D-Groep Dag 5

Ronde 10

Geen beeld

De lange schaakdagen en voor sommigen late avonden beginnen nu toch wel een beetje hun tol te eisen. Niet alleen bij de spelers is dit het geval. Ook de verslaggever kijkt een beetje slaperig voor zich uit en is als gevolg daarvan een beetje inspiratieloos. Hij kan beter wedstrijdleider worden, want die hebben toch nauwelijks iets te doen. Zo weinig zelfs dat ook zij af en toe bijna in slaap vallen, al is dat waarschijnlijk meer van verveling dan van moeheid.

Ook Alain van der Velden is niet helemaal wakker meer. Hij wil aan zijn bord gaan zitten maar doet dat aan de verkeerde kant. Gelukkig is zijn vader uitgeslapener en weet hij Alain naar de goede kant van het bord te dirigeren. Het kan natuurlijk ook zijn dat Alain gewoon liever met zwart speelt en expres verkeerd is gaan zitten.

Vervelend voor de volgers is dat aan het begin van de ronde de live-borden niet goed werken. Een van de medewerkers moet nu handmatig de beginzetten van de partijen invoeren. Als dat gelukt is loopt de live-verbinding weer gewoon mee en kunnen, ouders, trainers, opa’s, oma’s, broers, zussen en de hele wereld de zetten volgen.

De partij tussen Sofie Hüttl en Max Warmerdam is dan al afgelopen. Max zet in de opening zijn stukken wat onvoorzichtig neer en komt er dan achter dat hij zijn paard niet meer kan blijven dekken. Verder spelen heeft voor hem geen zin en dus is het na negen zetten alweer gedaan.

Ook op de Olympische spelen komt het voor dat wedstrijden niet live uitgezonden worden. Als er meerdere wedstrijden van dezelfde sport tegelijk gehouden worden moet de regisseur kiezen welke hij wil uitzenden. Bij het zeilen was het soms gewoon te moeilijk om bepaalde races te filmen en konden dus de races niet uitgezonden worden.

Goed om te zien is dat het toernooi niet alleen in Borne gevolgd wordt maar ook in den lande, bijvoorbeeld in Nijkerk. Daar zit Richard Vedder achter zijn computer om de verrichtingen van zijn clubgenoten te volgen. Robin Reichardt speelt net als Richard bij En Passant. U weet wel, van die vis en geld en heel veel grootmeesters enzo. Hij voorspelt zware tijden voor Robin maar ziet tot zijn opluchting dat Simon Elgersma gretig de stukken afruilt en een toreneindspel ingaat. Als ook de torens afgeruild zijn vinden de beide heren dat er wel erg weinig stukken op het bord staan en vervangen ze een pion door een dame. Robin weet de dames op een gunstig moment te ruilen en wint daarna makkelijk het tweede pionneneindspel.

Kevin Nguyen gaat het toernooi niet met een 100% score afsluiten. Daar zorgde Dimitrios Loutragotis voor. De partij is nooit uit evenwicht geweest en nadat er wat stukken waren afgeruild werd de vrede getekend.