Dagverslagen 2013

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende partijen, interessante stellingen en leuke momenten. Dit jaar bestaat het redactieteam uit: Robin Bos (A-groep), Fons van Hamond (B-groep), Sake Jan de Boer (C-groep), Nadia Bloemendaal (D-groep) en Regobert Eijkelkamp (EF/GH-groep en de rubriek Bord 13).

Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom op Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

Open Nederlands Jeugdkampioen 2013 t/m 14 jaar: Eelke de Boer

(Fons van Hamond)

Het is natuurlijk leuk als je zoon een schaaktoernooi wint, maar het heeft wel één nadeel: je kan hem dan natuurlijk niet zelf interviewen. Vader Sake Jan had zich als verslaggever van de groep van zijn zoon toch al af en toe in bochten moeten wringen om iedere schijn van een al te grote betrokkenheid te vermijden. Overigens is hij daar naar mijn idee voldoende in geslaagd.
Alleen... zoonlief zou toch niet ook nog kampioen worden? Want dat interview, dat was toch echt een brug te ver. Dus dat heb ik collegiaal maar even voor hem opgeknapt - op een middag na het toernooi, bij Eelke thuis in Groningen.

Hoe oud ben je, en heb je broers of zussen?
Ik ben 10 en een half jaar en ik heb een ouder broertje, maar die schaakt niet.

Op welke school zit je en in welke groep?
Op de Nassauschool in Groningen en ik ga naar groep 7.

Bij welke club speel je?
Bij de Paardensprong en bij Unitas. Bij allebei ben ik clubkampioen, en bij de Paardensprong ook Bekerkampioen.

Wanneer heb je schaken geleerd en van wie?
In 2009 geloof ik, toen was ik dus 6 jaar. Ik kreeg op school les van Hiddo en thuis ook een beetje van mijn vader. Ik heb eerst even op judo gezeten maar ik snapte niet zo goed wat ik moest doen, dus dat vond ik niet zo leuk. In 2010 ben ik een half jaar lid geweest van Schaakclub Groningen en in 2011 ben ik lid geworden van de Paardensprong, dat was veel leuker.

Jouw lijst van titels en kampioenschappen is al aardig lang. Op welke schaakprestatie ben je het meest trots?
Toen ik Nederlands kampioen bij de E-tjes werd (red: dat was in maart dit jaar, zie hier een verslagje).
We zijn dit seizoen ook met de Paardensprong clubkampioen categorie E geworden, dat vond ik ook wel gaaf maar dat andere was toch leuker. Ik heb dit jaar ook 3 NOSBO-GP's gewonnen, en ik ben NOSBO-kampioen E en D.

En je bent ook weleens Nederlands kampioen bij de Pupillen geworden.
Ja, dat was, even kijken, in juni 2010 bij de H-tjes. Daarna heb ik een tijdje niet zo veel geschaakt, totdat ik weer begon en lid werd van de Paardensprong.

Je hebt dit jaar ook aan het echte NK meegedaan, in Sneek in categorie C. Hoe was dat?
Ging wel, ik werd 14e maar heb wel veel geleerd.

Waar logeerden jullie tijdens het toernooi?
Met z'n tweetjes in een groot huis van mijn tante in Deventer, die was zelf op vakantie.

Vond je dat leuk?
Best wel, alleen ik moest mijn vader af en toe helpen met partijen, invoeren en zo.

Wat was jouw beste partij in dit ONJK?
Die tegen Rolf Corstjens, in ronde 2.

O ja, die waarin je met een mooie combinatie een soort dameofer deed en toen een lang eindspel heel goed speelde. Kun je die nog eens laten zien?
Ja hoor, maar die heeft al op de toernooisite gestaan! (-> verslag groep C ronde 2)

O, nou, wat was dan je op één na beste partij?
Die tegen Sourav B. Zullen we die even naspelen?

Van wie krijg je training?
Van Erik Jan Hummel en bij Unitas in een groepje van Geon Knol en Jasper Geurink.

Hoeveel uur per week ben je met schaken bezig?
Euh, dat weet ik niet precies, maar ik denk niet zoveel eigenlijk. Ik ga naar de clubmiddag en speel af en toe Playchess op de computer en natuurlijk veel toernooien op zaterdag.

Heb je nog andere hobby's?
Ja, ik zit op voetbal, ik speel in Lycurgus E6 en ga nu naar D5.

Wat wil je bereiken met schaken?
Ik wil er geld mee gaan verdienen, mijn 'beroep' van maken.

OK, en weet je al een beetje hoe goed je daarvoor moet worden? En als dat misschien toch niet lukt, wat wil je dan worden?
Dat weet ik niet. Ik wil eigenlijk alleen maar schaker worden. (Noot verslaggever: vader, tijdens het interview bescheiden op de achtergrond aanwezig, kijkt hier enigszins verrast op.)

Laatste vraag: wat staat er nog meer in jouw schaakagenda de komende tijd?
Ik ga meedoen aan het Atlantis-weekendtoernooi in Groningen. Mijn vader ook... En ik mag in september naar het EK Jeugd in Montenegro!

Gaat je vader dan ook mee?
Ja, maar ik word daar ook begeleid door Pascal Losekoot en Dolf Meijer.

En je moeder?
Nee die gaat niet mee. Ze kan wel een beetje schaken maar ze vind het vaak veel te spannend als ik ergens in een kampioenschap speel.

Dank je wel voor dit intervjoew!
Graag gedaan! Wil je mijn bekers nog even zien?  

Eelke is ook een fan van Barcelona en Messi Eelkes nu al volle prijzenkast

 

De B-kampioenen

(Tekst en foto's: Fons van Hamond)

Louise Beukema


Vier van de vijf Beukema's: Chris, Jasper, Louise en Constantijn (Stephan deed niet aan dit ONJK mee)

Zo op het oog zou je het niet zeggen, maar Louise Beukema is een heuse Belgische. Althans, ze heeft een dubbele nationaliteit. Ze is in Nederland geboren en op zeer jonge leeftijd verhuisd naar België. Louise spreekt dan ook met een duidelijk Vlaamse tongval.
Dat is even wennen als je haar mag interviewen in een soms rumoerige perskamer tijdens een schaaktoernooi in Twente, waar je verder uitsluitend Nederlands hoort - op hier en daar een flard Azerbeidjaans na. Dat, gecombineerd met het gegeven dat ze ook nog wat aarzeland en niet erg luid spreekt, maakt dat haar eerste zinnen, waarin ze de ins en outs van die nationaliteitskwestie uit de doeken deed, niet 100% betrouwbaar in mijn geheugen zijn opgeslagen. Dus als u haar tegenkomt moet u het haar nog maar eens vragen, want ze is een vriendelijk en welopgevoed genoeg mens om het nog een keer uit te leggen.

Louise Beukema is 16 jaar en tweedejaars B-speelster. Ze is geboren in Nederland en heeft de eerste jaren van haar leven in Amstelveen gewoond, daarna verhuisde het gezin naar België. Ze woont nu in Schoten, een middelgrote gemeente in de provincie Antwerpen. Ze is in Brasschaat begonnen met schaken maar speelt bij Nuvema STB (voorheen D4) in Oosterhout. Training krijgt ze van Petra Schuurman, en van Frank Erwich.

Op haar erelijst prijken diverse deelnames aan het Belgisch Jeugdkampioenschap. Daar is ze een paar keer 2e en 3e geworden; één keer eindigde ze als 1e maar de titel was niet voor haar weggelegd omdat ze toen nog niet de Belgische nationaliteit had. In 2011 mocht ze meedoen aan het WK Jeugd t/m 14 jaar in Brazilië.

Louise leerde het spelletje van haar opa en vader. Ze schaakt eigenlijk nooit met haar broers, die vind ze te goed en misschien ook wel te fanatiek. En daarmee zijn we bij de bottom line van Louise Beukema: ze heeft zoveel andere interesses, hobby's en ambities dat het schaken duidelijk op het tweede plan komt. Ze speelt toneel, zit op acrogym en, daar doet ze niet geheimzinnig over, ze staat ook nog ingeschreven bij een modellenbureau (als je haar Googelt zie je haar naam onder het kopje modellennet.be). Ze zit in de zesde klas van het Koninklijk Techniek Atheneum in Brasschaat. Wat ze na het eindexamen wil gaan doen weet ze nog niet.

Drie van haar vier broers speelden ook mee in Borne. Chris scoorde 4,5 uit 9 in de C-groep, Jasper won de D-groep met 13 uit 13(!) en Constantijn haalde 7 uit 13 bij de GH-tjes. Met z'n allen en moeder logeerden ze tijdens het ONJK in het Natuurvriendenhuis in Bornerbroek.


Maarten van Harten

Maarten van Harten anno 2012
Maarten van Harten anno 2013

Aan deze twee foto’s te oordelen is er weinig aan Maarten veranderd. Maar zodra we van wal steken merk ik dat er toch een ander mens tegenover mij zit. Blijkbaar is er in dat levensjaar het nodige met Maarten, of in ieder geval met zijn table presence gebeurd. Maakte hij vorig jaar tijdens het interview nog een wat schuchtere indruk, nu zat er een zelfverzekerde jongeman tegenover mij; beperkte hij zich vorig jaar tot het op zachte toon en niet uitvoeriger dan nodig beantwoorden van mijn vragen, nu werden al mijn vragen vlot en uitgebreid beantwoord, soms bijna voordat ik ze gesteld had.

Maarten gaat komend schooljaar naar 6 VWO, hij heeft “een paar klassen overgeslagen”. Na dat jaar wil hij een ‘tussenjaar’ gaan doen, hij weet nog niet of en wat hij wil gaan studeren.
Hij heeft inmiddels definitief het judo verruild voor het roeien, bij Die Leythe. Niemand minder dan oud Olympisch kampioen Ronald Florijn, ook een ex-judoër, heeft Maarten tot het roeien overgehaald. Roeien is misschien nog wel belangrijker voor Maarten dan schaken, althans hij is fanatiek en traint meerdere keren per week. En dan is er natuurlijk nog de school, die gaat voor alles.

Training krijgt hij nog steeds van Frank Erwich (individueel) en hij volgt KNSB-stertraining in de groep van Jop Delemarre, zes intensieve bijeenkomsten per jaar. Maarten speelt in de Promotieklasse van de Leidse schaakbond bij Op Eigen Wieken, hoofdzakelijk omdat hij de zaterdagen vrij wil houden voor roeiwedstrijden. Komend seizoen gaat hij in Philidor Leiden 2(~) spelen.

Hij kreeg al vrij vroeg in het toernooi het gevoel dat hij ook het B-kampioenschap weleens zou kunnen winnen. Niet zo’n heel rare gedachte als je de op een na hoogste rating van de groep hebt en een aantal sterke leeftijdgenoten niet in Borne van de partij blijken te zijn. Maarten heeft wel een idee hoe dat komt: “Je ziet dat veel sterke jongere spelers zich ingeschreven hebben voor de A-groep. Casper Schoppen bijvoorbeeld, Kevin Nguyen, Joris Geene. Eigenlijk is dat niet goed voor het toernooi. Niet alleen worden de lagere groepen daardoor zwakker, maar de A-groep zelf wordt dat ook, want het schrikt potentiele deelname van toppers aan de A-groep af omdat die geen zin hebben ratingpuntjes in te leveren bij de vaak underrated jongeren in de A-groep.”
En Maarten wil nog wel een gratis advies kwijt aan de organisatoren van het ONJK: “Daarnaast loopt volgens mij de laatste jaren de deelname aan de hogere groepen terug omdat de oudere jeugd de locatie niet meer zo chill vindt.”

Toch ging het op het schaakbord allemaal niet zo soepel en overtuigend, bevestigt Maarten de indruk van de verslaggever. Zie bijvoorbeeld de partij tegen Jaspers Zwirs uit de derde ronde. “Ik heb gewoon hier en daar geluk gehad”. En over het bizarre kadootje van Veron Roesink in de voorlaatste ronde, een waar helpmat in 2, zullen we het maar niet meer hebben.

Een van zijn betere partijen vond Maarten die tegen Tibo Maes (ronde 2). “Na een voorbereide Najdorf kwam ik slecht te staan, ik was niet helemaal scherp, maar ik vocht goed terug. In het algemeen win ik de laatste tijd meer partijen op mentaliteit. Je hoeft niet altijd zelf goed te spelen, je kunt je tegenstanders ook fouten laten maken. Ik win ook niet vaak in de opening.”
“De laatste ronde tegen Wessel (Braggaar - red), een clubgenoot van mij, was ook niet makkelijk. Wessel wilde winnen, dan zou hij gedeeld eerste zijn. Ik had genoeg aan remise, maar op remise spelen werkt meestal niet.”

Broertje Lucas en zusje Eva doen ook weer mee aan het ONJK. Samen met moeder logeren de Van Hartens in een appartement in park Bad Boekelo, waar ook 12 clubgenoten bivakkeren.

In 2012 won Maarten de C-groep, ik heb het al vaak gememoreerd. Dat was precies op de dag dat hij 14 jaar werd. In 2012 versloeg ik de C-groep en mocht ik hem dus voor het eerst interviewen.

In 2013 won Maarten de B-groep, precies één dag voor hij 15 werd. Curieus overigens: in één levensjaar 2x Open Nederlands Jeugdkampioen worden.

In 2014 valt de laatste dag van het ONJK precies 2 dagen voor Maartens 16e verjaardag. Zie ik hem dan als winnaar van de A-groep tegenover mij?

Groep B - ronde 9

Het ONJK-persbericht na de laatste ronde begon met de volgende alinea:
“De strijd om het Open Nederlandse Kampioenschap schaken voor de Jeugd (ONJK) bleef tot in de allerlaatste ronde spannend. In de Bornse sporthal ’t Wooldrik schaakten zaterdag ruim 250 jeugdschakers verdeeld over acht nationaliteiten nog één keer tegen elkaar. Er waren dan ook niet alleen Nederlandse winnaars, maar ook buitenlandse kampioenen te huldigen. De huldiging werd verricht door de heer P. ten Hoor [foto rechts] van de Bestuurscommissie voor Lichamelijke Opvoeding en Sport (BLOS) in de gemeente Borne.”

Welnu, dat het toernooi in het gastvrije Borne plaatsvond valt niet te ontkennen. Sterker nog, nu al staat vast dat wij jullie en hopelijk nog vele anderen volgend jaar weer in ’t Wooldrik te Borne terugzien. De mededeling daarvan tijdens de prijsuitreiking werd beantwoord met een spontaan applaus en gejuich van de deelnemers; blijkbaar heeft iedereen zich toch weer prima vermaakt. Zet 4 t/m 9 augustus 2014 dus maar vast in je agenda!

En dat van die 8 nationaliteiten klopt ook wel. Even snel opgeteld (Meneer Aart, die hopelijk ook een goede thuisreis vanuit Hertme heeft gehad - zal mij wel corrigeren als ik hier iets over het hoofd zie) waren dat 1 Rus, 1 Spaanse, 2 Denen, 2 Hongkong-ers (wie weet hoe je die lui wel noemt mag het zeggen), 9 Azerbeidzjani, 12 Duitsers, 19 Belgen en... 248 Nederlanders.

Maar dat van die ‘spanning tot het allerlaatst’, dat was in de B-categorie toch wat minder het geval. Maarten van Harten stond bij het ingaan van de laatste ronde een vol punt en een sloot weerstandspunten voor op de enige twee die nog roet in het eten konden gooien, Thomas Mollema en Wessel Braggaar. Hij mocht zelf tegen Wessel en kwam in die partij niet in gevaar. Daarmee werd Maarten, na vorig jaar de C-categorie met overmacht te hebben gewonnen, met 7½ uit 9 Open Nederlands Jeugdkampioen 2013 categorie B - precies één dag voor zijn 15e verjaardag! Zijn W-We was niet zo hoog als je bij zo'n score zou verwachten (+1,02, TPR 2076), maar dat kon ook moeilijk anders bij het grote ratingverval in deze groep. De 250 euro zullen in Leiden goed worden besteed.


Maarten van Harten (rechts) wordt in de organisatieruimte gefeliciteerd door de hoofdwedstrijdleider

Thomas Mollema (nog steeds geen familie van) stelde met een zege op Veron Roesink de tweede plaats (en ook nog een leuk zakcentje van € 150) veilig.

We komen erin op zet 34. De e-lijn is volgebouwd met zware stukken ter belegering respectievelijk dekking van de zwakke witte e-pion. Uit machtsvertoon laat Thomas deze een nog hele tijd in leven, pas als er ook nog een wit paard geparkeerd staat op a1 gaat de pion eraf. Op de volgende zet verschijnt een zwarte toren als een Paard van Troje op e3, aldaar het hart van de witte stelling doorborend [en omdat dit zo'n mooi plaatje is vergroten wij het net als in ronde 2 weer even uit]. Geheel in stijl wijkt die toren niet voor een speldenprikje van een paard maar rolt Thomas vervolgens de witte vesting rechtstreeks op.


Roesink - Mollema, stelling na 43.Pc2

43...g4! 44.Pxb4 gxh3 45.Kg1 Dxg2+(!) 46.Txg2 Txe1+ 47.Dxe1 Txe1+ 48.Kf2 hxg2 0-1

Wessel Braggaar werd met 6½ punt ongedeeld derde en de vierde plaats werd met 6 uit 9 gedeeld door een kwartet spelers: David Jongste, Quinten Ramacker (Bel), Jasper Zwirs en Myron Roesink..


Jasper Zwirs (rechts) - Marcel Mikeler"]

In het Meisjesklassement hadden we na de voorlaatste ronde dezelfde uitgangssituatie als in het Algemeen klassement: Louise Beukema stond een punt voor op twee achtervolgsters, Lisanne Waardenburg en Xadya van Bruxvoort. Deze twee speelden remise onderling remise, waardoor Louise de titel Open Nederlands Meisjeskampioen 2012 categorie C aan haar palmares mocht toevoegen. Haar remise tegen Quinten was theoretisch niet oninteressant. De beginzetten van de Spaanse Rabinovich-variant kwamen op het bord, maar waar 9.Te1 de hoofdvariant is (9...Lc5 10.Txe5+ Kf8) zette Quinten minder pretentieus voort met 9.d6. Dat wint weliswaar een pion, maar zwart heeft voldoende compensatie en bereikt makkelijk gelijk spel. Zo ook hier, op zet 25 konden de stukken definitief voor dit jaar in de doos.

De tweede plaats in het Meisjesklassement werd zusterlijk gedeeld door 4 van de 7 andere dames in de B-groep.

De op rating rode-lantaarndrager Menno Muller presteerde boven veler verwachting: met 4½ uit 9 en een W-We van +2,41 eindigde hij keurig in de middenmoot. Dat was tevens de hoogste overscore in de B-categorie, Menno mag dus een flinke ratingwinst tegemoet zien.

Open Nederlands Meisjeskampioen 2013 t/m 14 jaar: Lena de Kraker

In het dagverslag van ronde 4 heb ik meisjeskampioen Lena al even in het zonnetje gezet, na haar partij tegen in de laatste ronde Eelke spreek ik haar nog even kort.

Lena, van harte gefeliciteerd met je titel. Stel je nog even voor aan de mensen.
Ik ben dus Lena de Kraker, ben 14 jaar en speel bij Moira Domtoren in Utrecht.

En naar welke school ga je?
Ik zit op Atheneum plus. Ik ga straks naar de derde klas.

Ik denk dat je dat vast niet zoveel moeite kost. Klopt dat?
Ja…

Wat vond je van je laatste partij?
Ik stond heel slecht in het begin. Ik was wel blij dat hij zijn pion weggaf.

Zijn a-pion bedoel je?
Eh, ja. Maar later ook zijn d-pion. Ik ben erg opgelucht dat ik remise heb gemaakt. Ik hoop dat ik daarmee nog een prijs haal (naschrift: bij de eerste vijf, helaas voor Lena wint Bas zijn laatste partij waardoor ze gedeeld zesde wordt in het algemene klassement).

Heb je al meer van dit soort mooie resultaten behaald?
In Utrecht ben ik een keer tweede geworden bij het PJK algemeen. En bij het NK C in Sneek van dit jaar was ik derde bij de meisjes.

Wat vond je van het ONJK?
Erg leuk. Je hebt hier betere tegenstanders. Dat is heel leerzaam, je wordt er beter van.

Is er nog iets wat je wil zeggen?
(Volmondig!) Dat ik het ONJK iedereen aan kan raden!

Open Nederlands Jeugdkampioen 2013 t/m 20 jaar: Zyon Kollen

Zyon Kollen wist met een score van 7 uit 9 zijn titel Open Nederlands Jeugd Kampioen tot 20 jaar te prolongeren. Zijn concurrenten Adriaan de Jongh en Ricardo Klepke bleef hij een half punt voor. In de laatste ronde volstond remise aangezien Adriaan en Ricardo ook gelijkspeelden.

Vorig jaar had ik ook al de eer om Zyon te interviewen. Vooraf aan het toernooi had Zyon zelf niet zulke hoge verwachtingen, hij had een jaar wat minder geschaakt en in Dieren niet goed gespresteerd. Toch komt zijn titel niet als een verrassing, dit is de 5e keer dat Zyon het ONJK wint van de 10 keer dat hij mee heeft gespeeld. Zyon heeft het nooit makkelijk gehad om kampioen te worden, vandaag kwam hij goed weg met remise, maar ook vorig jaar toen hij de laatste ronde nog remise aanbood tegen Nick Maatman. Nick weigerde dit en verloor, waardoor Zyon alsnog kampioen werd.

Over zijn toernooi was hij in het begin erg tevreden. Zijn favorietenrol heeft hij weinig over nagedacht, je weet nooit hoe het toernooi gaat. De cruciale partij tegen Adriaan verloor hij, maar was zich er van bewust dat het kon gebeuren.

In de laatste ronde stond hij slecht tegen Daniël Zevenhuizen en hij moest remise aanbieden.

Zyon heeft het afgelopen jaar minder aan schaken besteed in verband met zijn examens. Nu de examens achter de rug zijn en hij geslaagd is traint hij 1 uur per dag. Tot vorig jaar was Frank Kroeze zijn trainer, maar dit is gestopt tijdens zijn examenjaar. Volgend jaar gaat Zyon alleen zelfstudie doen, behoefte aan en geld voor een trainer is er niet meer.

Komend jaar gaat Zyon Europese talen en culturen studeren in Groningen. Hij kiest hierbij om Frans te gaan studeren en eventueel een andere taal als Minor. Enkele weken terug is hij verhuisd naar Groningen en hij woont daar nu op kamers. Op de vraag wat hij met zijn prijzengeld gaat doen: “2 maand huur, haha.”

Zyon luistert in zijn vrije tijd graag naar klassieke muziek, een instrument spelen doet hij niet.

Het toernooi vond hij vorig jaar leuker, er zijn minder bekende gezichten en het toernooi is zwakker bezet. Dat laatste maakte het voor hem absoluut niet makkelijker, dat valt ook wel te zien aan zijn score. Vorig jaar werd hij nog kampioen met 7,5 uit 9. Om het toernooi leuker te maken zouden bijvoorbeeld de Mr. en Mrs. ONJK en de Wist-je-datjes weer ingevoerd kunnen worden. Hij heeft het idee dat het toernooi wat kleiner wordt, ook met de concurrentie van het toernooi in Vlissingen, waar veel jonge spelers meespelen om ervaring op de doen tegen sterke spelers. De keuze om aan het ONJK mee te doen en niet aan Vlissingen heeft er vooral mee te maken dat dit een thuiswedstrijd is. Zijn ouders wonen in Boekelo, een plaatsje in de buurt van Enschede.

Van de jonge jongens in de A-groep vindt hij het erg knap van dat deze mee kunnen komen. Bijvoorbeeld Kevin Nguyen, vorig jaar nog kampioen in de D, werdf nu 4e. In de hoofdgroep hebben ze meer concurrentie dan ze in hun eigen groep zouden hebben, ze kunnen hier veel leren.

Afgelopen jaar is Zyon met ESG Dr. Max Euwe kampioen geworden in de 1e klasse, volgend jaar speelt hij dus Meesterklasse.

De schaakambitie van Zyon is om ooit grootmeester te worden. Ondanks dat hij in Dieren en hier wat rating heeft verloren, wil hij volgend jaar Fidemeester worden. Met het schaken in Duitsland voor SK Nordhorn-Blanke stopt hij. De studie heeft in eerste instantie voorrang, mocht hij meer tijd hebben dan wil hij dit wel weer oppakken.

Volgend jaar is het nog niet zeker of Zyon zijn titel gaat verdedigen. Mocht hij niet meespelen dan gaat hij eventueel Vlissingen spelen of bij het ONJK wedstrijdleider worden of iets dergelijks.

Groep A - ronde 9

Het leek even erg spannend te worden om het kampioenschap, Zyon had een slechte stelling tegen Daniël Zevenhuizen. Ricardo kwam goed uit de opening tegen Kevin Nguyen en kwam in een beter eindspel.

Adriaan had een gelijke stelling tegen Casper Schoppen, hij was ook als eerste klaar; remise. Het was een beetje apart dat hij remise aannam, als Adriaan naar het bord van Zyon zou kijken, zou hij zien dat die minder stond en hij nog (gedeeld) eerste kon worden.

Van de topborden was Zyon als 2e klaar. Daniël had een betere stelling, deze werd wat minder en Zyon kwam goed weg met remise.

Ricardo was bij een overwinning gedeeld eerste, Kevin verdedigde sterk in het eindspel en ook dit werd remise.

Zyon is dus kampioen! Hij wist zijn titel te prolongeren en voor de 5e keer kampioen te worden bij het ONJK. Tevens was dit ook zijn 10e deelname voor de Tukker.

Persoonlijk had ik gehoopt op een spannender slot in de A groep, maar hier zullen we het mee moeten doen.

Gelukkig werden er onder de topborden nog leuke partijen gespeeld, anders wordt mijn verslag ook zo saai.

Op bord 4 won Tobias Dreisler van zijn medebuitenlander Patrick Wenninger. Met een combinatie won Tobias de dame van Patrick. Met deze overwinning eindigt Tobias verdienstelijk gedeeld 5e.

Bent Schleipfenbauer had in de versnelde draak een mooi torenoffer.

Jouke Bakker zal verrast zijn geweest na 16. … Tc3! 17. Tc1 bxc3 gaat niet vanwege 17. … Dxa3 en wit gaat mat 17. … Tfc8 18. Thd1 Txa3! 19. bxa3 Lc3 op de volgende zet komt Dxa3 en wit gaat mat.

Een goede manier om het toernooi af te sluiten voor Bent, die ook gedeeld 5e werd,  met een overscore van 1,49.

Joris Genee en Filip Boe Olsen speelden 73 zetten, Joris miste de winst in het eindspel.

62. Pe7+? Pxh6+! is winnend, 62. … Kf8 63. Pf5 Pc5 64. h6 en wit promoveert met mat.

Wouter Lardinois speelde een mooie aanvalspartij tegen de ongelukkig spelende Yme Brantjes.

20. Pxd5! Lxd5 21. Pg5 h6 22. Lxd5 en wit heeft zijn stuk met rente terug.

Wouter eindigt hiermee op een minscore van -1,55 en Yme zelfs op -2,89.

Maarten Smit beëindigde zijn toernooi met een leuke combinatie.

18. Lh6 Kf8 g6 gaat niet vanwege 19. f4 Pc6 20. fxg6 fxg6 21. Txg6! en zwart gaat mat over de witte velden. 19. Lxg7+! Lxg7 20. Txg7 Kxg7 21. Dh6+ Kg8 22. f6 met ontdekbaar mat.

De beste prestaties dit toernooi waren van Michael van der Voorden en Filip Boe Olsen. Ze scoorden respectieve 2,42 en 2,33. Vooral voor Filip is dit erg knap, hij is nog maar 10!

Filip Boe Olsen

Opvallend was dat Zyon en Adriaan, nummer 1 en gedeeld 2e, allebei een minscore hadden.

 

Zyon prolongeert zijn titel dus, voor Adriaan en Ricardo. Adriaan wist wel ongeslagen te blijven, hij wist van Zyon te winnen maar speelde 5 remises, wat hem de kop kostte. Zyon speelde slechts 2 remises en verloor dus van Adriaan. Ricardo heeft het goed gedaan, hij wist zowel Zyon als Adriaan een halfje af te snoepen en verloor alleen van Igor Damen.

We hebben dit toernooi, ondanks een minder sterk deelnemersveld dan de afgelopen jaren, veel mooie combinaties gezien. Dat maakt het leven van een verslaggever toch een stuk makkelijker.

Ik hoop jullie volgend jaar weer te zien!

 

Robin Bos

Interview met de kampioenen! 

Iris Schelleman en Jasper Beukema

Jullie zijn de kampioenen! Een eerste reactie?

Jasper: “Blij“

Iris:”YES!”

Hoe vonden jullie het toernooi gaan?

Jasper: “Goed, een paar partijen gingen slecht maar verder goed.”

Iris: “Goed, maar bij een paar partijen had ik wel beter kunnen spelen. Ik ben wel trots op de meeste partijen.”

Welke partij vonden jullie de beste partij die jullie gespeeld hebben op dit toernooi?

Iris: “Ik vond de laatste partij tegen Joppe Visch wel mooi. Ik had een ondekbaar mat in de partij gekregen, de stelling was wel heel erg leuk, ik had een mooi centrum.”

Jasper: “Ik ben nog steeds aan het denken...geen idee, waarschijnlijk die tegen Sjoerd of Joppe.”

Wat gaan jullie na dit toernooi doen?

Jasper: “Naar huis.”

Iris: “Niks bijzonders, weer naar school en verder schaken.”

Zijn jullie wel eens zenuwachtig geweest voor een partij van dit toernooi?

Jasper: “Ik ben niet voor een partij zenuwachtig geweest, maar tijdens een partij wel. Ik dacht in de partij tegen Robin dat het remise zou worden, daar werd ik wel erg zenuwachtig van. Ik was zo blij toen hij d7 speelde!”

Iris: “Ja, ik ben voor allebei de partijen van vandaag zenuwachtig geweest. Ik was de eerste partij heel zenuwachtig, want als ik zou winnen was ik meteen eerste. En de tweede partij was wat minder want toen zou ik een minder goeie krijgen.”

Hoe gaan jullie dan om met die zenuwen?

Iris: “Gewoon niet aan denken, gewoon denken: ik kan het!”

Jasper: “Hetzelfde als Iris.”

Zijn jullie tevreden over jullie gespeelde partijen of zou je nog iets willen verbeteren?

Jasper: “De partij tegen Derk wil ik wel verbeteren, ik had de kwaliteit niet mogen weggeven. Lg4 was een foute zet want dan kon hij op f7 pakken met zijn loper maar dat heeft hij niet gezien.”

Iris:”Ik ben niet tevreden over de partij tegen Ivo en Olivier, die had ik gewoon moeten winnen. Olivier en ik zijn wel gewaagd aan elkaar, de ene keer wint hij en de andere keer win ik, maar ik had graag willen winnen deze keer!”

Krijgt de beker een mooie plek bij jullie thuis? En zo ja, waar ga je 'm neerzetten?

Jasper: “Hij komt gewoon in de familie-prijzenkast, maar misschien komt hij eerst nog op de kast in de woonkamer. In de prijzenkast staan de beste prijzen van iedereen.”

Iris: “Tussen de andere bekers, maar eerst mag hij op de schouw boven de kachel staan, maar daarna verhuist hij wel naar de kast toe hoor. Maar dan moet ik eerst het een en ander schoonmaken en verbouwen, want ik heb wel wat meer grote bekers maar dan moet ik even kijken of het allemaal past.”

Wat eten en drinken jullie nou eigenlijk tijdens een partij?

Jasper: “Ik drink water en ik heb dit toernooi aanmaaklimonade gedronken.”

Iris: “Normaal gesproken drink ik cola of ice-tea, maar omdat ik nu een beugel heb moet ik eerst mijn beugel uitdoen om iets te drinken dus meestal drink ik nu niks, tenzij ik heel erg dorst heb.”

Wat is jullie geheim om zo goed te worden en te spelen zoals jullie nu doen?

Jasper: “Ik heb geen geheim om goed te worden.”

Nadia: “Je bent gewoon goed?”

Jasper (haalt zijn schouders op): “Ik ben slim en heb een talent voor schaken.”

Iris: “Je moet het goed met je trainer kunnen vinden, anders dan kan je niet leren. Goed luisteren en oefeningen maken.”

Nadia: “En op tijd naar bed gaan?”

Iris: “Uuh..ja.., maar dat is niet echt een geheim.”

Welk ander toernooi zouden jullie nog graag eens willen winnen?

Jasper: “Het wereldkampioenschap.”

Iris: “Het gesloten NK meisjes.”

Werden jullie niet helemaal naar van al dat gepiep en gekraak van die stoelen? Of viel dat wel mee?

Jasper: “Helemaal niet gemerkt!”

Iris: “Nee want in België doe ik vaak mee met criteriums en dan zit je in grote zalen met E-tjes en F-jes en die komen dan om je bord heen staan en maken veel kabaal, dus ik kan wel tegen kabaal. Ik heb ook wel eens dat ik dan als laatste bezig ben en dan staan er zoveel mensen om het bord, maar dat heb ik dan niet door. Dus gewoon goed geconcentreerd blijven en je niet af laten leiden.”

Even later voegt Iris eraan toe: “Maar de stoelen zaten niet lekker! Ik zit vaak op mijn knieën maar de leuning zat zo ver naar achteren dat ik de leuning niet kon voelen.”

Hadden jullie van tevoren gedacht dat jullie kampioen zouden worden?

Jasper: “Ja”

Iris: “Ik wist het niet zeker, maar ik had mijn kansen wel hoog ingeschat.”

Wat is het volgende grote toernooi waar jullie gaan spelen?

Jasper: “Het toernooi in Brasschaat in België”

Iris: “Ik weet nog niet of ik daar aan mee ga doen, meestal hoor ik een week vantevoren welk toernooien er dat weekend zijn.”

Gaan jullie volgend jaar weer meespelen met het ONJK?

Jasper knikt 'ja'.

Iris: “Ik weet het niet zeker, want bij ons is het stom geregeld met de vakanties, we komen nu net terug van vakantie en moeten dan meteen door naar het ONJK. En omdat mijn broertje op de basisschool zit, moet hij meteen terug naar school na het ONJK.”

Groep D, ronde 13

De aller-aller-allerlaatste ronde van dit ONJK is van start gegaan! In het algemeen klassement weten we dus al de kampioen: Jasper Beukema. Maar wie de nummer 2 en nummer 3 wordt zal deze ronde moeten uitwijzen, want zowel Olivier Verheyen als Sjoerd van Roon maken nog aanspraak op die plekken. Bij de dames is de strijd losgebarsten tussen Giselle en Iris, waarbij Iris nog een half punt voorstaat op Giselle.

Op de onderste 11 borden zijn de resultaten binnen 5 kwartier al bekend. Op 15 t/m 18 wint wit, op bord 19 remise, op bord 20 t/m 23 wint zwart, op bord 24 remise … ik begin al bijna een partoon te herkennen.

De 10-jarige Sebastiaan Janse komt uit Rotterdam en vindt het leuk om, naast schaken, te tennissen en piano te spelen. Op de vraag wij hij het liefste nog eens wil verslaan antwoordt hij meteen “Jasper Beukema!”. Helaas heeft Sebastiaan vandaag niet zijn dag. Mocht hij vanochtend aantreden tegen Jasper, vanmiddag kreeg hij de sterkere Lars de Haas tegenover zich. Sebastiaan hield zich lang groot maar moest uiteindelijk toch buigen voor Lars. Tsja, de indeling wil soms niet echt meewerken. Gelukkig voor Sebastiaan houdt hij, ondanks deze twee nederlagen, toch een gezonde plusscore over, ofwel hij verdient flink wat ratingpunten door zijn goeie prestaties op dit toernooi.

De strijd tussen de dames is inmiddels afgelopen. Giselle kwam niet verder dan remise tegen Mark Honkoop en eindigt hiermee op 7.5 punt. Iris kwam nog even peilen wat Giselle gedaan had, maar nog geen vijf minuten later gaf Iris' tegenstander op en daarmee was Iris officieel kampioene geworden!

Jasper Beukema had zijn titel dus al veiliggesteld, maar vanmiddag zou het erom spannen of Jasper ook zou winnen met een 100%-score of dat het Robin Reichardt zou lukken, als enige dit toernooi, om niet te verliezen van Jasper. Robin komt uit Bunschoten-Spakenburg en heeft zich deze vakantie voorbereidt op het ONJK. Henk Vedder is zijn trainer, maar toch wilt Robin nog wel eens winnen van hem. Het is Robin ooit eens gelukt om te winnen van Friso Nijboer in een simultaan! Lange tijd leek het erop dat Robin remise zou gaan houden tegen Jasper, maar Robin koos helaas voor de verkeerde voortzetting en zo wist Jasper toch nog de partij te winnen. Zie ook de partij hieronder, in de gegeven zijvarianten had Robin een kans tot remise of zelfs winst. 

Robin Reichardt

 

De partij Robin - Jasper, met op de achtergrond de spelers zelf. 

En zo komt het toernooi tot een eind! Jasper is geëindigd met de perfecte score: 13 uit 13! de D-kampioene is Iris Schelleman, die een zeer sterk toernooi heeft gespeeld en met haar spel menig toeschouwer verrast heeft. Op wat kinderziektes na is het toernooi goed verlopen en in ieder geval ik kijk dan ook met een goed gevoel terug. Goeie terugreis iedereen en graag tot volgend jaar bij het ONJK 2014!

Groetjes, de arbiter en de bulletinmedewerkster :) 

 

Groep B - ronde 8

Het verslag van ronde houd ik even heel kort, want ronde 9 is inmiddels een goed eind op weg en er zijn hier nog vele andere zaken die 'even' moeten worden afgehandeld.

Koploper Maarten liep een half punt uit. Niet omdat Veron op zet 26 zijn pion op a6 niet dekte - wits pluspion speelde verder geen rol. Maar wat er op zet 40 gebeurde tart werkelijk iedere beschrijving. Zwart speelde in plaats van 40...Kg8, waarna de partij in eeuwig schaak zal eindigen, van alle goden verlaten 40...Kh6?? en het is mat in twee: 41.Df8+ Kg5 42.h4#. Het staat echt op het notatieformulier, en vliegende tijdnood was het ook niet. Desgevraagd verklaarde Maarten dat het hem in dit toernooi inderdaad "niet tegenzit".

Louise Beukema voert nog steeds het Meisjesklassement aan. Weliswaar verloor ze hoofdzakelijk ten gevolge van een mislukt openingsexperiment (6.cxd5?!) van Wessel Braggaar [zie foto], maar haar concurrentes verloren ook.

Groep EF/GH - ronde 13

Het is spannend!

Het kan nog alle kanten op voor de titelkandidaten in beide groepen. We gaan proberen zo goed mogelijk live te verslaan.

Al snel druppelen de eerste uitslagen binnen, maar dan vooral aan de lagere borden. Alle kinderen krijgen een vaantje en een lotnummer. Na de prijsuitreiking vindt er een loterij plaats en alle kinderen in de EF/GH groep krijgen een prijsje. Eva van Harten wint van Diego Kaersenhout en komt daarmee voorlopig op gelijke hoogte met Arjuna Bertholee. Arjuna heeft in de tweede ronde gewonnen van Eva, dus Eva heeft geen kans om meisjeskampioen te worden.

We hebben de eerste kampioen! Miguel Angel Garceran Wang wint zijn partij tegen Jochem Schoppen terwijl zijn laatste belager Daniel Kutchoukov verliest. Miguel Angel is kampioen geworden van de GH-groep.

Meer uitslagen rollen binnen. Alisha Warnaar boekt een belangrijke overwinning tegen Daniel Kudlicka. Zij staat nu een half punt voor op Arjuna die nog met haar partij tegen Rembrandt Bruil bezig is. Arjuna staat een stuk achter en heeft 20 minuten minder tijd op de klok. Dat wordt nog lastig voor Arjuna. Een andere kanshebber bij de EF-meisjes is Circe Janse. Zij speelt tegen Onno Elgersma, die net de zwarte dame heeft verbannen van het bord. Onno staat nu een dame tegen toren voor en het ziet er naar uit dat hij dit niet meer uit handen gaat geven. Luttele momenten later wordt het wedstrijdbriefje ingeleverd (1-0).

Siem van Dael komt aan de wedstrijdtafel en hij lijkt dik tevreden met de remise die hij zojuist heeft bereikt tegen Gilian Honkoop. En dan hebben we weer een nieuwe kampioen: Alisha Warnaar wordt kampioen bij de EF-meisjes doordat Arjuna zojuist haar partij verloren heeft. 

De beslissing in de EF-groep! Nathaniel Fabish heeft zojuist gewonnen van Tommy Tran en kan niet meer worden ingehaald. De manier waarop hij dat doet is weer in grootse stijl.

Wit staat een stuk voor, maar erg gezond staat hij niet. Hoe gaat hij de matdreiging op b1 pareren? Tommy kiest voor 28. Pcd3 en gaat raakt al snel verstrikt in een prachtig matnet. Misschien had hij nog 28. Ld3 kunnen proberen, maar het is niet duidelijk of dat wel afdoende was geweest. Wat een manier voor Nathaniel om met zo'n mat dit toernooi te beëindigen...

Voor broer Benjamin gaat het toernooi als een nachtkaars uit. Na verliesbeurten in de 11e en 12e ronde verliest hij ook de laatste ronde, dit keer van Lucas Nguyen. Lucas is zichtbaar blij en bij het verlaten van de zaal gaan de armen in de lucht. 

Jonas Hilwerda wint zijn partij tegen Thijmen Bourgonjen

De zaal is zo goed als verlaten als Jonas Hilwerda zijn partij tegen Thijmen Bourgonjen wint. Daarmee stelt Jonas de ongedeelde tweede plaats veilig.