De C-kampioenen

Fons

Maarten van Harten

Maarten van Harten werd op de laatste dag van het ONJK 2012 precies 14 jaar. Hij is dus in 1998 geboren en dit is dus het laatste jaar dat hij in de C-categorie mag meedoen. “Nou, laat ik het toernooi dan ook maar overtuigend winnen”, zal hij gedacht hebben. En dat deed hij, dat hebben we allemaal kunnen zien. Vooral zijn overwinning in de vijfde ronde tegen Sourav Bhattacharjee vond ik zeer indrukwekkend, zeker voor een 13-jarige.

MavHMaarten is afkomstig uit Leiden. Hij speelt bij Philidor maar ook bij Op Eigen Wieken, waarmee hij in de Promotie–klasse van de LeiSB uitkomt. 

Aan het Onjk heeft hij al een paar keer eerder meegedaan. In 2011 werd hij, ook in de C-groep, met 7 uit 9 gedeeld 1e, achter Stijn Gieben, Thomas Mollema en Colin Stolwijk. Hij begon dus logischerwijs als favoriet aan dit kampioenschap

Hij logeerde met zijn ouders, broertje Lucas (12 jaar, 41e in de D-groep) en zusje Eva (8 jaar, 23e in EF/GH) in Bad Boekeloo, een huisjespark zo’n 12 kilometer ten zuiden van Borne.

Hoewel hij ook een paar ander hobby’s heeft, waaronder judo, neemt Maarten het schaakspel heel serieus. Hij besteedt er veel tijd aan, ieder dag wel een of meer uren. Frank Erwich is zijn privé-trainer. Kwa stijl geeft hij zelf aan dat hij een positionele speler is, goed in het midden- en eindspel, maar dat zijn openings–repertoire nog wel vatbaar is voor verbetering. Hier werkt hij dan ook samen met zijn trainer aan.

De schaakprestatie waar hij met het meeste plezier aan terugdenkt is NK E in Waalwijk een paar jaar terug, waar Maarten Nederlands kampioen t/m 10 jaar werd.

Hij heeft nog geen concrete plannen voor toernooien de komende tijd. Wel gaat Maarten in augustus mee met zus Eva die van 16-26 augustus in Praag aan het EK jeugd t/m 10 jaar mag meedoen.

 

 

Svetlana Suciková 

Svetlana Sucikova, geboren op 27 april 1999, is 13 jaar jong en komt, zoals haar naam al doet vermoeden, niet uit Nederland, maar woont samen met haar hondje [foto 1], ouders [foto 2], broer van 17 en zus van 15 helemaal in Slowakije. De familie heeft daar een mooi huis in een heel klein dorpje in de buurt van Celove. Tijdens het interview moest Google Maps eraan te pas komen om enigszins een indruk te krijgen waar en hoe dat plaatsje gesitueerd is: welnu, werkelijk in the middle of nowhere.

Dat gegeven vormt ook meteen een beetje het bestaansrecht van Svetlana’s schaakcarrière, zo bleek na enig doorvragen in deze door de forse taalbarrière en Svetlana’s opvallende gereserveerdheid wat stroef verlopende ontmoeting: ze schaakt hoofdzakelijk om af en toe weg te kunnen zijn uit die rimboe (excusez le mot). Naast naar school gaan en haar andere grote hobby, snowboarden, is daar namelijk niet veel te beleven.

svsu

Ook Svetlana doet niet voor het eerst mee het ONJK. Al op haar 9e speelde ze voor het eerst in dit toernooi, toen nog in de UT. Daarom verblijft het gezin ook altijd op een camping in de buurt van Enschede. Ze hebben het daar zeer naar hun zin.

De Sucikova’s zij van plan om nog wat langer in West-Europa te blijven: na Borne staat een wat langduriger verblijf in een ander Europees land op het programma (waarvan Svetlana om voor mij onopgehelderde redenen de naam niet in deze weergave vermeld wilde zien.)

suci

Wij wensen haar daar veel sukses, en zien het sympathieke gezin volgend jaar graag weer in Twente terug.