C-Groep Dag 5

Ronde 8

(Fons van Hamond)

De twee C-kampioenen zijn bekend

 

BORNE, 10 augustus 2012

De eerste kampioen bij het ONJK 2012 is een ronde voor het einde bekend. Door een zwaarbevochten remise in de achtste ronde tegen Hawkie Chang is de Leidenaar Maarten van Harten Open Nederlands Jeugdkampioen geworden in de categorie C (12-14 jaar). Hij staat nu 1½ punt voor op zijn naaste concurrent Quinten Ramacker uit België en Svetlana Sucikova uit Slowakije.

Ook de winnaar van het Open Nederlands Meisjeskampioenschap 2012 werd in ronde acht bekend . Laatstgenoemde schaakster werd door een overwinning op Bas de Feijter onbereikbaar voor de andere dames in deze groep. Lena de Kraker, Quirine Naber en Lydia Dubbeldam staan met 4 uit 8 op een gedeeld tweede plaats.

Zoals gezegd werd het op bord 1 nog wel spannend, want Maarten kwam voor het eerst dit toernooi in serieuze problemen. Hij gaf in de opening een pion weg, deed daar even later een kwaliteit bij en Hawkie kreeg ook nog een winnende koningsaanval. Deze kon echter niet kiezen uit de vele mogelijke winsten (in de diagramstelling bijvoorbeeld is 24.exf5 echt wel uit, zwart heeft één schaakje) en toen Maarten net op tijd wat tegendreigingen gecreëerd had werd tot remise besloten.

ABC-D5-R8

Quinten combineerde zich naar een gewonnen eindspel tegen Myron. Myron hield dat door op tijd actief te worden met zijn toren knap remise.

Joris Geene maakte er samen met Alex van Kaam een wildwest-potje van. Speel maar na:

En Ziggy Zijdemans tegen Matthijn Zwart ging het hard: