Net wel net niet

Voor sommige spelers was de partij van deze ronde gewoon even net niet. Wat betekent dat het voor de tegenstander gewoon net even wel was.

Op bord 2 ging het plotseling helemaal mis voor Lars de Haas tegen Xander Pauwels. Xanders stelling was al wel aardig, maar de zet 20…e4 was net even te veel van het goede. Xander zag snel dat de zet niet goed was, ruilde wat pionnen en won er nog 2 bij. Xander deed daarna niet moeilijk, ruilde nog meer af en won in een toreneindspel. Daarmee komt Xander op 5 uit 5!

Op bord 3 speelde Oseb Merkon tegen Joppe Kroon. De opening van Oseb oogde een beetje gammel, maar op de een of andere manier wist Oseb het klaar te spelen om naar een goed eindspel af te wikkelen. In dat eindspel, waar misschien nog wel remisekansjes lagen voor Joppe, speelde Oseb het erg sterk en moest Joppe zich toch nog na een lange partij gewonnen geven.

Ook voor Nicolien was het net niet. Na een goede ochtendpartij zette ze opnieuw een erg sterke partij neer tegen Sang Nguyen. Terwijl Sang druk de aanval aan het voorbereiden was, zette Nicolien haar verdediging neer. Stukje bij beetje wist Sang ruimte te winnen en Nicolien haar stelling binnen te dringen. Nicolien zette nog een paar vallen voor Sang, maar die trapte er niet in. Uiteindelijk waren het de stukken van Nicolien die bijna allemaal gevangen waren in penningen. Knap en beheerst gespeeld van Sang.

Voor Stijn Klapwijk, broertje van ondergetekende, is het hele toernooi tot nu toe nog een beetje net wel, net niet. Na de 1e ronde net verloren te hebben in het eindspel, werden alle volgende 4 partijen geremiseerd in het soms verre eindspel. De winst is er dus nog net niet, maar verlies kon gelukkig voor Stijn een paar keer net voorkomen worden. Zo ook vanmiddag tegen Daan van der Noordaa(clubgenoot van Stijn), waar Stijn ergens in het middenspel een stuk verliest, en daarna de rest van de partij druk verdedigt en de stelling zoveel mogelijk dicht probeert te houden. Na lang proberen geeft Daan toe aan remise. Voor Daan dus net niet, voor Stijn net wel.

We zouden nog wel even door kunnen gaan over de ‘’net wel, net niet-‘’ partijen: Feline Waardenburg kwam er net niet doorheen bij Olivier Verheyen, terwijl Lorena Kalkman nog net voor het vallen van de vlag wist te winnen van Rens Stigter. Jesper Post zette de hele partij druk op de stelling van Giselle Fransen, maar ging in het eindspel net even te ver met de vrijpion en verloor daarna nog de partij.

Van de ‘’net wel, net niet-‘’ partijen moet als laatste nog even genoemd worden de partij tussen Sjoerd van Roon en William Boudry. William offert ogenschijnlijk met opzet een kwaliteit voor 2 pionnen. In het eindspel weet hij daar nog een paar pionnen bij te winnen, waardoor hij meer dan voldoende compensatie heeft. Met weinig tijd op de klok speelt William vanaf zet 43 een paar mindere zetten, waardoor Sjoerd sterk terug kan komen en evenlater de partij afmaakt.

Tot slot wijk ik nog even af van het thema, dit doe ik omdat op bord 1 Bart Dubbeldam een erg regelmatige winst scoorde op Derk Kouwenhoven die niet ongenoemd mag blijven. Bart zette in het Spaans een erg sterke koningsaanval op, waar Derk in verdedigend opzicht niet veel tegen kon doen. Derk richtte zich daarom op zijn beurt op de damevleugel, om daar voordeel te behalen. Helaas voor Derk sloeg dit niet door, terwijl de aanval van Bart juist erg sterk was en doorsloeg. Met een loper voorsprong wikkelde Bart af naar het eindspel, waar hij erg netjes de partij uitschoof. De partij is bijgevoegd:

 

Morgen strijden de 2 5-punters (Xander en Bart) tegen elkaar!