D-Groep Dag 3

Ronde 5

De herstart

Gisteren speelden broer en zus Schelleman tegen elkaar. Vandaag vechten ze een ander soort familieduel uit. De familie Schelleman neemt het in deze ronde namelijk op tegen de familie Noordaa. De jongste van de ene familie neemt het op tegen de oudste van de andere familie. Aan bord 18 vinden we daarom Iris Schelleman tegen Daan van der Noordaa. Bord 25 wordt bezet door Jasper van der Noordaa en Niels Schelleman. Aan beide borden spelen de jonkies met wit. De familie Schelleman wint deze confrontatie met 1,5-0,5 door met wit remise te spelen en met zwart te winnen!

Nog een interessant feit dat uit de indeling te halen valt is dat aan bord 15 beide spelers een rating van 1302 hebben. Dat zal dus ongetwijfeld een spannend duel zijn, tenzij Nathaniël Faybish of Teun van der Klugt niet goed uitgeslapen is. Na een toch wel lange partij worden de krachtsverhoudingen gerespecteerd en kunnen beide spelers een half punt aan hun totaal toevoegen.

De Belgen vinden het vandaag nodig om elkaar een beetje op te peppen voor de wedstrijd. Vooral Samuel Vandeputte spreekt zijn landgenoten moed in. Bij Olivier Verheyen doet hij dit zo hardhandig dat het in ieder geval zeker is dat Olivier niet meer slaapt. Zowel Samuel als Olivier spelen uiteindelijk en lange partij.

Na de speech uit de andere zaal hadden de meeste spelers enorm zin om te beginnen, alleen had de hoofdwedstrijdleider gezegd dat hij ook in deze zaal apart nog wat zou komen vertellen. Toen hij de A,B,C categorieën het startsein gaf begonnen de meeste D spelers vrolijk aan hun partij. Om na een paar zetten te horen te krijgen dat ze echt weer terug moesten naar de beginstelling.

Zo bezorgde de hoofdwedstrijdleider zijn onderdanen een hoop werk, want in een mum van tijd moesten ook alle klokken weer teruggezet worden naar de beginstand. Ook het tropisch regenwoud is niet blij met deze actie, want al die extra notatieformulieren die nu gebruikt worden kosten toch wel een hele boom het leven.

Om tien over negen, nadat de ouders en begeleiders verbaal de zaal uit zijn gejaagd en ook aan de spelers is duidelijk gemaakt dat zij na de partij de zaal moeten verlaten kunnen de partijen dan echt beginnen. Ivo Warmerdam scoort wel een moreel strafpunt voor het te laat zijn maar mag dankzij de herstart toch met 40 minuten op de klok aan de partij beginnen.

Ook op de Olympische spelen wordt af en toe een herstart gemaakt. Zo was er bij het roeien een Brits team waarbij het stoeltje in de boot afbrak. Omdat dit binnen honderd meter na de start gebeurde werd de hele wedstrijd opnieuw gereden. Een andere Britse ploeg mocht ook opnieuw starten. De baanwielrenners maakten vlak na de start van de teamsprint ongewenst kennis met de houten baan. In de herkansing fietsten zij zichzelf naar de gouden medaille.

Misschien is het toeval dat het hier om twee Britse teams gaat, maar een beetje wrang is het wel voor de Spanjaard Luis Léon Sanchez. Hij mocht bij de tijdrit op de weg niet opnieuw starten toen bij zijn eerste trap de ketting brak.

De strijd aan de topborden duurt deze ronde niet overal even lang. De borden 1 en 3 zijn zelfs als eersten klaar. Marijn den Hartog offerde zijn loper op h7. Meestal moet je bij een dergelijk offer goed uitrekenen of er echt wel iets te halen valt. In deze partij stond de koning van Jasper Beukema echter zo op de tocht dat Marijn direct materiaal won.

Aan bord 1 wint Joris Kokje in het middenspel een pion van Kevin Nguyen (waarvan de verslaggever niet goed weet hoe hij die naam moet uitspreken, maar dat geeft ook eigenlijk niet want het verslag is op papier) en stuurt dan op remise aan. Kevin weet echter door slim afruilen de druk op Joris te verhogen en de pion terug te winnen. Wanneer Joris er daarna nog eentje cadeau geeft wikkelt Kevin af naar een eindspel dat hij makkelijk wint.

Zo blijft Kevin dus zijn honderdprocentscore vasthouden. Ook Max Warmerdam komt op vijf punten. Hij profiteert van een iets te optimistische actie van Pieter Verhoef.