EF/GH-Groep Dag 5

Ronde 11

Regobert Eijkelkamp

foto2

Stel je voor: je bent vorige maand net zes geworden en je mag meespelen op een groot schaaktoernooi. Dat moet wel heel indrukwekkend zijn! Het gebeurt Kimmily Tran, die hier een wereld aan ervaring en indrukken op doet. In deze ronde speelt Kimmily een korte partij tegen Wybe Degger, toch al snel twee koppen groter dan Kimmily. Wybe wint de partij en beide spelers zijn zo aardig om nog even te poseren voor de fotograaf die iets te laat kwam aangesneld om de partij live te kunnen volgen.

Soms is de verleiding gewoon te groot om een stuk te pakken, zeker als het ‘gratis’ is. Welnu jongens en meisjes, neem dit maar van mij aan: gratis bestaat niet. Iemand die deze les vandaag hardhandig geleerd heeft is Tommy Tran. Hij speelt met zwart tegen Vanessa Wiemann uit Duitsland en op de 13e zet wint Tommy een paard:

Helaas voor Tommy is het mat na 14. Dxh7#.

Aan bord 20 vraagt Inken Meijerink uit Duitsland zich inmiddels wanhopig af hoe zij die vervelende zwarte dame van Circe Janse van het lijf kan houden. Circe staat een dame tegen toren voor en haar dame doet op de koningsvleugel net alsof ze in een snoepwinkel is, pionnetjes eten. Niet veel later is het dan ook afgelopen (0-1). Ook op bord 17 spelen twee meisjes tegen elkaar. Het zijn Marlinde Waardenburg en Eva Zijdemans. Beiden doen het goed in het klassement met respectievelijk 4½ en 5 punten. Na 23 zetten is het materiaal nog volledig in balans en de meiden besluiten (wel logisch) het punt te delen.

We noteren een overwinning op bord 4 in de partij tussen Benjamin Faybisch en Liam Vrolijk. Benjamin opent verrassend met 1.b2-b4 en lapt daarmee alle basisregels van het schaken aan z’n laars. De kracht van dit soort openingen zit ‘m uiteraard in het verrassingseffect. Benjamin komt goed uit de opening maar ziet jammer genoeg op de 19e zet over het hoofd dat hij zijn paard zomaar weggeeft. Als hij een paar zetten later ook nog een kwaliteit verliest, gelooft hij het wel (0-1). Er is inderdaad weinig meer om op te hopen.

Constatijn Beukema en Eva van Harten melden zich volgens afspraak voor het ‘bord 13’-interview. Constatijn is duidelijk niet gelukkig, hij is zojuist door de tijd gegaan. Hij is héél erg moe na vijf intensieve dagen schaken. Het lijkt niet zo’n goed plan om hem nog langer bij paps en mams weg te houden en Constatijn stuift gauw weg.

Het is exact 17:23 als Wolf Mestrom (foto) op het eerste bord in een razend spannende partij wint van niemand minder dan Sven ter Stal.

foto1

Sven heeft in de opening onnodig een stuk weggegeven. Na zijn laatste zet 41.Txg6 heeft hij als compensatie twee pionnen, maar tegen een speler van het kaliber Wolf is dat niet voldoende. 41…f3! Wat een creativiteit! Wolf geeft zijn opponent geen tijd om de toren op tijd achter de f-pion te plaatsen. 42.Txd6 Txg2+ 43.Kh1 Pd4 44.Tf6 Sven heeft geen tijd om zijn g-pion op te laten rukken. Na 44. g6?? Pe2! is mat onvermijdelijk.

In deze fase van de wedstrijd gaat er nog iets anders meespelen: tijdnood. Sven heeft nog maar 1 minuut op de klok staan en moet zijn zetten dus gemiddeld in 30 seconden doen. Wolf heeft niet minder dan 38 minuten op de klok staan! 44…Txg5 45.Tf8+ Kd7 46.Tf6 Ke7 47.Tf4 Ke6 48.a4 Tg2 49.Tf8 Tg3 50.Tf4 Te2 51.Tf8

Hoeveel tijd je zelf ook op de klok hebt, als de tegenstander in tijdnood verkeert dan word je daar door beïnvloed. Met het hoge niveau dat Wolf in deze partij laat zien en nog meer dan een half uur op de klok zou hij normaal gesproken het mat in één in deze stelling niet hebben gemist (kun jij zien hoe?). In plaats daarvan kiest Wolf voor veiligheid. In de rest van de partij ruimt hij zorgvuldig alle witte pionnen op, promoveert een van zijn eigen pionnen tot dame en weet ondertussen ook nog een keer een verraderlijke patstelling te vermijden na het geslepen 65...Txf3! van Sven. Na 79 zetten staat Sven mat. Een prestatie van wereldformaat van Wolf!

Tussenstand en vooruitblik op de laatste twee ronden

Bij het ingaan van de twaalfde en voorlaatste ronde is er nog geen enkele beslissing gevallen. Er zijn zes kinderen die 8, 8½ of 9 punten hebben en dus serieus kans maken om kampioen te worden in de EF-groep. Onder hen is Siem van Dael, die het klassement in de GH-groep aanvoert. Siem heeft zeker nog één en misschien wel twee concurrenten voor de titel in deze groep: Benjamin Faybisch en Jochem Schoppen. Jochem heeft 1½ punten achterstand op Siem en zijn kansen lijken wel erg theoretisch te zijn.

Bij de meisjes doet Ilse Geene het met op de 8e plek in het algemeen klassement uitstekend. Haar grootste concurrent voor de titel is Annelies Vitharana, maar ook Eva van Harten en Pascalle Monteny zijn nog niet definitief uitgeschakeld voor de titel van meisjeskampioen. In de 12e ronde treedt Ilse op het eerste bord aan tegen koploper Jonas Hilwerda. Daarmee heeft zij van de meisjes de sterkste tegenstander getroffen.

Bij de meisjes in de GH-groep staat de Duitse Vanessa Niemann er het beste voor, maar zij wordt wel op de voet gevolgd door Circe Janse. Ook Inken Meijerink uit Duitsland is met 1½ punten achterstand nog niet definitief uitgeschakeld maar haar kansen zijn vooral theoretisch.

We gaan ons opmaken voor de eerste beslissingen, die mogelijk in de twaalfde ronde gaan vallen!