Pc4+ Ke6 12. Pd2 en zwart mag een winstplan gaan zoeken. 2... Pe8 is misschien beter, maar dan is 3. Pxg5 Pd6 4. Pe6+ Kc4 5. g5 Pxe4 6. g6 Pf6 7. d6 Kd5 8. d7 Pxd7 9. Pc7+ Kd4 10. Pe8 e4+ 11. Kg2 e3 12. g7 e2 13. g8D e1D nog verdraaid lastig te winnen. Met een beetje pech hadden de spelers dus de hele middag verder moeten zwoegen.