Groep A ronde 9 (slot)

Beukema kampioen
 
Wat een slotronde, wat een slotronde! Hoogstaand was het allemaal niet, maar de spanning vergoedde alles. De slinger bleef alle kanten uitslaan en toen-ie eindelijk tot rust kwam, wees hij Jasper Beukema aan als winnaar.
 
Bij uw verslaggever, die de nodige ochtenturen beleefde op weg naar de speelzaal, spookten alle mogelijke scenario’s door het hoofd. Wat als Beukema en Bas Haver gelijk zouden eindigen? Wie was er dan kampioen? Het onderlinge duel was in remise geëindigd. Dan moesten de weerstandspunten uitkomst bieden. Haver had 3½ weerstandspunt meer en dat was een marge die waarschijnlijk niet te overbruggen was door Beukema, aangezien ze in het toernooi veelal dezelfde tegenstanders hadden gehad.
 
Beukema moest dus winnen om zeker te zijn van de titel en Haver moest winnen om een eventuele misstap af te straffen. Beide titelpretendenten speelden in de laatste ronde een uitwedstrijd: Beukema ging op bezoek bij Jonas Hilwerda, terwijl Haver in het stadion van Jasper Zwirs speelde. Ze kozen allebei ook voor dezelfde tactiek door al gauw een ongebalanceerde stelling na te streven en al snel verwierven ze het voordeel van het loperpaar. Paardenliefhebber Jonas Hilwerda gaf zelfs beide lopers op tegen Beukema, terwijl Jasper Zwirs alleen zijn zwartveldige loper afstond.
 
Helemaal gratis hadden hun tegenstanders het loperpaar natuurlijk niet opgegeven. Vooral de paarden van Zwirs bezorgden Haver hoofdbrekens. Het witte initiatief zag er vervelend uit, vooral omdat zwarts stelling vervelend speelde. Beter had Beukema het voor elkaar, al kon hij ook niet echt een voordeeltje claimen tegen wits gecentraliseerde paarden. Na wat vereenvoudigingen was de stelling gelijk en de stand op de klok zwaar in het voordeel van Beukema.
 
Het werd nog beter voor Beukema toen Haver lang rokeerde, waarna wit meteen een koningsaanval op touw kon zetten. Mat ging het niet, maar nadat zwart een pion op d4 had gesnoept, won wit een kwaliteit. Kampioenschap beslist, Beukema kampioen. Of niet? Want Zwirs accepteert het remiseaanbod van Haver! Op vrijwel hetzelfde moment geeft Beukema een stuk weg. Binnen enkele seconden is de situatie in het kampioenschap volledig omgedraaid.
 
Beukema liet het hoofd niet hangen en ging op zoek naar tegenkansen. Inderdaad moet Hilwerda na dit toernooi nog maar eens wat oefenen op het gebied van koningsveiligheid, want nadat hij eerder dit toernooi tegen Bas Haver (!) een vol punt verspeelde door mat in twee te missen, verspeelde hij nu een half punt door eeuwig schaak in twee te missen. Beukema dus alsnog kampioen!
 
 
Zwart heeft net de dame naar g3 gespeeld. Wit heeft niet veel tijd om te reageren. Hilwerda zal vermoedelijk iets hebben gedacht als: “De pion op g2 is gedekt door de dame, dus zwart dreigt niet eens wat. Hoe maak ik de partij simpel uit? Slaan op c6 met de toren wint nog een pion en ruilt of de toren op g6 of de toren op e8. Ja, dat ziet er overtuigend uit. Spelen maar!” 39. Txc6? Te1+ Au! 40. Txe1 Dxe1+ en zwart houdt eeuwig schaak, waardoor de spelers direct handjes konden schudden. Dat was waarschijnlijk ook gebeurd als wit een zet als 39. Pf5 had gespeeld, maar dan was er een andere kampioen geweest.
 
De ongedeeld derde plaats was uiteindelijk nog een prooi voor Kevin Nguyen. De jongen met de moeilijke achternaam speelde een toernooi dat als schoolvoorbeeld van de term ‘Zwitsers gambiet’ kan dienen, want na een start van 1½ uit 4 kwam hij uiteindelijk toch nog op 6 punten uit en dat is zeker wel een applausje waard. Tegen Quinten Ramackers ging het echter helemaal niet zo gemakkelijk, want hij werd vanuit de opening behoorlijk overspeeld. Hij benutte de mogelijkheden van zijn stelling echter optimaal, waardoor hij de partij nog in een overwinning om wist te buigen.
 
Felicitaties aan de winnaars en tot volgend jaar!