EF/GH-Groep Dag 6

Ronde 12

Regobert Eijkelkamp

In de onderste regionen hebben de paarse broeders elkaar gevonden:

Aan de topborden kunnen in deze twaalfde ronde al de eerste beslissingen gaan vallen (zie het verslag van ronde 11). Alles ligt nog open en het belooft een spannende ronde te worden. Op het laatste bord lijkt Romke op de 11e zet een stuk te verliezen door een pionvork, maar hij heeft een verrassing in petto:

Er volgt 11…Ph5! Het paard valt de witte dame aan en voorkomt tegelijkertijd mat op g7. 12.Dg4 Pf6?. Oei, Nu had Romke de loper kunnen pakken met 12…Dxe5 met kansen voor beide partijen. Kylian kruipt door het oog van de naald en later wint hij de partij. Romke, volgende keer beter!

Nog voordat er twintig minuten gespeeld zijn heeft Sam van Dongen met wit zijn partij tegen Panteleimon-Paraskevas Loutragotis uit Griekenland in 56 zetten beslist. De zwarte pionnen vielen als rijp fruit voor de gretige loper en paard van wit en daarna viel ook het zware materiaal ten prooi aan het witte leger. Op bord 17 laat Marlinde Waardenburg zich door Fardi Hematyartabatabaie verrassen: mat (0-1).

We zijn 40 minuten onderweg. Hoe staat het aan de hoogste borden? Op bord 1 Speelt Ilse Geene met wit tegen koploper Jonas Hilwerda. Jonas is een pion voor gekomen en zijn pionnenstructuur is gezonder. En dan is er nog de penning van het witte paard op f3. Kortom, Ilse heeft er de handen vol aan.

Op bord 2 vechten Liam Vrolijk (wit) en Oele Dijkhuis tegen elkaar een positioneel duel uit. Beide heren geven elkaar niets cadeau en er valt nog niets te zeggen over hoe deze partij zich verder gaat ontwikkelen.

Bord 3 is deze ronde een Duitse tafel: Daniel Wiemann speelt met wit tegen titelkandidaat Sven ter Stal. Vanaf de commentatorpositie lijkt het er op dat de spelers gezellig met elkaar keuvelen, maar waar ze het over hebben? Sven heeft een opmerkelijke wandeling met de koning gemaakt: Ke8-f8-e7-d8-c8-b7. Je zou zeggen dat hij door het verlies van zoveel tempi minder actief zou staan, maar dat is niet zo. De dames zijn van het bord verdwenen en Sven staat een solide pion voor.

Heel gezellig is het ook aan bord 4, waar Wolf Mestrom met wit speelt tegen Siem van Dael. “Waar kletsen jullie nou de hele tijd over?” Wolf: “over koetjes en kalfjes.” Siem: “Over het toernooi, en dat ik sowieso eerste ben in de G-groep.” Wolf controleert met twee pionnen het centrum en hij staat duidelijk een stuk actiever dan Siem. Toch lijkt dit een voordeel tijdelijk te zijn, want de zwarte stukken kunnen op elk moment richting de vijandelijke linies gekatapulteerd worden. Voorlopig gaat de strijd nog gelijk op.

Siem is wel iets te snel met zijn conclusie dat hij de GH-groep gewonnen heeft. Weliswaar heeft zijn grootste concurrent Benjamin Faybisch zijn partij verloren, maar hij deed dat tegen een andere titelkandidaat, Jochem Schoppen. En om eerlijk te zijn, Benjamin gaat er hard van af:

Jochem heeft zich in de opening laten verrassen waardoor hij een paard tegen twee pionnen achter staat. Met zijn volgende zet wordt zwart echter te hebberig 11…Pxe4? 12.Ld5! Ta4 13. c4! Fantastisch gespeeld, en zo logisch! Twee keer een dubbele aanval wordt zwart te veel. Hij verliest zijn toren en daarna de partij.

Ondertussen is Sven ter Stal met zwart zijn partij aan het winnen tegen Daniel Wiemann:

Wit heeft zojuist 30.Tc2?? gespeeld en daarmee roept hij het onheil van de dreiging met mat achter de paaltjes over zich af. Zwart kan nu een stuk winnen. Kun jij zien hoe? Het antwoord staat onder aan dit verslag. In de partij raakte Daniel het spoor al snel bijster. Hij geeft eerst zijn paard weg en daarna een regiment pionnen (0-1).

Op het eerste bord heeft Jonas Hilwerda in zijn partij tegen Ilse Geene al op de 22e zet afgewikkeld naar een toreneindspel met een pion meer. Hij profiteert bovendien van een betere pionnenstructuur en wint.

Dan wordt er nog maar aan één bord geschaakt, tussen Wolf Mestrom en Siem van Dael.

Menig speler in dit toernooi zou nog een flinke kluif hebben aan dit eindspel. Wit heeft zojuist 54.a6 gespeeld. Zijn hoop is gevestigd op een promotie van zijn trouwe a-pion. Siem maakt echter korte metten en speelt a tempo 54…Txb6+!! 55.Kxb6 g1D+. In het vervolg van de partij blokkeert hij met zijn dame de opmars van de a-pion en de partij eindigt in mat (0-1). Door deze overwinning is Siem geheel op eigen kracht zeker geworden van de eindzege in de GH-groep.

Bij de meisjes is nog steeds niets beslist. Door het verlies van Ilse Geene ziet zij directe concurrent Eva van Harten een punt dichterbij komen. Eva heeft deze ronde gewonnen van Joppe Kroon. In de GH-groep is alleen Kimmily Tran uitgeschakeld voor de titel. De andere drie meiden staan op een ½ punt van elkaar verwijderd en bij het ingaan van de 13e ronde is het ongemeen spannend.

In de partij tussen Daniel Wiemann en Sven ter Stal kan de zwartspeler nu 30…Pxb2! spelen. Nu dreigt er zowel 31…Pxc4 en ook 31…Td1#.