C-Groep dag 6

De laatste lootjes zijn soms verderlicht

(Fons van Hamond)

“De strijd om de Open Nederlandse Kampioenschappen jeugdschaken bleef tot in de allerlaatste ronde spannend. In de Bornse sporthal ’t Wooldrik schaakten zaterdag de 227 jeugdschakers, verdeeld over zes nationaliteiten, nog één keer tegen elkaar”, zo staat te lezen in ons persbericht na de laatste ronde.

Welnu, dat het toernooi in Borne plaatsvond – en volgend jaar weer(!), zet 5 t/m 10 augustus maar vast in je agenda – valt niet te ontkennen. En dat van die zes nationaliteiten klopt ook een heel eind: in de C-groep (tot 14 jaar) tellen wij er al vijf: 35 Nederlanders, 4 Belgen, 1 Slowaakse, 1 Deen (dat rijmt) en 1 Azerbeidzjaniër (ik hoor nog wel van Meneer Aart hoe je zo iemand wel noemt).

De huiskamervraag is natuurlijk: in welke groep zit die zesde nationaliteit en welke is dat? Inzendingen graag naar Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser. (daar zijn trouwens ook alle andere opmerkingen over mijn verslagen, of over het hele toernooi, meer dan welkom).

Maar dat van die ‘spanning tot het allerlaatst’, dat was in de C-categorie nou net niet het geval. Bij ons waren na ronde 8 de kampioenen al bekend. Maarten van Harten en Svetlana Sucikova konden niet meer ingehaald worden. Vandaag mochten ze nog wel even tegen elkaar. Maar in die wetenschap, en wellicht hielp ook het feit dat hij vandaag jarig was een beetje mee, speelde Maarten bepaald niet zijn beste partij van het toernooi: hij gaf na de opening (21.Db3??) een stuk weg tegen. Svetlana werd daarmee tweede en tevens Open Nederlands Meisjes­kampioen 2012 categorie C.

Broederlijk gedeeld derde werden Myron en Veron Roesink, terwijl in dit toernooi ook in positieve zin opgevallen Quinten Ramacker op WP de vijfde prijs mee terug naar België mocht nemen.

Veron won het voor de derde plaats beslissende duel tegen Quinten met een sterk pion- en kwaliteitsoffer (15.e5! en 21.Txf6!), waarna de zwarte koning werd uitgerookt en op c7 ten onder ging – temidden van al zijn machteloos toekijkende zware stukken. U kunt deze partij nog naspelen in de live-viewer. (Red: De liver-viewer is uitgeschakeld, maar onder Partijen kunt u weldra het gros van de partijen terugspelen of downloaden)

VeMy
De Broers, Veron en Myron (of andersom, dat kon de webredactie helaas niet meer reconstrueren)

Ook de winstpartij van Myron is het naspelen waard: 18.Pf5!? (al zal hij zijn trainer nog wel even moeten uitleggen wat er precies tegen 18…exf5 was).

Zoals gezegd op weerstandspunten werden Hawkie Chang, de enige die het de kampioen in deze groep echt moeilijk heeft gemaakt, en Twan van der Togt 6e en 7e.

foto2

Bas pleegde hier een optisch fraai dubbel pionoffer: eerst maakte hij met f4-f5 de diagonaal naar h6 vrij voor de loper, en even later met e5-e6 voor diezelfde loper de diagonaal naar b8. Al dat moois leverde echter niet genoeg materiaal op - of je kunt ook zeggen dat Ricky zich sterk terugvocht naar remise.

Lisanne had hier last van een loper die als een mug langdurig in haar stelling bleef rondzoemen. Toen het beest zich eindelijk gewonnen gaf, was wit afdoende lekgeprikt.

Een originele koningsaanval tenslotte, waarmee Quirine haar 2e plaats in het Meisjesklassement veilig stelde.