D-Groep dag 2

Ronde 3

Topsport

Als we tussen de ronden door de zaal lopen blijkt dat een aantal spelers wat veel energie heeft vandaag. Zo zijn Joris Kokje en Piet Hein Droogh bezig met een nieuw Olympisch onderdeel, namelijk het zigzaggend hardlopen. Overigens bestaat er al een ander hardlooponderdeel met hindernissen, namelijk het hordenlopen.

Vroeger werd op de Olympische spelen ook gezwommen met hindernissen. Mensen moesten dan onder matten doorduiken of er juist overheen klimmen. Net zoals bij de huidige zwemnummers won dan de deelnemer met de snelste tijd. In 1900, de enige keer dat deze sport Olympisch was, werd dit onderdeel gewonnen door de Australiër Frederick Lane.

Bord 25 is voorlopig een meisjesbord want ook in de derde ronde zitten hier twee meisjes tegenover elkaar. Sowieso is het aantal meisjes in deze groep relatief hoog. In de groep met vijftig deelnemers zijn maarliefst tien meisjes aan het meestrijden. Sofie Hüttl is de enige die deze ronde met twee punten begint. De Belgische is in het kampioenschap van haar land op de tweede plaats bij de meisjes geëindigd. Anders dan bij ons spelen daar de meisjes in dezelfde groep als de jongens.

Van de top van dat kampioenschap zijn naast Sofie alleen Jasper Beukema en Olivier Verheyen aanwezig in Borne. Het lijkt dus waarschijnlijk dat een van hen de beste Belg gaat worden op dit toernooi.

Of we Jasper als Belg kunnen aanmerken is wel nog een beetje de vraag want hij deed ook aan het Nederlands kampioenschap mee. Daar eindigde hij ongeveer in het midden van het veld. Van de mensen die er in Borne bij zijn deden Cas Koeman, Max Warmerdam, Marijn den Hartog, Geert van Hoorn, Pieter Verhoef en Adrian Kuiper het toen even goed of beter. Meisjes die het toen goed deden en hier ook meedoen zijn Feline Waardenburg en Iris Schelleman.

Stijn Klapwijk en Sterre Mestrom hebben een wel heel gezellige partij. Voortdurend zijn ze met elkaar in gesprek. Niet over koetjes en kalfjes maar over zetten die eventueel gespeeld zouden kunnen worden. Analyseren na de partij lijkt dus niet meer nodig. Gelukkig vindt het gesprek wel plaats in fluistertaal, zodat andere deelnemers er geen last van hebben.

Begeleiders hebben soms een best zware taak. Niet alleen moeten ze zorgen dat iedereen ’s avonds op tijd naar bed gaat en dat de partijen geanalyseerd worden. Ook moeten ze ervoor zorgen dat de deelnemers voldoende voeding binnenkrijgen voor het spelen van al die zware partijen. Bij Spijkenisse was de timing vandaag niet optimaal aangezien halverwege de ronde de begeleidster nog boterhammen moest brengen naar enkele speelsters. Gelukkig geen yoghurt want rellen zoals in de WK match tussen Korchnoi en Karpov hebben we uiteraard op dit toernooi geen zin in.

Aan het derde bord spelen deze ronde Joris Kokje en Adrian Kuiper tegen elkaar. Joris wint met een kleine truc een pionnetje en wikkelt af naar een eindspel waarin hij een loper heeft tegen het paard van Adrian. Het is niet meteen duidelijk welk van deze twee stukken nou sterker is in dit eindspel maar gaandeweg wordt het zonneklaar dat de loper met behulp van de extra pion superieur is aan het edele dier.