Dagverslagen groep C

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende partijen, interessante stellingen en leuke momenten. Dit jaar bestaat het redactieteam uit: Robin Bos (A-groep), Fons van Hamond (B-groep), Sake Jan de Boer (C-groep), Nadia Bloemendaal (D-groep) en Regobert Eijkelkamp (EF/GH-groep en de rubriek Bord 13).

Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Open Nederlands Jeugdkampioen 2013 t/m 14 jaar: Eelke de Boer

(Fons van Hamond)

Het is natuurlijk leuk als je zoon een schaaktoernooi wint, maar het heeft wel één nadeel: je kan hem dan natuurlijk niet zelf interviewen. Vader Sake Jan had zich als verslaggever van de groep van zijn zoon toch al af en toe in bochten moeten wringen om iedere schijn van een al te grote betrokkenheid te vermijden. Overigens is hij daar naar mijn idee voldoende in geslaagd.
Alleen... zoonlief zou toch niet ook nog kampioen worden? Want dat interview, dat was toch echt een brug te ver. Dus dat heb ik collegiaal maar even voor hem opgeknapt - op een middag na het toernooi, bij Eelke thuis in Groningen.

Hoe oud ben je, en heb je broers of zussen?
Ik ben 10 en een half jaar en ik heb een ouder broertje, maar die schaakt niet.

Op welke school zit je en in welke groep?
Op de Nassauschool in Groningen en ik ga naar groep 7.

Bij welke club speel je?
Bij de Paardensprong en bij Unitas. Bij allebei ben ik clubkampioen, en bij de Paardensprong ook Bekerkampioen.

Wanneer heb je schaken geleerd en van wie?
In 2009 geloof ik, toen was ik dus 6 jaar. Ik kreeg op school les van Hiddo en thuis ook een beetje van mijn vader. Ik heb eerst even op judo gezeten maar ik snapte niet zo goed wat ik moest doen, dus dat vond ik niet zo leuk. In 2010 ben ik een half jaar lid geweest van Schaakclub Groningen en in 2011 ben ik lid geworden van de Paardensprong, dat was veel leuker.

Jouw lijst van titels en kampioenschappen is al aardig lang. Op welke schaakprestatie ben je het meest trots?
Toen ik Nederlands kampioen bij de E-tjes werd (red: dat was in maart dit jaar, zie hier een verslagje).
We zijn dit seizoen ook met de Paardensprong clubkampioen categorie E geworden, dat vond ik ook wel gaaf maar dat andere was toch leuker. Ik heb dit jaar ook 3 NOSBO-GP's gewonnen, en ik ben NOSBO-kampioen E en D.

En je bent ook weleens Nederlands kampioen bij de Pupillen geworden.
Ja, dat was, even kijken, in juni 2010 bij de H-tjes. Daarna heb ik een tijdje niet zo veel geschaakt, totdat ik weer begon en lid werd van de Paardensprong.

Je hebt dit jaar ook aan het echte NK meegedaan, in Sneek in categorie C. Hoe was dat?
Ging wel, ik werd 14e maar heb wel veel geleerd.

Waar logeerden jullie tijdens het toernooi?
Met z'n tweetjes in een groot huis van mijn tante in Deventer, die was zelf op vakantie.

Vond je dat leuk?
Best wel, alleen ik moest mijn vader af en toe helpen met partijen, invoeren en zo.

Wat was jouw beste partij in dit ONJK?
Die tegen Rolf Corstjens, in ronde 2.

O ja, die waarin je met een mooie combinatie een soort dameofer deed en toen een lang eindspel heel goed speelde. Kun je die nog eens laten zien?
Ja hoor, maar die heeft al op de toernooisite gestaan! (-> verslag groep C ronde 2)

O, nou, wat was dan je op één na beste partij?
Die tegen Sourav B. Zullen we die even naspelen?

Van wie krijg je training?
Van Erik Jan Hummel en bij Unitas in een groepje van Geon Knol en Jasper Geurink.

Hoeveel uur per week ben je met schaken bezig?
Euh, dat weet ik niet precies, maar ik denk niet zoveel eigenlijk. Ik ga naar de clubmiddag en speel af en toe Playchess op de computer en natuurlijk veel toernooien op zaterdag.

Heb je nog andere hobby's?
Ja, ik zit op voetbal, ik speel in Lycurgus E6 en ga nu naar D5.

Wat wil je bereiken met schaken?
Ik wil er geld mee gaan verdienen, mijn 'beroep' van maken.

OK, en weet je al een beetje hoe goed je daarvoor moet worden? En als dat misschien toch niet lukt, wat wil je dan worden?
Dat weet ik niet. Ik wil eigenlijk alleen maar schaker worden. (Noot verslaggever: vader, tijdens het interview bescheiden op de achtergrond aanwezig, kijkt hier enigszins verrast op.)

Laatste vraag: wat staat er nog meer in jouw schaakagenda de komende tijd?
Ik ga meedoen aan het Atlantis-weekendtoernooi in Groningen. Mijn vader ook... En ik mag in september naar het EK Jeugd in Montenegro!

Gaat je vader dan ook mee?
Ja, maar ik word daar ook begeleid door Pascal Losekoot en Dolf Meijer.

En je moeder?
Nee die gaat niet mee. Ze kan wel een beetje schaken maar ze vind het vaak veel te spannend als ik ergens in een kampioenschap speel.

Dank je wel voor dit intervjoew!
Graag gedaan! Wil je mijn bekers nog even zien?  

Eelke is ook een fan van Barcelona en Messi Eelkes nu al volle prijzenkast

 

Open Nederlands Meisjeskampioen 2013 t/m 14 jaar: Lena de Kraker

In het dagverslag van ronde 4 heb ik meisjeskampioen Lena al even in het zonnetje gezet, na haar partij tegen in de laatste ronde Eelke spreek ik haar nog even kort.

Lena, van harte gefeliciteerd met je titel. Stel je nog even voor aan de mensen.
Ik ben dus Lena de Kraker, ben 14 jaar en speel bij Moira Domtoren in Utrecht.

En naar welke school ga je?
Ik zit op Atheneum plus. Ik ga straks naar de derde klas.

Ik denk dat je dat vast niet zoveel moeite kost. Klopt dat?
Ja…

Wat vond je van je laatste partij?
Ik stond heel slecht in het begin. Ik was wel blij dat hij zijn pion weggaf.

Zijn a-pion bedoel je?
Eh, ja. Maar later ook zijn d-pion. Ik ben erg opgelucht dat ik remise heb gemaakt. Ik hoop dat ik daarmee nog een prijs haal (naschrift: bij de eerste vijf, helaas voor Lena wint Bas zijn laatste partij waardoor ze gedeeld zesde wordt in het algemene klassement).

Heb je al meer van dit soort mooie resultaten behaald?
In Utrecht ben ik een keer tweede geworden bij het PJK algemeen. En bij het NK C in Sneek van dit jaar was ik derde bij de meisjes.

Wat vond je van het ONJK?
Erg leuk. Je hebt hier betere tegenstanders. Dat is heel leerzaam, je wordt er beter van.

Is er nog iets wat je wil zeggen?
(Volmondig!) Dat ik het ONJK iedereen aan kan raden!

Groep C - ronde 9: De laatste dag, de ontknoping

De partijen zijn begonnen. De titel zal gaan naar één van de drie huidige koplopers. Op volgorde waarin ze in de laatste stand genoemd staan: Eelke, Sourav of Rolf. Omdat Max, die op een half punt staat, zowel van Sourav als Rolf verloren heeft en juist díe twee nu tegen elkaar spelen, is er voor hem geen theoretische kans meer op de eindoverwinning, daar bij gelijk eindigen het onderlinge resultaat als eerste criterium geldt. Bij Eelke is het net andersom. Hij heeft geluk, door de zwaarbevochten zege van Rolf op Max gistermiddag heeft hij plotseling de beste papieren. Want waar híj verloor van Max, heeft hij juist gewonnen van Sourav én Rolf. Wat dus impliceert dat bij een overwinning vandaag, op meisjeskampioen Lena, de titel voor hem is. Sourav en Rolf moeten hopen op een uitglijder van Eelke, alleen dan komen zij in beeld voor de eindzege.

Bord 1: Rolf (met wit) tegen Sourav Bord 2: Eelke (met wit) tegen Lena

Opschudding alom in het 't Wooldrik. Vooral in de organisatieruimte en bij de techneuten al daar. Net nu de eerste aanstaande kampioenen hun laatste zetten spelen valt het internet uit! Gelukkig is het systeem na een half uur weer in de lucht. Mooie gelegenheid om een compliment uit de delen aan webmaster (en schaker naar ik begrijp) Daan Stam!

Ook grote verwarring bij uw verslaggever. Met veel aplomb had hij beweerd dat Max niet meer kampioen zou kunnen worden (zie hierboven). Maar is dat nu eigenlijk wel zo? Met het scenario wat zich aan borden 1 en 2 (én wel degelijk ook bord 3) ontvouwt had hij in elk geval - om heel eerlijk te zijn - geen rekening gehouden!

Eelke staat een gezonde (vrij)pion voor. De verwachting is dat hij de partij wint. In dat geval kunnen Rolf en Sourav zo hoog springen als ze willen, voor de titel heeft dat geen enkele invloed. In een stelling die inderdaad gelijk oogt, maar met nog wel wederzijds een dame en drie lichte stukken op het bord, besluiten Rolf en Sourav tot remise. Voor Eelke ligt nu de weg open naar een ongedeelde eerste plaats! Maar Lena weert zich als een ware meisjeskampioene. Ze verovert de a-pion. Er komt echter een nieuwe voor in de plaats op de d-lijn. Ook deze weet ze te stoppen. Het wordt remise! Alle drie koplopers slechts een half punt erbij. Niet voor mogelijk gehouden kennelijk.

Want hoe zit het nu met Max? Max speelt nog en als hij wint voegt hij zich bij de koplopers! Dan zijn het er vier. Max, met wit spelend, trekt zich niets aan van al de zwarte stukken die wijzen in de richting van zijn koning op a1, die daar weliswaar geen kant meer op kan maar nog wel net veilig staat. Aan de andere kant van het bord laat hij ondertussen op fraaie wijze zijn eigen b-pion promoveren: 1-0.

En nu? Natuurlijk, ook dan geldt het onderlinge resultaat. Athans, als ze alle vier tegen elkaar hebben gespeeld, is dat niet het geval dan treden er nog weer andere regels in werking. Even kijken, iedereen heeft tegen elkaar gespeeld. Even snel rekenen. Dan is dit het onderlinge klassement:

Eelke  2   (wint van Rolf en Sourav)
Rolf   1,5 (wint van Max en remise tegen Sourav)
Sourav 1,5 (wint van Max en remise tegen Rolf)
Max    1   (wint van Eelke)

Met z’n vieren delen ze de geldprijs, maar de titel is dus voor Eelke. De ongedeelde vijfde prijs is voor Bas die van Joris wint (en daarmee trouwens de enige in groep C die ongeslagen is!). Allemaal van harte gefeliciteerd!

Fantastisch toernooi hebben jullie er met z’n allen van gemaakt! Niet alleen de prijswinnaars maar alle deelnemers. Hopelijk zien we jullie weer het volgende jaar!

Groep C - ronde 8: Drie koplopers en Lena meisjeskampioen

In de verslagen van groep C is er nog niet eerder aan gerefereerd, maar in elke groep is er uiteraard naast het algemeen klassement ook een meisjesklassement. In groep C is de meisjekampioen na ronde 8 bekend. Het is Lena de Kraker van schaakclub Moira Domtoren uit Utrecht. Vanmiddag won ze van Torsten van Ham en werd ze met 5.5 punt onbereikbaar voor haar concurrentes. Lena mag zich tooien met de titel ‘Open Meisjeskampioen C van Nederland 2013’. Gefeliciteerd! 

Aan de top is het dringen geblazen. Waar we na ronde 5 een enkele lijstaanvoerder mochten begroeten, zijn we na ronde 8 weer terug bij af. Eelke, Sourav en Rolf leiden de dans met 6.5, Max heeft er 6 en het viertal Joris, Lena, Bas en runner-up Bart Dubbeldam (nog niet eerder genoemd in deze verslagen, hij wint zijn laatste drie partijen!) volgen met 6. Bij gelijk eindigen worden de geldprijzen verdeeld. Indien een titel in het geding is beslist achtereenvolgens het onderling resultaat, WP, SB en loting (dit is wat ik lees in artikel 6 van het toernooireglement).

De partij die de meeste aandacht trok was die tussen Rolf en Max op bord 1. Gedurende meer dan drieënhalf uur voerden zij hun titanengevecht op. Remise was een woord dat beiden niet leken te kennen. Rolf wilde winnen om in de laatste ronde maximaal om de hoofdprijs mee te kunnen strijden. Max leek er, na de remise van medekoploper Eelke tegen een sterk spelende Joris, op gebrand om de laatste ronde als ongedeelde eerste in te gaan. Helaas voor hem, kreeg hij het deksel op de neus.

Met 34. ..,e4 overspeelt zwart zijn hand. Hij blijft een pion achter. Rolf laat vervolgens niet los en in de fase dat de extra 30 seconden welkome aanvullingen zijn op de bedenktijd is de partij zenuwslopend. Met 46. De3 biedt Rolf dameruil aan, maar Max weigert hardnekkig. De tijd is te kort om het juiste alternatief te vinden. Na 46. ..,Dd1 vindt Rolf met 47. Ta8 wel de genadeklap. Zwart kan niet de loper nemen op d2, omdat na wits Txf8+ mat in 4 of 5 zetten volgt. En dus moet zwart zijn loper verliezen, hoewel dit slechts uitstel van executie betekent. Rolf houdt het hoofd koel en maakt het af.

Morgen in dit theater de ontknoping.

Groep C - ronde 7: Een voorbeeld voor iedereen

De laatste hatelijke nul op het ONJK is van het scorebord. Bij Aert-Willem Stigter wilde het tot vandaag niet goed lukken. Gisteren had hij bijna zijn eerste halve punt te pakken Hij kreeg een eindspel van dame tegen dame + pion (van zijn tegenstander) op het bord. Omdat hij een röntgenaanval toestond ging die kans helaas verloren. Vandaag moet hij het opnemen tegen Lucas van Harten. Voor een schaker die nog geen punten heeft behaald zit je niet direct te wachten op een tegenstander met die achternaam, ik verwijs naar de verslagen van groep B.

Op het onderste bord: links Aert-Willem tegen Lucas, die net heeft geopend met het koningsgambiet

Als ik het goed heb zijn er in de D en EF/GH t/m ronde 8 twee spelers die hun enige punt via een bye hebben binnengehaald. In groep C is die mogelijkheid er niet, omdat daar met een even aantal deelnemers gespeeld wordt. Hier moet je elk punt, elk half punt, zelf verdienen.

Aan zijn houding aan het bord is te zien dat Aert-Willem zich niet laat kennen. Hij is een vechter en een keiharde werker en als je dat doet word je uiteindelijk beloond. Dat hij daar tot de zevende ronde voor heeft moet wachten, dwingt dan alleen maar meer respect af. Dit is de partij die hij aflevert:

   

 Het remiseaanbod wordt door zijn tegenstander geaccepteerd.

Ook een partij op het onderste bord trekt geinteresseerde aandacht, mooi!

Het tekent hem dat hij na afloop niet de boel de boel laat. Nee, samen met clubgenoot Martijn Linssen (die in deze ronde ook remise gespeeld heeft, en wel tegen Thomas Berghuis) gaat hij zijn partij uitgebreid analyseren. Zijn ambitie is in elk geval een rating van 1000 te halen. Maar de eerste uitdaging ligt bij 800, omdat je dan op zijn club Mat-Ador een certificaat sticker uitgereikt krijgt.

Altijd willen blijven leren!

Wat opvalt bij Aert-Willem is zijn strijdbaarheid, al zal het resultaat van de laatste ronde daar gedeeltelijk aan bijdragen. “Mijn doelstelling is anderhalf punt”, zegt hij aan het einde van ons gesprekje. We gaan het in de gaten houden. Met zijn instelling is Aert-Willem in elk geval een voorbeeld voor iedereen hier op het ONJK en zelfs voor iedere sporter!

We gaan weer naar de andere kant van de stand waar ook genoeg gebeurt. Sourav verzuimt in deze ronde het klassement naar zijn hand te zetten, waarmee de spanning in de groep totaal is. De stand: Eelke en Max op 6, Sourav en Rolf op 5.5 en Joris en Alexander op 5. Nu al is zeker dat in deze groep de spanning tot de laatste dag zal blijven. Voor een schaaktoernooi is dat het liefste wat je wenst.

Groep C - ronde 6: Schaken is voetbal, voetbal is schaken

Over voetbal zeggen ze wel eens: zijn er dan geen belangrijker zaken in het leven? Zeker, die zijn er. En zo is het ook met schaken: soms zijn er belangrijkere dingen. Zoals? Precies: voetbal! Het ONJK team heeft dat goed begrepen en organiseert daarom op donderdagmiddag traditioneel een voetbaltoernooi.

Het is opvallend hoe populair voetbal is bij schakers. Voetbal is op afstand de tweede sport van de gemiddelde schaker. Hoe kan dat toch? Op het eerste gezicht denk je immers: schaken is voor de slimmerds en de wat meer rustige typen - en voetbal voor de dommerds en de rouwdouwers. Toch?

Als je je echter wat meer in deze kwestie verdiept ga je langzaam aan de frappante overeenkomsten tussen beide sporten opmerken. Zozeer zelfs dat je tot het vermoeden komt dat hier meer aan de hand is.

Bij beide sporten ligt de oorsprong in een ver verleden. Bij voetbal gaat die gaat eeuwen terug, die van het schaken zelfs millennia. Voor de werkelijke oorsprong echter van beide sporten - zo is mijn theorie, jawel - moeten we veel en veel verder terug gaan. Ergens tot in de prehistorie.

Het kan niet anders of voetbal en schaken hebben dezelfde oorsprong. Zoals apen en mensen evolutionair een gemeenschappelijke voorouder hebben, zo moeten schaken en voetbal voortgekomen zijn uit een en dezelfde oersport. Door een honderdduizenden jaren durende evolutie hebben schaken en voetbal zich – waarschijnlijk geheel volgens de darwinistisch principes - ontwikkeld tot de twee aparte sporten die het nu zijn. Voor wie er oog voor heeft is zijn de van oudsher overgebleven overeenkomstige eigenschappen volop herkenbaar in beide spellen. Kijk maar eens ...

Bij het schaken heb je de koning. In het voetbal de keeper. Bij het schaken dient de koning mat gezet te worden. In het voetbal moet je de keeper zien te verschalken. De weg waarlangs dit doel bereikt kan worden, dat is waar het bij beide spelletjes allemaal om te doen is. Bij voetbal. Bij schaken. Onnoemelijk is het aantal mogelijkheden om tot het gewenste resultaat te komen. Bij het schaken zijn en worden er bibliotheken vol over geschreven, het voetbal kent zijn talloze voetbalbladen en praatprogramma’s met hun oneindige en oeverloze geneuzel. Waar gaat het allemaal over. Over niks. Of - het is maar hoe je het bekijkt - over alles.

De koning van het schaken is dus de keeper in het voetbal. De twee backs – de vleugelverdedigers – zijn de torens. Zowel in het schaken als in het voetbal staan ze achter in de hoek opgesteld. De rol van de backs en de torens komen meestal pas later in het spel tot uitdrukking. Bij voetbal is verdedigen hun eerste taak, maar om te winnen moeten ze zich ook met de aanval bemoeien. De loop van de backs is die van de rechte lijn. Zoals de lijn van de toren. De back moet aan de zijlijn blijven, dat is zijn gebied. De back is op zijn gevaarlijkst als hij de achterlijn haalt om vandaar de voorzet af te geven. Zoals de toren in het schaakspel op de zevende rij het meeste gevaar sticht.

Behalve langs de zijkant gaat de toren in het schaakspel vaak ook door het midden recht naar voren. Dat komt door de rokade. Het voetbal kent de rokade niet. Daarom blijven de backs langs de zijlijn. Als voetballiefhebber hebt u daar waarschijnlijk nog nooit bij stil gestaan, maar zo zit dat dus.

Dan het paard. Door zijn beperkte bereik heb je in het schaken uiteindelijk liever een loper of een toren om over de dame maar te zwijgen. Maar zonder paarden is het schaakspel onmogelijk te spelen. In het voetbal heb je ze ook, de paarden, het zijn de harde werkers - de werkpaarden – uitsluitend spelend in dienst van de anderen, maar net zo onmisbaar als hun soortgenoten binnen het schaak. Heel soms zijn ze even de held, omdat ze een doelpunt maken of de vijandelijke koning mat zetten. En altijd gun je dat hun het meest, want zij zijn veruit het sympathiekst. In het voetbal. In het schaken.

De loper van het schaakspel is in het voetbal de man van de lange pass. De dieptepass op de spitsen, maar liever nog over de lange diagonaal. Een beroemde loperzet op het voetbalveld is die van Frank de Boer in de kwartfinale Nederland - Argentinië tijdens het WK van 1998, waarmee hij Dennis Bergkamp in staat stelde briljant te scoren.

Komen we bij de dame. Het mag dan de koning zijn om wiens leven het in het schaakspel gaat, maar feitelijk is de koning een tamelijk hulpeloos schaakstuk. Zelfs een pion is sneller op de eerste meters. De dame daarentegen is degene die alle aandacht en bewondering naar zich toetrekt. Machtig, superieur en technisch volmaakt, omdat ze recht én schuin én zover mag als ze zelf wil. Nee, de paardsprong kent ze niet, maar die kromme beweging past ook niet bij haar statuur.

Evenzo is de keeper een gemankeerde voetballer. Iedereen kent het wel, de kruk, die zet je op de goal. De spil waar het in een elftal allemaal om draait is de spelmaker, waarvan er maar één in een team kan zijn. Hij is de dame van het voetbal. De Messi, de Cruyff, de Maradona, enfin iedereen kent de namen. Hij is de geboren leider, de spelverdeler, de kunstenaar, de ster. Hij beheerst alle facetten van het spel, behalve natuurlijk – zoals bij de dame in het schaak – die van het (werk)paard. Want hard werken hoeft hij niet. Het zou ten koste gaan van zijn werkelijke taak, en dat is te schitteren.

Hiermee is dus de populariteit van voetbal bij schakers verklaard. En ook waarom 2/5-e deel van alle ONJK deelnemers, even gepassioneerd als achter het schaakbord, vanmiddag op het voetbalveld stond. Het is maar dat u het even weet. Morgen gaan we gewoon weer schaken.

En o ja, geschaakt werd er ook nog in de ochtend. In de C-groep nam Sourav de leiding over van Max.

 

Groep C - ronde 5: Max Warmerdam alleen aan kop

Woensdag is de dag waarop Max (Warmerdam, misschien kunnen we de achternamen van de eerdergenoemde koplopers zo stilletjes aan weglaten) afrekent met zijn laatste twee overgebleven medekoplopers. Moest Lena er in de ochtendpartij aan geloven, 's middags legt hij - met zwart spelend - Eelke zijn wil op. Vanuit de opening doet Max twee pionnen in de aanbieding die Eelke beide aanneemt waardoor deze in ontwikkeling achter blijft. Ten koste van nog een derde pion wint Max vervolgens een paard terug en voert daarna de partij met vaste hand naar winst.

De partij op bord 1 trekt veel bekijks ...

Maar daarmee is uiteraard voor Max de vis nog niet op het droge. Nog genoeg kapers op de kust. Morgen mag hij zich bewijzen tegen Sourav (wiens achternaam ik vanwege die onmogelijke spelling graag weglaat). Sourav, uit het juiste hout gesneden, gaat lange confrontaties niet uit de weg en zal het halve puntje dat hij in de derde ronde liet liggen zonder twijfel als springplank willen gebruiken om over Max heen te gaan. Lena herstelt zich overigens in een overtuigende partij tegen Jasper Rijken en Joris Kokje meldt zich in de kopgroep.

 

Natan Pirard in zijn partij tegen Daan van der Noordaa

In mijn vorige verslag noemde ik al Natan Pirard uit België. In de middagpartij neemt hij het op tegen Daan van der Noordaa. Ondanks dat Daan gewaarschuwd is – zoals hij achteraf verklaart - omdat Natan eerder van de hem bekende Simon Elgersma gewonnen heeft, moet ook hij het afleggen tegen het Belgische talent.

Natan, van jaargang 2002, speelt bij de schaakclub Leuven Centraal. Op de deelnemerslijst van het ONJK staat hij vermeld met een rating van 1465, maar Natan blijkt ook in het bezit van een heuse FIDE rating van maar liefst 1709. Vorig jaar speelde hij hier mee in de D-groep, dit jaar om de lat nog hoger te leggen in de C-groep. Ook vertelt hij dat hij deelnemer is in een Belgisch schaaktalent project ‘Go for Grandmaster’, zie http://www.goforgrandmaster.be/nl/. Ik bedoel maar: de Nederlanders zijn gewaarschuwd. Morgenochtend op livebord 4 te bewonderen.

 

Fong Li Caljé in haar ochtendpartij tegen Bas van Doren

Nog één schaakfamilie dan, we kunnen er niet om heen: de Caljé’s. Moeder Cissy is schaakfotografe, Ming Dao speelt in de D-groep en Fong Li bij de C-’s. Vandaag heeft ze een goede dag: winst op Bas van Doren en een goede remise tegen de eerder genoemde Simon Elgersma, waamee ze nu op een mooie 50% terecht komt. Vader Adrey, tot slot, is schrijver van het recent uitgekomen prachtig verzorgde boek ‘Schaakvarianten’, waarin 50 alternatieve schaakvormen worden uitgelegd en beschreven. Over  amazone-, atoom-, biljart-, cilinder-, discriminatie-, dobbel-, janus-, kamikaze-, krimp-, lawine-, magneet-, moeras-, patrouille-, schiet-, schots-, stratego- en uitroeischaak. En dit is nog slechts een greep. Verkrijgbaar bij de stands hier op het ONJK. Kijken, kopen, lezen en spelen maar!

Groep C - ronde 4: Meisjes en Belgen roeren zich

Het is al weer woensdag: voor alle groepen op het ONJK betekent dat dat na deze dag de helft van de partijen er al weer op zitten. Aan de ene kant tekenen de kopposities zich af, aan de andere kant is er nog van alles mogelijk.

Lena de Kraker is begonnen met drie overwinningen en mag het nu opnemen tegen de als eerste geplaatste Max Warmerdam. Voor Lena is het de tweede keer dat ze deelneemt aan het ONJK. Ze is lid van Moira Domtoren in Utrecht. Lena volgt een KNSB stertraining, maar heeft nog geen privé-training, misschien wil ze dat nog wel doen. Want schaken vindt ze leuk en ze wil er zeker mee doorgaan en beter worden.  Ze wil proberen ergens bovenin te eindigen en met zo’n droomstart behoort dat zeker tot de mogelijkheden.

Tegen Max is het blijkbaar toch anders spelen. Op zet 18 geeft ze terecht op, omdat dameverlies niet meer te vermijden is. Na afloop bespreken ze de partij in de analyse ruimte. Achteraf verklaart ze dat 11. ..,Ped7 niet zo handig was en vanaf toen al verloren stond. Of dat zo is ...?

Lena en Max op bord 1 Na afloop in de analyse ruimte

Ook de meisjes die wat lager in de groep spelen laten zich gelden. Nicolien Boekhoudt speelt met wit tegen de Belgische Marlies Maes. Nicolien had zich vooraf wel een zeer bescheiden doel gesteld: twee punten!? Welnu, die heeft ze al te pakken. En met zo’n mooi mat als ze tegen Marlies laat zien, gaan dat er zeker meer worden.

 

 

Nicolien in het midden die net heeft verteld over haar mooie matvoering? Of gaat dit over iets héééél anders ...?

Aan de topborden te zien lijkt het dat de Belgen op stoom komen, op bord 3 en 4 spelen resp. Natan Pirard en Xander Pauwels. Natan moet nog 11 worden en maakt het Sourav (“ik heb heel hard moeten werken”) bijzonder lastig. Als Natan dan eindelijk een pion achterstaat gaat hij met zijn koning op avontuur, wat net even teveel van het goede blijkt: Sourav krijgt midden op het bord een mooi paardmatje in de schoot geworpen. Xander, die na zet 24 met een begraven loper op h1 speelt, weet op de een of andere manier toch remise uit het vuur te slepen tegen Bas de Feijter.

Vooraf aan de ronde bespreken de Belgen hoe je op een live bord de computer in de war kunt brengen. Links, in oranje shirt, Xander en in het midden de 10-jarige Natan.

Het meest opmerkelijke resultaat van deze ochtend komt, onbedoeld, voort uit een menselijke fout. In de C-groep zijn in de vorige ronde twee uitslagen foutief ingevoerd. Die zijn weliswaar in de stand  hersteld, maar de indeling van ronde 4 is niet teruggedraaid. Eén van de betrokken spelers, Wattez Djo, mag – of liever gezegd móet? - het met zijn rating van 485 daardoor op bord 6 (live!!) opnemen tegen een 1700 speler. En zie wat er gebeurt …

Groep C - ronde 3: Nog meer schaakfamilies.

Kwam in het vorige verslag de familie Janse ter sprake, zij vormen niet de enige familie op dit ONJK. Bepaald niet, om het even cru te zeggen: het stikt in Borne momenteel van de schaakfamilies. Zit het schaken in de genen, of is het misschien ook cultureel bepaald in de zin van: als er iemand gaat schaken van het gezin werkt dit dan zo aanstekelijk dat broertjes en zusjes zich er ook in gaan bekwamen? Het verschijnsel is zo frappant dat het een wetenschappelijk onderzoek waard zou zijn.

Wat b.v. te denken van de schakers Zijdemans. Met z’n drieën geven Ziggy, Zowie en Eva hier acte de présence in de C-groep (vooral met de eerste twee namen moet er een link zijn met David Bowie, voor de jongere lezers: nee dat was geen schaker). Ziggy is weliswaar een C-speler, maar Zowie had nog in de D mogen spelen en Eva zelfs nog in de E/F groep. Maar omdat deze groepen verschillende aanvangstijdstippen hebben, vonden ze het wel zo handig allemaal in dezelfde groep te spelen, zodat ze met een beetje geluk tegelijk klaar zijn om naar hun woonplaats Wierden te vertrekken. Voor Eva is het ook een manier om te wennen aan een langer speeltempo, want zij gaat eind september als nationaal E-meisjeskampioene meedoen aan het EK in Montenegro!

Zoals al eerder aangestipt in één van de andere verslagen, de computer houdt bij de indeling geen rekening met dergelijke ‘familieomstandigheden’. En dus moesten in ronde 3 Ziggy en Eva het op bord 23 tegen elkaar opnemen. Ziggy won, vooral omdat Eva zo vriendelijk was haar dame weg te geven. Echte verdrietig werd ze daar niet om, ze bleef er even vrolijk onder dus van een venijnige familiestrijd was geen sprake. Zowie overigens, even verderop gezeten, won zijn partij van Reinier Luiten, zo te zien knap want die had een 400 punten hogere rating.

V.l.n.r. Zowie, Eva en Ziggy Zijdemans in één beeld gevangen.

Ziggy en Eva voeren hun partij in. Ondanks het verlies kan Eva er nog reuze om lachen.

Nog zo’n opmerkelijke schaakfamilie: de meisjes Waardenburg. Lisanne speelt in de B, Feline in de C en Marlinde in de D. Woonachtig in Coevorden rijden ze elke dag even lekker op en neer, handig voor hun schaakvriendin Gerbrich Kroon uit de provincie Groningen die in de D speelt en bij hen logeert. Feline beleeft een mooie schaakdag. ’s Ochtends wint ze van Pieter Verhagen en ’s middags voegt ze daar een remise tegen Casper Wouters aan toe. Samen hebben die twee zo’n 800 elo punten meer dan haar, dus tel uit je winst!

Feline Waardenburg in haar partij tegen Casper Wouters.

In de C-groep (letter 3 van het alfabet) zijn er na ronde 3 nog 3 met 3 punten: Max Warmerdam, een verrassende Lena de Kraker en Eelke de Boer. Van de laatste onderstaande partij tegen Rolf Corstjens. Tot morgen!

Groep C - ronde 2: Vroeg op!

Na een voorzichtige start van maandag, toen zowel de organisatie als deelnemers er nog even in moesten komen, begint dinsdagmorgen het serieuze werk. Allereerst betekent dat: vroeg opstaan, 't is gedaan met die vakantie, aan het werk!

Niet iedereen lukt het om klokslag 9 uur aan het bord te zitten. Kennelijk heeft arbiter Aart Strik na de indelingsproblemen van maandag de zaakjes geheel en precies op orde, want 2 minuten over 9 verklaart hij dat het hoog tijd is om te beginnen. Het ONJK is dan wel een internationaal toernooi, gelukkig geldt hier niet de officiële FIDE regel dat te laat komen meteen een reglementaire nul inhoudt. Anton Wunder uit Duitsland en Samuel Vandeputte aan bord 6 arriveren als een van de laatsten en vertrekken bijna ook als laatste.

Te laat beginnen ... is laat eindigen ...

Aan bord 5 speelt Alexander Janse tegen Tyro Bekedam. Alexander  is nog een D speler, maar speelt op dit toernooi mee met de C’s.  Van tevoren heeft hij gezien wie er in welke groep mee deden en heeft toen besloten om met de C’s mee te doen, omdat daarin de tegenstand groter is. Er zijn er veel meer op dit ONJK die zo gedacht hebben, veel kinderen spelen één of meer groepen hoger dan voor hun leeftijd noodzakelijk is. Een teken dat het met de ambitie van de spelers wel goed zit!

En Alexander hééft ambitie. Hij gaat straks naar groep 8 en hij zegt het komend jaar veel tijd te willen besteden aan schaken. Ik trek daaruit de conclusie dat die school hem vast heel makkelijk afgaat. Zijn rating is het afgelopen jaar lekker omhoog gegaan, hij heeft een goed NK-D gespeeld in Rijswijk. Hij krijgt wekelijks persoonlijke training van Dolf Meijer en Harald van Dijk. Dat zal zijn vruchten zeker gaan afwerpen.

Alexanders broer en zus spelen hier ook op het ONJK. Sebastiaan in de D groep en Circe – in juni nationaal meisjes kampioen geworden – in de E/F groep. Een echte schaakfamilie dus. Wat heet: dit jaar zijn ze met z’n drieën in één team (aangevuld met een vierde) het tweede schoolschaakteam van Nederland geworden!

Tyro is natuurlijk een zware tegenstander. Beide jongens besluiten in het middenspel tot remise. Alexander heeft weliswaar net een pion verloren, maar zoals trainer Dolf zegt, hij stond  niet slecht. Misschien dat Tyro dit ook beseft heeft, want ik begrijp dat hij degene is die het remiseaanbod gedaan heeft. Voor Alexander is het een goed resultaat. Of toch te vroeg remise gegeven? Oordeel zelf.

Groep C - ronde 1: Geen verliezers

door Sake Jan de Boer

Augustus, hartje zomer, hartje vakantie … Dat betekent: een nieuwe aflevering van het ONJK! Dit jaar zal ik proberen verslagen te schrijven voor de C-groep.

Even een kleine introductie van mijzelf. Schrijver dezes is vader van Eelke, deelnemer in de C-groep (en niet van Sipke, immers met dezelfde achternaam en spelend in dezelfde groep), mijn belofte is dat ik over hem alleen zal schrijven als het echt niet anders kan … Sinds enige jaren (even een stukje reclame) schrijf ik verslagen voor SC De Paardensprong uit Groningen (http://www.scdepaardensprong.nl/) en zo nu en dan publiceer ik een schaakverhaal op een blog (http://www.schaakvaderverhalen.blogspot.nl/). Kennelijk was dit voldoende reden voor de ONJK-organisatie om mij te vragen voor een verslaggevingsfunctie. We gaan het zien.

Een tweede complicatie en verontschuldiging: mijn eigen niveau van schaken is beduidend lager dan dat van de toppers in de C. Doorwrochte schaakanalyses zal ik dus niet kunnen geven, maar als het moet roep ik daar de hulp voor in. Dus C-spelers: jullie kunnen niet - onder het motto er is toch niemand die het ziet - er met de pet naar gooien. Maar natuurlijk zal niemand dat ook doen. Bij dezen een oproep aan jullie wanneer je een leuke partij hebt gespeeld of anderzins dit aan mij te melden, dan is er een misschien leuk verhaaltje van te maken.

Bord 1: Max Warmerdam en Stefan Guendisch trappen af

Met wat vertraging kan de eerste ronde dan om 3 uur beginnen.  In de C-groep met  maar liefst 29 borden, de grootse groep in dit ONJK.  De spelers met de hoge rating spelen tegen degenen met de lage. De eerstgenoemde hebben veel te verliezen en weinig te winnen, bij hun hun tegenstanders is het net andersom. In een warme zaal toont een ieder zich van zijn of haar beste kant.

Zowie Zijdemans, Lars van Schooten, Thijs Luttikhuis en Wattez Djo mogen zich de grote winnaars noemen, zij zijn vandaag de meerdere van hun op papier sterkere tegenstanders. Lars Bertsch en Martijn Linssen mogen ook trots zijn op hun remises. Aan de 5 topborden die live te volgen zijn geen verrassingen, al behoren Rolf Corstjens en Bas de Feijter daarmee tot de laatsten van hun groep die bezig zijn.

Borden 2 en 3 moeten diep gaan

Verliezers? Zijn die er ook dan? Welnee, als je verloren hebt is dat de perfecte aanloop tot een mooie tweede dag!