Groep B - ronde 4

De woensdagochtendronde. De hittegolf heeft ons land verlaten, buiten is het weer koud en de regendruppels staan op de ramen. De regen klettert op het dak van de sporthal, welk geluid nog net overstemd wordt door de airconditioning die dezelfde hittegolf ons noopte aan te zetten. Zo is ook dit cirkeltje weer rond.

Maarten van H. (zijn achternaam is voor wie mijn vorige verslagen heeft gelezen gesneden koek) verstevigde zijn koppositie in het toernooi. Hij deed dat dit middels een geijkte methode: zelf winnen terwijl 4 van zijn 6 achtervolgers een half of heel punt lieten liggen.

Er zijn veel verschillende manieren om dat laatste voor elkaar te krijgen. Omdat het weer en mijn stemming wat is omgeslagen, zal ik er hier een paar belichten.

Jasper Zwirs had natuurlijk de meeste kans op schade want hij mocht tegen de soevereine koploper. We komen erin na het stille zetje 25.Tf2.

Eerst verliest Jasper door een gevalletje overbelasting een pion: 25...Pd7!?, hoewel er nog niet veel aan de hand was. De slagenwisseling gaat verder: 26.Txd6 Txe3(!) (voor de jongere kijkers: 26...Lxd6 faalt op 27.Dxg7 mat) 27.Txd7 Dxd7. Hier gaat Maarten opeens in de fout met 28.Pxe3?, want Jasper kan hier met 28...Lc5 materiaal terugwinnen. 29.Lg4? lost de problemen niet op. Jasper trekt zijn dame echter terug naar het verkeerde veld: 29...De8 (29...Db5) om vervolgens verrast te worden door 30.d6!? En die verwarring was blijkbaar zo groot dat Jasper met 30...Dxe3? (30...Lxd4) in de fout gaat, want na 31...Lxe3 32.Lxc8 Lc5 33.Lg4 resteert er een verloren stelling.

Veron Roesink verslikte zich in een moeilijk dubbeltoreneindspel tegen Quinten Ramacker.

Maar je kunt ook beide tegelijk een half punt laten liggen: zo eindigde de partij tussen Erwin Kalle (foto) en Thomas M. in remise in een stelling waarin nog van alles mogelijk was.

Menno Muller, de enige 1000-minner van de B-groep, doet het tot nu toe heel aardig. Hij won voor de tweede keer, en staat nu op een keurige 50%.