Groep EF/GH

EF/GH-Groep Dag 6

Ronde 13

Regobert Eijkelkamp

Het is ongemeen spannend in de strijd om de titel. Sven ter Stal gaat de laatste ronde in met een ½ punt achter op Jonas Hilwerda. Al binnen 8 zetten heeft hij zijn tegenstander Jochem Schoppen overspeeld: mat op f7 (1-0). Daarmee is Sven op dit moment (12.15) virtueel kampioen in de EF-groep. De druk ligt nu volledig bij Jonas om zijn partij te winnen.

12.21 Bij de meisjes in de GH-groep heeft Vanessa Wiemann zojuist een stuk verloren en ziet het er niet goed voor haar uit. Ook Circe Janse heeft het moeilijk. Zij heeft inmiddels een geïsoleerde driedubbelpion op de b-lijn en staat een stuk achter tegen Tijn de Jong. Inken Meijerink staat een batterij pionnen achter tegen Wouter Kooman, maar het zal Wouter nog enige moeite vergen om dit voordeel in winst om te zetten.

12.28 Mick van Randtwijk voert tegen Jonas Hilwerda de druk op langs de f-lijn. Hij heeft zijn torens verdubbeld en deze loeren nu vervaarlijk naar het kwetsbare paard op f6. Het paard verplaatsen is ook niet echt mogelijk want dan valt de pion op f7. Als dat maar goed komt!

Wauw! Inken heeft haar tegenstander op een prachtige manier mat gezet, met een dubbel-aftrekschaak (als die term bestaat):

12.38 Mick staat nog steeds op licht voordeel tegen Jonas. De stelling dreigt echter vast te komen zitten, tenzij een van beider spelers een pionnendoorbraak gaat forceren. Wie durft? Vanessa Wiemann heeft zoals verwacht haar partij verloren.

EFGH-D6-R13-1

(Circe Janse wint haar laatste partij en wordt meisjeskampioen in de GH-groep)

Circe Janse (foto) is goed teruggekomen in de partij naar een onfortuinlijke opening. Door haar overwinning op Tijn de Jong is zij de meisjeskampioen geworden in de GH-groep. Zij heeft daarvoor wel zo’n beetje de meest bizarre partij van het toernooi gespeeld:

EFGH-D6-R13-212.59 Inmiddels zijn ook de partijen van Ilse Geene en Eva van Harten afgelopen. Eva kan nog meisjeskampioen in de EF-groep winnen maar dan moet zij winnen van Joppe Kroon. Na wat onfortuinlijk stukverlies van weerszijden is Joppe degene die met het grootste arsenaal achterblijft en daarmee weet hij Eva weldra mat te zetten. Dat betekent dat Ilse Geene automatisch meisjeskampioen wordt in de EF-groep. Inmiddels is Ilse Geene (foto) remise overeen gekomen met Oele Dijkhuis en heeft zij met 8 uit 13 een uitstekende plek verovert in het eindklassement.

 

 Als het half twee is wordt er nog maar op één bord geschaakt. En dat is niet zomaar een partij! Het gaat om het kampioenschap in de EF-groep. Jonas Hilwerda (foto) moet winnen om ongedeeld kampioen te worden.

 

 

 

 

 

 

EFGH-D6-R13-3

(Jonas Hilwerda gaat als koploper de laatste ronde in)

Mick heeft al de hele partij beter gestaan, vooral door de grote inactiviteit van de zwarte stukken. Wat nu volgt is een pionvork die wordt gepareerd met een paardvork. 31…Pxe4? 32.d5! Pd2+ 33.Ka2 Pxf1 34.dxe6 f5. Au, dat doet zeer. Zwart kan zijn paard op f1 niet op tijd in veiligheid brengen want na 34.Pd2? exf7! 35.Pxf3 f8D+ en het paard gaat alsnog verloren.

Wit heeft een tijdje lopen dralen op zoek naar een goed plan. Blijft zijn koning de a-pion verdedigen dan is het edele schaakstuk veroordeeld tot passiviteit. Mick kiest voor plan B, opstomen met de koning ten koste van de a-pion en afdwingen dat zwart zijn toren moet offeren tegen de h-pion.

Nu krijgt Mick toch spagetti in de benen. Met deze en de volgende zet geeft hij de winst uit handen. Na 89. Pc2! lukt het Jonas niet om zijn pionnen verder op te laten rukken, aangezien zijn toren al de handen vol heeft om de promotie van wits h-pion te voorkomen. Bijvoorbeeld 89…Kb6 90.Tf7 Th5+ 91.Ke6 Th2 92.Kf6! Het eindspel dat nu resteert is remise. Beide spelers spelen nog tot en met de 100e zet, waarna de strijdbijl wordt begraven. De allerlaatste partij in deze groep is daarmee meteen de langste.

Sven ter Stal en Jonas Hilwerda zijn beiden geëindigd met 10½ uit 13. In ieder geval delen zij de eerste en tweede prijs, maar de Open Nederlands Jeugdkampioen in de EF Groep is toch echt Sven omdat hij de partij tegen Jonas heeft gewonnen!

EF/GH-Groep Dag 6

Ronde 12

Regobert Eijkelkamp

In de onderste regionen hebben de paarse broeders elkaar gevonden:

Aan de topborden kunnen in deze twaalfde ronde al de eerste beslissingen gaan vallen (zie het verslag van ronde 11). Alles ligt nog open en het belooft een spannende ronde te worden. Op het laatste bord lijkt Romke op de 11e zet een stuk te verliezen door een pionvork, maar hij heeft een verrassing in petto:

Er volgt 11…Ph5! Het paard valt de witte dame aan en voorkomt tegelijkertijd mat op g7. 12.Dg4 Pf6?. Oei, Nu had Romke de loper kunnen pakken met 12…Dxe5 met kansen voor beide partijen. Kylian kruipt door het oog van de naald en later wint hij de partij. Romke, volgende keer beter!

Nog voordat er twintig minuten gespeeld zijn heeft Sam van Dongen met wit zijn partij tegen Panteleimon-Paraskevas Loutragotis uit Griekenland in 56 zetten beslist. De zwarte pionnen vielen als rijp fruit voor de gretige loper en paard van wit en daarna viel ook het zware materiaal ten prooi aan het witte leger. Op bord 17 laat Marlinde Waardenburg zich door Fardi Hematyartabatabaie verrassen: mat (0-1).

We zijn 40 minuten onderweg. Hoe staat het aan de hoogste borden? Op bord 1 Speelt Ilse Geene met wit tegen koploper Jonas Hilwerda. Jonas is een pion voor gekomen en zijn pionnenstructuur is gezonder. En dan is er nog de penning van het witte paard op f3. Kortom, Ilse heeft er de handen vol aan.

Op bord 2 vechten Liam Vrolijk (wit) en Oele Dijkhuis tegen elkaar een positioneel duel uit. Beide heren geven elkaar niets cadeau en er valt nog niets te zeggen over hoe deze partij zich verder gaat ontwikkelen.

Bord 3 is deze ronde een Duitse tafel: Daniel Wiemann speelt met wit tegen titelkandidaat Sven ter Stal. Vanaf de commentatorpositie lijkt het er op dat de spelers gezellig met elkaar keuvelen, maar waar ze het over hebben? Sven heeft een opmerkelijke wandeling met de koning gemaakt: Ke8-f8-e7-d8-c8-b7. Je zou zeggen dat hij door het verlies van zoveel tempi minder actief zou staan, maar dat is niet zo. De dames zijn van het bord verdwenen en Sven staat een solide pion voor.

Heel gezellig is het ook aan bord 4, waar Wolf Mestrom met wit speelt tegen Siem van Dael. “Waar kletsen jullie nou de hele tijd over?” Wolf: “over koetjes en kalfjes.” Siem: “Over het toernooi, en dat ik sowieso eerste ben in de G-groep.” Wolf controleert met twee pionnen het centrum en hij staat duidelijk een stuk actiever dan Siem. Toch lijkt dit een voordeel tijdelijk te zijn, want de zwarte stukken kunnen op elk moment richting de vijandelijke linies gekatapulteerd worden. Voorlopig gaat de strijd nog gelijk op.

Siem is wel iets te snel met zijn conclusie dat hij de GH-groep gewonnen heeft. Weliswaar heeft zijn grootste concurrent Benjamin Faybisch zijn partij verloren, maar hij deed dat tegen een andere titelkandidaat, Jochem Schoppen. En om eerlijk te zijn, Benjamin gaat er hard van af:

Jochem heeft zich in de opening laten verrassen waardoor hij een paard tegen twee pionnen achter staat. Met zijn volgende zet wordt zwart echter te hebberig 11…Pxe4? 12.Ld5! Ta4 13. c4! Fantastisch gespeeld, en zo logisch! Twee keer een dubbele aanval wordt zwart te veel. Hij verliest zijn toren en daarna de partij.

Ondertussen is Sven ter Stal met zwart zijn partij aan het winnen tegen Daniel Wiemann:

Wit heeft zojuist 30.Tc2?? gespeeld en daarmee roept hij het onheil van de dreiging met mat achter de paaltjes over zich af. Zwart kan nu een stuk winnen. Kun jij zien hoe? Het antwoord staat onder aan dit verslag. In de partij raakte Daniel het spoor al snel bijster. Hij geeft eerst zijn paard weg en daarna een regiment pionnen (0-1).

Op het eerste bord heeft Jonas Hilwerda in zijn partij tegen Ilse Geene al op de 22e zet afgewikkeld naar een toreneindspel met een pion meer. Hij profiteert bovendien van een betere pionnenstructuur en wint.

Dan wordt er nog maar aan één bord geschaakt, tussen Wolf Mestrom en Siem van Dael.

Menig speler in dit toernooi zou nog een flinke kluif hebben aan dit eindspel. Wit heeft zojuist 54.a6 gespeeld. Zijn hoop is gevestigd op een promotie van zijn trouwe a-pion. Siem maakt echter korte metten en speelt a tempo 54…Txb6+!! 55.Kxb6 g1D+. In het vervolg van de partij blokkeert hij met zijn dame de opmars van de a-pion en de partij eindigt in mat (0-1). Door deze overwinning is Siem geheel op eigen kracht zeker geworden van de eindzege in de GH-groep.

Bij de meisjes is nog steeds niets beslist. Door het verlies van Ilse Geene ziet zij directe concurrent Eva van Harten een punt dichterbij komen. Eva heeft deze ronde gewonnen van Joppe Kroon. In de GH-groep is alleen Kimmily Tran uitgeschakeld voor de titel. De andere drie meiden staan op een ½ punt van elkaar verwijderd en bij het ingaan van de 13e ronde is het ongemeen spannend.

In de partij tussen Daniel Wiemann en Sven ter Stal kan de zwartspeler nu 30…Pxb2! spelen. Nu dreigt er zowel 31…Pxc4 en ook 31…Td1#.

EF/GH-Groep Dag 5

Ronde 11

Regobert Eijkelkamp

foto2

Stel je voor: je bent vorige maand net zes geworden en je mag meespelen op een groot schaaktoernooi. Dat moet wel heel indrukwekkend zijn! Het gebeurt Kimmily Tran, die hier een wereld aan ervaring en indrukken op doet. In deze ronde speelt Kimmily een korte partij tegen Wybe Degger, toch al snel twee koppen groter dan Kimmily. Wybe wint de partij en beide spelers zijn zo aardig om nog even te poseren voor de fotograaf die iets te laat kwam aangesneld om de partij live te kunnen volgen.

Soms is de verleiding gewoon te groot om een stuk te pakken, zeker als het ‘gratis’ is. Welnu jongens en meisjes, neem dit maar van mij aan: gratis bestaat niet. Iemand die deze les vandaag hardhandig geleerd heeft is Tommy Tran. Hij speelt met zwart tegen Vanessa Wiemann uit Duitsland en op de 13e zet wint Tommy een paard:

Helaas voor Tommy is het mat na 14. Dxh7#.

Aan bord 20 vraagt Inken Meijerink uit Duitsland zich inmiddels wanhopig af hoe zij die vervelende zwarte dame van Circe Janse van het lijf kan houden. Circe staat een dame tegen toren voor en haar dame doet op de koningsvleugel net alsof ze in een snoepwinkel is, pionnetjes eten. Niet veel later is het dan ook afgelopen (0-1). Ook op bord 17 spelen twee meisjes tegen elkaar. Het zijn Marlinde Waardenburg en Eva Zijdemans. Beiden doen het goed in het klassement met respectievelijk 4½ en 5 punten. Na 23 zetten is het materiaal nog volledig in balans en de meiden besluiten (wel logisch) het punt te delen.

We noteren een overwinning op bord 4 in de partij tussen Benjamin Faybisch en Liam Vrolijk. Benjamin opent verrassend met 1.b2-b4 en lapt daarmee alle basisregels van het schaken aan z’n laars. De kracht van dit soort openingen zit ‘m uiteraard in het verrassingseffect. Benjamin komt goed uit de opening maar ziet jammer genoeg op de 19e zet over het hoofd dat hij zijn paard zomaar weggeeft. Als hij een paar zetten later ook nog een kwaliteit verliest, gelooft hij het wel (0-1). Er is inderdaad weinig meer om op te hopen.

Constatijn Beukema en Eva van Harten melden zich volgens afspraak voor het ‘bord 13’-interview. Constatijn is duidelijk niet gelukkig, hij is zojuist door de tijd gegaan. Hij is héél erg moe na vijf intensieve dagen schaken. Het lijkt niet zo’n goed plan om hem nog langer bij paps en mams weg te houden en Constatijn stuift gauw weg.

Het is exact 17:23 als Wolf Mestrom (foto) op het eerste bord in een razend spannende partij wint van niemand minder dan Sven ter Stal.

foto1

Sven heeft in de opening onnodig een stuk weggegeven. Na zijn laatste zet 41.Txg6 heeft hij als compensatie twee pionnen, maar tegen een speler van het kaliber Wolf is dat niet voldoende. 41…f3! Wat een creativiteit! Wolf geeft zijn opponent geen tijd om de toren op tijd achter de f-pion te plaatsen. 42.Txd6 Txg2+ 43.Kh1 Pd4 44.Tf6 Sven heeft geen tijd om zijn g-pion op te laten rukken. Na 44. g6?? Pe2! is mat onvermijdelijk.

In deze fase van de wedstrijd gaat er nog iets anders meespelen: tijdnood. Sven heeft nog maar 1 minuut op de klok staan en moet zijn zetten dus gemiddeld in 30 seconden doen. Wolf heeft niet minder dan 38 minuten op de klok staan! 44…Txg5 45.Tf8+ Kd7 46.Tf6 Ke7 47.Tf4 Ke6 48.a4 Tg2 49.Tf8 Tg3 50.Tf4 Te2 51.Tf8

Hoeveel tijd je zelf ook op de klok hebt, als de tegenstander in tijdnood verkeert dan word je daar door beïnvloed. Met het hoge niveau dat Wolf in deze partij laat zien en nog meer dan een half uur op de klok zou hij normaal gesproken het mat in één in deze stelling niet hebben gemist (kun jij zien hoe?). In plaats daarvan kiest Wolf voor veiligheid. In de rest van de partij ruimt hij zorgvuldig alle witte pionnen op, promoveert een van zijn eigen pionnen tot dame en weet ondertussen ook nog een keer een verraderlijke patstelling te vermijden na het geslepen 65...Txf3! van Sven. Na 79 zetten staat Sven mat. Een prestatie van wereldformaat van Wolf!

Tussenstand en vooruitblik op de laatste twee ronden

Bij het ingaan van de twaalfde en voorlaatste ronde is er nog geen enkele beslissing gevallen. Er zijn zes kinderen die 8, 8½ of 9 punten hebben en dus serieus kans maken om kampioen te worden in de EF-groep. Onder hen is Siem van Dael, die het klassement in de GH-groep aanvoert. Siem heeft zeker nog één en misschien wel twee concurrenten voor de titel in deze groep: Benjamin Faybisch en Jochem Schoppen. Jochem heeft 1½ punten achterstand op Siem en zijn kansen lijken wel erg theoretisch te zijn.

Bij de meisjes doet Ilse Geene het met op de 8e plek in het algemeen klassement uitstekend. Haar grootste concurrent voor de titel is Annelies Vitharana, maar ook Eva van Harten en Pascalle Monteny zijn nog niet definitief uitgeschakeld voor de titel van meisjeskampioen. In de 12e ronde treedt Ilse op het eerste bord aan tegen koploper Jonas Hilwerda. Daarmee heeft zij van de meisjes de sterkste tegenstander getroffen.

Bij de meisjes in de GH-groep staat de Duitse Vanessa Niemann er het beste voor, maar zij wordt wel op de voet gevolgd door Circe Janse. Ook Inken Meijerink uit Duitsland is met 1½ punten achterstand nog niet definitief uitgeschakeld maar haar kansen zijn vooral theoretisch.

We gaan ons opmaken voor de eerste beslissingen, die mogelijk in de twaalfde ronde gaan vallen!

EF/GH-Groep Dag 5

Ronde 10

Regobert Eijkelkamp

 De tiende ronde is nog maar net begonnen of het eerste miniatuurtje wordt bij de wedstrijdleiding ingeleverd. Mat op f7, waar hebben we dat eerder gezien. Dit keer is het in de partij op bord 24 tussen Mark Warnaar (wit) en Santos Bril:

foto1We hebben het al vaker gezegd: kinderen hoeven in deze groep niet te noteren, maar het mag wel. Noteren moet je ook leren en voor sommige kinderen is een notatieformulier nieuw. En ja, hoe schrijf je dan je zetten op. doe je dat zo, Hugo?

Sam van Dongen en Sven ter Stal besluiten op het eerste bord dat je je punten beter tegen de mindere goden kunt verdienen: remise. Siem van Dael wil gewoon elke keer winnen en ook deze ronde doet hij het weer, dit keer met de zwarte stukken van Joppe Kroon. Na deze ronde is het wel duidelijk dat Siem een serieuze kandidaat is voor de titel in de GH groep en misschien óók wel de EF groep! Op het derde bord heeft levi Nies (foto) het moeilijk tegen Jonas Hilwerda. Jonas staat een paard voor en het beest lijkt vastbesloten om de witte pionnen van Levi als middageten te gebruiken.

foto2
(Levi Nies beleeft een moeilijke middag tegen Jonas Hilwerda)

Alisha Warnaar en Noud van der Togt komen druk pratend naar de wedstrijdtafel gelopen. Hun partij is net in remise geëindigd. Alisha: “het was best wel irritant, want we konden elkaar niet mat zetten.” Noud: “ik kwam wel voor te staan en toen dacht ik dat ik ging winnen, maar op het laatst hebben we maar remise afgesproken.” Nieuwsgierig geworden gaan we toch maar eens kijken naar één van de kritieke momenten in de partij:

Alisha speelt met zwart en zij heeft net met 9…Pxd4 een pion terug geslagen. “Aha,” moet Noud hebben gedacht, “dat levert stukwinst op!” Maar is dat ook zo, vragen wij ons af. Het antwoord vind je onder aan dit verslag.

Als het twee uur geweest is, zijn er nog twee partijen gaande in de zaal. Op het derde bord heeft Levi Nies de gifbeker bijna helemaal leeg gedronken: twee verbonden vrijpionnen van Jonas Hilwerda zijn inmiddels opgestoomd naar de zesde rij en worden geruggensteund door hun grote leider, de ZKH De Koning. Een paar zetten later weet Jonas de partij in stijl te beëindigen met een minor-promotie tot toren en mat.

foto3

En zo ziet dat er dus uit als je als laatste een strijd achter het bord aan het uitvechten bent. Er is inmiddels ruim twee uur gespeeld en Pascalle Monteny verdedigt zich met de zwarte stukken hardnekkig tegen het witte leger van Oele Dijkhuis. Oele staat drie vrijpionnen voor en dat is voor hem voldoende om de partij te winnen. Onze complimenten aan beide spelers voor deze dappere titanenstrijd!

Antwoord op de vraag bij de stelling uit de partij tussen Noud van der Togt – Alisha Warnaar: het lijkt er op alsof wit met 10. Dxb4 een loper voor komt te staan. Echter, zwart kan dan 10… Pc2+ spelen en met deze paardvork wint zij de witte dame op de volgende zet.

EF/GH-Groep Dag 5

Ronde 9

Regobert Eijkelkamp

 

EFGH-D5-R9-1Er zijn er twee jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien dat zijn … Harm Jan Kootstra en Lars ter Stal (foto). Eigenlijk was Harm Jan gisteren al jarig, maar toen hadden we het vergeten. Harm Jan en Lars: we wensen jullie een fijne verjaardag toe!

Sam van Dongen zit ruim voor het begin van de negende speelronde al klaar voor zijn partij tegen Liam Vrolijk. Hij heeft deze partij niet bijzonder voorbereid, maar hij weet al wel wat hij met zwart gaat openen tegen 1.e2-d4 of 1.d2-d4. Sam heeft tot nu toe 6 punten verzameld en we zullen zien of het hem lukt om daar in deze ronde een puntje bij te sprokkelen. Eva van Harten loopt ondertussen kalmpjes met de handen op de rug langs de hoogste borden en kijkt geïnteresseerd toe wat er op de borden verschijnt. Misschien kan ze er nog goede ideeën op doen?

Als het bijna half tien is, zijn er nog maar vier partijen afgelopen. Het lijkt er op dat de kids iets meer rust hebben gevonden en minder snel schaken. Ze hebben natuurlijk ook alle tijd van de wereld om voor hun partij te gebruiken, haast is overbodig. Wedstrijdleider Paul – Manke Nelis – ten Vergert moet even bemiddelen tussen Kimmily Tran en Santos Bril omdat ze allebei vinden dat de ander te veel kletst. Samen komen we er wel uit.

 

 

Jan Krabbenbos is onze man van de draadloze verbindingen. Hij komt melden dat voor het eerst dit toernooi alle draadloze borden goed functioneren! Dat is leuk voor iedereen. Bovendien wordt er getest met 21 extra ‘nep-partijen’. Dat wil zeggen: de computer moet nu 29 echte partijen verwerken en 21 partijen die ‘net-alsof’ zijn. En het gaat nog steeds goed!

Op bord 6 staat Mick van Randtwijk met wit voor een onmogelijke opgave om Colin Wouters van zich af te houden. Colin staat een dame tegen een toren voor en Colin heeft de jacht op de toren geopend:

In deze stelling staan de koning en toren zover uit elkaar, dat een vork vroeg of laat onvermijdelijk is. De partij eindigt dan ook met 55... Qe6 56.Rf4 g5 57.Rf3 Qe2+ 0–1

Als het lukt om een pion helemaal naar de andere kant van het bord te krijgen dan is het verstandig om te promoveren tot dame. Dat is immers het sterkste stuk, of niet soms? Nou, heel soms is het verstandig om nog een keertje goed na te denken voordat je promoveert. Kijk maar eens naar onderstaande stelling die ontstond in een partij tussen Pascalle Monteny en Annelies Vithanrana:

Als wit nu een dame haalt kan zwart geen zet meer doen en is het remise. Gelukkig voor Pascalle zag zij dit op tijd en zij speelde 51.e8P!! Kg8 52.Qg7# 1–0.

EFGH-D5-R9-2Als we aan het einde van deze ronde de balans opmaken dan zien we dat Sam van Dongen goede zaken geeft gedaan door met de zwarte stukken in een Benoni verdediging zijn tegenstander Liam Vrolijk af te troefen. Sven ter Stal is na zijn overwinning op mede-koploper Jonas Hilwerda ongedeeld koploper geworden en mag het in de volgende ronde opnemen tegen Sam. In de GH-groep gaat na deze ronde Siem van Dael (foto) aan de leiding met een prachtige score van 7 uit 9.

 

EF/GH-Groep Dag 4

Ronde 8

Regobert Eijkelkamp

Vandaag gaat we voetballen, of nee sorry, eerst gaan we vanochtend nog schaken. Ronde 8 alweer en dit keer mag iedereen wél beginnen als Aart Strik vanuit de andere zaal omroept dat de klokken kunnen worden ingedrukt. De publieke tribune is weer goed gevuld met 26 fans die de partijen geïnteresseerd volgen. De één doet dat door overzicht over de zaal te houden, de ander is verdiept in zijn of haar tablet waarop de partijen live te volgen zijn. Nu is de internetverbinding op de tribune niet geweldig, maar hopelijk lukt het toch om mee te leven met het jonge kroost.

foto1De ronde is inmiddels 9 minuten onderweg en er is nog steeds géén beslissing gevallen. Dat is een unicum in deze groep in dit toernooi. Misschien dat de kids toch eindelijk geluisterd hebben naar hun ouders die hun gesmeekt hebben om vooral rustig te blijven spelen en geen stukken weg te geven ;-)

Op bord16 spelen Jochem Schoppen (foto) en Noud van der Togt een degelijke partij. Jochem heeft een pion gewonnen, maar of dat voldoende is voor de winst zal in de loop van de ochtend blijken.

Op bord 10 staat een pionvork op het bord; de Belgische Constatijn Beukema (foto) denkt in zijn partij tegen de Duitse Daniel Wiemann nog na of hij met de pion een paard of een loper van het bord gaat slaan. Constatijn staat inmiddels twee stukken achter en dat blijkt niet veel later iets te veel van het goede te zijn.foto2

Wouter Kooman heeft inmiddels gewonnen van Wybe Degger. Wouter ging vanaf het begin in de aanval en Wybe’s koning is niet bestand tegen de gebundelde krachten van wits loper en dame. Mat na 38 zetten.

We hebben de partij tussen Jochem Schoppen en Noud van der Togt verlaten bij een ongeveer gelijke stand. Om half 10 hebben de heren 30 zetten gespeeld en heeft Jochem een vrije h-pion gecreëerd in een toreneindspel. Hoewel het er dreigend uit ziet, is de stelling in evenwicht. Toreneindspelen zijn echter best wel lastig en Noud wordt zo nerveus van de vrije h-pion dat hij besluit om korte metten te maken met het kleine gevaarte:

Noud besluit zijn toren op te offeren met 37…Txh6??. Met een toren achter heeft hij echter geen kans meer tegen Jochem. Als Noud in plaats daarvan bijvoorbeeld 37…Th5 had gespeeld, dan was de partij waarschijnlijk in remise geëindigd. De witte toren moet de h-pion blijven verdedigen en de zwarte koning is in de buurt om het de toren nog lastiger te maken. Het mocht niet zo zijn en Jochem voert zijn stukken keurig naar winst.

Joppe Kroon (foto) speelt ondertussen aan het vierde bord tegen Oele Dijkhuis. Joppe heeft tot nu toe nog maar één keer verloren en twee remises achter zijn naam staan. In de partij tegen Oele hebben de heren een messcherpe variant van het Siciliaans op het bord gezet. Om kwart voor tien zijn er nog maar 15 zetten gedaan en gaat de partij gelijk op. Joppe domineert met de zwarte pionnen het centrum, maar Oele heeft een pionnenmeerderheid op de damevleugel. Beide spelers geven elkaar niets cadeau en na nog een half uur spelen wordt het punt gedeeld. Met 19 zetten en meer dan een uur bedenktijd best een korte partij!

foto3De partij tussen Benjamin Faybisch uit België en Mick van Randtwijk is inmiddels in de eindspelfase belandt. Benjamin staat een loper voor in een veld waar verder alleen de koningen en pionnen te vinden zijn. Heel slim offert hij zijn doorgebroken c-pion waarna hij met zijn loper de pionnen op de koningsvleugel kan gaan opsnoepen. Het eindspel mag voor Benjamin geen probleem meer zijn en hij wint dan ook snel. Inmiddels is het tien uur en wordt er nog intensief geschaakt op bord 22. In de partij tussen Marlinde Waardenburg en Kylian Bijvank (zwart) heeft de zwartspeler een vrijpion gecreëerd op de damevleugel. Marlinde moet haar paard tegen deze pion offeren en het eindspel dat daarna ontstaat weet Kylian goed uit te spelen.

Als de zaal bijna leeg is wordt er nog geschaakt op bord 12, toevallig de dames die wij voor deze ronde gevraagd hebben voor een interview. Normaal gesproken zouden we dan niet inzoomen op hun partij, maar dit keer zit er een leuke schaakpuzzel in die we onze lezers niet willen onthouden:

Annelies Vitharana uit België speelt en met en zij heeft zojuist 25. Lc4 gespeeld. Haar tegenstander is Ilse Geene en zij heeft nu de kans om een stuk te winnen. Zie jij hoe Ilse dat kan doen? De oplossing staat onderaan het interview met beide dames dat je op deze website vindt.

EF/GH-Groep Dag 3

Ronde 7

Regobert Eijkelkamp

Vanmiddag starten we alweer met ronde 7. Dat betekent dat we na deze ronde over de helft zijn. Aaaah…. Het is leuk om te merken dat iedereen zoveel plezier heeft, als het niet achter het schaakbord is dan wel met alles wat er rondom het schaakbord te doen is. Sommige kinderen hebben al veel verloren, dat is natuurlijk niet zo leuk als winnen. Maar onthoudt goed dat als je plezier houdt in het spel, dan ga je vanzelf sterker spelen. Misschien nog niet tijdens dit toernooi, maar de volgende keer!

Na 6 minuten is het over en uit op bord 12, tussen Sebastiaan Jansse (wit) en Floris van Capelleveen. De partij is bijna een exacte kopie van de partij die Sebastiaan in de vierde ronde won tegen Fardi Hematyartabatabaie, die ook eindigde in mat op de negende zet. Het is een openingsvalstrik die leuk is om te laten zien:

In deze stelling heeft wit een verrassende zet in petto: 6. Pxf7!?. Juist het verrassingseffect van deze zet maakt dat veel zwartspelers niet goed weten hoe ze nu verder moeten spelen, ook al is de stelling objectief neutraal. Na de voortzetting 6…Kxf7 7.Df3+ moet zwart wel 7…Ke6 spelen om het paard te verdedigen – en de koning staat daar niet op z’n gemak! Sebastiaan, we hopen dat je ons vergeeft dat we iedereen in jouw keuken laten kijken. En Floris, wat ben jij een sportieve verliezer!

De tweede partij die deze ronde is afgelopen komt toevallig van Fardi Hematyartabatabaie. In de vierde ronde verloor hij nog in 9 zetten, maar kijk eens wat hij vandaag deed met de witte stukken tegen Marios Loutragotis uit Griekenland:

Soms zit je aan de verkeerde kant van het bord, maar soms ook niet. Fardi, gefeliciteerd!

Iemand die in dit toernooi altijd aan de goede kant van het bord lijkt te zitten is Liam Vrolijk. Na drie kwartier heeft hij in een degelijke partij zijn tegenstander Lucas Nguyen overspeeld en Lucas besluit het einde niet verder af te wachten en geeft op. Op het tweede bord dreigt Siem van Dael in zetdwang te komen tegen Jonas Hilwerda. Weliswaar is het materiaal in balans, maar de zwarte geïsoleerde dubbelpion in het centrum is een regelrecht handenbindertje voor zwarts paard en koning. Een aantal zetten verder lukt het de witte koning om achter de zwarte pionnen te komen en dan houdt Siem het voor gezien. Met twee verliespartijen op rij beleeft Siem geen goede dag!

Ze zijn al vaker voorbij gekomen: Sven ter Stal uit Duitsland en Oele Dijkhuis. Vandaag spelen ze tegen elkaar op bord drie om een plek in de top van het klassement. Het is inmiddels al rond half zes en zelfs bij de D-groep wordt nog maar op drie borden gespeeld. Laten we eens even kijken hoe de partij er voor staat:

Oele (spelend met zwart) heeft zojuist 56…h4 gespeeld. Het lijkt er op dat de witte toren op a8 is opgesloten. Toch lukt het Sven om de enige juiste zet in deze stelling te vinden. Zie jij ook hoe wit kan winnen? De oplossing vind je onderaan dit verslag.

Bij de meisjes zijn er in deze ronde overwinningen voor Eva van Harten, Annelies Vitharana en Vanessa Wiemann. Alisha Warnaar speelt remise tegen Marlinde Waardenburg en alle andere meisjes noteren een nul. Dat betekent dat Eva van Harten (EF-groep) en Vanessa Wiemann (GH-groep) na 7 ronden op kop gaan in het meisjesklassement.

Sven ter Stal speelde 57.Th8! en nu kan zwart de pion niet pakken wegens 57…Txa7 58.Th7+ K~ 59.Txa7 . De partij ging verder met 57…Kg6 58.a8D Txa8 59.Txa8 h3 60.Th8 h2 61.Txh2 1-0


EF/GH-Groep Dag 3

Ronde 6

Regobert Eijkelkamp

Slecht nieuws voor de deelnemers van het Raindropchess toernooi, want dit gaat niet door. Er waren te weinig aanmeldingen voor.

We hebben alweer 5 ronden gehad en in de ranglijst begint al een beetje zichtbaar te worden wie de kanshebbers zijn voor het kampioenschap. Bij de jongens is de 8-jarige Siem van Dael nog ongeslagen. Hij speelt deze ronde tegen Liam Vrolijk (vorige maand 10 geworden) die tot nu toe slechts één remise toe moest staan. Beide heren worden op de voet gevolgd door een peleton jongens met allemaal 4 punten. Bij de meisjes zijn de verschillen nog kleiner. In de EF-klasse hebben zes meisjes 3 punten bij elkaar gespeeld. Onder hen is ook de 8-jarige Duitse Inken Meijerink, die daarmee aan kop gaat in de GH-groep.

efghr6foto1Hugo Eijkelkamp komt zich beklagen bij zijn vader omdat hij vreselijk baalt van de regel ‘aangeraakt is zetten’. In zijn partij tegen Kimmily Tran had hij zijn paard aangeraakt en toen hij het beest moest verplaatsen was hij gelijk een dame armer. Het huilen staat Hugo nader dan het lachen. Noud van der Togt kijkt ook niet gelukkig, want hij heeft net verloren tegen Onno Elgersma. Ondertussen is het in de analysezaal tamelijk rumoerig, maar dat lijkt de spelers niet te deren. Links en rechts zien we spelers rustig door de zaal lopen en bij andere partijen kijken, net zoals dat bij volwassenen gaat.

Op bord 25 speelt Kylian Bijvank (foto) met zwart heel geconcentreerd tegen Mark Warnaar. Kylian staat er uitstekend voor en het lijkt er op dat hij deze partij gaat winnen.

Even later blijkt dat Mark zich geweldig heeft terug gevochten in de partij. De volgende stelling is ontstaan:

Kylian staat een heel leger aan stukken voor, maar eerst moet hij zich verdedigen tegen de matdreiging van paard en dame. Er dreigt immers 2.Dxh7#. Er volgt 1…h5 2.Dg5 en nu verspeelt Kylian de winst met 2…Pd4 3.Dh6#. Hij kan het eerst nog niet geloven maar het is echt zo! Na bijvoorbeeld 2…Pg4 (dat ziet er uit als een hele rare zet) was er niets verloren. Het paard moet geofferd worden zodat de zwarte dame weer mee kan doen in het spel, bijvoorbeeld 3.fxg4 De1+. Maar ja, vind zo’n zet maar eens in het heetst van de strijd. Dapper doorgevochten, Mark!

Ondertussen vraagt Arjuna Bertholee zich af waar haar tegenstander is gebleven. Tommy Tran is vanmiddag weinig aan zijn bord te vinden, maar nu duurt het wel heel erg lang voordat hij terug is. Gelukkig voor hem heeft hij nog 38 minuten op de klok staan, dus Arjuna moet héél veel geduld hebben! Uiteindelijk weet Tommy de partij te winnen.

Aan het hoogste bord doet Liam Vrolijk goede zaken door met zwart te winnen van de koploper Siem van Dael. Liam houdt de witte stelling voortdurend onder druk en hij creëert een gevaarlijke matdreiging met zijn loper en dame. In het toreneindspel dat na de 33e zet ontstaat heeft Liam een voorsprong van twee pionnen en hij weet de partij probleemloos naar zijn hand te zetten. Daarmee is Liam de nieuwe koploper in deze groep!

EF/GH-Groep Dag 3

Ronde 5

Regobert Eijkelkamp

De ronde begint met een woordje van de hoofdscheidsrechter, Aart Strik. Hij praat in de andere zaal, dus we kunnen hem niet zien. Omdat hij ook in onze zaal nog een woordje wil doen vraagt hij om nog niet met de partijen te beginnen als de ABC groepen beginnen. Maar dat gaat natuurlijk fout! Zodra hij voor de ABC groepen het startsein geeft, klinkt in onze zaal overal het geklik van klokken. Dat zorgt voor enige beroering in de zaal. Alle klokken moeten weer in de beginstand worden gezet en de stellingen ook. Gelukkig gaat het goed en met enige vertraging kan Aart alsnog iets vertellen voor deze groep.

Aart vertelt dat ouders en begeleiders alleen in het begin van de partij even in de zaal mogen komen. Bijvoorbeeld om foto’s te maken of voor de laatste knuffel. Kinderen die klaar zijn met schaken moeten ook naar de tribune of naar de analyseruimte. Dat is om te voorkomen dat kinderen in de speelzaal met elkaar gaan kletsen en dan andere kinderen storen die nog aan het schaken zijn.

efghr5foto1

Met 10 minuten vertraging beginnen dan eindelijk de partijen. Op bord 25 valt de eerste beslissing: Floris van Capelleveen wint van Wouter Kooman. Eva van Harten doet snel daarna goede zaken in het meisjesklassement met een winstpartij tegen Tijn de Jong. Kimmily Tran en Marlinde Waardenburg spelen op dat moment een Italiaanse partij en de strijd lijkt gelijk op te gaan. In de strijd op bord 18 tussen Mihnea Vlad en Ming Dao Calje is inmiddels een spannende stelling ontstaan:

Het lijkt er op alsof wit met zijn laatste zet een gevaarlijke dreiging heeft, want de toren op d8 staat aangevallen en niet verdedigd. Zwart kan de partij echter heel snel in zijn voordeel beslissen. Kun jij ook zien hoe? Het antwoord staat onderaan dit verslag. Overigens koos Ming Dao niet voor de snelle oplossing maar toch was de partij in een mum van tijd in zijn voordeel beslist. 

De vijfde ronde is drie kwartier onderweg als Kimmily Tran en Marlinde Waardenburg zich komen melden aan de wedstrijdleiderstafel. Hun partij verliep als volgt:

Tot nu toe hebben beide dames uitstekend gespeeld en de stand is iets beter voor zwart. Nu geeft Kimmily jammer genoeg veel materiaal weg, waarna de overwinning niet meer kan ontgaan aan Marlinde. Overigens complimenten voor Marlinde, niet alleen voor haar overwinning, maar ook voor haar keurige notatie van de partij.

efghr5foto2 efghr5foto3

De ronde loopt al op het einde als op bord 26 nog steeds wordt geschaakt tussen de Duitse Vanessa Wiemann met wit en Martijn Schelleman. Het is een hectische partij geweest en beide spelers hebben links en rechts stukken weggegeven. Na 33 zetten is de volgende stelling ontstaan:

Wit heeft zojuist 33. f4 gespeeld en zij wil natuurlijk een dame gaan halen. Martijn weet dat en hij moet proberen om remise te halen. Op meesterlijke wijze dringt hij de witte koning in een hokje en alhoewel de f-pion nog wel de 6e rij haalt kan Vanessa niet voorkomen dat het remise door zetherhaling wordt. Heel knap gespeeld, Martijn!

Antwoord: Ming Dao kan 23…Dd7# spelen.

EF/GH-Groep Dag 2

Ronde 4

Regobert Eijkelkamp

Bij het ONJK houden we wel van eigen initatief. De moeder van Alisha Warnaar had in no-time ook aan de kant van haar dochter de letters a-h op een breed papier geschreven en onder het schaakbord gelegd, zodat Alisha niet telkens bij haar tegenstander hoeft te spieken.

Ronde 4 alweer. In de kop van het klassement zijn nu nog zes kinderen die alle partijen gewonnen hebben. Het is duidelijk dat we ook dit jaar weer een aantal sterke schakers in huis hebben! Maar oeps, wat gebeurt daar? Een variant van het herdersmat op bord 4 in de partij tussen Sebastiaan Jansse en Fardi Hematyartabatabaie. Fardi is natuurlijk best verdrietig, maar ja, dit kan iedereen wel een keer overkomen. Volgende keer meer geluk, Fardi!

Vlad Mihnea wist met zwart al snel zijn toren en dame op de h-lijn te krijgen. Gelukkig voor Martijn Schelleman dat hij zijn pion op h2 goed verdedigd had met een paard. Maar toen datzelfde paard een paar zetten later dacht een stuk te kunnen slaan, sloeg Vlad alsnog toe met zijn dame. Een verrassend snelle beslissing op bord 2 in een bizarre partij tussen Mick van Randtwijk en Sam van Dongen. Eerst geeft Sam zijn dame weg, maar nog geen vijf zetten later doet Mick hetzelfde. Toch is het Mick die zijn tegenstander een paar zetten later mat weet te zetten.

Marlinde Waardenburg vraagt of haar partij tegen Victor Muntean remise is door eeuwig schaak. Haar tegenstander staat op het punt om een pion te promoveren en het enige dat ze kan doen is schaakjes geven met de dame. Jammer genoeg voor Marlinde geldt de 50-zetten regel niet als de partij niet wordt genoteerd en ze moet nog even doorspelen. Het lukt Victor op Houdini-achtige wijze om aan de dame te ontsnappen en niet veel later beslist hij de partij. Aan bord 9 hebben Quinten Salomons en Lars ter Stal allebei hun partij genoteerd. Dat is prachtig, en toch is er iets raars aan de hand. Op de foto hieronder zie je beide notatiebiljetten. Zoek het verschil!

foto1

Op bord 7 staat Annelies Vitharana uit België glad verloren tegen Oele Dijkhuis. Toch weet ze het Oele nog knap lastig te maken omdat er voortdurend een patstelling dreigt. Oele trapt er echter niet in en hij speelt de partij professioneel uit. Op het bord ernaast is het direct daarna ook afgelopen. Wolf Mestrom heeft met de witte stukken zijn tegenstander Ilse Geene in de hoek gedreven en zij kan mat niet meer voorkomen.

Net als vanochtend wordt er nu nog maar op één bord geschaakt. Op het eerste bord zitten Jonas Hilwerda (goh, alweer?) en Lucas Nguyen (met zwart) tegenover elkaar. Na 52…Kd7 is de volgende stelling ontstaan:

Met zijn laatste zet wil zwart zijn paard uit de penning halen, zodat het beest voor onheil kan zorgen bij de weerloze witte pionnen. Jonas besluit dat het geen tijd is voor halve maatregelen. Met 53. Txe6! Ontneemt hij zijn tegenstander alle mogelijkheden van tegenspel. Het pionneneindspel is gemakkelijk gewonnen en de laatste partij in deze groep afgelopen.

De test met de draadloze schaakborden is vanmiddag een stuk beter verlopen dan vanochtend. Van de 29 draadloze borden bleken er 26 goed te werken. Morgen gaan we uiteraard proberen om ze allemaal in de lucht te houden. Als deze test lukt, dan staat er een nieuwe test op stapel in Eilat (Israël) met 85 borden. Het grote doel is om in 2014 klaar te zijn voor de Olympiade. Als alles goed gaat, moeten dan 600 borden draadloos aangesloten zijn op de databases en op het internet. Als dat geen uitdaging is!

EF/GH-Groep Dag 2

Ronde 3

EF/GH-groep, dag 2, ronde 3

Regobert Eijkelkamp

Bij het ingaan van de derde ronden zijn alle borden in deze groep live te volgen op internet. Omdat het om een test van DGT gaat wil het wel eens voorkomen dat een bord (of meerdere) uitvalt. Tijdens deze ronde zal ook blijken dat het systeem niet altijd in staat is om de snelheid te volgen waarmee de spelers hun zetten doen. Toch is het leuk dat je vanaf de tribune of zelfs thuis partijen kunt volgen.

De eerste partij wordt na 8 zetten beslist als Alisha Warnaar mat wordt gezet door Quinten Salamons. Dat is jammer, want ze begon uitstekend aan de partij. Niet lang daarna druppelen meer uitslagen binnen: Sven ter Stal wint in een korte partij van Levi Niels en Romke de Boer verliest van Hugo Eijkelkamp. Zij hebben zo snel gespeeld, dat ze aan het eind van hun partij allebei 53 minuten op hun klok hebben staan, 13 minuten meer dan waar ze mee begonnen!

Waar Tim Grutter vanochtend als eerste zijn partij won, was hij met de zwarte stukken tegen Eva van Harten minder succesvol. Beide spelers spelen de opening voortreffelijk en lange tijd staat het gelijk.

Na 16… De7 had Eva de partij kunnen beslissen met een mat in 3 zetten. Kun jij zien hoe? Het antwoord staat helemaal onderaan dit verslag. Eva speelt een andere zet en met degelijk spel weet ze probleemloos te winnen. Overigens complimenten voor de keurige notatie van Eva, op de 25e zet van zwart geeft ze op haar formulier zelfs nog een betere zet voor zwart (25…g6).

Als we een uur onderweg zijn, wordt er nog op 7 van de 27 borden geschaakt. Op bord 21 spelen Pascalle Monteny en Arjuna Bertholee tegen elkaar. Pascalle staat een dame voor en het ziet er naar uit dat zij deze ronde goede zaken gaat doen voor het klassement van meisjeskampioen tot en met 10 jaar. Ondertussen wordt op het eerste bord een pittige strijd gevoerd tussen Oele Dijkhuis en Jonas Hilwerda om de eerste plek in deze groep.

EFGH-D2-R3-1

Er zijn nog maar 16 zetten gespeeld en het bord staat behoorlijk vol. De zwartspeler is begonnen met een opmars van zijn g- en h-pion, maar wits stelling staat als een fort. Hetzelfde kan ook gezegd worden van de zwarte stelling. Ondertussen wordt er ook nog geschaakt op bord 5 tussen Siem van Dael en Colin Wouters. Het lukt Siem om de zwarte dame op te sluiten op f8 en voor Colin zit er niets anders op dan de dame af te ruilen tegen een toren. Niet veel later heeft Siem gewonnen.

Het is kwart over twee en de zaal is helemaal leeg. Of nee, toch niet, op bord 1 vechten Oele en Jonas nog steeds hun strijd uit. Ze geven elkaar helemaal niets cadeau en we zijn alweer bij de 59e zet aanbeland. Beide spelers hebben nog maar een paar minuten op de klok en de stelling is best ingewikkeld:

De witspeler heeft zojuist 59.Pc6 gespeeld en lijkt een pion te gaan winnen. Zwart weet zich echter op voortreffelijke wijze uit deze situatie te redden en met 59...d4 60.cxd4 Nxd4+ 61.Nxd4 cxd4 62.Kd1 d3 63.Ke1 d2+ 64.Kd1 Kd3!

De witte koning kan geen kant meer op en wit is gedwongen om een pionzet te doen. Met het vooruitzicht dat hij dan snel mat staat geeft Oele het op. Toch is het een hele goede prestatie van beide spelers!

Eva van Harten had snel kunnen winnen met 17.Bf7+ Rxf7 18.Qxh7+ Kf8 19.Qh8#.a

EF/GH-Groep Dag 2

Ronde 2

Regobert Eijkelkamp

 Voor de start van de tweede ronde zijn er twee dingen veranderd. Vanaf vandaag gaan we proberen 22 draadloze borden live uit te zenden via onze website www.onjk.nl. In de rechterkolom zie je onderaan een kopje ‘live draadloos’. Leuk voor de ouders op de tribune of voor mensen thuis!

Gisteren hebben we ook gemerkt dat een aantal kinderen graag de partij wil noteren, ook al is dat niet verplicht. Het is dan best onhandig dat er geen cijfers en letters langs de randen van het bord staan. Daarom hebben we een creatieve oplossing bedacht met veel knip en plakwerk, zodat het nu voor iedereen die wil noteren in elk geval iets gemakkelijker is gemaakt.

Dan de start van de tweede ronde. De hoofdscheidsrechter vraagt nog een keer vriendelijk of niemand hele rollen WC-papier in de WC wil gooien, want dan raakt die verstopt. Best wel gek eigenlijk, want ik gooi thuis altijd hele WC rollen in het toilet en dat gaat best goed ;-)

Terwijl Lucas Nguyen verveeld rondloopt omdat zijn tegenstander nog niet is komen opdagen, komen de eerste kinderen hun wedstrijdbriefjes al inleveren. Tim Grutter is er als eerste bij, hij verslaat Santos Bril in een miniatuurtje. Op bord 19 verslaat de Duitse Lars ter Stal in 17 zetten Romke de Boer. Lars is het broertje van Sven, die gisteren in 12 zetten wist te winnen. Gelukkig kan Lucas Nguyen beginnen met schaken, want zijn tegenstander Arjuna Bertholee is aangeschoven.

Rond half tien staat er warempel een file bij de scheidsrechterstafel. De ene na de andere partij is afgelopen. De zaal ziet er ook al een stuk leger uit. Gelukkig voor de schakers blijft het wel rustig in de zaal, dat is eigenlijk wel een groot compliment voor iedereen waard!

En dan hebben we zowaar de eerste remise! Op het tweede bord spelen Sebastiaan Janse en Liam Vrolijk een afruilvariant van de Caro Kann en na 38 zetten besluiten beide spelers om de punten te delen. Noud van der Togt speelt een goede partij tegen Hugo Eijkelkamp en weet na 58 zetten te winnen.

Ondanks dat de spelers niet hoeven te noteren, zijn er toch spelers die het wel belangrijk vinden om dat toch te doen. Als de partij op bord 18 alweer enige tijd is afgelopen, komt een van beide spelers zijn notatieformulier inleveren bij de wedstrijdleider. Weliswaar stopt de notatie bij de derde zet, maar toch bedankt!

Intussen is het bijna tien uur en heeft Lucas Nguyen (zwart) zijn partij tegen Arjuna Bertholee (wit) op een haar na gewonnen. Na de 22e zet van wit is de volgende stelling ontstaan:

De zwartspeler speelt nu het verrassende 22…Te3!?. Op het eerste zicht lijkt het alsof de toren gewoon geslagen kan worden, maar dan loopt het slecht af voor wit. Bijvoorbeeld 23…fxe3 24.Dxe3!+ Dxe3 25.Tf1#. Misschien was de witspeler zo verbaasd over zwarts laatste zet, dat ze pardoes haar dame weggaf en de partij verloor.

EF/GH-groep Dag 1

Ronde 1

Regobert Eijkelkamp

De jongste schakers spelen in een groep die EF/GH heet. Dat houdt in dat er prijzen zijn voor de beste spelers geboren in 2002 en 2003 (EF) en prijzen voor spelers geboren in 2004 en later (GH). Al deze spelers zijn ingedeeld in één groep. In de stand wordt met GH aangegeven in welke leeftijdscategorie iemand zit.

Na een kort woordje van de hoofdscheidsrechter Aart Strik konden alle klokken worden aangezet. Dat was in het begin best wel een grappig geluid in de zaal, want het enige dat je hoorde was overal het geklik van klokken. Nou is het in deze groep heel normaal dat de eerste partijen binnen 10 minuten klaar zijn, en nu was dat ook zo. Hans Niemann versloeg Mark Warnaar. Mark: “hij deed een paar zetten en ik snapte er niets van!” Hans: “ik heb in Utrecht ook meegedaan aan een toernooi en daar heb ik gewonnen. Ik kan het best wel goed.” Volgende keer meer succes, Mark!

Eva Zijdermans had waarschijnlijk ook gehoopt op een betere start van het toernooi. Tegen Sven ter Stal kwam zij niet goed uit de opening en na 12 zetten was het mat. Oele Dijkhuis speelde tegen Tijn de Jong sterk op de aanval. Met zijn b- en c-pion jaagde hij op zwarts stukken en op de 15e zet was de volgende stelling ontstaan:

Zwart kan een pion terugwinnen op e4 en wit moet de pion verdedigen. Of niet? Oele speelde 15.Dc3! en toen Tijn alsnog 15… Lxe4 speelde, besliste Oele de partij. Kun jij zien hoe?

Na een kleine drie kwartier spelen begon de speelzaal er al wat leeg uit te zien. Op 18 van de 27 borden was al een beslissing gevallen, natuurlijk allemaal zonder remises. Daar kan menig grootmeester een voorbeeld aan nemen! Op Bord 22 viel een beslissing tussen Eva van Harten en Circe Janse. Eva eerste zet was 1.f4, dat zie je niet zoveel in deze groep. Zonder gekke dingen te doen wist Eva Circe steeds verder terug te dringen. Dat leidde tot verovering van een loper op de 14e zet. Toen Circe 6 zetten later ook haar andere loper kwijtraakte werd het wel erg moeilijk voor haar en op de 33e zet was het mat.

Een van de laatste partijen was die tussen Panteleimon Loutragotis uit Griekenland en Harm-Jan Kootstra (uit Nederland). Op de 47e zet was ongeveer de volgende stelling ontstaan:

De witspeler is aan zet en hij zet zijn tegenstander mat in 3 zetten. Doe jij hem dat na?

Als de eerste ronde anderhalf uur onderweg is wordt er in deze groep alleen nog maar geschaakt aan bord 16 (zie foto).


dagverslag efgh dag1


Het is het jongere broertje van Panteleimon, Marios. Hij biedt dapper weerstand tegen de sterk spelende Benjamin Faybish uit België, maar het mag niet baten. Benjamin speelt het eindspel met een dame tegen de koning goed uit en weet vervelende patstellingen te voorkomen. Goed gedaan, Benjamin!

Tsja, en voor je het weet is de eerste dag alweer voorbij. Soms was het spannend, soms was het (te) snel voorbij. Hoe het ook bij jouw partij is gegaan, we hopen dat je met plezier hebt gespeeld en dat je er morgen weer fris tegen aan gaat. Dan staan er drie partijen op het programma, dus dat wordt een lange dag. Tot morgen!!