EF/GH-Groep Dag 6

Ronde 13

Regobert Eijkelkamp

Het is ongemeen spannend in de strijd om de titel. Sven ter Stal gaat de laatste ronde in met een ½ punt achter op Jonas Hilwerda. Al binnen 8 zetten heeft hij zijn tegenstander Jochem Schoppen overspeeld: mat op f7 (1-0). Daarmee is Sven op dit moment (12.15) virtueel kampioen in de EF-groep. De druk ligt nu volledig bij Jonas om zijn partij te winnen.

12.21 Bij de meisjes in de GH-groep heeft Vanessa Wiemann zojuist een stuk verloren en ziet het er niet goed voor haar uit. Ook Circe Janse heeft het moeilijk. Zij heeft inmiddels een geïsoleerde driedubbelpion op de b-lijn en staat een stuk achter tegen Tijn de Jong. Inken Meijerink staat een batterij pionnen achter tegen Wouter Kooman, maar het zal Wouter nog enige moeite vergen om dit voordeel in winst om te zetten.

12.28 Mick van Randtwijk voert tegen Jonas Hilwerda de druk op langs de f-lijn. Hij heeft zijn torens verdubbeld en deze loeren nu vervaarlijk naar het kwetsbare paard op f6. Het paard verplaatsen is ook niet echt mogelijk want dan valt de pion op f7. Als dat maar goed komt!

Wauw! Inken heeft haar tegenstander op een prachtige manier mat gezet, met een dubbel-aftrekschaak (als die term bestaat):

12.38 Mick staat nog steeds op licht voordeel tegen Jonas. De stelling dreigt echter vast te komen zitten, tenzij een van beider spelers een pionnendoorbraak gaat forceren. Wie durft? Vanessa Wiemann heeft zoals verwacht haar partij verloren.

EFGH-D6-R13-1

(Circe Janse wint haar laatste partij en wordt meisjeskampioen in de GH-groep)

Circe Janse (foto) is goed teruggekomen in de partij naar een onfortuinlijke opening. Door haar overwinning op Tijn de Jong is zij de meisjeskampioen geworden in de GH-groep. Zij heeft daarvoor wel zo’n beetje de meest bizarre partij van het toernooi gespeeld:

EFGH-D6-R13-212.59 Inmiddels zijn ook de partijen van Ilse Geene en Eva van Harten afgelopen. Eva kan nog meisjeskampioen in de EF-groep winnen maar dan moet zij winnen van Joppe Kroon. Na wat onfortuinlijk stukverlies van weerszijden is Joppe degene die met het grootste arsenaal achterblijft en daarmee weet hij Eva weldra mat te zetten. Dat betekent dat Ilse Geene automatisch meisjeskampioen wordt in de EF-groep. Inmiddels is Ilse Geene (foto) remise overeen gekomen met Oele Dijkhuis en heeft zij met 8 uit 13 een uitstekende plek verovert in het eindklassement.

 

 Als het half twee is wordt er nog maar op één bord geschaakt. En dat is niet zomaar een partij! Het gaat om het kampioenschap in de EF-groep. Jonas Hilwerda (foto) moet winnen om ongedeeld kampioen te worden.

 

 

 

 

 

 

EFGH-D6-R13-3

(Jonas Hilwerda gaat als koploper de laatste ronde in)

Mick heeft al de hele partij beter gestaan, vooral door de grote inactiviteit van de zwarte stukken. Wat nu volgt is een pionvork die wordt gepareerd met een paardvork. 31…Pxe4? 32.d5! Pd2+ 33.Ka2 Pxf1 34.dxe6 f5. Au, dat doet zeer. Zwart kan zijn paard op f1 niet op tijd in veiligheid brengen want na 34.Pd2? exf7! 35.Pxf3 f8D+ en het paard gaat alsnog verloren.

Wit heeft een tijdje lopen dralen op zoek naar een goed plan. Blijft zijn koning de a-pion verdedigen dan is het edele schaakstuk veroordeeld tot passiviteit. Mick kiest voor plan B, opstomen met de koning ten koste van de a-pion en afdwingen dat zwart zijn toren moet offeren tegen de h-pion.

Nu krijgt Mick toch spagetti in de benen. Met deze en de volgende zet geeft hij de winst uit handen. Na 89. Pc2! lukt het Jonas niet om zijn pionnen verder op te laten rukken, aangezien zijn toren al de handen vol heeft om de promotie van wits h-pion te voorkomen. Bijvoorbeeld 89…Kb6 90.Tf7 Th5+ 91.Ke6 Th2 92.Kf6! Het eindspel dat nu resteert is remise. Beide spelers spelen nog tot en met de 100e zet, waarna de strijdbijl wordt begraven. De allerlaatste partij in deze groep is daarmee meteen de langste.

Sven ter Stal en Jonas Hilwerda zijn beiden geëindigd met 10½ uit 13. In ieder geval delen zij de eerste en tweede prijs, maar de Open Nederlands Jeugdkampioen in de EF Groep is toch echt Sven omdat hij de partij tegen Jonas heeft gewonnen!