Zwemmen

Hier in Borne gaan veel kinderen na afloop (of tussen) de partijen zwemmen. Lekker makkelijk natuurlijk als het zwembad naast de toernooizaal ligt. Ook opa is deze week twee keer gaan zwemmen. Dinsdag tussen de rondes in was het niet echt druk. Donderdagmiddag wel en opa vond het wel leuk dat hij bijna iedereen in het zwembad kende. Maar tegelijkertijd was dat ook een beetje vervelend want kinderen vinden het nou eenmaal leuk om opa’s een beetje te pesten ;-). Zo kreeg opa een paar keer een bal op zijn gezicht en werd al het speelgoed steeds van opa afgepakt. Opa is dan ook van plan om volgende keer gewoon weer alleen te gaan zwemmen in een zwembad waar hij niemand kent!

Vroeger, toen het ONJK nog in Hengelo en Enschede werd gespeeld was er geen zwembad naast de speelzaal, maar toch gingen ook dan veel schakers op donderdagmiddag een frisse duik nemen. Dit deden zij in het openbare zwembad in Enschede. Dat bad is wel een stukje groter dan het zwembad hier, maar het is natuurlijk ook een heel stuk verder weg. Opa heeft daar nog een keer bijna ruzie gekregen op de parkeerplaats. Het was heel druk die dag en opa stond te wachten op iemand die net ging wegrijden. Nadat die auto was weggereden reed opa het parkeervak in. Van opa’s zijkant begon er iemand te toeteren, kennelijk wilde die persoon ook in hetzelfde vak parkeren.

Deze persoon begon opa voor rotte vis uit te maken en schreeuwde allemaal woorden waarvan het beter is dat ze hier niet in het artikel komen. In het zwembad is opa deze persoon gelukkig niet meer tegengekomen, anders had het weleens zo kunnen zijn dat opa dit niet meer kon opschrijven voor jullie.

Wie ook ging zwemmen, maar niet geheel vrijwillig, was een schaakbegeleider uit Groningen. Op een van zijn vele schaakreizen had hij kennelijk een weddenschap verloren en als beloning mochten de kinderen hem in Hengelo in de vijver gooien. Omdat het niet de allergrootste kinderen waren had deze schaakbegeleider het idee dat hij het wel droog zou houden, maar hij had buiten enkele Young Masters gerekend. Die wilden maar wat graag de schaakbegeleider in een nat pak zien en waren graag bereid daarin een handje te helpen.

Vooral de fin Tomi Nyback, winnaar van het toernooi in 2002 en 2003 en inmiddels alweer een tijdje grootmeester, had daar erg veel zin in. En samen met de andere Young masters en de kinderen was hij het die de schaakbegeleider optilde als een baby en een badje liet nemen. Gelukkig kon de schaakbegeleider er achteraf wel om lachen. Of de buschauffeur er later ook zo blij van werd is nog altijd onduidelijk. Hij moest ineens na de reis een van zijn stoelen droogmaken…