Groep C ronde 9 (slot)

Luuk Baselmans en Iris Schelleman B-kampioenen

De koplopers Luuk Baselmans en Thijs de Bock streden in de laatste ronde tegen elkaar voor de eerste plaats. Luuk wist een pion buit te maken en maakte het Thijs lange tijd lastig. Maar uiteindelijk wist Thijs na een lange verdediging het eindspel met een pion minder nog remise te houden.

Hierdoor kregen Vlad Omata en Job Emans de kans om de koplopers in te halen. Job had het eigenlijk de hele partij heel zwaar tegen Colin Wouters. Colin speelde een sterke partij en Job moest een kwaliteit offeren om in de partij te blijven. Voor deze kwaliteit kreeg hij een beetje compensatie in de vorm van een tegenaanval, maar Colin bleef erg goed staan. Toen kreeg Job een cadeautje:

Wouter viel in deze stelling met 31.g3 het paard van Job aan, en stond na 31...Ph3# mat!

Vlad Omata [foto] speelde ondertussen een sterke aanvalspartij tegen Matthias Goddé. Dankzij een mooi paard op e4 en zijn pion op f5 kon hij rustig al zijn stukken in de aanval betrekken. De witspeler was eigenlijk zo goed als machteloos. Vlad had op zet 17 de genadeslag al uit kunnen delen.

Hij liet na om zijn aanval direct in winst om te zetten met 17...Txf2! 18.Dxf2 (na 18.Txf2 speelt zwart 18...Pg3#) Pxf2+ 19.Txf2 Pe4! In plaats daarvan speelde hij 17...Tf7. Ook hier bleek de witte stelling na een paar zetten niet meer te redden.

Dit betekent dat we in de C-groep vier winnaars hebben: Luuk Baselmans, Thijs de Bock, Job Emans en Vlad Omata. Deze spelers haalden een prachtige 7 punten uit 9 partijen. De titel Open Nederlands Jeugdkampioen 2015 gaat naar Luuk, omdat hij van het duo met de hoogste onderlinge score binnen het viertal de meeste weerstandspunten heeft.

Iris Schelleman hield haar koppositie vast en is Open Nederlands Meisjeskampioen 2015.