D-Groep dag 2

Ronde 4

Nog drie koplopers!

Aan het begin van deze ronde zien we dat Niels Schelleman het mag opnemen tegen Iris Schelleman. Tja, dan kom je dus helemaal uit Zeeland om tegen je kleine zusje te schaken. Qua rating staat Iris echter hoger dan Niels, al scheelt het niet veel. Het zou dus voor beiden een zware middag worden, tenzij er een salonremise zou worden overeengekomen.

Op de Olympische spelen zijn er maar weinig onderdelen waarbij een broer en zus tegen elkaar kunnen strijden en voor zover de verslaggever weet is het ook nog nooit gebeurd. De grootste kans om een broer-zus duel te vinden is waarschijnlijk de paardensport. Onwaarschijnlijker, maar wel mogelijk is bij het tennis of het badminton, waar het gemengd dubbelspel bestaat. Maar als broer en zus beiden goed zijn gaan ze het denk ik liever samen tegen de wereld opnemen.

Uiteindelijk was de stelling lange tijd gespiegeld, maar door onvoorzichtig afruilen creëerde Niels een zwakte in zijn eigen stelling. Iris profiteerde door in het centrum een pion te winnen. Deze pion was meteen een vrijpion en levensgevaarlijk. Het stoppen van de pion lukte Niels dan ook niet zonder materiaal, en daarmee de partij, te verliezen.

Jasper van der Noordaa heeft als eerste jongen plaatsgenomen aan het meisjesbord (25). Misschien dat hij graag een meisje wil zijn? Nee, dat lijkt onwaarschijnlijk. Logischer is dat hij een meisje probeert te versieren of dat hij gewoon toevallig aan bord 25 is terechtgekomen. De verslaggever houdt het op het laatste en verdenkt de computer ervan een foutje te hebben gemaakt.

Olivier Verheyen was op een gegeven moment niet helemaal zeker of zijn notatie nog klopte. Gelukkig had hij in Luuk Weidema een behlupzame tegenstander en kon alles goed op het formuliertje gezet worden. Ook Cas Koeman had deze ronde wat problemen met het op het juiste lijntje opschrijven van de gespeelde zetten, maar ook hij had, in de persoon van Simon Elgersma, een tegenstander die hem de gevraagde hulp bood.

Aan het eind van de vierde ronde is het natuurlijk voor de verslaggever tijd om eens te gaan kijken hoe de zaken in het klassement er voorstaan. Joris Kokje heeft nog altijd een honderdprocentscore en gaat dus vanavond slapen in de wetenschap dat hij leider in het klassement is. Hetzelfde geldt voor Max Warmerdam, en Kevin Nguyen. Geen van alle spelers volgt op een half puntje, maar een vol punt achter de drie koplopers vinden we Marijn den Hartog, Jasper Beukema, Simon Groenendijk, Geert van Hoorn, Pieter Verhoef, Adrian Kuiper en Sofie Hüttl terug.

Sofie is daarmee ook leidster bij de meisjes. Op een halfje gevolgd door Feline Waardenburg, die op haar beurt weer een halfje voor staat op Esther ter Stal en Fong Li Caljé.