Bord 13 - dag 2

Deze rubriek zet elke dag de spelers van de partij op Bord 13 in een willekeurige groep in het zonnetje. Daarmee worden de deelnemers aan het Open Nederlands Jeugdschaak  Kampoenschap die niet in de top meedoen maar wel leuke partijen spelen ook eens in de schijnwerpers gezet.

In deze tweede partij in de D-groep speelden op bord 13 twee jongens tegen elkaar:  Matthijs van Borren en Niklas Böhm.  Matthijs is lid van Schaakvereniging Voorschoten (vlakbij Leiden) en Niklas is lid van de Duitse schaakclub SV Muldental Wilkau-Haßlaul uit Saksen, vlakbij de grens met Tsjechië. Ze hadden allebei in de eerste ronde gewonnen.

Hoe ging jullie partij?

Niklas: Het werd remise. Mijn tegenstander speelde Italiaans. Ik maakte een opening op de koningsvleugel, maar op een gegeven moment zat er niet meer in dan remise.
Matthijs: Het was een spannende partij. Ik stond twee pionnen voor, maar mijn positie was niet heel sterk, dus was remise wel logisch.

Wanneer hebben jullie schaken geleerd?

Niklas: Ik leerde schaken toen ik 5 jaar oud was. Eerst had ik het van mijn vader geleerd, en later op de Kindergarten kreeg ik een beginnerscursus. Op de schaakclub (SV Muldenthal) ben ik er verder mee gegaan.
Matthijs: Ik heb ook schaken van mijn vader geleerd. Op een gegeven moment ben ik meer in schaken gaan denken, en toen ik 8 jaar was werd ik lid van schaakvereniging Voorschoten. Daar leerde ik van onder andere Marcus Driessen beter schaken.

Is dit jullie eerste ONJK?

Niklas: Dit is mijn eerste ONJK. Mijn broertje Karl doet mee in de E-groep.
Matthijs: Ik doe nu voor de derde keer mee met het ONJK.

Waar logeren jullie?

Niklas: We komen uit Saksen in Duitsland, en we huren een huisje hier in de buurt.
Matthijs: We staan op de camping Mooi Delden, met 20 schakers uit Voorschoten – en 25 ouders en begeleiders.

Wat hebben jullie nog meer voor hobby’s?

Niklas: Ik schaak en ik game ook.
Matthijs: Naast schaken tennis ik. Ik heb ook op boogschieten, golfen en handbal gezeten, maar schaken is echt mijn sport.

Jos Damen (foto: Anja Campmans)