Groep C ronde 9

 

Jonas Hilwerda en Annelies Vitharana pakken titel in slotronde

Jonas Hilwerda uit Groningen heeft in de laatste ronde van het ONJK de titel bij de C-jeugd veiliggesteld.
Met wit moest hij winnen van Maarten Hoeneveld, die met 7 uit 8 op een halfje meer stond.
In een Russische partij trok Jonas aan het langste eind, waardoor hij net als Annelies Vitharana eindigde op 7,5 uit 9.
Ze speelden geen onderlinge partij, dus de weerstandspunten moesten de doorslag geven.
Deze vielen uit in het voordeel van Jonas, Annelies pakte wel de meisjestitel. Beiden van harte gefeliciteerd!

Rest nog de beslissende partij van de kampioen.

Peter Wilschut

Algemeen

Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen Schaken naderen ontknoping
 
In de strijd om het Open Nederlands Jeugdschaakkampioenschap tot 20 jaar is de situatie aan de kop ongemeen spannend. Topfavorieten Jasper Holtel uit Duitsland en Rosa Ratsma uit Utrecht hebben punten verspeeld en hebben nu hun kansen op de titel niet meer in eigen hand. Met nog twee ronden te gaan staat de Boschenaar Sjoerd van Roon fier aan kop; tot nu toe heeft hij slechts één remise afgestaan en verder al zijn partijen gewonnen.
 
Er wordt natuurlijk ook in andere leeftijdscategorieën gespeeld. Zo spelen in de categorie tot en met 9 jaar meer dan 40 kinderen mee om de titel. Halverwege het driedaagse toernooi voor deze jongste spelers gaat Pjotr Cappan uit België, die op de voet wordt gevolgd door een legertje uitdagers. Daaronder ook het beste meisje tot op dit moment, Lauri Maris uit Winterswijk.
 
Zaterdag 13 augustus om 15.00 uur is de prijsuitreiking en de afsluiting van het toernooi.

Groep C ronde 8

Drie deelnemers maken nog kans op Open Nederlandse titel
 
Bij het ingaan van de laatste ronde in de C-groep maken Maarten Hoeneveld, Jonas Hilwerda en Annelies Vitharana nog kans op het kampioenschap.
De Belgische Vitharana vond aansluiting bij het favoriete duo door 4 partijen op rij te winnen.
In de laatste ronde speelt ze tegen Victor Muntean. 
Maarten Hoeneveld en Jonas Hilwerda treffen elkaar eindelijk, een spannende ontknoping ligt in het verschiet.
 
 
 
Noud Lentjes en Peter Wilschut

Bord 13 - dag 5

Deze rubriek zet elke dag de spelers van de partij op Bord 13 in een willekeurige groep in het zonnetje. Daarmee worden de deelnemers aan het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap die niet in de top meedoen maar wel leuke partijen spelen, ook in de schijnwerpers gezet.

In deze zevende ronde in de A-groep speelden op bord 13 twee jongens tegen elkaar:  Nirmal Reddy Muppiri en Tijmen Hofstra. Qua rating ontliepen ze elkaar niet veel: allebei rond de 1700. Nirmal won de partij.

Hoe ging jullie partij?

Tijmen: Het was een slechte partij, waarin we allebei veel fouten maakten.
Nirmal: Het was echt een beroerde partij. We speelden Ponziani, maar we speelden niet bepaald foutloos.

Wanneer hebben jullie schaken geleerd?

Tijmen: Drieënhalf jaar geleden, van mijn vader en uit boeken. Ik ben lid van Schaakclub Leek, uit Groningen.
Nirmal: Ik heb schaken geleerd op 7-jarige leeftijd, op school in Hyderabad in India. Veel Nederlanders kennen Hyderabad niet, ook al wonen er bijna 7 miljoen mensen in die stad. Op school lagen overal schaakborden, en we leerden zelf gaandeweg schaken. Ik speelde ook regelmatig met mijn vader. We wonen nu zo’n tweeënhalf jaar in Amsterdam.

Is dit jullie eerste ONJK?

Tijmen: Dit is mijn derde toernooi hier in Borne.
Nirmal: Dit is mijn eerste ONJK.

Waar logeren jullie?

Tijmen: Wij staan met ons gezin (met zus en broertje en Tobias van Essen) op camping De Witker in Hezingen.
Nirmal: Bij Camping De Köller in Hertme –een mooie camping.

Wat hebben jullie nog meer voor hobby’s?

Tijmen: Computergames, zoals AKArio en Slirio.
Nirmal: Schrijven en lezen, en vroeger heb ik ook cricket gespeeld.

Jos Damen (foto: Anja Campmans)

Voetbaltoernooi

De Corries winnen ONJK-voetbaltoernooi

Gisteren (donderdag) was het traditionele voetbaltoernooi, georganiseerd in samenwerking met de Bornse voetbalvereniging. Ondanks het feit dat het voor het eerst sinds vele jaren geen stralend zonnig weer was - er viel af en toe een druppeltje regen - waren er toch weer 12 teams op dit oudste ONJK side event afgekomen. Wat dat weer betreft: de nacht voorafgaand aan de voetbaldag schijnt zelfs de koudste in Twente sinds het begin van de meteorologische jaartelling te zijn geweest (zie ook dit verslag van bijna doodgevroren camping-deelnemers). Ten opzichte van vorig jaar, toen er (citaat) "een werkelijk tropisch hitte als een koepel over het fraaie stadion van BVV Borne hing" was de temperatuur gehalveerd.

De 12 teams werden naar leeftijd ingedeeld in twee poules die beide een halve competitie afwerkten (dit jaar niet meer gevolgd door kruisfinales).
De jongste groep (± 7-11 jaar) werd gewonnen door de Feestbeesten [foto links: Marrit Kooistra], een team met een mix van Friese en Meppeler schakers; Fair Play werd 2e. De groep van de iets oudere / beter getrainde / echte voetballers werd een clean sweep voor De Corries [foto rechts: Yvonne Baselmans], met onder meer twee Baselmansen, Reinier Luiten, Daan van der Noordaa en feestneus Abedin Heij. Team Slimfit werd hier tweede.

de Feestbeesten de Corries

Onze dank gaat uit naar de BVV Borne, voor de gastvrijheid en inzet van Sven Pieterson om dit toernooi weer tot een succes te maken, en kijk vooral ook even naar het fraaie verslag op de website Borne Boeit.

Fons van Hamond

 

Square4Chess

Tijdens dit ONJK is afgelopen dinsdag het spel Square4Chess gepresenteerd. Nu is ook de website online waar meer informatie te vinden is, waaronder alle spelregels bij de opdrachtkaarten. Neem eens een kijkje op http://youexploreinnovation.com/index.php/nl.

Groep C ronde 4 en 5

Maarten Hoeneveld trotse koploper na 5 ronden
 
Na 5 partijen in de C-groep heeft alleen Maarten Hoeneveld nog het volle pond.
Hij wordt op de voet gevolgd door Eline Roebers met 4½ uit 5. In ronde 6 nemen ze het tegen elkaar op.
Van beiden een interessant fragment uit ronde 4 of 5.
 
 
 
Peter Wilschut en Noud Lentjes

Bord 13 - dag 4

Deze rubriek zet elke dag de spelers van de partij op Bord 13 in een willekeurige groep in het zonnetje. Daarmee worden de deelnemers aan het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap die niet in de top meedoen maar wel leuke partijen spelen, ook in de schijnwerpers gezet.

In deze zesde ronde in de C-groep speelden op bord 13 een jongen en een meisje tegen elkaar: Stefan Vleming en Linet Boghossian. Wat rating betreft waren ze ongeveer tegen elkaar opgewassen.

Hoe ging jullie partij?

Linet: Voor mij niet erg goed. In het begin ging het wel gelijk op.
Stefan: Dat klopt. Ik opende met dame-gambiet, maar dat nam ze niet aan. Het ging gelijk op tot Linet een foutje maakte.

Wanneer hebben jullie schaken geleerd?

Linet: Toen ik 9 jaar was, dus zo’n 4 jaar geleden. Mijn vader leerde me schaken. We hebben een Armeense achternaam (Boghossian) en mijn vader heeft in Iran gewoond. We wonen in Hengelo, en ik ben lid van schaakclub Minerva. Mijn broertje Wahe doet ook mee met het ONJK, ook in groep C!
Stefan: Ik heb 7 jaar geleden schaken geleerd van mijn vader, toen ik 7 jaar oud was. Drie jaar geleden ben ik lid geworden van schaakclub De Stormpionnen in Leiden.

Is dit jullie eerste ONJK?

Linet & Stefan: We doen allebei voor de derde keer mee met het ONJK.

Waar logeren jullie?

Linet: Gewoon lekker thuis in Hengelo.
Stefan: Wij logeren bij oma en grootvader in De Lutte (gemeente Losser). Clubgenootje Kuba die in de D-groep speelt slaapt daar ook.

Wat hebben jullie nog meer voor hobby’s?

Linet: Ik kijk films op TV, en misschien ga ik ook nog op hockey.
Stefan: Ik doe aan atletiek.

Jos Damen (foto: Dirk-Jan Berghuis)

 

 

Een spektakelprijs in de E-groep

Natuurlijk hebben wij nog niet alle 1750 partijen die dit jaar in het ONJK worden gespeeld ingevoerd (en dat gaan we ook niet doen hoor), laat staan uitputtend bekeken. Deze echter viel ons bijzonder op.  In de vierde ronde namen twee negenjarige spelers plaats aan bord 5 van de E-groep en lieten het volgende kunststukje zien.
 
En nu staat niet wit maar zwart opeens mat!  Als troost voor Oscar werd de spektakelprijs door beide spelers gedeeld.
 
Fons
 
FaLang translation system by Faboba