D-Groep dag 2

Ronde 2

De recordboeken:

 Vandaag laat de hoofdwedstrijdleider vanuit de andere zaal weten dat we kunnen beginnen aan de tweede ronde. Gelukkig voor hem werkt de geluidverbinding beter dan de internetverbinding, want anders was hij totaal niet te horen geweest. Twee spelers ontbraken echter aan het bord. Dit levert hen, behalve wat morele strafpunten, ook een tijdsachterstand op in deze partij. Alexander Janse komt gelukkig na 10 seconden al de zaal binnen en zal nauwelijks gemerkt hebben dat hij wat tijd kwijt was. Kim-Luca Wasilewski begon zijn partij met nog maar dertig minuten op de klok. Hij ziet er overigens wel uitgeslapen uit.

Dat kunnen we niet zeggen van enkele spelers uit Gent en omstreken. Deze grote groep bevat zowel Nederlanders (Zeeuwen) en Vlamingen. Kennelijk was het erg gezellig in het kamp gisteravond en is er niet al te veel geslapen. Vooral aan Olivier Verheyen is dit goed te zien. Zouden enkelen in het Gentse kamp al de Olympische gedachte “meedoen is belangrijker dan winnen” hebben omarmd?

De verslaggever in ieder geval wel. Hij is er dit jaar voor de achtste keer bij (13 als je ook zijn vier deelnames en zijn jaar als inklopper meetelt). Waarschijnlijk geen record maar wel genoeg om in deze ronde zijn 100ste verslag te mogen schrijven. Onze link naar de Olympische spelen gaat dan ook uit naar mensen die recordhouder zijn in het aantal deelnames.

Een andere optie was, om naar aanleiding van het feit dat Max Warmerdam en Ivo Warmerdam aan de borden één en twee spelen de link te leggen naar de Belgische broers Borlee die gisteren samen in de finale van de 400 meter liepen. Dit gaat echter om twee redenen niet door. De broers Borlee behaalden helaas beiden geen medaille, maar belangrijker nog is dat Max en Ivo geen broers zijn. Wel lijkt het zo te zijn dat zij verre familie van elkaar zijn. Misschien leuk om een keer uit te zoeken?

Maar goed, de recordhouder dus. Statistieken laten zien dat we vooral bij de schutters, paardrijders en zeilers moeten gaan zoeken. Twee mensen hebben maarliefst negen keer meegedaan aan de spelen. Dat zijn Afanasijs Kuzmins, die in 1988 goud won bij het schieten en in 1992 de zilveren medaille mee naar huis mocht nemen en Hubert Raudaschl, die twee keer zilver won bij het zeilen (in 1968 en 1980). Maar er is natuurlijk altijd baas boven baas. De Canadese springruiter Ian Millar is er dit jaar voor de tiende keer bij. Vier jaar geleden won hij voor het eerst een medaille, een zilveren. Hij had gehoopt om ooit nog een keer samen met zijn zoon en dochter mee te doen aan de spelen, maar die hebben zich dit jaar niet gekwalificeerd. Misschien in Rio?

Recordhouder bij de Nederlanders is Anky van Grunsven die voor de zesde keer meedoet, en al heel wat medailles verzameld heeft. Ook schutter Eric Swinkels deed zes keer mee. Hij won een zilveren medaille. Jos Lansink is er dit jaar ook voor de zesde keer bij, maar hij is intussen Belg geworden.

In de partij tussen Feline Waardenburg en Dimitrios Loutragotis gebeurde eigenlijk niet zo veel. Aan het eind werd wel de zwarte dame onder vuur genomen maar dit gebeurde steeds vanaf dezelfde velden en steeds met dezelfde loper. Remise was dus een logisch resultaat.

Ook de wedstrijdleider is overigens niet helemaal wakker vanochtend. Een van de spelers voldoet niet aan zijn notatieplicht, maar het duurt tot na de partij voordat de wedstrijdleider er iets van zegt. De speler in kwestie dacht namelijk dat hij mocht stoppen met noteren wanneer hij onder de vijf minuten bedenktijd kwam. In veel toernooien is dat ook zo maar in dit toernooi moet je gewoon blijven doornoteren.

Sofie Hüttl scoort deze ronde al snel een punt. Tegenstander Vlad Omota was kennelijk ook nog niet helemaal wakker want hij raakt al binnen tien zetten een stuk kwijt.

Sofie dreigt met d4 gevolgd door d5 een stuk te winnen. Er zijn wel zetten die dit tegenhouden, bijvoorbeeld Lb6 of Ld7 maar Vlad ziet het gevaar niet en speelt Pe7. De partij duurde daarna niet lang meer.