Groep A - ronde 5

We zijn over de helft, de ranglijst begint vorm te krijgen en er is een goed beeld van de titelkandidaten. Zyon Kollen en de jonge Casper Schoppen zijn nu de te kloppen mannen, of man en jongetje.

Adriaan herstelde zich sterk van zijn 3 eerdere remises, Daniël Zevenhuizen was het slachtoffer.

20. Tad1! wit komt nu binnen op de 7e rij. 20. … Lc6 21. Lxc6 Dxc6 22. Dd7 Lb4 23. Dxc6 bxc6 24. Pe4 er lijkt nog niet zoveel aan de hand, maar wit dreigt bijvoorbeeld 25. c3 Le7 26. Td7. Zwart koos er voor om gelijk de stukken in het doosje te doen.

Casper Schoppen wist na zijn verliespartij vanmorgen vrij gemakkelijk te winnen van Igor Damen. In de opening verslikte Igor zich waardoor Casper een sterke aanval kreeg via de a-lijn. Casper won een pion en Igor gaf op.

Zyon wist weer te winnen en komt hiermee op 4,5 uit 5. Kasper Wiegers hield lang stand, in het eindspel won Zyon met een kleine kwaliteit meer. Zyon was zelf nog even bang voor remise, als hij de toren had gewonnen ten koste van zijn laatste pionnen had hij misschien een probleem; Zyon kan namelijk niet mat zetten met paard en loper.

Ricardo Klepke offerde in de opening een pion voor compensatie, dat kreeg hij ook.

17. Txd7! de penning is dodelijk 17. … Txd7 18. Td1 Ld6 19. Lxd7+ Dxd7 na Kxd7 komt 20. Dxf7+ en heeft wit een beter eindspel vanwege de pionnenstructuur en de betere loper 20. Da8+ Dd8 21. Dxd8+ en wit blijft een stuk voor.

Jouke Bakker won na 20 zetten van Maarten Smit, laatstgenoemde zette zijn stukken niet zo handig neer wat hem 2 pionnen kostte.

 

 

De pion op d5 staat gepend, Steyn de Lange heeft hier een leuke oplossing voor met 15. … Pd4! 16. Lxd4 exd4 17. Lxd5 Dxd5 18. Pf6+ Lxf6 19. Dxe8+ zwart heeft een kleine kwaliteit meer en een fantastisch loperpaar, waar Yang Zhi Fan even later mat mee werd gezet.

Kevin Nguyen speelde een sterke partij tegen Yme Brantjes, in het toreneindspel had Kevin 2 verbonden vrijpionnen die te sterk bleken voor Yme.

Patrick Wenninger, de enige Duitser in deze groep, won van Joris Geene, het ratingverschil was hier 160 punten en Patrick heeft een overscore van 1,55.

Opvallend was dat Filip Boe Olsen ondanks zijn 10 jaar wéér tegen een leeftijdsgenoot speelde. Eerder moest hij al tegen Casper en nu tegen Wolf Mestrom. Deze keer wist Filip wel te winnen. Er spelen maarliefst 6 talenten onder de 13 mee in de A groep.

Vermeldenswaardig blijft het presteren van Michael van der Voorden, vanmiddag won hij weer van een sterkere speler en heeft nu een overscore van 1,95!

 

Michael van der Voorden

Zyon dus nog de koploper, met achter zich Casper op een half punt achterstand. Op de gedeeld 3e plek staan nog 5 mensen. Morgen de duels Zyon - Patrick en Ricardo - Casper, spanning alom!