EF/GH-Groep Dag 5

Ronde 9

Regobert Eijkelkamp

 

EFGH-D5-R9-1Er zijn er twee jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien dat zijn … Harm Jan Kootstra en Lars ter Stal (foto). Eigenlijk was Harm Jan gisteren al jarig, maar toen hadden we het vergeten. Harm Jan en Lars: we wensen jullie een fijne verjaardag toe!

Sam van Dongen zit ruim voor het begin van de negende speelronde al klaar voor zijn partij tegen Liam Vrolijk. Hij heeft deze partij niet bijzonder voorbereid, maar hij weet al wel wat hij met zwart gaat openen tegen 1.e2-d4 of 1.d2-d4. Sam heeft tot nu toe 6 punten verzameld en we zullen zien of het hem lukt om daar in deze ronde een puntje bij te sprokkelen. Eva van Harten loopt ondertussen kalmpjes met de handen op de rug langs de hoogste borden en kijkt geïnteresseerd toe wat er op de borden verschijnt. Misschien kan ze er nog goede ideeën op doen?

Als het bijna half tien is, zijn er nog maar vier partijen afgelopen. Het lijkt er op dat de kids iets meer rust hebben gevonden en minder snel schaken. Ze hebben natuurlijk ook alle tijd van de wereld om voor hun partij te gebruiken, haast is overbodig. Wedstrijdleider Paul – Manke Nelis – ten Vergert moet even bemiddelen tussen Kimmily Tran en Santos Bril omdat ze allebei vinden dat de ander te veel kletst. Samen komen we er wel uit.

 

 

Jan Krabbenbos is onze man van de draadloze verbindingen. Hij komt melden dat voor het eerst dit toernooi alle draadloze borden goed functioneren! Dat is leuk voor iedereen. Bovendien wordt er getest met 21 extra ‘nep-partijen’. Dat wil zeggen: de computer moet nu 29 echte partijen verwerken en 21 partijen die ‘net-alsof’ zijn. En het gaat nog steeds goed!

Op bord 6 staat Mick van Randtwijk met wit voor een onmogelijke opgave om Colin Wouters van zich af te houden. Colin staat een dame tegen een toren voor en Colin heeft de jacht op de toren geopend:

In deze stelling staan de koning en toren zover uit elkaar, dat een vork vroeg of laat onvermijdelijk is. De partij eindigt dan ook met 55... Qe6 56.Rf4 g5 57.Rf3 Qe2+ 0–1

Als het lukt om een pion helemaal naar de andere kant van het bord te krijgen dan is het verstandig om te promoveren tot dame. Dat is immers het sterkste stuk, of niet soms? Nou, heel soms is het verstandig om nog een keertje goed na te denken voordat je promoveert. Kijk maar eens naar onderstaande stelling die ontstond in een partij tussen Pascalle Monteny en Annelies Vithanrana:

Als wit nu een dame haalt kan zwart geen zet meer doen en is het remise. Gelukkig voor Pascalle zag zij dit op tijd en zij speelde 51.e8P!! Kg8 52.Qg7# 1–0.

EFGH-D5-R9-2Als we aan het einde van deze ronde de balans opmaken dan zien we dat Sam van Dongen goede zaken geeft gedaan door met de zwarte stukken in een Benoni verdediging zijn tegenstander Liam Vrolijk af te troefen. Sven ter Stal is na zijn overwinning op mede-koploper Jonas Hilwerda ongedeeld koploper geworden en mag het in de volgende ronde opnemen tegen Sam. In de GH-groep gaat na deze ronde Siem van Dael (foto) aan de leiding met een prachtige score van 7 uit 9.