Groep B ronde 7 en 8

Blunder en glunder
Zyon Kollen

Waar de favorieten van gisteren korte partijen speelden, werd dat in ronde 7 gecompenseerd met lange zettenreeksen en diepe eindspelen.
Xander Pouwels kreeg tegen Bas de Feijter al vrij snel het initiatief en wist met enkele rake stoten op een kwaliteit voorsprong te komen. Zwart had het loperpaar en verdedigde taai, maar moest na een lange strijd uiteindelijk opgeven.
 
De partij Fabio de Block - Christiaan Beukema werd gekenmerkt door opeenvolgingen van zowel blunders als zeer precieze zetten. Er is niet echt een kritiek moment, de partij als geheel is interessant genoeg.
 
 
Toen op bord 4 het middenspel ten einde liep, offerde Geert van Hoorn een pion tegen Feline Waardenburg om de e-lijn in handen te krijgen. De druk werd zo groot dat zwart een stuk moest offeren voor enkele pionnen. Wit had echter in plaats van terugslaan een sterk tegenoffer. Dat zag Geert echter over het hoofd, waarop Feline sterke winstkansen kreeg. Even ontglipte het initiatief haar in het eindspel waardoor Geert beter kwam te staan, maar ook hij gaf het voordeel terug in de stelling waarin tot remise werd besloten terwijl ze nog prima op winst had kunnen spelen.
 
Na een rustig begin offerde wit in de partij Casper Wouters - Sam Baselmans in een vrij statische stelling een kleine kwaliteit voor twee pionnen. Zwart kon echter oprukken op de koningsvleugel en kreeg winstkansen toen hij een kwaliteit heroverde, maar slaagde er niet in de winst te verzilveren.

In ronde 8 streed op bord 1 Sam Baselmans tegen Xander Pouwels. Zwart had een slechtere structuur, maar verkreeg het loperpaar als compensatie en wist zijn ruimtevoordeel langzaam maar zeker uit te breiden waardoor de witte stukken in de knoei kwamen. In het eindspel was zwarts activiteit zo groot dat hij met zijn toren de hele tweede rij leeg kon snoepen en tenslotte afwikkelde naar een ongelijk lopereindspel dat hij met een nauwgezette techniek naar de overwinning dirigeerde.
Nadat Christiaan Beukema tegen Bas de Fleijter de opening onhandig speelde, wist Bas enkele pionnen buit te maken en maakte het soepel af.
Het SBO-duel op het vierde bord tussen Lars van Schooten en Feline Waardenburg eindigde in een snelle remise.
Op bord 3 vond een scherp duel plaats tussen Geert van Hoorn en Fabio de Block. In een klassieke doorschuif Frans/Caro-Kann veroverde Fabio als snel Geerts zwakke witte centrumpionnen en kreeg groot voordeel. Wit probeerde echter tegenspel te zoeken:
 
 
Aan kop staat nu Xander Pouwels met 7 uit 8, gevolgd door Bas de Feijter met een punt minder. Morgen de ontknoping.