Dagverslagen groep D

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende gebeurtenissen, partijen en leuke momenten. In 2014 bestond dat team uit: Robin Bos (groep A), Fons van Hamond (B), Bram Klapwijk (C), Nadia Bloemendaal (D), Henk Jan Paalman (E, F en EFGH), Regobert Eijkelkamp (G, H) en Jarno Witkamp (Bord 13 en Opa vertelt).
Reacties en tips zijn welkom, ook na het toernooi, op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Interview met de ONJK-D-kampioenen

 1. Jullie zijn de kampioenen! Een eerste reactie?

  Mick: ik ben blij!

  Anna: dat had ik niet verwacht!

   

 2. Hoe vonden jullie het toernooi gaan?

  Mick: ik vond het wel goed gaan, maar ik vond het wel jammer dat ik van Dries verloor. Ik was niet helemaal wakker doordat de partij tegen Rembrandt zo lang duurde.

  Anna: Ik vond het wel goed gaan, maar ik gaf soms kleine dingen weg of zag kleine dingen niet, maar verder vind ik wel dat ik goed gespeeld heb.

   

 3. Was er een partij waar je extra trots op bent?

  Mick: die tegen Jonas, want dat was uiteindelijk de beslissende partij.

  Anna: de partij tegen Alisha – ik won best wel snel en ik vond het een fijne partij.

   

 4. Is er een partij waar je liever niet meer teveel aan terug denkt?

  Mick: tegen Dries gaf ik gewoon een stuk weg..

  Anna: tegen Marlinde, want ze had kunnen winnen tegen mij... ik gaf mijn kwaliteit weer weg en kon nog meer verliezen.

   

 5. Had je op voorhand gedacht kampioen te worden?

  Mick: een beetje, maar ik wist dat het heel erg moeilijk zou worden want ik had veel concurrenten.

  Anna: ik had het aan het begin stiekem gehoopt, maar ik had niet gedacht dat het echt zo zou zijn...ik wist wel dat als ik het echt wilde ik er echt voor moest gaan.

   

 6. Als jullie zelf geen kampioen geworden waren, wie had je dan verwacht kampioen te worden?

  Mick: Jonas.

  Anna: Annelies.

   

 7. Zijn jullie wel eens zenuwachtig geweest voor een partij op dit toernooi?

  Mick: Bij de partij tegen Jonas was ik wel zenuwachtig, want het was een belangrijke partij.

  Anna: Vooral deze twee laatste rondes, en dan vooral de een-na-laatste ronde want toen moest ik heel vaak naar het toilet.

   

 8. Wat doen jullie dan met die zenuwen?

  Anna en Mick: Even opstaan, een rondje lopen en de benen strekken.

   

 9. Krijgt de beker een mooie plek bij jullie thuis?

  Mick: de grote bekers gaan bij mij altijd op de open haard.

  Anna: mijn speciale bekers komen op een half-hoge lange kast in de woonkamer.

   

 10. Hebben jullie speciale dingen die meer geluk brengen, zoals bijvoorbeeld een geluksshirt of een gelukspen?

  Anna: Ik heb een geluksketting met mijn naam erop. Die doe ik altijd om met schaken en ik denk dat hij geluk geeft omdat ik geloof dat ie geluk geeft.

  Mick: Nee.

 

 1. Wat eten en drinken jullie tijdens de partij?

  Mick: Taksi, Brinky, boterhammen eet ik ervoor.

  Anna: ik drink water en sap. Ik eet voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd krijg ik geen honger.

 

 1. Wat is jullie geheim dat jullie zo goed zijn?

  Mick: ik train veel!

  Anna: oefenen oefenen en oefenen, en natuurlijk je familie die je steunt, dat is wel belangrijk. En natuurlijk goed slapen!

 

 1. Welk ander toernooi zouden jullie nog wel eens willen winnen?

  Anna: NK C

  Mick: Gesloten NK

 

Wat is het volgende toernooi waar je aan mee gaat spelen?

Anna en Mick: geen idee.

Anna: mijn moeder weet precies welke toernooien ik speel.

Mick: hee!  Mijn moeder ook,  ze vraagt dan of ik ergens aan mee wil doen en dan regelt zij het.

Anna: ja, onze moeders zijn een soort managers...maar dan...mamagers!

 

 1. Gaan jullie volgend jaar weer meedoen met het ONJK?

  Mick: ik denk het wel.

  Anna: Ik weet het bijna wel zeker!

KAMPIOENUUUUUH!!

 

Groep D, ronde 13

De aller- aller- aller- allerlaatste ronde van dit ONJK 2014! Het is nog enorm spannend in zowel het algemeen- als in het damesklassement; in deze ronde worden pas de winnaars bepaald!

Inmiddels is de wedstrijdtafel al weer aardig bezaaid met verloren voorwerpen. Wie is er een grijze bidon, een pakje Wicky (geel) of een blauw-oranje pet kwijt? Deze kunt u tot het einde van deze ronde ophalen bij de wedstrijdtafel!

 In deze laatste ronde gaan de beslissingen pas vallen. Anna M., Annelies, Ilse en Pascalle hebben allevier 7 punten, dus er zal moeten worden gewonnen wil één van deze dames de titel op gaan eisen (en eventueel een ticket naar het gesloten NK verdienen). Anna M. en Ilse spelen deze ronde tegen elkaar, en ze zijn na iets meer dan een uurtje spelen klaar. Anna heeft gewonnen, en door deze winstpartij maakt zij dus een enorm goeie kans om kampioene te worden! 

Op bord 30 spelen deze laatste ronde Mark Warnaar en Lennart Molanus. Lennart won de vorige ronde nog van Jarno Bruins, maar moest deze keer toch het hoofd buigen voor Mark. Jarno daarentegen heeft zijn laatste wedstrijd gewonnen van Tetske Hofstra en komt daarmee op een mooie 4.5 punt!

Lennart Molanus

Jarno Bruins

Mark Warnaar

Tetske Hofstra

Om 13:00 uur zijn Annelies en Pascalle nog bezig. Annelies speelt tegen Quinten Salomons. Ze verliest net op dit moment een kwaliteit (die stomme lopers ook altijd..), maar ze geeft de moed niet op en probeert zich dapper een weg door de witte stelling te banen. Pascalle speelt een paar borden verder tegen Levi Nies. Ze staat een kwaliteit voor, maar de wedstrijd is nog zeker niet beslist. Wordt vervolgd dus.

Mick op bord 1 heeft een snelle remise gespeeld tegen Tim Grutter, en hiermee heeft hij het kampioenschap veilig weten te stellen, gefeliciteerd Mick! Doordat Mick donderdag gewonnen heeft van Jonas Hilwerda en onderling resultaat als eerste geldt, is Mick dus alsnog kampioen ook al zou Jonas nog evenveel punten scoren als Mick. 

Tommy Tran is vandaag lekker bezig. Won hij vanochtend nog van Levi Nies, vanmiddag werd ook Dries Wedda aan de zegekar gebonden. Zo komt Tommy op 9.5 punt uit, wat, gezien het feit dat Rembrandt en Job Emans remise hebben gespeeld, genoeg is voor een vierde plaats. 

Robbert Decruyenaere en Abedin Heij maken er een lange partij van: Robbert komt snel naar de wedstrijdtafel toe gerend om nog wat notatieblaadjes te halen. Maar net op het moment dat Robbert van plan is aan het tweede blaadje te beginnen, geeft Abedin toch maar de strijd op. 

Ilse Geene kwam eerder vandaag met een hele slimme vraag richting de wedstrijdtafel. Waarom moeten de spelers eigenlijk het witte notatievel inleveren en mogen ze de gele houden en niet andersom? De gele is veel minder goed leesbaar (doordrukvel), dat is irritant met analyseren! Tsja...nou, wedstrijdleider Thomas zocht het even uit en kon deze ronde een antwoord aan Ilse presenteren: de notatieblaadjes zijn en blijven in wezen van de organisatie, en de organisatie wil graag de witte blaadjes houden voor publicatiedoeleinden...dus, mocht iemand het zich ooit nog afvragen, hierom dus :-)

Op het moment dat ik de zaal uit wil lopen, kijk ik nog even snel op de borden van Annelies en Pascalle. Annelies staat inmiddels een volle toren achter en moet proberen met koning en loper de witte stukken af te houden. Dit kan dus nog hoogstens eindigen in remise, niet genoeg om Anna M. bij te halen. Pascalle staat nog steeds haar kwaliteit voor (en ze heeft een pionnetje meer), dus ze heeft goeie kansen om deze wedstrijd met positief resultaat af te sluiten, wat ze even later ook doet.

Omdat Pascalle en Anna niet tegen elkaar gespeeld hebben, gaat het nu om weerstandspunten. Anna heeft er drie meer dan Pascalle, en hiermee is Anna kampioene geworden! Een eerste reactie van Anna: "ik wil iedereen graag bedanken voor het winnen voor hun partijen zodat ik meer weerstandspunten kreeg" :-)

 

Groep D, ronde 12

Letterlijk door weer en wind komen de spelers vanochtend allemaal weer aan in de speelzaal. Vannacht was denk ik een goeie test voor iedereen die in een tentje sliep of hij/zij het tentje wel goed had opgezet. Gelukkig is de speelzaal droog en de enige wervelwinden die we hier kunnen verwachten zijn op het bord te vinden. 

Vandaag hebben we een jarige in onze groep: Harm Jan Kootstra! Gefeliciteerd met je verjaardag Harm Jan en maak er een mooie dag van (hopelijk gaat het weer ook nog een beetje meewerken). Aan zijn partij zal het in ieder geval niet liggen want in de 12e ronde wint hij van Lies Michielsen.

Hiep hiep hoera!

Vandaag is ook laatste dag van het ONJK. De kinderen die dus nog even willen shinen moeten dat vandaag doen, want morgen is er geen kans meer! Gisteren kondigde ik ook al aan dat we vandaag drie battles of the ladies hebben, maar dit moet ik rectificeren want vandaag zijn in de DEFGH-zaal ook nog twee andere damesclashes te volgen. De eerste wedstrijd is die tussen Kim en Alisha. Nou ja, wedstrijd? Ze zijn vooral druk in discussie over dameszaken, en over dat witte sokken in sandalen niet zo mooi zijn...dat laatste ben ik wel met jullie eens hoor ;-) Alisha wint uiteindelijk met een dame meer van Kim. 

Alisha - Kim

De andere damespartij die ik gisteren vergeten ben te noemen, is die tussen Anna Vervaeck en Clara van Hille. Anna komt een kwaliteit voor te staan, maar omdat ze niet zeker weet of ze dan ook binnen de tijd zal gaan winnen besluiten de dames tot remise. Achteraf gezien voor Anna ook een prima resultaat, ze heeft bijna 800 ratingpunten minder dan Clara :-) De vriendin van Anna, Laura Tiggelman, speelt twee borden boven Anna tegen Tygo Tiemens. Laura wint van Tygo door een "soort penning maar dan andersom" (een röntgenaanval dus), waar ze een volle toren en later dus de partij uit sleept. Anna en Laura zijn met een heleboel andere Zeeuwse kinderen op schaakkamp in Rijssen. Ze logeren in een groot huis, waar Anna en Laura eerst bij elkaar op de kamer sliepen maar doordat ze meer aan het praten dan aan het slapen waren werden ze uit elkaar gehaald. Anna slaapt nu bij Nina op de kamer, en ze vertelde vol trots dat ze een keer wakker is geworden en toen kwam ze erachter dat ze haar voeten in het gezicht van Nina had geparkeerd! De dames hebben een heleboel roddels, zoals dat het wachtwoord voor toegang tot Laura's kamer "tomaat" is, en dat vooral Anna heel goed is in klieren tijdens het tandenpoetsen. Een aantal van hun medekampeerders hebben al bijzondere bijnamen gekregen, zoals Sinterklaas, Rudolf, Kerstman en Grasmaaier "EN JE BENT SMOKY VERGETEN!"..en iedereen die geen bijnaam heeft heet tomaat..De dames hebben trouwens ook een zeer creatieve oplossing voor als ze nog een keer van Magnus Carlsen training mogen krijgen: ze gebruiken Google Translate om hem toch te kunnen verstaan!

Tomaat!

Sam van Dongen en Kevin Franssen spelen op deze negende augustus op bord 9. De heren moeten al vroeg in de partij aan het rekenen slaan, maar het is Sam die, nadat de rookwolken zijn opgetrokken, met twee stukken meer uit het slagveld komt. Het probleem begon bij 5.g4, zodra Kevin die slaat móet hij wel door slaan, anders verliest hij sowieso stukken...dit heeft Sam goed gezien!

Er zijn al een aantal dames en heren die inmiddels de 50%-score gehaald hebben: Arman Akagunduz en Chantal van Schooten hebben met hun winstpartij in deze ronde de 6.5 gehaald, en Wouter Kokje kan met zijn overwinning tegen Diego Kaersenhout ook een 6.5 punt achter zijn naam vinden. 

Wouter Kokje

Ik had goeie voornemens de damespartijen vandaag te volgen om jullie zo up-to-date te houden, maar door wat onvoorziende omstandigheden is dit er niet helemaal van gekomen. Sorry sorry sorry! Ik kan jullie wel vertellen dat Pascalle en Annelies op een gegeven moment in een gelijk-lopereindspel terecht kwamen en hier remise in besloten, waardoor beide dames nu op 7 punten staan.  Anna kwam tegen Marlinde een kwaliteit voor na de opening, maar Marlinde kwam goed terug, won de kwaliteit en ze had zelfs nog meer kunnen winnen maar dit heeft ze niet gezien/niet gedaan. Vervolgens gingen ze naar een eindspel met een pluspion voor Anna, welke Anna goed uitspeelde. Eva en Ilse gingen lange tijd gelijk op in hun partij, maar uiteindelijk was het Ilse die door de stelling van Eva wist te walsen. Ilse; als je in plaats van je toren eerst je dame op d8 had gezet, had je een wel heel mooi matje te pakken :-) Maar dit is ook mooi!

Annelies - Pascalle

Marlinde - Anna

Ilse - Eva

 
In het damesklassement is het nu dus extreem spannend geworden. Anna, Annelies, Pascalle en Ilse hebben alle vier 7 punten, met vlak daarachter nog Chantal en Alisha. 
In het algemeen klassement heeft Mick op bord 1 het punt gedeeld met Gilian Honkoop en Jonas en Rembrandt hebben allebei gewonnen, waardoor het rugnummer van Mick weer in zicht aan het komen is. Als Mick de laatste ronde een misstap begaat kan hij misschien zelfs nog zijn eerste plaats kwijtraken aan Jonas, bij winst van Jonas!

Groep D, ronde 11

Ergens in mijn hoofd had ik dat de volgende ronde om 15:40 uur zou beginnen en dat ik, als ik dan om 15:45 uur binnen zou komen, ik een hoop spanning en sensatie in de openingsfase al op de borden zou kunnen bewonderen. Nou, er is dus een duidelijke reden waarom ik blond ben want de 11e ronde begon om 15:00 uur en toen ik dus om 15:45 uur binnen kwam wandelen was meer dan de helft van de zaal al leeg!

De dames Lies Michielsen en Robin Duson spelen deze ronde op bord 20. Lies komt door een paardvorkje snel op een toren voor, maar Robin haalt met diezelfde snelheid een wit paard op en zo wordt de voorsprong van Lies teruggebracht tot een kwaliteit. Lies heeft vervolgens de kans om haar paard in veiligheid te brengen (zie ook hieronder) maar doet dit niet, waardoor Robin het paard op kan halen met haar koning en daarna met haar eigen paard via een paardvork het kwaliteit weer terug te winnen - Robin staat nu dus een stuk voor. Voor Robin is het daarna niet lastig meer om het uit te tikken:

Lies Michielsen

Waar een aantal heren al snel klaar zijn met hun partij, spelen Tim Grutter en Rembrandt Bruil op bord 2 tot het bittere eind door. In het begin van hun partij laat Tim expres zijn toren aangevallen staan door Rembrandt's loper, en Rembrandt laat expres die toren nog even aangevallen staan. Ik moet toegeven dat ik mijn twijfels had bij de manoeuvre die Tim aan het uithalen was (het paard expres door een pion laten slaan), maar de schaakengine zegt dat het niet eens zo slecht is dus ik geloof je actie Tim :-) Vervolgens wint Tim zijn stuk weer terug doordat Rembrandt even vergeten was dat een gepend stuk geen goede verdediger was...Tim had goed opgelet bij het maken van de stappenboekjes! Na een tijdje komen de heren in een ongelijk lopereindspel waar menig theoreticus van zal gaan smullen, maar hier in Borne wordt toch voor de vrede getekend. 

Jonas Hilwerda heeft wat schade om in te halen en degene daar mogelijk last van gaat krijgen is Jord Ypma. Jord speelt een zeer goed toernooi, met onder andere winst op Diego Kaersenhout en Colin Wouters en remise tegen Pascalle Monteny. Jonas laat er in de partij geen gras over groeien en gooit meteen met Th3 zijn toren in de strijd. Zwart probeert het nog, maar de witte pion op g6 is een doorn in het oog en Jord staakt daarom de strijd. Twee borden naast hen wint Mick van Randtwijk van Thijmen Bourgonjen waardoor Mick zijn voorsprong behoudt.

Nu dat Rembrandt remise heeft, Jonas wint en Mick ook wint, staat Mick nog eenzaam aan de top. Jonas volgt met een puntje achterstand en Rembrandt staat precies tussen Jonas en  Dries Wedda in met 8.5 punt. Bij de dames is het enorm spannend: Annelies en Pascalle hebben 6.5 punt, maar achter hen staan vijf dames met 6 punten. Morgenochtend vroeg kunnen we gaan smullen bij de spannende ontknoping bij de dames: Pascalle speelt tegen Annelies, Marlinde tegen Anna Martinez en Ilse tegen Eva. De dame(s) die dit win(nen) doen daarmee een enorm goeie gooi naar de titel!

Groep D, ronde 10

Met een halfuurtje vertraging begint ook uw verslaggeefster weer met deze ronde :-) Goed dat ik niet zelf meedoe, dan zou ik nu mijn wedstrijd al verloren hebben! Gauw naar de speelzaal om te kijken hoe het er daar aan toe gaat. 

De eerste spelers zijn al klaar, en er ligt zelfs al een blaadje met een "S" op de wedstrijdtafel! Om nog meer kinderen aan te moedigen hun mooie partijen in te leveren heb ik even (zeer professioneel ahum) met Paint iets moois geknutseld:

De partij met de "S" is van Alisha Warnaar en Anna Martinez. Alisha zag de vorige ronde een mat in ééntje over het hoofd, maar ze speelde het daarna alsnog goed uit, maar deze ronde heeft ze wel een wat grotere kluif aan Anna. Alisha begaat een typisch openingsfoutje in de Siciliaanse opening; je loper op c4 laten staan terwijl er een kaper op de kust (de dame op c7) ligt...Anna liet er geen gras over groeien en speelde het professioneel uit!

Op bord 7 vandaag een Belgisch onderonsje: Dries van Malder tegen Robbert Decruyenaere. Dries wint deze Belgische battle, maar wat hun partij opmerkelijk maakt is niet zo zeer de partij zelf (al zal die ook wel supervetgaafretecool zijn), maar het feit dat door één van de spelers het "logo" van het ONJK een beetje verbouwd is. Boven de notatieblaadjes staat Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap, maar een van deze Belgische spelers heeft Nederlands veranderd in Hollands. Jongens jongens jongens toch. Hieronder een lesje topografie (bron: mijn aloude vriend Wikipedia):

Holland is een streek in het westen van Nederland, die tegenwoordig opgedeeld is in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. Die twee provincies zijn echter niet helemaal gelijk aan de streek Holland. De plaats Woerden is bijvoorbeeld meerdere malen veranderd van provincie (tussen Zuid-Holland en Utrecht) en ligt nu in de provincie Utrecht. Een ander voorbeeld is de plaats Vianen, die tot 2002 in Zuid-Holland lag en tegenwoordig in Utrecht. Op 30 november 2011 telden de beide provincies bij elkaar 6.259.901 inwoners op een landoppervlakte van 5485,72 km², wat resulteert in een bevolkingsdichtheid van 1141 inwoners per km².

 

Jullie zouden niet eens hier in Borne spelen als het het OHJK zou zijn geweest! ;-)

Mick opent deze ronde al vroeg de aanval op de zwarte stelling van Tommy Tran. Tommy, die gisteren nog het rondeverslag haalde met zijn geweldige matzetten-met-loper-en-paard-talent, moest deze ronde toekijken hoe Mick genadeloos door zijn stelling walste. 

Tommy Tran

Op bord 5 vindt men deze ronde de wedstrijd Sam van Dongen - Tim Grutter. Af en toe is het handschrift meer hiëroglyfen dan leesbaar Nederlands, maar met wat fantasie is er wat van te maken :-) Sam denkt dat hij met 16.Dxa7 nog snel een aanval op kan bouwen, maar precies deze zet zorgt ervoor dat Tim de kans krijgt om zijn paard op d4 veilig terug te spelen naar c6 - als Sam niet Dxa7 maar iets als Pxd4 had gespeeld, had hij zijn stuk wel behouden. Als hij dan vervolgens een nieuwe aanval gaat proberen op te bouwen heeft het meer kans van slagen, want de dame kan in haar uppie niet heel veel op a8. Later zien we dit ook doordat Tim met 21...Da6 de witte aanval compleet om zeep helpt.  En met een stuk meer tikt Tim het als een echte professional uit. 

Tim Grutter

Rembrandt en Jonas delen het punt op bord 2, waardoor Mick nu inmiddels een punt voorsprong heeft op zijn achtervolgers. Hiermee lijkt het kampioenschap al bijna veiliggesteld, maar je weet nooit wat er allemaal nog kan gebeuren!  Annelies en Job Emans delen het punt waardoor Annelies en Anna nu met zijn tweeën het damesklassement aanvoeren. Achter hen staan Pascalle, Ilse en Marlinde, van wie de laatstgenoemde even een grote inhaalslag aan het maken is na een beetje een valse start gehad te hebben. 

Op naar de laatste ronde van vandaag!!

Groep D, ronde 9

It's friday!! Zo werd ik vanochtend begroet door de radio. Zouden de spelers er net zo over denken? Of zouden ze, net als ik, toch stiekem al een beetje kwijt zijn welke dag van de week het is ... Maar dat het nu vrijdag is betekent dus ook dat er vandaag weer een lange dag op het programma staat met drie partijen. Drie partijen waarin weer een hoop kan gaan gebeuren, want geen enkele plaats in het klassement is al bepaald - de ranglijst kan er aan het eind van de dag heel anders uit gaan zien dan aan het begin! 

De speelzaal

Ook de ouders volgen de partijen aandachtig...vanaf het balkon!

Zo rond 9 uur komt lieftallige wedstrijdleider Paul Peters in gebrekkig ABN en goed Limburgs de kinderen weer even op het hart drukken dat ze spannende wedstrijden door moeten geven aan de even lieftallige verslaggeefster Nadia, waarna de handen weer geschud mogen worden en de klokken mogen worden aangezet. Opnieuw is vandaag iedereen aanwezig, er zijn nog geen zieken, zwakken of om een andere reden afwezigen te melden, toppie! 

Na het maken van wat foto's en het opstarten van mijn laptop ga ik even later weer bij de D kijken. Net op dat moment komt Stefan Vleming door de catacomben rennen: "hee Stefan! Wat heb je gedaan?" "GEWONNEN!" en zoef, Stefan is weer weg. Kim Meijer komt erachteraan sjokken, Stefan heeft van haar gewonnen ... ik ga met de twee even bij ome Fetze de partij invoeren en analyseren. De stelling is in het begin in evenwicht, maar Stefan weet op een handige manier een stuk te winnen. Doordat Kim vervolgens haar stukken niet actief genoeg neerzet om nog even tegengas te geven, krijgt Stefan de tijd om zijn grafsteen (zijn toren op a8) tot leven te wekken en zo de partij naar zich toe te trekken. Ik moet er nog wel even bij vermelden (dit is speciaal voor de ouders van Kim en Stefan) dat ze heel lief en alles behalve agressief geschaakt hebben:-) Als ik daarna nog even met Kim praat, kom ik erachter dat Kim, naast schaken, piano spelen en jongleren als hobby's heeft. Ze jongleert nog niet met fakkels en messen en al dat soort gevaarlijke dingen, maar ze is recentelijk met kegels begonnen. Vorig jaar heeft Kim zelfs met het circus opgetreden in Ahoy! Haar vader is de welbekende Dolf Meijer (hij geeft STER-trainingen bij de KNSB), van hem, maar ook van haar moeder, heeft Kim schaken geleerd. 

Kim Meijer

De allerliefste zoon van de allerliefste arbiter, Thomas, tipt mij even later dat er maar liefst drie partijen zijn die het label spannend gekregen hebben, dus hieronder wil ik even wat partijmomentjes uitlichten:

Deze ronde spelen op bord 18 Chantal en Alisha tegen elkaar. De dames openen met een vierpaardenspel, maar in het middelspel krijgt Alisha de kans om met haar zware stukken richting de witte koning te trekken. Als vervolgens Chantal een gaatje in haar stelling laat vallen met 27. g3, kan Alisha het meteen afmaken. Wie ziet een betere zet dan 29...gxf2+? ;-)

Op de topborden ook spannende partijen deze ochtend. Mick, die gisteren nog van Jonas won en daardoor nu een half puntje voor staat op zijn achtervolgers, speelt deze ochtend tegen Colin Wouters. Al vroeg in de opening stormt Mick door de witte stelling heen, en als hij dan een loper voor komt te staan houdt Colin het ook snel weer voor gezien. Op bord 2 speelt Dries Wedda tegen Rembrandt Bruil. Rembrandt, een speler van mijn oude club De Toren Arnhem, speelt een zeer goed toernooi waar hij tot nu toe slechts in Mick zijn meerdere moest erkennen - hij heeft op dit moment 6.5 uit 8! Aangezien het een livebord is, kan ik vanuit de redactiekamer de partij volgen. Als ik op een gegeven moment weer een blik werp op de partij, is er ineens 22...gxf1=Q+ geregistreerd door het livebord! Huh?! Op zet 22 al een dame halen? 

Met behulp van de aanval die Rembrandt opzet op de koningsvleugel, komt hij een kwaliteit voor te staan. Als hij even later nog wat pionnetjes mee kan snoepen, gooit Dries de handdoek in de ring. Omdat op bord 3 Jonas gewonnen heeft van Levi Nies, kunnen we in de volgende ronde de clash Rembrandt - Jonas gaan verwachten. Wie van deze twee mannen gaat Mick nog afhouden van zijn kampioenschap?

Op bord 4 opent Gilian Honkoop al snel de aanval op de stelling van Robbert Decruyenaere. Op het moment dat de aanval doorslaat vliegen de stukken je letterlijk om de oren, maar Gilian houdt het hoofd koel en komt er met een toren meer uit. Niet veel later weet hij dan ook met zijn twee torens mat te zetten. 

Robbert Decruyenaere

In het damesklassement heeft Annelies het stokje weer overgenomen van Eva van Harten. Eva stond gisteren nog een half puntje voor op de andere dames, maar ja, het indelingssysteem is onverbitterlijk en door de goeie score van Eva van de afgelopen dagen werd ze daarom vanochtend "naar boven" ingedeeld - tegen een sterkere speler dus. Annelies, Pascalle en Anna Martinez hadden gisteren alledrie verloren en daardoor kregen zij vanochtend een makkelijkere indeling. Annelies won en Pascalle en Anna speelden remise (nee, ze speelden niet tegen elkaar). Als die eerste plaats zo heen en weer blijft gaan tussen de dames wordt het nog immens spannend de komende rondes! 

In het algemeen klassement heeft Mick zijn voorsprong kunnen behouden. Jonas en Rembrandt volgen met een half puntje achterstand, en achter deze twee mannen komt een groep met 4 spelers met 6.5 punt. Spannend spannend spannend!!

Groep D, ronde 8

Al vroeg in de ochtend was het alweer chaos in 't Wooldrik: de EFGH (het gezamenlijke toernooi) begint vandaag, en de spelers moesten zich hier eerst opnieuw voor aanmelden. Vervolgens moest er voor deze groep een indeling gemaakt worden, moesten de briefjes worden uitgeprint en geknipt en moesten die briefjes, samen met de naambordjes, bij de tafels komen. Dit alles leidde tot wat vertraging, ook voor de D-spelers, waardoor het startsein pas 11 minuten later kon worden gegeven.

Snel nog even de uitslagenbriefjes knippen en op volgorde leggen

Op bord 1 vinden we deze ronde de kraker Mick – Jonas, de wedstrijd waar uw verslaggeefster toch wel stiekem naar heeft uitgekeken. De winnaar van deze partij acht ik in staat om het hele toernooi te winnen (uitzonderingen, zoals ziekte, daargelaten), dus de jongens zullen gaan strijden tot het einde. Bij een remise blijft Jonas een half punt voor op Mick, en dan kan Mick alleen nog kampioen worden als Jonas daarna nog een misstap begaat en Mick diezelfde ronde wel een positieve score weet te behalen.

Bord 1: Mick van Randtwijk - Jonas Hilwerda

5 minuten spelen en de eerste speler komt alweer richting de wedstrijdtafel. Het is Ivo Weidema, die zo fout heeft lopen noteren dat hij een nieuw notatieblaadje nodig heeft. Ongeveer op hetzelfde tijdstip komt uit de EFGH alweer het eerste resultaat binnen – gelukkig spelen de D-spelers niet op zo'n sneltreinvaart :-)

Ik heb dit nog niet eens goed en wel doordacht en op papier gezet of Tygo Tiemens en Lennart Molanus komen hun uitslag inleveren. Lennart dacht dat het paard van Tygo ongedekt stond en sloeg 'm dus ook, maar net op het moment dat Lennart's dame het paard van Tygo aanraakte, zag Lennart dat Tygo's dame het paard dekte! Tsja, en de schaakregels zijn dan onverbitterlijk: de zet móet uitgevoerd worden en zo kwam Tygo aan een dame voorsprong en even later dus aan de overwinning. Tygo speelt vandaag in het zeer herkenbare gele shirt van het S.V. Spijkernisse-kamp. Deze schaakvereniging heeft een eigen kleedkamer geclaimed, te herkennen aan het blaadje met S.V. SPIJKERNISSE wat op de deur hangt. Tygo is 11 jaar, woont in Spijkernisse en mocht voor het eerst aan het schaakspel proeven toen hij ging schoolschaken. Vervolgens is hij naar de club gegaan, en nu zit hij in stap 2 en doet hij mee met het ONJK. Tygo is een echte adrenaline junkie zoals ze dat noemen; hij vindt achtbanen heel cool en hij durfde zelfs in de Space Mountain in Euro Disney! Later wil Tygo graag zelf computergames maken, maar voor nu speelt hij toch liever spelletjes als Minecraft.

Tygo Tiemens (foto van gisteren)

Even later zijn de Hengelose Linet Boghossian en haar tegenstander uit Den Bosch, Koen Langerak, klaar. Voor Linet is dit ONJK in Borne een thuiswedstrijd, maar Koen moet toch van wat verder komen en is daarom op schaakkamp met zijn club, HMC Den Bosch. Op de vraag van wie de dame en heer nog eens les zouden willen hebben, antwoordt Koen meteen "nou niet van mijn moeder...niet omdat ze niet aardig is hoor! Maar mijn vader kan beter schaken. Maar als ik echt alle keus had, zou ik natuurlijk voor Magnus Carlsen gaan!" Linet kiest toch liever voor Kasparov. Ook geen slechte keus, hij heeft Magnus Carlsen ten slotte aan het wereldkampioenschap geholpen :-) Koen heeft wilde plannen voor wat hij later wil worden: misschien leraar, maarrr...hij wil liever "kriebelbeestjesonderzoeker" worden - insectoloog dus! Hoe vaak hoor je dat nou op verjaardagen voorbij komen ;-) Koen vindt mieren het stoerst, ze zijn heel klein maar toch heel sterk en grappig. Linet wil graag een eigen bedrijf oprichten in de kledingbranche, of misschien rechter worden. In hun partij won Linet door een slimme combinatie van zetten en uitschakelen verdediging een loper, maar even later vergat ze even dat haar koning op h1 wel erg vast stond en dat Koen na Dxh3 Linet mat had gezet! Oepsie...

Linet Boghossian

Koen Langerak

Edit 13:43 uur: om Koen alvast aan het insectoloog-zijn te laten wennen voeg ik hieronder een foto toe van hoe het later misschien wel zal zijn...:-)

Ennnnn weer terug naar het rondeverslag :-):

Tommy Tran en Anna Martinez mochten deze ronde op bord 7 tegen elkaar. Anna wint op zet 18 een kwaliteit, maar vervolgens is het Tommy die zich een weg terugknokt en binnen 10 zetten de stelling compleet domineert met zijn lichte stukken. Dit gaat nog zo'n 42 zetten door, en als Tommy op zet 71 de laatste zwarte pion eraf slaat, mag hij gaan laten zien hoe goed hij "matzetten met loper en paard" beheerst. Kijk en leer (en geniet vooral)!

Op de topborden zijn inmiddels al een aantal uitslagen gevallen. Rembrandt Bruil wint met een toren voorsprong van Gilian Honkoop, Colin Wouters weet met een vrijpion door te stormen en wint zo van Sam van Dongen, en op bord 2 houdt Thijmen Bourgonjen het voor gezien als Dries Wedda op het punt staat door de witte stelling heen te beuken. Mick en Jonas houden het nog even spannend, na een turbulente openingsfase zitten ze nu in wat "rustiger vaarwater" met een gelijke-loperseindspel, waarin Mick een pionnetje meer heeft. Als ik net weer terug ben in de redactiekamer zie ik dat Mick gewonnen heeft door twee dames te halen en daarmee mat te zetten. Dit betekent dus dat Mick nu een half punt voor staat op Jonas! Dit gaat nog een zéér spannende eindstrijd worden. 

In het damesklassement zijn er weer flink wat verschuivingen te melden. Eva van Harten, die het toernooi begon met 2 uit 5 maar zich nu enorm aan het terugvechten is met een knappe 100%-score over de laatste 3 rondes, staat nu op 5 uit 8 en is hierdoor via de achterdeur ineens bovenaan het meisjesklassement gekomen! Een half puntje achter Eva vinden we vier dames: Annelies, Anna, Ilse en Pascalle, en in de ranglijst is dit heel makkelijk te herkennen door de vijf V'tjes die pal onder elkaar staan. Vanmiddag wordt er niet meer geschaakt in de D-categorie, de spelers hebben een middag vrij en kunnen bijvoorbeeld meedoen aan het voetbaltoernooi. Hierdoor zal het toernooi morgenochtend pas hervat worden, de dag waarop we zullen zien of Mick zijn voorsprong behoudt of dat toch Jonas, Dries Wedda of Rembrandt Bruil (die alledrie een half puntje achter Mick staan) het stokje van Mick over zal gaan nemen in de strijd om de eerste plaats. 

 

 

Groep D, ronde 7

Ik was nog niet eens klaar met het verslag van de vorige ronde of deze ronde begon alweer! Pfoe, sneller doorwerken Nadia :-)

Vandaag spelen we maar twee rondes, mede omdat dat lekker in de planning ligt, maar ook omdat de EFGH vandaag hun laatste wedstrijden spelen en zometeen, na deze ronde, de prijsuitreiking (in deze speelzaal) alweer hebben. Maar voor de D-spelers is de prijsuitreiking nog ver, zij moeten nog tot zaterdagmiddag ... 

We kunnen hier in deze zaal bijna beginnen met een soort Crime Scene Investigation: de kinderen lenen steeds pennen maar na elke ronde hebben we minder pennen in het pennenbakje dan voor de ronde..hmm. Stefan Vleming heeft in ieder geval wel bloed, uuh ik bedoel inkt, aan zijn handen: de pen die hij uit de pennenbak gritst blijkt te lekken waardoor zijn handen helemaal onder de inkt komen te zitten. Snel handen wassen en een nieuwe pen pakken want de partij gaat bijna beginnen! 

Stefan mocht deze ronde tegen Timo Luiten spelen. De heren waren vrij snel klaar met hun partij (Stefan won), waardoor ik de tijd had om even een interviewtje te doen met Stefan. Stefan is meteen dolenthousiast en vertelt al honderduit over dat zijn ouders zich aan het afvroegen of Stefan aan het ONJK of aan een datingprogramma mee aan het doen was: Stefan heeft tot nu toe tegen meer meisjes dan jongens gespeeld! Maar op de vraag welk meisje hij nou het leukste vond, antwoordt Stefan heel taktisch dat hij niet op de meisjes maar op het schaakbord aan het letten was :-) Even later voegt Stefan's vriend Jord Ypma zich ook bij ons. Jord heeft net verloren, meer wilde hij er ook niet over kwijt (begrijpelijk :-)). De heren wonen beide in Leiden en schaken allebei bij S.V. Storm Pionnen. Stefan en Jord hebben allebei al meer van de wereld gezien dan de meesten hier: Stefan is wel eens naar Egypte geweest, en Jord via Engeland en China naar Australië, ook nog naar Canada, en "oh ja ik ga ook nog naar Amerika". Mag ik ook een keer mee? :-) Ze logeren tijdens het ONJK in een tentje bij de opa en oma van Stefan, die in de Lutte wonen. En deze zelfde opa en oma vieren vandaag hun trouwdag, dus de heren gaan zometeen lekker feest vieren. Gefeliciteerd opa en oma van Stefan! 

Stefan Vleming

Jord Ypma

13:30 uur. De zaal is alweer bijna leeg. Als ik de enorme stapel notatieformulieren doorspit, op zoek naar een spannende partij, kan ik tot mijn verbazing geen enkel blaadje vinden waar dit op staat. Speelt niemand dan meer een spannende partij? Geen mooi matje, een mooie truc of een koningsaanval? Mochten jullie in één van de volgende rondes toch nog zo'n partij spelen en 'm graag terug willen zien in het verslag, schrijf dit dan op het notatieformulier! Dan zal ik mijn best doen 'm in het verslag te zetten :-) 

Inmiddels heeft Annelies van Mick verloren. Mick wist met twee tussenschaakjes een stuk te winnen, waarna Annelies het voor gezien hield. Op het bord naast hun, bord 2, hadden Colin Wouters en Dries Wedda al vrij snel de vrede getekend. Rembrandt Bruil wist op bord 4 te winnen van Dries van Malder door te laten zien hoe je een toreneindspel met wat pionnen meer professioneel uitspeelt.  Gilian en Jonas zijn op dit moment nog druk aan het trekken en duwen aan hun stelling - het begon heel spannend met op zet 15 al een witte pion op c7 en een witte dame op d6, maar na het ruilen van de dames was het zwart die ineens een pion meer had. Vervolgens krijgt Jonas de kans om een mooi paard op g5 neer te zetten, die dan een paardvorkje kan veroorzaken op f7 waardoor Gilian nu een kwaiteit achter staat. Maar ondanks die kwaliteit achter besluiten de beide heren toch tot remise. Jonas staat hiermee nog steeds eerste, maar zijn voorsprong loopt weer terug tot een half punt, aangezien Mick nu 6 heeft. 

Morgen spelen we één ronde, waarna 's middags het voetbaltoernooi zal beginnen. Maar voor nu wens ik jullie allemaal een fijne middag toe en graag tot morgen! 

 

 

Groep D, ronde 6

Deze ronde kunnen we ons op gaan maken voor spektakel aan de hoogste borden. Er zal weer minstens één perfect score sneuvelen want Dries Wedda en Jonas Hilwerda mogen op bord 1 tegen elkaar ten strijde trekken.

Maar voordat we daadwerkelijk met de ronde beginnen, hebben we eerst een jarige...Job! Job Segers is vandaag 12 jaar geworden en dat moet natuurlijk eerst gevierd worden. Arbiter Jan neemt het voortouw met "staat dit ding al aan" (ja Jan, hij staat al aan), waarna we allemaal Job vrolijk toezingen. Gefeliciteerd Job en een fijne dag vandaag! 

Jarige Job!

"Staat dit ding al aan?"

En een cadeautje van de organisatie

Waar in de A na drie minuten al de eerste uitslag gevallen is, spelen de D-spelers toch wat langere partijen. Voor de wedstrijd is er aan de spelers gevraagd of ze, als ze een mooie, spannende, sensationele wedstrijd gespeeld hebben, ze dat op hun notatieblaadje willen vermelden. En als ik dan rond kwart voor 10 de eerste invertarisatie kom maken, is er al een partij die volgens de twee spelers het naspelen waard is. Nou, laten we dan maar eens gaan kijken!

We hebben hier de partij tussen Jesse en Arman. Arman geeft Jesse een gratis tempo door eerst Db6 en vervolgens weer Db8 te spelen (en daarna nog Db6-Dd8-Df8), maar in de eindstelling geef ik zwart toch meer kans op winnen dan wit, mede ook doordat zwart gewoon gratis een paard op c3 kan slaan :-)

Als ik de partij heb ingevoerd, loop ik de analyseruimte in waar ik dan net Arman zelf bezig zie met zijn partij invoeren (goed zo Arman! Zo maak je Fetze heel erg blij ;-)). Ik ga even bij hem zitten en we praten wat na over de partij. Achteraf gezien zijn we het er allebei over eens dat een witte koningsaanval, geleid door zetten als h5, gevaarlijker zou kunnen zijn voor wit zelf dan voor zwart, aangezien de witte koning dan wel een beetje open en bloot op h1 staat. Arman komt uit Utrecht en hij schaakt bij Magnus Leidsche Rijn. Volgend seizoen gaat hij waarschijnlijk ook bij SV Utrecht spelen en hij wil graag les gaan geven bij Magnus. Als hij nog zou leven, zou Arman nog graag een keer les willen hebben van Bobby Fischer, omdat hij zijn agressieve speelstijl heel cool vindt. Maar ja, Bobby is al een tijdje dood, dus dan valt de keuze toch op Anish Giri. Arman gaat na de zomer naar de middelbare school, en hier heeft hij dan ook veel zin in.  Arman Akagunduz   Jonas Hilwerda heeft op bord 1 toch iets opmerkelijks weten te presteren: tot zet 16 heeft hij maar twee van zijn pionnen verschoven! Voor die tijd was hij namelijk druk bezig met zijn paarden, en tsja, dan heb je geen tijd voor die pionnen ;-) Arbiter Thomas tipt mij nog wat meer leuke verhaaltjes uit de D-groep: Linet en Arjuna zijn milieubewust bezig geweest: ze wisten de partij precies op zet 64 voor zwart te beëindigen, en er passen ook precies 64 zetten op één blaadje :-) Goed bezig meiden, red de bomen! Jarige Job mocht al vrij vroeg in zijn partij een tweede dame halen, nou dat lijkt mij zo een leuk verjaardagscadeautje.    In het damesklassement heeft Annelies, door haar winstpartij op Tim Grutter, een half punt voorsprong genomen op haar concurrentes. Maar er liggen kapers op de kust, en ik verwacht zo maar eens dat in de komende rondes Ilse Geene, Anna Martinez, Robin Duson en Pascalle Monteny het Annelies niet gemakkelijk zullen gaan maken. Robin Duson   In het algemeen klassement staat Jonas, door zijn winstpartij op Dries Wedda, nu een vol punt los van zijn achtervolgers. Mick van Randtwijk heeft de aansluiting met de top weer gevonden door zijn winst tegen Anna Martinez. Samen met Gilian en Dries Wedda heeft Mick nu 5 punten, en delen ze hiermee de tweede plaats na deze ronde. Doordat de partijen Tommy-Rembrandt en Colin-Thijmen in remise geëindigd zijn, staan zij nu allevier op 4.5 punt.    Ik wil het verslag graag afsluiten met hoe ik de dag hier begonnen ben: op de parkeerplaats werd ik aangesproken door de moeder van Mick van Randtwijk, over dat Mick een beetje baalde dat het livebord gisteren (tijdens de wedstrijd tegen Rembrandt Bruil) alleen 1.h3 1-0 geregistreerd had...en dat terwijl het een hele mooie wedstrijd was ... Mick had de wedstrijd nog opgestuurd naar ons, dus ik heb 'm even kunnen bekijken en besloten dat ik 'm jullie niet wil onthouden. Tijdens de wedstrijd gaat het alle kanten op - Mick ruilt een dame tegen twee torens, vervolgens wordt het loper-loper-toren vs. loper-dame en het eindigt met dat Rembrandt de vrijpion van Mick alleen maar kan stoppen door de dame voor de toren te geven, waardoor Mick met een loper voorsprong het punt kan bijschrijven. 

 

Groep D, ronde 5

Op het moment van schrijven zijn we net 5 minuten onderweg. De E/F/G/H (maar vooral de laatste twee groepen) maken er een snelschaakwedstrijd van ook al hebben ze meer dan genoeg bedenktijd om het eens rustig aan te doen, maar “gelukkig” nemen de D-categorie spelers toch lekker de tijd om mooie zetten te verzinnen.

Ook al zitten hier zo'n 100 kinderen, afgezien van wat gekraak van de stoelen en rondslenter-geluid is het toch opmerkelijk stil hier. Soms hoor je wel eens twee deelnemers overleggen over een notatiezet; “hee, ik ben een zet vergeten!” en dan na wat zoeken komen ze erachter waar de fout zat. Snel bijwerken en weer verder schaken!

Tot nu toe, en we zijn inmiddels al vier rondes verder, zijn er nog weinig waterflesjes vergeten bij de borden: er staat slechts een grote bidon met een S. op de wedstrijdtafel. Ik vermoed dat deze van iemand is wiens naam begint met een S... Sam (van Dongen) misschien?

Na een tijdje zijn Eva van Harten en Xander Joosse klaar met hun partij. Eva is 10, komt uit Leiden en kent u misschien nog wel van haar NK-E titel in 2012. Met deze titel mocht zij naar het EK in Praag, waar ze, geheel terecht, erg trots op is. Xander is 11 en woont in Oost-Souburg, dat ligt vlakbij Middelburg. Op de vraag van wie de dame en heer nog wel eens schaaktraining willen krijgen, antwoordt Eva "de beste speler ter wereld!" wat dan Magnus Carlsen zou moeten zijn, maar Xander antwoordt heel wijselijk "ik wil van de beste trainer ter wereld les hebben, want de beste speler hoeft niet per se de beste trainer te zijn!" Zo. Denk daar maar eens over na :-) Over hun partij weten ze te vertellen dat het een lange tijd gelijk op ging, maar dat Xander in het toreneindspel het ineens voor elkaar kreeg om mat te zetten. Eva - Xander 0-1 dus.

Xander Joosse

Eva van Harten

Ik kan jullie inmiddels melden dat één van de favorieten voor de eindzege, Mick van Randtwijk, gesneuveld is tegen Dries Wedda. Als een soort David en Goliath trad Dries vanmiddag aan op bord 1, maar al vrij snel werd duidelijk dat Dries de goeie kaarten in zijn hand had: al op zet 8 won Dries een stuk. Toen Mick vervolgens met zijn dame op het ongelukkige b7 ging staan maakte Dries het ook eigenlijk direct uit:

Inmiddels is het 5 voor half 6 en is de laatste partij net geëindigd. Deze laatste partij was de wedstrijd tussen Jonas en Dries van Malder, en voor de eindspelfreaks onder ons zeker de moeite waard: Jonas laat zien dat hij het driehoekje draaien (en het voorkomen hiervan) prima onder de knie heeft, kijkt en rekent u mee?

Als de allerliefste wedstrijdleider Jan Hummel even later mij de lijst met uitslagen geeft, valt meteen op dat er geen enkele remise gevallen is deze wedstrijd. Geen theekransjes en salonremises deze middag, er wordt gewoon geschaakt! Jonas en Dries W. hebben dus gewonnen en zij houden hun 100%-score, en tevens staan zij een punt los van een groep van 7 jongens die 4 punten hebben. In het damesklassement wisselt het voortdurend van leidster: waar Pascalle de ronde nog als beste meisje begon, daar hebben na deze ronde Anna en Annelies haar nu weer ingehaald. Morgen wordt weer een spannende dag voor zowel het dames-als het algemeen klassement! 

Voor nu: fijne avond iedereen, geniet van het mooie weer (tenminste, ik hoop dat het mooi weer is..), lekker slapen en tot morgen!

 

Groep D, ronde 4

De tweede ronde van vandaag! Hopelijk zijn de spelers die in de eerste ronde nog half aan het slapen waren nu wakker geworden en kunnen zij ook gaan knallen :-) De vorige ronde is er een kopgroep met 5 spelers ontstaan, en door de Zwitserse indeling worden zij deze ronde tegen elkaar ingedeeld. Hierdoor zullen er weer een aantal perfect scores gaan sneuvelen en zal de kopgroep alleen maar kleiner worden. Let the games begin!

De topborden van de vierde ronde

Deze ronde moet Jonas Hilwerda "zijn" bord 1 even afstaan, hij zit deze ronde op bord 3. Op bord 1 vinden we nu Gilian Honkoop en Dries Wedda. Gilian won de vorige ronde nog vrij eenvoudig van Levi Nies, en Dries wist van Sam van Dongen te winnen. Op bord 2 zitten Mick van Randtwijk en Rembrandt Bruil, die elkaar kennen vanuit de OSBO, en op bord 3 speelt Tim Grutter tegen Jonas Hilwerda.

Een andere indeling die wel even het vermelden waard is, is de wedstrijd Job-Job. Op bord 12 speelt Job Segers met wit tegen Job Emans. Ik ben benieuwd welke Job zal winnen! (Of zullen ze de vrede tekenen?) 

Job Segers - Job Emans

De liveborden geven een handige sneak peak van wat er allemaal gebeurt in de zaal. Zo zijn, na twee uur spelen, 3 van de 4 topborden nog bezig - op bord 1 heeft Dries handig gebruik kunnen maken van de niet zo handige manier hoe Gilian zijn stukken neerzette, en zo de wedstrijd kunnen winnen. Maar, as we speak, valt ook de uitslag bij de wedstrijd Tim - Jonas. Tim deed nog zijn uiterste best om er een patje uit te kunnen halen, maar Jonas wist er slim voor te zorgen dat hij veilig zijn pionnetje naar de overkant kon brengen en zo zijn 100%-score te kunnen handhaven. 

Terwijl ik aan de wedstrijdtafel zit te werken aan dit verslag, komen Quinten Salomons en Marios Loutragotis hun uitslag doorgeven: Quinten heeft gewonnen. Dit was ook wel een beetje te verwachten aangezien er bijna 1000 punten verschil is tussen Quinten en Marios, maar desalniettemin een knappe prestatie van Quinten :-) Marios speelt dit ONJK onder de Griekse vlag, maar hij woont al twee jaar in Nederland, in het pittoreske Westerbeek welteverstaan. Marios' ouders zijn allebei Grieks, maar in de twee jaar dat Marios nu hier woont heeft hij al een aardig woordje Nederlands leren praten (petje af!!). Marios heeft leren schaken van zijn broers, die hij op een dag nog hoopt te verslaan, en nu speelt hij bij Het Kasteel in Wijchen. Quinten woont in Leiden en schaakt bij S.V. Leiderdorp. Hij zit nog op de basisschool, maar hij weet nu al heel zeker wat hij wil worden: hij heeft eens drie lesjes natuurkunde gehad en dat vindt hij zo leuk dat hij nu professor in de natuurkunde wil worden! Quinten is wel eens vierde geworden op het NK in Waalwijk, en hier is hij heel trots op aangezien hij veel lager geplaatst stond. 

 Marios Loutragotis

Quinten Salomons

Volgens het livebord hebben Mick van Randtwijk en Rembrandt Bruil er een zeer spannende wedstrijd van gemaakt, want dit is wat er geregistreerd is:

Ik weet niet of ik nou meteen zou opgeven als wit 1.h3 speelt ;-)

Jonas en Dries Wedda hadden dus al gewonnen, en aan dit rijtje kan nu ook Mick van Randtwijk toegevoegd worden. Hij heeft denk ik wel op een mooiere manier gewonnen dan 1.h3 :-) Direct achter deze mannen is de andere Dries te vinden: Dries van Malder heeft als enige nu 3.5 punt. De volgende ronde krijgen we dus twee Driesen aan de topborden! 

Bij de dames is er een kleine verandering in leiderschap opgetreden: Pascalle Monteny heeft, door haar winstpartij deze ronde en de verliespartij van Annelies, de gele trui overgenomen van de Belgische speelster. Anna Martinez, Annelies en Robin staan op 2.5 punt dus die hebben Pascalle nog goed in het vizier. De komende rondes worden spannend!

 

Groep D, ronde 3

Een nieuwe ronde, nieuwe kansen! Er begint zich een kopgroepje te vormen met 100%-scoorders, maar omdat deze deze ronde tegen elkaar ingedeeld worden zal dit groepje zometeen alleen maar kleiner worden. Deze rondes zijn de rondes waarin het kaf van het koren gescheiden wordt!

Gisteren vertelde ik al dat 18 van de 62 D-spelers meisjes zijn... en deze ronde zijn 6 van de 32 wedstrijden wedstrijden tussen meisjes! Hieronder een overzicht:

Bord 9: Annelies - Ilse (1-0)

Bord 23: Chantal - Lies (1/2-1/2)

Bord 13: Pascalle - Linet (1-0)

Bord 25: Anna - Arjuna (0-1)

Bord 15: Robin - Marrit (1-0)

Bord 30: Kim - Laura  (1-0)

De eerste dames die de vrede getekend hebben zijn Chantal en Lies. Deze dames zijn allebei 11 jaar, maar waar voor de witspeelster Borne zo'n beetje om de hoek is, moet de zwartspeelster Lies haast een wereldreis ondernemen om hier in tukkerland te komen - Lies woont in Leuven (België). Lies wil later graag dierenarts worden, en Chantal brandweervrouw. Chantal is deze vakantie naar Barcelona geweest (daar komt ook haar mooie roze voetbalshirt van FC Barcelona vandaan) en Lies is op schaakkamp geweest met haar club de Dolle Toren. Maar op dit schaakkamp deden ze niet alleen aan schaken; elke ochtend moesten de deelnemers ochtendgymnastieken en 's avonds was er altijd een avondspel! Chantal en Lies vertelden dat in hun partij Chantal een stuk voor kwam te staan, maar doordat Lies weer twee pionnen terugwon werd de wedstrijd toch wel spannend en daarom hadden ze remise besloten. 

Even later loop ik door de catacomben weer richting de speelzaal, waar ik Arjuna aandachtig de tussenstand-lijst van de D zie bestuderen. Arjuna heeft haar wedstrijd gewonnen tegen Anna - ze won eerst een kwaliteit, toen een stuk en vervolgens kon ze matzetten. Arjuna is één van de "Bertholeetjes", haar ouders Mariska en Rob zijn twee bekende gezichten in de schaakwereld, en van hen heeft ze dan ook leren schaken. Arjuna heeft grootse plannen als ze later gaat werken: ze wil graag architect worden, maar dan niet zomaar architect, nee ze wil rare dingen ontwerpen: zo is bijvoorbeeld het "op-z'n-kop-huis" in Duitsland een voorbeeld van wat zij nou een cool huis vindt....ik denk dat ik toch liever niet zo ondersteboven wil wonen :-)

Rond kwart over 11 zijn alle uitslagen binnen en kunnen we dus eens gaan reflecteren op deze ronde. Aan de topborden is steeds gestreden tot het einde, waardoor er nu nog maar 5 spelers zijn die de perfecte score hebben, te weten Jonas, Mick, Gilian, Rembrandt en Dries Wedda. Maar achter dit groepje zitten nog eens 5 spelers die met slechts een half puntje achterstand volgen - waaronder ook Annelies, die een half puntje los staat van een deel van haar concurrentes. Op de 'damesborden' is slechts 1 remise gevallen, de andere dames hadden dus overduidelijk geen zin in een theekransje en wilden liever hun tanden laten zien. 

Wat fijn is om te zien is dat steeds meer kinderen van de 0 afkomen: deze ronde hebben 7 kinderen met 0 punten een punt weten te scoren! Hopelijk gaan in de komende rondes nog meer kinderen punten scoren, zodat op het einde iedereen van de 0 af is!

Groep D, ronde 2

Is het jullie al opgevallen wat voor een mooie gekleurde naambordjes er dit jaar zijn? Zo samen met al die gekleurde (schaakkamp)shirts wordt het een vrolijke boel hier in de sportzaal.

Deze ronde hebben we twee dames aan de liveborden – Anna Martinez op bord 3 en Ilse Geene op bord 4. Ze zijn allebei niet de sterkere speler, maar dat moet ze er natuurlijk niet van weerhouden om er een spektakelwedstrijd van te maken!

In deze tweede ronde zijn Laurens Ekker en Stef Valk als eerste klaar met hun partij. Laurens en Stef zijn allebei 11 jaar, Laurens woont in Venlo en Stef in Ommen. Stef reist elke dag op en neer vanuit Ommen, maar voor Laurens is Borne toch iets verder weg en daarom logeert hij in een hotel – tenminste, dat denkt hij, want eigenlijk weet hij niet precies waar hij logeert. Stef heeft wel eens gekanoëd op een rivier met stroomversnellingen, en later wil hij graag piloot worden. Laurens wil later graag een keer les hebben van Anish Giri, want die is te verstaan. Over de partij zijn de jongens kort maar krachtig: Laurens won snel stukken en kon daarna Stef matzetten.

Laurens Ekker

Als ik daarna de zaal weer in loop, zie ik het meisje met de mooie rossige haren Clara van Hille met een notatiebriefje in haar hand richting de uitgang lopen. Ze is net klaar met haar partij tegen Colin Wouters. Clara woont in Brecht, wat vlakbij Antwerpen ligt. Ze overnacht tijdens het ONJK in een natuurvriendenhuis. Ze schaakt bij schaakvereniging Schoten en wil later graag paardrijlerares worden – zelf zit ze ook al heel lang op paardrijden. Colin woont in Apeldoorn en is trots op dat hij vorig seizoen bij FC Twente op bezoek mocht. Maar niet als supporter, neehee, Colin speelde zelf mee bij Jong FC Twente! Later wil hij dan ook graag profvoetballer worden, of anders schaakgrootmeester. Hij is in de vakantie al naar Denemarken geweest en gaat na het ONJK ook nog even naar Malta op vakantie. Deze ronde won Colin van Clara doordat hij een opening speelde die zij niet kende. 

Clara van Hille

Het handige aan liveborden is dat ik lekker vanuit de redactiekamer, waar ik stroom heb en mijn laptop dus ook niet om de 10 minuten dreigt uit te vallen, de partijen kan volgen. Om 17:05 uur zijn er 2 van de 4 partijen al afgelopen: volgens de liveborden heeft Jonas Hilwerda van Tommy Tran gewonnen – wit staat ook mat dus dat geloof ik wel, maar op het tweede bord is wat vreemds aan de hand: de stelling lijkt erop dat wit een plusje heeft, maar de uitslag zegt 0-1? Gelukkig is dit een halfuurtje later toch gecorrigeerd en heeft wit ook daadwerkelijk de wedstrijd weten te winnen.

De dames Anna en Ilse hebben op bord 3 en 4 toch wel voor een klein stuntje weten te zorgen: ze spelen allebei remise tegen een hoger gerate speler! Al had Anna misschien zelfs nog wel voor de winst kunnen gaan door in de eindstelling (zie hieronder) niet voor eeuwig schaak te gaan met 35. Kc2 Dd3+ maar door wellicht iets als Pf2+ te proberen - d3 is een mooi veld voor een paardvork, zeker omdat die dame nog op b4 staat ...Desalniettemin heeft Anna zich goed door de wedstrijd heen gevochten en op het einde nog mooie kansen gecreeërd, chapeau!

 

Anna Martinez

Groep D, ronde 1

Maandag 4 augustus 2014, 13:00 uur. De kinderen die hier in sportcentrum 't Wooldrik in Borne zijn weten wat dit betekent: het ONJK gaat weer van start! De 265 kinderen en bijbehorende begeleiders die hier aanwezig zijn hebben allemaal hun weg weten te vinden naar het sportcentrum, al heb ik, toen ik hier naartoe liep, wel twee spelers betrapt op per ongeluk in iemands achtertuin in plaats van bij het sportcentrum naar binnen lopen... oeps!

Chaos!

De kleurloting vertelt ons dat de hoogst gerankte speler wit heeft op het eerste bord. In de D-groep betekent dit dus dat Jonas Hilwerda met een rating van 1738 op bord 1 met de witte stukken mag spelen. Maar door de aanwezigheid van Mick van Randtwijk, die slechts zes ratingpuntjes minder heeft, belooft het een zeer spannende strijd te worden om de eerste plaats! Gaat het dan alleen tussen Jonas en Mick? Zeker niet! Nathaniel Faybish (1612) zou prima kunnen stunten -of gewoon goed spelen- en het de twee jongens nog eens lastig gaan maken. Maar we zijn op het moment van schrijven pas 5 minuten aan het schaken, dus we gaan later nog maar eens de balans opmaken.

Omdat we maar liefst 62! deelnemers hebben dit jaar, is het wat drukker in de zaal dan voorheen. Zo staan er naast de wedstrijdleiderstafel nog twee borden van de D opgesteld, dus die worden dan natuurlijk extra goed in de gaten gehouden door ons :-) 18 van de 62 deelnemers zijn meisjes – bijna 1/3e dus! Dit is een geweldige opkomst en ik, als vrouwelijke verslaggever, hoop dan natuurlijk dat ik veel verslag mag doen van de goeie resultaten die de dames in de D boeken. In het damespeloton heeft Annelies Vitharana de hoogste rating met 1257, maar er zijn een aantal dames met 1100+-rating die zeker de strijd met Annelies aan willen gaan om het meisjeskampioenschap.

De prijs voor het stoerste kapsel is dit jaar al vergeven: Jesse Allaart heeft een hele stoere hanenkam waarmee hij menig tegenstand(st)er probeert af te schrikken. Als deze tactiek werkt neem ik misschien ook wel een hanenkam :-)

Jesse Allaart met zijn hanenkam

Als ik zo rond kwart voor 2 de zaal weer eens binnen kom lopen, zijn Sam van Dongen en Jos Piekar net klaar met hun wedstrijd. Een snelle analyse in de wandelgang onthult dat Sam, doordat Jos een beetje fanatiek met zijn pionnen ging lopen, met zijn loper alle pionnetjes op kon halen, waarna Jos nog mompelt: “ja maar ik moest wel stukken geven anders ging ik mat!”. Sam is 11, komt uit Pijnacker en heeft leren schaken van zijn vader. Zijn vader is nog wel beter, maar op een dag hoopt Sam hem toch te kunnen verslaan. Jos is een jaartje jonger, woont in Hellevoetsluis en kampeert hier met S.V. Spijkernisse (dit jaar te herkennen aan de gele shirts). Maar Jos heeft geen geel shirt aan! Jos heeft geen geel shirt aan? Jos probeert het dan snel weg te wuiven met dat het shirt in de was zit, maar we houden het er maar op dat het shirt niet bij zijn broek past vandaag :-) Jos wil later graag een keer training krijgen van Magnus Carlsen, maar Sam wil toch liever les van Anish Giri – want die verstaat hij tenminste! Sam vindt rekenen leuk en wil later inkoper worden. 

Zo tegen het einde van de eerste ronde ga ik nog eens terug naar de speelzaal. De zaal is leeg, op twee borden na - bord 1 en 4. En een Job Segers die aan de wedstrijdtafel ijverig zijn partij over aan het pennen is op een notitieblaadje. Op bord 1 en bord 4 lijkt het erop dat de favorieten - Jonas Hilwerda en Quinten Salomons - gaan winnen, maar wat er op bord 3 gebeurd is, is wel even noemenswaardig: de tegenstander van Job Segers, Nathaniel Faybish, is door de tijd gegaan! Tsja, die tijd is ook altijd nog een belangrijke factor en misschien is Nathaniel dat wel even vergeten. Desalniettemin heeft Job van de sterkere Nathaniel weten te winnen - is dit een voorbode voor nog meer stuntwerk? 

Over 20 minuten gaat de volgende ronde van start - nieuwe ronde nieuwe kansen! Omdat deze reporter maar op één plek tegelijkertijd kan zijn, wil ik graag vragen of jullie, als jullie iets leuks, grappigs of spannends te melden hebben (een mooie partij of een goeie roddel), dat dan te komen melden, dan kan ik het in het verslag verwerken en wordt het verslag alleen maar leuker!