Groep B ronde 9 (slot)

Xander Pouwels en Lydia Dubbeldam B-kampioenen
 
In 1970 verloor de Deense grootmeester Bent Larsen van de toenmalige wereldkampioen Boris Spasski in slechts zestien zetten. Toevallig (of niet) was de partij op het eerste bord in de laatste ronde van de B-groep precies hetzelfde. Thomas Moerman, die bij dezelfde bond schaakt als zijn tegenstander en bij winst nog in aanmerking kwam voor een podiumplek, won op dezelfde fraaie wijze van Xander Pouwels, voor wie het kampioenschap toch al was veiliggesteld. Opvallend was dat op kritieke momenten werd vrij snel gespeeld en op rustige momenten juist vrij lang nagedacht.
 
 
Bas de Feijter, die zelfs bij winst te weinig weerstandspunten had om nog gelijk te komen, speelde in acht zetten remise tegen Lydia Dubbeldam. Deze beslissing was echter niet zonder risico, want bij winst van haar concurrente Feline Waardenburg zou deze haar nog kunnen inhalen. Zij verloor echter waardoor Lydia alsnog meisjeskampioen werd.
 
Tegen Fabio de Block verloor Feline met zwart teveel tijd in de opening. Haar koningspaard legde de volgende route af: g8-f6-h5-f6-d5-f4, een behoorlijk aantal sprongen daar de partij slechts zestien zetten duurde. Net na haar laatste paardzet had wit een aftrekschaak waardoor zwart mat ging op h7, omdat het paard niet terug kon slaan op f6 om zo h7 te dekken…
 
Christiaan Beukema liet tegen Sam Baselmans een stuk insluiten, dat hij vervolgens offerde voor twee pionnen om toch nog aanval te krijgen. Sam had echter weinig moeite zich te verdedigen en sleepte het punt binnen.
 
Alle winnaars gefeliciteerd en hopelijk tot volgend jaar!