C-Groep Dag 5

Ronde 7

De mooiste ronde tot nu toe

(Fons van Hamond)

Toen ik halverwege de ochtend weer even een rondje langs de velden maakte, zag ik bij de onbetwiste koploper in de C-groep een interessante stelling. Maarten van Harten had een mooi frontje van drie verbonden vrijpionnen, hetgeen mij het geofferde paard zeker waard leek. Iets beter tellen van het de houtjes leerde echter dat zwart ook een paard kwijt was. Van Harten had de drie pionnen dus kennelijk kostenloos buitgemaakt. De dame was even op rooftocht uitgeweest:

Conclusie: Maarten op 7 uit 7.

Van de achtervolgers wist Quinten Ramacker als enige de race vol te houden. Na een laten we zeggen wat onregelmatige opening joeg hij Ricky Schaaps koning van e1 naar h5. Dat was geen verbetering kwa verblijfplaats, want de arme monarch ging daar mat.

Bas de Feijter en David Jongste schakelden zichzelf uit voor de titel door een korte onderlinge remise.

Svetlana Sucikova is al vaak genoemd in deze serie verslagen, maar ze valt dan ook steeds weer op door positioneel verzorgd en ondernemend spel. Ze won weer. Ze belegerde een achtergebleven pion van Sourav Bhattacharjee net zolang tot die viel en het eindspel titkte ze bekwaan uit. Svetlana gaat met 5 uit 7 stevig aan kop in het Meisjeskampioenschap, Quirine Naber blijft tweede, nu met 3½ punt.

De overige partijen van de C-groep deze ronde zijn allemaal ingevoerd, u kunt ze vandaag nog naspelen. Zeker doen, want er zit veels moois bij! Hulde hiervoor aan het Hoofd Inklopperij, Prof. Dr. Fetze Alsvanouds (van de Universiteit van Harderwijk, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Fetze_Alsvanouds ) en zijn team.

Dus, ook daarom houd ik het nu kort.

De ontknoping van Jeroen Langie tegen Ayaz Garayev is zeer de moeite van het bekijken waard.

Eurochess_2012_2_12
Ayaz Garayev, uit Azerbeidzjan

Verder wijs ik alleen nog even op het einde van de partij Schoppen-Mouhdad, met een optisch heel curieuze slotstelling. Zowel wit als zwart kan het niet meer winnen.